Sidranje v slovenskem morju

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator, moderator2, Marchi, kr en

smrekar
Praporščak
Prispevkov: 31
Pridružen: So Jun 07, 2014 17:43

Sidranje v slovenskem morju

OdgovorNapisal/-a smrekar » Ne Jun 09, 2019 11:46

Zdravo

Zanima me kje, ce kje, se da sidrat cez noc v slovenskem morju? Ima kdo kaj izkusenj? Zascitenih zalivov itak ni, tako da predpostavljajmo stabilno poletno vreme; ne torej nujno bonaca, ampak brez resnega vetra. Zanima me tako glede podlage (kar nekaj je skalnatega ba nasi obali) kot tudi glede predpisov (kaj je zdaj s to prepovedjo sidranja pod piransko cerkvijo?; kako je s sidranjem v piranskem zalivu - glede arbitraze in to...?)

Hvala
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Prispevkov: 3725
Pridružen: Po Avg 20, 2012 16:41
Kraj: LJ.Vižmarje

Re: Sidranje v slovenskem morju

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Jun 09, 2019 14:14

Če bi rad v miru spal na sidru, boš zal moral menjati lokacijo.Pri nas le v marini lahko mirno spiš, drugače pa Hrvaška, ki ima na stotine mirnih in brezplačnih zalivov.Jaz že mnogo let plujem po hrvaškem(kje pa naj?)in barka mi je dom, vedno imam mir, vedno tudi spim na sidru po zalivih in nikoli problemov.Saj ni Hrvaška neki bavbav, so tudi dobri in prijazni ljudje, vedeti je treba kje si in pač dihaš z njimi.Pa še to, dopust na barki mi je najcenejši.Barka pa mi je 7.5m.
mašinfirer
NIL
Kapitan bojne ladje
Prispevkov: 131
Pridružen: Po Okt 25, 2010 10:21

Re: Sidranje v slovenskem morju

OdgovorNapisal/-a NIL » Če Jun 13, 2019 21:47

Sidraš se lahko pri Bernardinu med Jadralnim klubom in skladiščem soli. Dno drži dobro in mesto je zaščiteno, le pri jugu bodo problemi. Resda je poleg mesta in pričakovanega miru ne boš imel. Lahko pa se sidraš na koncu Strunjanskega zaliva. Nekaj bark je na korpomortih ampak prostora je še. Dno drži dobro, je zaščitno in še mir boš imel :)
Rok-11
Admiral
Prispevkov: 1083
Pridružen: Ne Avg 17, 2008 09:58
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

Re: Sidranje v slovenskem morju

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Sr Jul 03, 2019 09:39

NIL napisal/-a:Sidraš se lahko pri Bernardinu med Jadralnim klubom in skladiščem soli. Dno drži dobro in ...


Po mojih izkušnjah tule dno ne drži; nek čuden redek mulj, pa verjetno kakšne plošče pod njim... sidro samo vleče.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Prispevkov: 3725
Pridružen: Po Avg 20, 2012 16:41
Kraj: LJ.Vižmarje

Re: Sidranje v slovenskem morju

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Sr Jul 03, 2019 10:05

Glede sidranja v našem morju je bolj tako.Če pogledaš po naših predpisih, kje se lahko sidraš, ali celo prespiš na sidru, je bolj žalostno.Predpisi sidranja v bližini kopališč, so precej strogi, kar ti ne bo pasalo, v bližini obale pa boš naletel na mulj,blato in podobno, kjer boš imel težave z oprijemom sidra.Kolikor sem bral v E.navtiki, tam kjer bi rad, ne smeš.Enkrat sem sidral v Ankaranu, pod tistim študetskim kampom, se bil razočaran.Ko sem hodil po vodi, do kolen ob obali, sem imel občutek, kot da hodim po jogiju, ko sm malo bolj pritisnil z nogo ob tla, se mi je udrlo do riti in ven je prišla brozga smrdljivega šmira in svinjarije.Sklepal sem, da so to pač usedline od ladijskega prometa luke Koper, ki se nabira leta in leta s kanalizacijo vred.Ker ja naš del morja pač severni Jadran, se v tem delu vse tja do izliva reke Pad, vse useda v tej špici Jadrana.Mogoče sem preveč kritičen, mislim pa, daje to kar en velik del resnice.
mašinfirer
JulesVerne
Kapitan fregate
Prispevkov: 113
Pridružen: So Jan 17, 2015 14:41

Re: Sidranje v slovenskem morju

OdgovorNapisal/-a JulesVerne » Sr Jul 03, 2019 14:11

habibi Vll napisal/-a:Glede sidranja v našem morju je bolj tako.Če pogledaš po naših predpisih, kje se lahko sidraš, ali celo prespiš na sidru, je bolj žalostno.Predpisi sidranja v bližini kopališč, so precej strogi, kar ti ne bo pasalo, v bližini obale pa boš naletel na mulj,blato in podobno, kjer boš imel težave z oprijemom sidra.Kolikor sem bral v E.navtiki, tam kjer bi rad, ne smeš.Enkrat sem sidral v Ankaranu, pod tistim študetskim kampom, se bil razočaran.Ko sem hodil po vodi, do kolen ob obali, sem imel občutek, kot da hodim po jogiju, ko sm malo bolj pritisnil z nogo ob tla, se mi je udrlo do riti in ven je prišla brozga smrdljivega šmira in svinjarije.Sklepal sem, da so to pač usedline od ladijskega prometa luke Koper, ki se nabira leta in leta s kanalizacijo vred.Ker ja naš del morja pač severni Jadran, se v tem delu vse tja do izliva reke Pad, vse useda v tej špici Jadrana.Mogoče sem preveč kritičen, mislim pa, daje to kar en velik del resnice.


Mulj v Ankaranu je posledica poglabljanja plovnih kanalov v Luko Koper in izliva Rižane. Ne gre za kanalizacijo ali drugo svinjarijo itd. Ker tam močnega toka ni, se mulj pač nabira. Tak mulj najdeš le od Sv. Katerine proti Luki Koper, severneje je dno ob obali kamnito, na Debelem Rtiču je tudi čista voda in lep greben za tiste, ki radi snorklajo.

Sidrat se ne smeš za območij, ki jih označujejo rumene boje (gor je znak prepovedano sidranje) ter pred vhodi v pristanišča. Sicer pa so moje najljubše destinacije Bele skale, zahodni del Debelega Rtiča in Rex. Sidro na slovenski obali (ne poznam sicer Piranskega zaliva) povsod dobro drži, v kolikor se pravilno sidraš. Na dnu je mulj, razen kjer je pozeidonija (trava). Slednja se nahaja ob obali na območju med Koprom in Izolo (Rex), tam ne sidrat preblizu obale že iz spoštovanja do narave.

Kar se zaščitenosti tiče: pred Maestralom ne boš našel miru, razen na belih skalah pa še to samo na točki tik pred Mesečevim Zalivom... kjer bo zagotovo pred teboj že sidran kak domačin. Pred burjo je bolje it sidrat pred Ankaran, saj se drugje naredi manjši val.

No to je bilo stanje 5 let nazaj, ne vem pa, ali je Občina Ankaran uvedla prepoved sidranja pred Ankaranom (nekaj se je o tem govorilo) oz. ali so še kje kaj prepovedali...

Kdo je na strani

Po forumu brska: MSN [Bot] in 2 gosta