Gradiško jezero

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator, moderator2, Marchi, kr en

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Offtopic odgovor o Gradiškem jezeru

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Dec 21, 2010 18:22

Najprej poplave in stanje na Gradiškem jezeru

V zadnjem času (od poletja) nisem bil nič tam, zato sem moral najprej malo povprašati. Poročilo tistih, ki so bili zadnje čase tam je, da ni videti posledic poplave, je pa jezero zamrznjeno in čez to zasneženo, verjetno bi se lahko kdo lahkomiseln zlahka vdrl.

Pot naokrog pa je bila menda takrat poledenela, tako da tisti ni šel okrog, in zato ni vedel, če je bilo kaj posledic ob visoki vodi na tistih dveh koncih (vzhodnem in jugovzhodnem), kjer je cesta le malo nad vodo.

Na enem delu je (bila?) v bližini neka lesena hiška, kjer poleti prodajajo okrepčila in podobno - tista je sicer običajno daleč od obale, ampak ne prav dosti višje in to bi utegnilo zaliti, ampak kot sem rekel, ne vem.

Sam jez je zgrajen tako, da je veliko višji od točke preliva. Preliv sam pa je pravzaprav skozi-liv in je narejen kot ponor (cev, katere ustje, vodoravno postavljeno ima morda 5 m ali več premera, z mrežami za zadrževanje vejevja...) , skozi katerega gre več vode, če je nivo višji zaradi višjega tlaka, ampak ko teče voda skozi ves presek, ne more več ne dosti hitreje odtekati kot jo pusti presek - in zadrževalnik špila.

Dimenzije (armirano betonske zadeve) so bile videti dovolj konjske, da bi morale zdržati tudi tlake vode do vrha jezu.

Hej, Admin, kako lahko tako offtopic zadevo prestavimo v drug niz (recimo Gradiško jezero - stanje in dogajanje, poezija okrog....)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8708
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Dec 21, 2010 22:21

Evo, prestavljeno v novo temo. Sedaj lahko tukaj nadaljujemo debato o Gradiškem jezeru, ki postaja zanimivo tudi za navtike.
Uporabniški avatar
Stal
Kapitan
Prispevkov: 175
Pridružen: Pe Sep 17, 2010 23:37
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Stal » To Dec 21, 2010 22:36

Lepo bi bilo, če bi kdo kakšno fotko prilepil...

Lp
Najboljši na krovu
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Nekatere slike z NT so z Gradiškega jezera

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » To Dec 21, 2010 22:50

Bom naredil sklic na slike .. Nikola Tesla in klapa na Gradiškem jezeru:

http://www.morjeplovec.net/forum/viewto ... light=mini

Tisti ponton (plavajoči pomol) na eni bolj zadnjih slik je bil nekje do konca maja na Gradiškem jezeru, potem na Bohinjskem. Ponton skupaj drži kakih deset vijakov in ga lahko štirje ljudje v morda 20 minutah razmontirajo in spravijo na manjši kamion oziroma z njega nazaj v vodo. Nosilnost nekaj ton (ne vem če ne 7 ali 9 - bi moral vprašat Franceta Najdiča (od katerega je bil tudi tisti Suzuki na sliki, in za katerega ima prikolico, na katere spraviš 4 jadrnice mini-12 z jambori in balastom vred).

Fešta na zadnjih slikah je bila pa najbrž v Lukovici (kjer imajo menda tudi Rokovnjaško pivo).

Zdaj pa še malo drugih virov: http://sl.wikipedia.org/wiki/Gradi%C5%A1ko_jezero - tale članek naj bi bil sicer samo škrbina, pa je čisto dobro informativen.

Informacija o ribičih in njihovi tabli o prepovedi upoabe plovil in o prepovedi plovbe omenjeni v tistem članku je malo zmedena. Kolikor vem, je zgoraj omenjeni France je pridobil dovoljenja (verjetno občin Moravče in Lukovica, gotovo ministrstva za okolje in prostor) za plovbo z jadrnicami po delu jezera za omejen čas, in sicer mislim, da aprila in maja. Če bodo kje drugje zapleti in bi to rabili, mislim, da bi bil sposoben to dobiti tudi za ves topli del leta.

Jezero je - recimo - nekoliko podobno peščeni uri in - če rečemo, da je sever zgoraj, je plovba dovoljena po levi strani spodnje bučke nekje do sredine; v zgornji bučki je drstišče in vmesni prehod je skoraj v celoti zaraščen - kot bi raslo kup grmovja iz vode.

Plovno obnočje - kjer smemo pluti - meri najbrž kakšnih 800x700 m, in je zlasti zanimivo (in hkrati težko za jadranje) zato, ker je veter izjemno spremenljiv.

Poleg mini-12 (od tečajčka do regate za državno prvenstvo in kupom ad hoc zmenkov) je bil v tem času tudi tečaj jadranja z optimisti, ki ga je vodil Tomaž Virnik iz JK Ljubljana.

Ribiči včasih nočejo nič vedeti o dovoljenju še koga drugega za uporabo, včasih porežejo vrvi boj in kaj pdobnega lepega. Istočasno navdušeno uporabljajo naš plavajoči pomol - in bi nas včasih še od tam radi odgnali...

Mi v glavnem gledamo, da jim ne vozimo ravno čez trnke in prav blizu obale tam, kjer se spravijo, razen v območju pomola ali plovnih oznak za štart/cilj in obrate. Kadar smo tam, kar gre, če pa nismo ko imajo kakšno tekmo, se utegne zgoditi, da odrežejo vrvi boj in podobno.

Lokalce v splošnem pa smo v precejšnji meri pridobili, po eni plati zato, ker smo skrbni pri uporabi prostora (pospravljene smeti itn.), ko marsikateri ribiči niso, po drugi plati pa zato, ker je bil pripravljen brezplačen tečaj jadranja za lokalce. Tudi, ko so nam za kako tekmo naredili šotor z nekaj hrane in pijače (to imajo ob več prireditvah ob jezeru) in se je nekaterim od nas zdel čisto zanimiv fittnes to dati skupaj in potem pomagati razmontirati in pospraviti, to ni nič škodilo našim odnosom z lokalci.

Tako imamo tudi - kadar rabimo - potapljaško ekipo civilne zaščite iz Domžal, katere člani pridejo tudi pomagat postavit barke na vodo in nazaj - za ceno tega, da se lahko vozijo s prostimi barkami in tega, da je njim in njihovim otrokom z nami 'fajn'.

Enako velja za kar nekaj - in marsikaj prav uporabnih, kot ponavadi, če le lepo ravnaš z njimi - otrok na splošno iz okolice. Ko uporabljajo ta plovila, se mimogrede in samoumevno naučijo skrbi zanje in vedenjski vzorec, ki mu pravijo vandalizem med njimi postane čisto nemogoč.

To je hkrati daljnovidno - ko bodo ti otroci odrasli, bodo še toliko bolj lahko vplivali na to, da nas ne bodo zlahka vrgli z jezera in ga namenili recimo za rezervat prehlajene rumene vodne mušice (ki bi nas itak rada imela za družbo, da bi imela kaj pikati - če seveda obstaja). Že zdaj nas cenijo njihovi starši, ki jim je všeč naš vpliv nanje.

V splošnem se je pametno lepo obnašati do otrok. Ko bodo oni odrasli in jaz ne bom več tako zdrav, da bi lahko pobegnil ali se temeljito branil, imal dobre možnosti, da jim je mar, da mi ne bo nič hudega. To je tako samo po sebi umevno, da mi sploh ni jasno, zakaj se toliko odraslih ne obnaša prav lepo do otrok.

Kar ne pomeni, da jih je treba nepotrebno ujčkati - in tistih, ki jih nepotrebno ujčajo, otročad praviloma itak ne ceni. Če ga polomijo, jim poveš, zakaj misliš, da so ga polomili, in če jih dobiš preden jih šola preveč pokvari, se da vse zmenit tako, da ga ne lomijo tudi, kadar te ni zraven. Če imajo dobre razloge, zakaj naj to ne bi bila polomija, oziroma zakaj bi bila polomija tisto, kar si si ti zamislil, ti pa povejo in često se iz tega odrasli kaj naučimo.
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne To Dec 21, 2010 23:45, skupaj popravljeno 2 krat.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3883
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Dec 21, 2010 23:00

Gradiško jezero na Google maps

pogled proti severu
Slika

pogled proti jugu
Slika

pogled proti vzhodu
Slika

Katarina in :D
Slika

Lep pozdrav Nikola Tesla = :D
bouton
Admiral
Prispevkov: 772
Pridružen: So Dec 22, 2007 13:41

OdgovorNapisal/-a bouton » Sr Dec 22, 2010 16:03

Še nekaj naših fotografij iz maja 2007. Takrat je potekal tečaj jadranja na Optimistih v izvedbi JK Ljubljana.

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Evo, tem'ca ratala dobra ko zmaj!

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Dec 22, 2010 19:56

Ha ha, prva zaznana napaka programa tega foruma: minimalističnega odgovora, v katerem je vsa bistvena vsebina že v naslovu, pa ne požre...

Opis jezera z vode je krasen, če še kdo opiše (in morda prilima slikce) kako se pride tja, in pa sprehajalne, tekaške itn. 4,2 km poti okoli in okoli jezera, pa smo tako kompletni, da lahko na to temo naredi sklic stran lokalnega turističnega društva!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Pravzaprav pa

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Dec 22, 2010 20:03

Nekaj slik z otvoritvene regate mini-12 pred nekaj leti je tudi na http://www.lokatiming.com/galerije/mini12_0801.htm .

Ob kakšni naslednji priliki bom poskusil, če gre lepljenje slike iz njihove galerije sem...
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Otvoritvena regata, 26.4.2008

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Dec 26, 2010 17:20

Slike so z galerije na strani jadralnega kluba Loka Timing.


Priprave z gnečo na starem plavajočem pomolu - videti je, da je bilo vreme hladno...
Slika


Predštartna gneča, najbrž za kvalifikacije
Slika


Veter na jezeru je spremenljv - gladka gladina le malo naprej je lokalna bonaca
Slika


Čisto zanimiv premčni val - verjetno vožnja v cilj
Slika


Definitivno ni dolgčas
Slika


in tudi tu ne
Slika


Mislim, da sem napisal, da je veter spremenljiv, ne? Tu pa tam kdo malo bolj nagnjen, kot bi bilo za hitrost dobro
Slika
Pa pogled s pobočja - proti ciljni boji
Slika

Zmagovalci - v ozadju je klapa iz turističnega društva poskrbela, da nismo bili lačni
Slika
Uporabniški avatar
PogachnyK
Viceadmiral
Prispevkov: 453
Pridružen: Ne Feb 26, 2012 11:09

Re: Gradiško jezero

OdgovorNapisal/-a PogachnyK » To Jul 17, 2018 21:06

Živ

Ali je sedaj po gradiškem jezeru spet dovoljeno veslati?
Slika
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5873
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Gradiško jezero

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jul 20, 2018 12:43

Jaz zadnjih nekaj let sodelujem pri organizaciji 3-dnevnega jadralnega dogodka JK Ravbar na Gradiškem jezeru (ena regata z Mini-12 v petek popoldne, druga v soboto, tretja v nedeljo).

Rezultatov in vtisov za 2018 nisem našel, morda je na FB.


Moj konec je sicer bil razdreti jadrnice - letos 7 - mini-12 pred prevozom z Bohinjskega jezera, pravilno natovoriti in spet raztovoriti ter sestaviti na Gradiškem - in obratno za pot nazaj, ter razrešiti morebitne probleme pri tem, papirologijo (dovoljenja lastnika zemljišča itn.) so urejali drugi, tako da za ta konec ne poznam podrobnosti.

Ni nas pa nihče motil, ne pri jadranju ne pri veslanju (dva naša kajaka in še nekaj drugih) ne pri SUP-anju, plavanju in podobnem. Res je, da smo med sabo malo popazili drug na drugega (mi in ribiči in 'splošni obiskovalci'), ampak se nihče ni nič pritoževal.

Bilo je nekaj zanimivosti...
    Prijavljen je bil tudi Stanči Logar, za katerega je nekdo drug šel stavit, da bo vedno prvi - oziroma da plača liter vina vsakomur, ki bo (na kateremkoli plovu) pred njim.

    Stanči Logar je jadral zelo dobro in sicer res zmagal skupno (za vse tri dni), ampak je bila konkurenca huda in mislim da za noben dan ni zmagal posebej. Jaz sem tokrat tudi tekmoval in bil eden od tistih, ki so dobili nekaj od skupaj 17 litrov vina, ki so ga slovesno prinesli v zabojčkih in razdelili med tiste, ki so ga pri omenjeni stavi zaslužili.

    V nedeljo pa je tekmoval tudi Stančijev oče - nekaj čez 80 let - in mi je naredil veliko veselje, ko me je uspel lepo 'šibniti' v enem plovu. Če bo vse po sreči, bo Stanči (Klobasarna) naslednje leto eden od spozorjev in tudi oče spet pride tekmovat.


Ko spet vidim koga od ostalih iz JK Ravbar, bom malo povprašal kdo se je ukvarjal s to platjo priprave dogodka in če so morali kaj prijaviti in ali dobiti dovoljenja...
Correct me if I am wrong, please.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost