dopust 07

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator, moderator2, Marchi, kr en

nuvolari
Viceadmiral
Prispevkov: 400
Pridružen: Sr Jan 30, 2008 06:36
Kraj: bled

dopust 07

OdgovorNapisal/-a nuvolari » To Mar 18, 2008 02:10

no zdej upam da mi bo tole ratal skup spacat. tole je bil moj lanskoletni dopust

LADIJSKI DNEVNIK JULIJ 2007

2. JULIJ
Start se je začel ob 9h iz Bleda. Prispeli na Pag ob 16.30 brez kakih posebnosti, s tem da sva se z Mariom ustavila še na Krku v Punatu, kjer sva vzela še akumulatorje za naš čoln. No, naj še opomnim, da tale naš Bayliner 2255 ni imel še plovnega dovoljenja, reg. Naj bi bil, a papirji so potoval iz Delawarja in ni ne crew liste in če nas ustavijo smo po domače v kurcu. Upam, da se to ne bo zgodilo. Eto Rok –lastnik je namontiral »nove« akumulatorje in čoln ni vžgal, ker so bli preveč prazni in bi jih moral nafilat. Probali smo, da je čoln laufal ene 15 minut, potem je vžgal, bomo vidl če bo še jutr zjutri. Nč, mi se spakiramo, matr robe je tuk da jo ni kam dat, kr kopiči se v čolnu, pol k smo jo mal razdelil po čolnu je blo mal bolš. Še en hitr krog po Novalji da najdemo neki za pojest, in smo šli kr u Konobo Starec in morje, na carpaccio z ribo, in hobotnico s krompirjem-to naj bi bila novaljska specialiteta, hm hm ..blo je zadovoljivo, jedl smo tud že bolš (pa že tud po bolšem smo kozlal :) ). Eto, ura je okol 22h in se spakiramo spat.
http://nuvolari.moj-album.com/album/109 ... s=10961290
No evo ga to je naše plovilce z imenom ULLA & SVEN

3. JULIJ
Vstanemo ob 9h. Vreme zmerno oblačno, topl je že kr, na hitr pozajtrkujemo, še avto smo mogl parkirat, na parkirišču b blo predrago so hotl za eno uro 10 kun, in za več dni se ni dalo nč drgač zment, šment to bo predrago smo si rekl. Jest pa začnem študirat, ja madona sej smo z allroadom (za ven it so bli samo mal višji robniki pa mal travce) bomo že čez tistele robnike zlezl čez…hm hm bo šlo ja, no k pol nardim en krog po novalji, kokr naročen se zbaše iz parkirišča ob cesti en avto, a je bla pred mano ena dama pa je bolj po domač parkirala in mario ji reče naj se mal bl zdrenja, da bomo še mi pršl notr, k je blo pa dovolj placa za dva avta in ck –parkirano :) juhu. Fajn smo utrofl. No pa da bo še pol tuki ostal, da nam ga naujo odpelal s kšnim pajkom. No ja start s čolnom; itak ne vžge  pol sm dal zravn tamali akumulator k je bil poln in je vžgal. In smo se odcjazl tankat v Novaljo. Tam smo tankal 175 l+10 l v kanglco za rezervo. Ura na čolnu kaže 533 ur. Prvo parkiranje in manevriranje uspelo v nulo. Po slabem startu zgleda da bo šlo vse skupi na bolš. Startal smo direkt na Maun, najprej smo se ustavl v uvali Dražica-dobra plaža, sicer kamnita in polna ježev. Hitr smo se vrgl u vodo da se mal ofrišamo, mmm kok je blo fajn. Ob 12.55 stratali dalje in ob 13.20 prispeli do uvale Rakovica, huda uvalca z dvema zalivoma k sta ločena med sabo. je zlo globoka tok da tud jadrnica nima blema parkirat. A sidro k ga mamo je obupno, nikakor se noče zataknt kr drsi in drsi. Tuki smo se ful kopal, k je blo fajn in mir je bil nobenga nikjer, no pol se je notr parkirala še ena jadrnica za kratek čas, mi smo šli pa kuhat (čevapi, perutničke, njami njami, solatka, pa pirček za povrh). Odločil smo se ostat čez noč tuki, k uvalca je bla zaščitena pred vsemi vetrovi, razen burje, ki pa ni bla napovedana. U glavnem lep dan je bil.ura je 21.40 in gremo spat.
http://nuvolari.moj-album.com/album/109 ... s=10961293
uvala Rakovica

4. JULIJ
10.40 po zajtrku start iz Rakovice, smer Sakarun. Že na pol poti so nas začeli premetavati 0,5-1m valovi in bol k smo šli proti odprtemu morju močnejši so bili, zato sem se odločil, da se ustavimo v Panteri, velika laguna z bojami, tam je tudi mala marina, mislm da majo tud elektriko tam. Valovi so tu bistveno manjši kot zunaj. No ja še to, drugače smo falili smer in smo potovali med Pagom in Virom, pod virskim mostom, kjer bi skoraj nasedli, tam je zelo plitvo, pribl. 1,5 m in še clo manj. Tukaj v Panteri je fina voda, bolj v notranjosti zaliva, kjer je mesto je pa voda ful umazana zato smo se privezali zunaj kar se je kasneje izkazalo da ni blo dobro, ker je bla pol nevera. No zdej je ura 14.55 odpravljamo se na obalo jest sardele na žaru, pa malo počit. Ura 18.00, vreme zmeri bl obupno, piha veter, valovi zmerni, začel pa je neki škropit dež. Čoln se gunca, upam da namo fasal morske bolezni :).zdele pa še kofetk skuhamo pa mal počijemo…ah kurac počijemo, ob 19.50 je pršla nevera z dežjem in grmenjem, pihalo k noro, obrnlo nam je byboat, vesla so vn padla, eno se je potopilo, drugo pa je plavalo in ga je šel Mario iskat, plaval je ene 50m daleč ponj. Ob 20.10 se je umirilo, veter še vleče in z odprtega še vedno črni oblaki. Guncamo se precej in kot sm prej omenu bolš da bi ostal bl v notranjosti zaliva, a jebi ga sad. Ob 22h piha tramontana iz N-NE. Par jadrnic se je premaknlo bolj k nam, k smo bli vseeno prvezani bl k obali in zaščiteni od tramontane. Pol smo se odpravl spat.

5. JULIJ
Ura je 8.30 in nas je pričakalo sonce, veter zmerno piha iz N- NW, rahlo valovito.ob 9.26 se je Mario potopil po potopljeno veslo in ga stauhal ven približno iz globine 6 m. JUHU podvig uspel. Pol smo šli še do mesta v trgovino in nest smeti, pa v bližnjo gostilnco na eno Laško in start iz Pantere ob 11.30 v Sakarun. Prispeli ob 12.15, valovi še kar veliki, neki pa nas zafrkava peta na čolnu. Noče se dvignt in spustit, k da b se zataknla, ccc. No evo ga, težko pričakovani Sakarun :). Ur na čolnu 539. najprej se sidramo na peščeni del Sakaruna in nas nese ven, madonca, presneta sidra, ob 14.30 se prestavimo na bolj kamnit del , tam je bolše. Sidro je dobr primlo. Zdej pa papat na obalo. Tam je bil dobr plac u senci, spekl smo hrenovke in čevapčiče, pa solatko. Pol smo si pa prvoščl še mal plavanja. Proti večeru smo šli na obalo v Sakarunu, kje je prav en fajn lokalčk, na pivce, pa tud Southern comfort so mel, jupii. Hitr enga z ledom, prosm :) - in ni ostal samo pr enem, hehe. Od natakarja smo nafehtal pol še eno polno vrečo ledu, k naš čolnič ne premore glih ogromn štroma in je treba šparat z njim hehe. Pol smo hotl pa še pasulj za večerjo , pa so vsi zavrel in smo jih samo stran lohk zmetal (joj mati pa sem ti reku da jih fajn konzerviraj :) .ob 21.15 večerja (salama, tuna+paradajz+sir) pa en hladn bandidos za lahko noč.

http://nuvolari.moj-album.com/album/109 ... s=10961336
zaliv Pantera na Dugem otoku naslednji dan po neveri

6. JULIJ
Vstali smo ob 8.30, po zajtrku plavanje in ob 9.15 naj bi se odpravli na otok Ugljan, na črpalko Preko, k druge v bližini ni, razen še v Zaglavu na Dugem otoku, k je pa še malo dlje.V zalivu je blo čez noč mirno, zunaj pa jugo dela valove, peta spet neki se zmišljuje , no pol je šlo. Ob 10h smo šli mimo svetilnika Veli rat in ob 11h po približno 23 miljah prišli v luko Preko. Tam smo tankali 120l, ne vem a je poln tank al ne k preveč gunca, k je pršu trajekt. Kazalec kaže polno. Nato smo se na poti nazaj ustavili med rtom sv. Petra in sv. Grgurja, kjer smo se na hitro vezali na bojo pri zadnji hiši (najprej ima vrv, nato pa naprej še kar dolgo verigo) da smo se mal ofrišali in nato smo čez 20 min šli naprej. Nato smo se probal sidrat v uvalci Frnaža V. a nam po 20 minutah ni uspelo, pa smo šli sem, pa tja…ves razpizden sem rekel, da gremo dalje, škoda k je bla lepa uvalca. Po prevoženih pribl. 14 miljah smo se ustavl v Luki Jazi na Molatu. Velika uvala peščena a pazi ker je polna peščenih skal (čeri). Odločili smo se da ostanemo kar tukaj čez noč in nadaljujemo jutri. Sledi kosilo (makaroni s tuno in solata) kar dobr je blo, makarone smo skuhal kar v slani vodi in so bili kr dost slani. Čoln smo za vsak slučaj privezal še na obalo, sicer nisem bil za ker sem se bal, da k bo oseka, da ne bomo nasedl , k so ble čeri pol že nevarno blizu, in sem hotel it naprej na Silbo. Ah no ja, bomo vidl kaj bo zjutri. Ura je 19.00, sončno je, sonce kar seka, morje je ok, napovedan je sicer SW, kar naj tuki ne bi bil problem.

http://nuvolari.moj-album.com/album/109 ... s=10961329
Luka Jazi na Molatu, malo bolj levo od stavbe ki se vidi pa je tista pekarna

http://nuvolari.moj-album.com/album/109 ... s=10961287
Zahod iz Luke Jazi

http://nuvolari.moj-album.com/album/109 ... s=10961345
http://nuvolari.moj-album.com/album/109 ... s=10961299
Mesto Molat

7. JULIJ
Vstali zgodaj, ob 7.00:). Najprej ven pogledat če smo še v plovnem stanju al že kje nasedl. Blo je ok, sama sreča. Jaz sem sicer ustal že ob 4.00 in pogledal kako je stanje. Malo zaplavat, na zajtrk (jajca+paprika+kava) no dons smo za zajtrk ruknl še en šnopčk:). Že kar vroče,gremo še v mesto Molat. Startali ob 10.05 iz Jazi. Luka ma tud ene 2 priveza za zunanje barke, drgač so samo privezi za domačine, je pa tam že kar plitvo. Ur na motorju je 543. Na Molatu je bilo med 2. sv. Vojno koncetracijsko taborišče pod okupacijo italijanov. Sedaj so tukaj počitniške hiške in nekaj domačinov tukaj stanuje. V mestu je market odprt od 8-21, v sobotah pa do 18, a nisem ziher. Je pa tu tudi pekarna in to takoj v zalivu, in tam tud pečejo kruh, piše da je odprto 9-21h v zimskem času, poleti pa naj bi bilo nonstop, hmhm, če to drži kokr poznam Hrvate….Prevozili smo 17-18 milj, mislili smo se ustaviti na Silbi, a je blo zarad juga preveč valov. Pa smo šli naprej do oliba, v uvalo Draga. Mimo rta Šip je plitvina zato pazi. Uvala ful velika, mi smo se ustavl nekje v sredini in pazi zdej, Čista voda peščena, le proti obali se razprostira ena čer obrasla s travo. Cel dan smo se pacali tukaj, in kle bomo tud prespali. Ura je 21.00 morje mirno, napovedan SE, ob obali. Aha za kosilo so bli pa ražnjiči, ki smo jih kupl na Molatu. Aja pozabu pa tud da smo kupl burek na Molatu in je bil odličen, še bi ga mal ,njam njam. Pekl smo pa v žbunju in so bli okol in okol pajki, tok da je mene kr minil jest in me je kr odnesl vn k sem vidu enga k je sedu na koncu veje ,brrrr.no in na koncu je šel Mario na potrebo ta velko pa ga je prestrašla ena kača, pa ne vem a se je usral zarad tega al je šlo po normalni poti :).
http://nuvolari.moj-album.com/album/109 ... s=10961342
uvala Draga na Olibu

http://nuvolari.moj-album.com/album/109 ... s=10961326
Kristalno čista voda v Dragi, pesek in to okol 100 m od obale

8. JULIJ
Vstali ob 9h, ostali smo na mestu, morje je bilo mirno. Najprej mal v vodo za osvežitev,mmm kok je pasal, pol pa zajtrk in ob 10.40 se bomo počas zbasal. Plan mamo it v Slatinico na zunanjem delu Oliba, mogoče pa na Maun najprej v uvalo Koromačna pol pa še v Rakovico. Eto Slatinica, lepa peščena plaža, brez valov, a plava kr ena svinjarija mehurčki, k b blo od masti in ceta, tko da gremo dalje, malo naprej je zlo mala plaža, bl kamnita in globoka, a se proti kopnemu hitro dviga. Nato smo se pa obrnili nazaj, ker nas je Draga premamila s svojo lepoto. Ko se pelješ ob Olibu moraš paziti na plitvino, prav tam pa so tudi napeljane mreže, ne vem ali za školjke ali za ribe, tok da je treba malo obviti otok. Evo nas nazaj v Dragi, a smo šli v prvo uvalo in pazi tam moraš iti bolj desni, ker je bolj globoko kot po sredini. In smo skoraj mivko začel mlet k smo šli preveč blizu obale, pa je blo še kar 100 m do tja. Obala sicer ni glih čista je en kup alg in morske trave in malo smrdi. No ja za na kopno it in kej skuhat bo že. Ura je 13.40 in danes je predzadnji dan dopusta. Jutri poberemo soseda Mirota z družino, da se skupaj prepeljemo po Pagu. V menjalniku sicer počasi pušča olje, a je Rok rekel da ni panike. Danes naredili približno 10 milj. Tam kjer smo bli parkirani se je začel nabirat vedno več ladjic,pol je pa pršla še ena ladjica z otroci in ko so začel vreščat okol nas mi je zavrel in sem se ob 15.30 premaknil na sredino velikega zaliva, tam kjer smo bli parkirani prejšnji dan. Tukaj je zaenkrat blažen mir :). Popoldan je minil v znamenju poležavanja, plavanja in sončenja. Proti koncu popoldneva so se vsi zbasali iz male uvalce in smo se ob 19.30 odločili da se premaknemo nazaj tja. Napoveduje NE, kar zna bit mal problem a bomo vidl. Sledi večerja (makaroni s tuno + solata) pucamo zadnje zaloge vsega kar še mamo. Ura je 21.40 gremo spat, sam mal smotan je tuki k ful smrdi, tiste alge in trava se je začela cmart k po kompostu smrdi. Upajmo da nas nau preveč motl, četud je kr nekaj komarjev in so nadležni. No tkole ura je 22.10 smo že ležali in smo se prestavl ven iz zaliva, ker nam je šel smrad na živce, evo preparkirali smo se spet nazaj kjer smo bli popoldan in to v temi. Svetili smo si samo z baterijo, a če ne bi poznal mal zaliva ne bi šel b blo preveč rizika. U glavnem tamal zaliv sem krstil Stinky Bay. Tukaj v velikem zalivu ne smrdi in še bolj toplo je. Sidro je ok, še mal pogledam če je ok pol pa res spat. So pa ribiči zelo pridni danes, kar lovijo še tod okoli.

http://nuvolari.moj-album.com/album/109 ... s=10961361
Peščeno dno v Stinky bayu

http://nuvolari.moj-album.com/album/109 ... s=10961323
Pogled na stinky bay

http://nuvolari.moj-album.com/album/109 ... s=10961353
čoln v Stinky bayu

http://nuvolari.moj-album.com/album/109 ... s=10961302
zahod še v Stinky bayu

9. JULIJ
Evo takole, začenja se zadnji dan dopusta :(. Vstali smo ob 7.30, kar zgodaj ja hehe.opravl jutranje potrebe, plavanje, zajtrk, pa mal pospravljanja po čolnu, stvari na kup ipd. nočno sidranje je bilo uspešno. Danes so napovedan pooblačitve in veter zvečer, a to nas ne bo ujelo, takat bomo že na kopnem. Drgač je bol vse fajn le sidranje na začetku nam je delal probleme. evo ob 10h naj bi bil start do Mandreja na Pagu da tam poberemo Mirota, Dragico in Anjo. Evo in ob 10.40 se na krov prbašejo novi potniki, Dragica takoj pade, meni skoraj v naročje za volanom :). Miro prnesel hladno laško in ožujsko pivo. Peljali smo se mimo rta Mišnjak v uvalo Slatina. Lepa mirna plaža, kamnita in tudi dokaj globoka tudi do obale. Tam smo se malo pokopali, Miro stauhal rakovico. Naprej do uvale Blato, tam je ena hiša, mislili smo da je gostilna, tam se usedemo na mize in naročimo pivo. Lastnik prinese pivo in tudi kasneje ga vidmo da nosi ribice in smo si jih zaželeli. Najprej se ni dal pregovoriti, in da ma že vse naročene in naj pridemo jutri. Rekli smo da nas ne bo več, potem se je omehčal in nam bo naredil 4 skuše in morskega psa. Trajalo bo 45 minut zato se odločimo da gremo malo naprej po zalivu in se probamo za bojo prvezat, nakar ugotovimo da so spodaj prvezani samo tlakovci. To je namenjeno samo za surfarje, ker v tistem koncu kar močno piha. No kot stari mački smo vrgl sidro in brez problema. Ura je 14.15 in moramo it nazaj, k bojo ribce že pečene. In res nas že čakajo ribice, gostilni se reče Girenica, no sploh ni gostilna ampak penzion in lastnik ma to samo za svoje goste mi smo se pa kr uštulili vmes, sej nismo vedl. Ja sam ata je bil res car da se je potrudu in nam prpravil kosilo in je blo res dobro. Ja lastnik je domačin poročen pa je s celjanko in izven sezone živi v SLO ko pa je sezona pa je tukaj. Hiša ma okol 30 ležišč. Kosilo je stalo vsega skupi 354 kun kar se mi sploh ne zdi drago, ker je blo dovolj in zlo dobr. Ura je 16.40 in gremo dalje pravac Straško. Straško na vidiku, sam so veliki valovi 0.5 do 1m, tam se vežemo na boje, ker jih je dovolj in plavamo na obalo. Šli smo pa obiskat Legata k je prjatu od Mirota. Spili pirček , coca colo, ostali tud šnops iz BG, pol smo šli pa naprej in se parkiral v Novalji. Tam sem mel kr nekaj problemov parkirat, kokr da bi prvič…ja blo je mal placa, pa tok me je nesel, a je šlo.majstru dal 50 kun za nočenje in to je blo to, jutr pa pride Rok po čoln. Pol smo odpešačl do avta, bil je še tuki sicer ves od smole a se bo že dala odstrant. Spucali smo šipe na glavni pumpi ob glavni cesti, pa je šlo kar fajn stran. peljali smo najprej Dragico in Anjo v Gajac, Mirota pa v Mandre po avto, midva sva šla nazaj da sva spokala in spraznla čoln. Jaz sem se mu sam pr seb zahvalu, da nas je dobro in srečno pripeljal nazaj in da ni blo kakih večjih problemov. Evo čoln papa, pa še dolgo pluj. Midva sva šla do Mirota v Gajac da sva se stuširala s sladko vodo po enem tednu. Tu je bla pol še večerja in en kratek klepet in ob 22.40 sva startala na trajekt ob 23.00. evo takole se je zaključil moj prvi dopust, da sem bil na čolnu sam za krmilom in da se nisem bal it na morje brez kake podpore (recimo Fabota-dobr prjatu), ja zahvaliti se moram pa njemu in tudi Marjanu in Zori (oče in mati), da so me naučili osnovnih znanj in zadev, kar se tiče navtike, res hvala. No pa tud Mario se je odrezal zelo dobro, čeprav sem ga malo kregal, pa mi je včasih kr zameru. Ja no trda roka na morju more bit, popravnih izpitov je zelo mal pravjo. No zdej pa zaključujem tale dnevnik, k sem ga pisal vse dni dopusta. Mogoče kdaj pride prav, al pa samo za branje, kaj se je dogajalo. Adijo spet v naslednji plovbi.

http://nuvolari.moj-album.com/album/109 ... s=10961305
ulov v slatini.

ja slik res ni velik, ker al ni blo pr rok aparata, al sem pozabu slikat al p aje blo že kej, pol na koncu pa so bli pa tud telefoni že prazni da nismo mogl slikat, ker nismo mel ket filat in smo šparali, no naslednjič bo že bolš.
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Prispevkov: 777
Pridružen: Pe Sep 14, 2007 12:51
Kraj: Sežana

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Sr Mar 19, 2008 14:06

Zanimivo potovanje. Kakšno sidro pa imaš, da si imel toliko problemov z njim. Ali si spustil v morje dovolj verige (vrvi) ? V Sakarunu, na mivki, spustim ponavadi 20m verige na globini do 5m, pa nimam problemov. Če spuščaš sidro v kamnito dno, da bi bolje prijelo, lahko imaš kasneje problem za ga dvignit. Pa še družina je bolj zadovolna, če sidraš na mivki, kajti taka barva morja kot je v Sakarunu, je le v dalnjih južnih krajih.
Pa še naprej ugodno morje.
Jadranje je odklop
nuvolari
Viceadmiral
Prispevkov: 400
Pridružen: Sr Jan 30, 2008 06:36
Kraj: bled

OdgovorNapisal/-a nuvolari » Sr Mar 19, 2008 19:08

na tistemu je bil danford al kako se mu reče.ja sem spustil dovolj, v sakarunu pa nisem mogel ker je bilo že preveč gužve pa sem šel na kamnito stran, sej za ven je blo res mal blema a je bil vinč pa ga je potegnl ven..ja sakarun je res lep.letos ga bom ziher spet obiskal..

Kdo je na strani

Po forumu brska: Google [Bot] in 1 gost