Jugo - nevihta

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator, moderator2, Marchi

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5786
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Jugo - nevihta

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jul 12, 2017 11:15

Včeraj 11.7.2017 se je veliko morjeplovcev znašlo na "napačni strani".
Napovedan jugo (SSW), napovedane nevihte (NW). Kam se skriti?

Takole je zgledala napoved.
Napovedan zmeren jugo, ki so ga napovedovali vsi modeli (tole je s Crometeo). Na prvi pogled je varno sidrišče tisto, ki je odprto na sever.
Slika

Vendar.
Nevihte ne zazna noben model razen radarskih slik. Crometeo je zaznal najvišjo stopnjo oblačnosti, ki se pomika od NW proti SE, kar seveda pomeni samo eno, nevihta.
Slika

Ko pogledamo na zahodno nebo in vidimo, da se kopičijo oblaki, se lahko prepričamo o aktivnosti, gibanju in obsežnosti nevihte na http://www.lightningmaps.org/
Slika

Temno nebo - Unije. Sidrišče je presenetljivo polno.
Slika

Sunki vetra presegajo 50vozlov.
Slika

Slika

Slika

Slika

15 minut kasneje. Katamaran na sliki je prestavilo 100m bližje obali. Sreča, da je nevihta trajala samo nekaj minut. Udari vetra so trajali pribl. 10 minut, tako da ni naredilo ogromnih valov, ki so še dodatna težava za zasidrana plovila.
Slika

Kolega je bil vezan na bojo v Maračolu, na vzhodni, zavetrni strani Unij in poročal, da je bilo grdo a da so "preživeli". Naslednji dan je takole mahal v kamero :)
Slika

Kaj svetovati v primeru, če se znajdeš na napačni strani, kot so se barke zasidrane pred vasjo Unije?

1. Najbolje se je pripraviti na neurje in izpluti na odprto. To velja predvsem za jadrnice pogojno tudi za motorna plovila, če je le možno krožiti v zavetrju kakšnega otočka. Pogosto smo pred dilemo, ker imamo občutljivo posadko in zato vztrajamo na sidru. Če je dovolj časa, jih lahko prepeljemo do kopnega, kjer se zatečejo na varno, recimo v prvo gostilno mi pa z delom usposobljene posadke izplujemo. Večinoma sta za tak podvig dovolj dva člana posadke (krmar in "mali od palube", ki lahko še kaj postori v neurju)

2. Če ne izplujemo, poskrbimo, da smo dobro zasidrani. Spustimo vso dolžino ketne, vrvi, ki jo lahko po potrebi prerežemo, da ne postanemo ujetniki verige ali vrvi, če nas nosi proti obali. Lahko dodamo tudi drugo sidro v V način sidranja ali zaporedno, prvo sidro za drugim.

3. Barka privezana na pomol (slika zgoraj) je najbolj izpostavljena poškodbam. Visoki valovi niso prijazni do tovrstnega priveza, zato to ni priporočljivo početje ob neurju. Velika verjetnost odtrgane vrvi ali bitve, poškodovanega trupa ipd. Če že vztrajamo ob pomolu dodamo t.i. špringe, če smo na zavetrni strani podaljšamo vrvi, da nas odmakne od pomola in da barka diha v valovih, uporabimo vse razpoložljive bokobrane. Če smo na privetrni strani, pobegnemo kamorkoli drugam. Seveda še pred prvimi navali vetra. Če nam to ne uspe, ker smo se v konobi zaklepetali, pa podaljšamo vrvi, in barko podložimo z vsemi bokobrani, gumami ...

Če sem se kje zmotil ali zatipkal, prosim dopolnite.
Uporabniški avatar
Lure
Viceadmiral
Prispevkov: 514
Pridružen: Če Nov 06, 2008 18:58
Kraj: Ljubljana - Izola

OdgovorNapisal/-a Lure » Sr Jul 12, 2017 11:42

Mi smo tudi zaradi napovedi juga in polnenja zalog šli na privez v Olib, severno stran pomola, ki je proti neverinom delno zaščiten z pomolom od trajekta. Privezali smo se z dvema muringoma.
Slika

Na barko smo iz gostilne prišli točno ob začetku nevihte, tako da sem uspel še enkrat zategniti vse vrvi in popraviti višino bokobranov. Barko je vseeno zamaknilo za 30 stopinj, tako da mi je krmo varoval zlata vreden velik okrogli bokobran. Vala je bilo do en meter za pomolom,manjše jadrnice je klompalo kot za stavo. Nekaj jih je drsalo po pomolu, tudi en Italjan bočno privezan brez špringa!?

Ena Delphia se je odločila da bo raje izplula (vezani na premec) in so ob vzratni vožnji navili muring, izgubili motor in pristali na valobranu od pomola.
Slika

Ena jadrnica je končala na obali, eden od Nemcev je rekel, da so bili na boji in da jo je utrgalo, samo se ne spomnim, da je bila tam kakšna boja, tako da lahko da je bila tudi sidrana.
Slika

Po par urah sta vplula še dva starejša Angleža na velikem Chranciju, izgubila sta 120m verige 10mm in sidro.

Jaz vem da bom dokupil vsaj še dva velika okrogla bokobrana in 50m verige zamenjal za 100m.

Glede izplutja, se strinjam z Marchijem, da je jadrnica lahko bolj varna zunaj, če je posadka za to usposobljena. Jaz bi z ženo in tremi hčerami zelo težko izplul in bi jih prej dal na kopno in sam ščitil barko z bokobrani in vrvmi.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5786
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jul 12, 2017 12:06

Olib, Olib!!
Veliko smo že napisali o Olibu. Popolnoma nevaren ob nevihtah in tramontani. Če imaš en kraglej trajektnega pomola v vidnem polju, še ne pomeni, da si zaščiten pred vetrovi iz tiste smeri.
Če, če, če. Če bi pravočasno zaznal nevihto, bi z ženo in otroki izplul proti Silbi v zavetrje, kjer bi mirno, na sidru počakal, da gre stvar mimo. Dobro si jo odnesel. Ne zanašaj se na bokobrane, ker jih raznese kot za šalo, ravno takrat, ko jih najbolj potrebuješ.
Lure, tvoj opis je izjemno koristen, ker si na lastne oči videl veliko stvari, ki gredo narobe v takih razmerah (zapletena vrv v propeler, odtrgana boja ...). In še foto dokumentirano, neprecenljivo. :wink:
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5786
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jul 12, 2017 12:08

Dovolj velik val, ti barko dvigne nad pomol in bokobrani so samo še lep okras. Če pa imaš preveč zategnjene vrvi, pa bo nekaj popustilo.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Prispevkov: 4610
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 20:03
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jul 12, 2017 12:46

Včeraj 11.7.2017 se je veliko morjeplovcev znašlo na "napačni strani".
Napovedan jugo (SSW), napovedane nevihte (NW). Kam se skriti?

Zame je to bolj Lebič SSW, ki ga spremljajo obilne padavine in nevihtni veter izredno nizek tlak. Pa ne mislim pametovat.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5786
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Jul 12, 2017 13:24

Ja prav, pa Lebič. Jaz pravim jugo vsemu kar piha z juga. Ker ob prehodu fronte se veter itak obrača iz SE, S, SW, NW, NE, recimo.
Čeprav tole ni bil pravi Lebič, ki piha nekaj dni zaporedoma, kot recimo konec letošnjega junija, ko se je nekaj dni stopnjeval in držal jakost.
Nazadnje spremenil Marchi, dne Sr Jul 12, 2017 15:47, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Prispevkov: 8313
Pridružen: Sr Mar 28, 2007 00:28
Kraj: od Vardara do Triglava

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Jul 12, 2017 15:42

Sem na olib nikol vec, smo lani sredi noci isto porcijo dobili..
SlikaSlika
“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Butterfly
Poddesetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: To Dec 13, 2016 20:57

OdgovorNapisal/-a Butterfly » Sr Jul 12, 2017 15:52

Tex napisal/-a:Sem na olib nikol vec, smo lani sredi noci isto porcijo dobili..


Tex bilo je pred lani :-)))

Čas hitro teče :D
Uporabniški avatar
Tex
Admiral
Prispevkov: 8313
Pridružen: Sr Mar 28, 2007 00:28
Kraj: od Vardara do Triglava

OdgovorNapisal/-a Tex » Sr Jul 12, 2017 15:59

Ah, leto gor al pa dol..

Salo na stran, jaz mislim, da tako nevihto vsaka nasa bana zdrzi, ce je dalec od kopnega... Pa naj bo na rjuhe ali pa motor
SlikaSlika

“There’s no point having a boat if you don’t use it!”
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Prispevkov: 1643
Pridružen: Po Nov 16, 2009 13:44
Kraj: Ljubljana - Lovran - Tržič (Monfalcone)

OdgovorNapisal/-a EDO » Sr Jul 12, 2017 16:02

Tex napisal/-a:Sem na olib nikol vec, smo lani sredi noci isto porcijo dobili..

Mene že vsaj 5 let niso videli iz istega razloga. Škoda, ker je Olib sicer lep ampak verjetnost, da boš fasal kakšno sranje zelo velika.
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Roman 1
Admiral
Prispevkov: 1967
Pridružen: Ne Jun 01, 2008 20:15
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Jul 13, 2017 09:46

Habibi se je dobro odločil za Malo luko......čeprav mu tudi v Klimnu nebi bilo hudega ker je šel neverin očitno po zahodni strani Krka mimo. Me je klical, če me je neverin ujel, jaz pa sem mirno lovil ribe ob rahlem dežju,.....potem sem z ribolovom zaključil, saj se je v nekaj minutah nad Učko stemnilo in nisem hotel izigravati heroja, pa tudi potem ni bilo hudega...je malo pihnilo, pa ne premočno in po 15-20 min se je umirilo...
mirno morje
Rok-11
Admiral
Prispevkov: 1084
Pridružen: Ne Avg 17, 2008 09:58
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Po Jul 17, 2017 09:03

Na Olibu zaradi tega nisem bil že 20 let. Pa tudi marsikje drugje zaradi podobnih razmer.

Pa še bližja zgodba, od tramontane / nevihte cca mesec nazaj v Poreču - Zelena laguna. To je bila tista tramontana s sunki vetra čez 100 km/h, okrog 2h zjutraj, v trajanju par ur;

Na dno je šla lepa, velika, jadrnica - Bavaria 42 - ki je bila vezana na zunanji strani pomola pred pizzerio v Zeleni Laguni - pod hotelom Parentium. Na drugi strani istega rta je marina, kjer ni bilo poškodb.
Ker je barko pritisnilo ob pomol, potem pa še valovi z boka... se je grdo končalo.
Najprej je odletel jambor (in javna razsvetljava s pomola), potem jo izmenično tolklo ob pomol in ob tla. Kobilica razbita in zvita (zadaj je cel kos manjka), krmilo razbito (spodnja četrtina do tretjina), in trup na levi strani odprt v dolžini cca metra do metra in pol. Poštena razpoka.
In barka je bila na dnu... v cca 2,5 do 4m globoki vodi.

Nauk pa si najbrž lahko vsak izvleče sam.
CAR
Admiral
Prispevkov: 1655
Pridružen: Sr Mar 26, 2008 19:54
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Po Jul 17, 2017 19:45

Če imaš jadrnico te v takšnem primeru reši odprto morje. Problem je le v tem, da ljudje mislijo, da bodo ob obali varnejši kakor daleč od nje. V Jadranu je malo možnosti, da pride takšen veter in takšni valovi, da bi obrnilo jadrnico, če le pravilno krmariš. Jaz sem že nekajkrat preživel tramontano (neverin ali nevero kakor želite) na odprtem brez problemov je pa res da se ji izognem v marini, če se le da. Nikoli ne pride v minuti tako, da imaš čas pospraviti, nadeti obleko in rešilni jopič. Osebno barko obrnem tako, da dobim refule v krmo, imam prižgan motor po potrebi še v vzvratno prestavo in čakam da mine. Skoraj nikoli ne traja dlje od 30 minut. Pomembna pa je oddaljenost od obale v kolikor te nese proti njej.

To so samo moje izkušnje, se pa strinjam, da po bitki znamo biti vsi generali.
You can't control the wind, but you can adjust your sails.
Uporabniški avatar
hrošč
Admiral
Prispevkov: 965
Pridružen: Sr Sep 08, 2010 17:32
Kraj: Ljubljana - Vrsar

OdgovorNapisal/-a hrošč » Po Jul 17, 2017 19:58

V krmo? Pa potem, ko se naredi večji val? Če nisi v zavetju otoka oz. obale seveda.
CAR
Admiral
Prispevkov: 1655
Pridružen: Sr Mar 26, 2008 19:54
Kraj: Ljubljana - ACI Supetarska draga - Rab

OdgovorNapisal/-a CAR » Po Jul 17, 2017 20:37

Takšnega vala še ni bilo, (pa mi verjemi, da so bili tudi večji od metra ) če bi pa bil bi se pa razlil po kokpitu. Kaj pa jadrnice na prekoceanski plovbi, ko imajo zadaj valove kot jih ni v Jadranu?
You can't control the wind, but you can adjust your sails.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 1 gost