Ribolov za začetnike

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator, moderator2, pajer1

pushmycar
Kapitan bojne ladje
Prispevkov: 127
Pridružen: Po Jan 07, 2008 14:40

Ribolov za začetnike

OdgovorNapisal/-a pushmycar » Sr Apr 01, 2009 12:47

Pozdravljeni, letos nameravam kupiti ribolovno dovolilnico. Imam dve palici, eno dolgo, slabe 4 metre, ter eno kratko, pol tega, ki jo nameravam uporabiti za lov iz čolna. Sem že tolikokrat zafecljal, da mi je jasno da palica in mlinček le morata biti (domorodci se bodo smejali) Kaj zmontiram gor? svinec na dno, pa tri trnke? Saj ne načrtujem povrnitev investicije, v glavnem lovim na kuno, ampak vsaj kaj malega. In drugo, lov na lignje z ribico,imate kakšen nesvet???????????
Uporabniški avatar
Tuna
Kapitan bojne ladje
Prispevkov: 147
Pridružen: Sr Okt 01, 2008 22:03
Kraj: Maribor-Murter
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Tuna » Sr Apr 08, 2009 15:27

Ne gre za to, problem je v tem, da je ribolov cela znanost, ti pa želiš, da ti razložimo osnove. Če se boš ribolova lotil tako, ne bo uspeha in boš izgubil voljo. Najlaže je reči, da s tremi trnki in svincem lahko kaj ujameš, moraš pa vedeti kdaj, kje, kako, s čim...
Dosti informacij najdeš na forumu ribiške zveze www.ribiska-zveza.si/forum/, nekaj o panuli na www.4tuna.si, nekaj pa tudi v knjigah.
Predvsem pa si s seboj pelji nekoga, ki stvar obvlada, da ti bo v živo pokazal. Potem pa sledi nabava opreme. To je taprava pot do uspeha.

Tuna
atilone
Admiral
Prispevkov: 2790
Pridružen: Sr Nov 28, 2007 20:34

OdgovorNapisal/-a atilone » Sr Apr 08, 2009 18:06

pushmycar napisal/-a:Ma niti nič? Saj vem da sem amater, vendar ne glejte tako zviška...

Nekaj na brzino. Lov z čolna; 1. Kupi si par svincov, cca. 15 gramske. Palica , rolca, najlon. Najprej daš na najlon svinec ( ima luknjo po sredini ), jaz uporabljam štoperje, ampak za prvo in iz čolna, vzameš mali svinec in ga stisneš pod velikim. Ni potrebe po močnem stisku, da ne poškoduješ vrvice. Na koncu navežeš trnek, velikosti nekje od ena do štiri po mustadu. Od lignja kupljenega v ribarnici, odstraniš kost (dolgo , kot plastična), in kožo, telo narežeš na kak cm široke trake. Sedaj pa odvisno od velikosti trnka, daš vabo na trnek tako, da prebodeš trakec, ga zasukaš okoli svoje osi, zopet nabodeš itd. Najprej probaj nekje z št. 4 ali 6, pa toliko vabe, da bo trnk pokrit. Mečeš oz. spuščaš na dno , katero je svetlo. To pomeni ali pesek ali kamenasto dno, ravno še taka globina, da lahko razločiš. Če bo dno črno, pomeni trava, uspeh pa slab do zelo slab. Špari , pici, riboni pa še in še. Lahko probaš z večjo vabo in trnkom za gospo orado. Zgodaj zjutraj, ali pri sončnem zahodu. Dlje kot do enajste ne čakaj, ker nima smisla.
Če boš imel prijeme ( cukanje), pomeni manjše ribe. Takrat lahko uporabiš od tebe že omenjeni sistem. Spodnji trnk naj bo kaka šestica ( za vsak slučaj :wink: , zgoraj pa 6 ali osem in manjša vaba.
Lignje, se v v poletnih mesecih slabo lovijo, in še to v večji globini. Kupi si umatne ribice za lov sip, 2,5 ali 3,5 grama, pa ne največjih, nekje srednje. Sipe, katere so tudi zelo okusne ( očiščene in na trake narezane, pečeš najveš 3 min. v vročem olju) lahko loviš z obale, na vseh tleh. Vlečeš ribico počasi, z rahlimi potegi med vlečenjem, malo nad dnom.
Za lignje pa rabiš v obliki ribe vlit svinec tudi z kontra obrnjenimi iglicami(bucike), in loviš iz čolna. Poleti v globini, pozimi, pa pridejo bližje obali. V glavnem, to težko "ribico", spustiš na dno, potem pa povlečeš za kaka 2 do 3 metre nazaj. Se ne sidraš, ampak spuščaš z tokom , vetrom ali plimo. Najlon vsake toliko "rahlo-krepko" :roll: sunkovito potegneš k sebi in ga spustiš, da čutiš ribo kako napne vrvico in ponavljaš to vsake cca. pet sekund. Pri lignju in sipi, ko prime, imaš občutek, da se ti je obesila mokra krpa na ribico. To je prijem. Rukneš, pa ne premočno, toliko da zabiješ iglice v lovke in lepo enakomerno brez zaustavljanja vlečeš k sebi. Imej oblečeno kaj črnega, da se ne opazi eventualno izšpricano črnilo v tebe :) .
Tako zaenkrat v osnovi. Kasneje še ti opišem lov na očade, katere so odlične za jest, sam lov , pa je lepa dogodivščina.
LP in dober prijem :wink:
pushmycar
Kapitan bojne ladje
Prispevkov: 127
Pridružen: Po Jan 07, 2008 14:40

OdgovorNapisal/-a pushmycar » Po Jul 27, 2009 10:12

Obljubil sem odgovor. Torej: prvi pogoj je urejena dovolilka, sicer ribič ne more v miru loviti.Vedno iz čolna, če ribič hoče tudi ujeti. Poleti je voda topla in precej hrupa, zato je treba iti globoko. Jaz sem dal svinec na konec in samo en trnek na T vrtivko. Sem preizkusil več vab, najbolj se je obnesla dagnja. Vendar je tako nežna, da jo je treba povezat z elastiko. Laks navpično na dno, od 20 do 35 metrov globoko. Vedno in samo riboni, vendar nikoli čez kilogram. Dan do dneva ni enak, enkrat štiri, enkrat enega, tudi nič... V določenem trenutku (dobre pol ure) prijemlje kot noro, potem pa se umiri. Moram še precej izboljšati znanje o trnkih, sem namreč malo brcnil mimo...
Aja, področje Ugljana, Iža, Dugi otok (sever)
EL CAPITANO
Admiral
Prispevkov: 847
Pridružen: Sr Sep 03, 2008 11:45
Kraj: Brezovica pri Lj.- Bunarina Pula

OdgovorNapisal/-a EL CAPITANO » Sr Nov 25, 2009 11:14

Pozdrav!

Doma si pripraviš naveze za tisto vrsto rib za katere si se ta dan odločil , da jih greš lovit. Po potrebi potem samo menjaš predvezi. Dodatno palica je seveda tudi v rezervi. Da pa bi imel dodatne palice na čolnu samo zato , mi ni potrebno menjat prevezi se mi zdi nesmisel. Včasih bi potem potreboval sabo tudi do 20 palic :wink:
Dober prijem :!:
FISHING & SAILING IS LIFE
Poročnik fregate
Prispevkov: 67
Pridružen: Pe Nov 09, 2007 20:36
Kraj: Piran

OdgovorNapisal/-a » Če Dec 24, 2009 22:36

Tako kot je rekel El capitano - eno palico za lovit na grunt, lahko eno rezervo in če misliš še panulat pride še ena - več tudi pod razno ne potrebuješ. V rib. trgovini kupiš tiste male raznobarvne krogce in na vsakega naviješ eno navezo (predvrvica s trnki). To vse lepo pripraviš doma in si pripravljen.
pozdrav,
Poročnik fregate
Prispevkov: 67
Pridružen: Pe Nov 09, 2007 20:36
Kraj: Piran

OdgovorNapisal/-a » Ne Jan 03, 2010 13:17

Uf Krk prav nič na poznam, kar se ribolova tiče. Kar se pa tiče banje, sem pa danes doživela od 05 do 9 zjutraj sem brezuspešno lovila lignje in še zdaj se nisem dobro segrela. Bolje bi bilo puščo po banji metat in me nebi zeblo. Tudi ribolov je včasih podoben temu, včasih pa nabiraš ribe - ne loviš. 2 dni nazaj pa sem ujela 5 raket po kg(lignjev). taka je ribiška.
Kaj, kako se lovi pa pojdi malo po raznih forumih pregledat, ker nima smisla, da tu pišem roman, ker je že vse 100x napisano - tudi kakšno knjigo o tem vsemi v knjižnici.
Srečno in lep pozdrav,
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3981
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jan 12, 2010 00:03

Kaj mora začetnik najprej spoznati?
Vozle

Kakšno opremo rabiš na začetku?
Za ribolov iz čolna samo nosilni laks (malce debelejši), laks za trnke (tanek), trnke srednje velikosti in utež. Opremo naj ti nabere kar prodajalec v trgovini kateremu boš opisal kako in kaj.

Za ribolov z obale (ali čolna) pa potrebuješ palico. Tukaj ne bom pametoval, ker je zelo odvisno od tega kaj kje itd, zato kupi za začetek neko univerzalno palico in ne preslabo mašinco za laks cca 0,35. Pazi, da bo imela dobro zavoro, ki se jo da natančno nastavljat.

Nato pa ti svetujem, da si malo ogledaš lokalne ribiče kaj in kako lovijo in ker lepa beseda vedno lepo mesto najde ti bodo tudi pomagali, če boš imel pravi pristop.

Malce prebrskaj še na forumih o morskem ribolovu.
dober prijem
Nikola Tesla :D
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Prispevkov: 5833
Pridružen: Ne Dec 16, 2007 17:39
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Po Okt 22, 2012 19:10

.

Tudi tole je za obdržat na vrhu.
Sem malo prečistil, da je bolj skupaj bistvo za začetnike.

Pa zaklenjeno je!


LP

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta