Kako humano usmrtiti ribo

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator, moderator2, pajer1

Uporabniški avatar
jozko
Admiral
Prispevkov: 1214
Pridružen: Ne Apr 07, 2013 10:57

Re: Kako humano usmrtiti ribo

OdgovorNapisal/-a jozko » So Jul 14, 2018 09:01

Lepa trofeja :!:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Uporabniški avatar
1stofficer
Viceadmiral
Prispevkov: 389
Pridružen: Sr Maj 30, 2018 13:14

Re: Kako humano usmrtiti ribo

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » So Jul 14, 2018 09:58

Take tune so v jadranu??
Daki

Re: Kako humano usmrtiti ribo

OdgovorNapisal/-a Daki » So Jul 14, 2018 17:53

Divjake so ujeli tudi že čez 300 kil, gojene pa so tudi do okoli 500 kil.
Daki

Re: Kako humano usmrtiti ribo

OdgovorNapisal/-a Daki » So Jul 14, 2018 18:02

NT, lep prispevek.

Večjo plavo ribo je res treba izkrvaveti in takoj očistiti, manjše pa tudi čim prej očistiti. Pri belih ribah to ni potrebno. Je pa pri vseh ribah pomembno, da se jih da čimprej na hladno, sploh v poletnih mesecih, kar zna biti včasih problem.
Uporabniški avatar
Psycho
Višji štabni praporščak
Prispevkov: 44
Pridružen: Po Sep 11, 2017 21:19
Kraj: Lukovica pri Domžalah
Kontakt:

Re: Kako humano usmrtiti ribo

OdgovorNapisal/-a Psycho » So Jul 14, 2018 19:28

NT, lepo napisano. Dodal bi samo še, da histamin proizvajajo bakterije, ki so aktivne takoj po smrti ribe in potem vedno, ko je meso nad 4°C. Najbolj nevarna je plava riba (sardela, skuša, tuna, palamida,itd,.) in baje tudi strelka.
V gostilnah in trgovinah se velika količina histamina največkrat pojavi zato, ker je bila riba odmrznjena in še enkrat zamrznjena (lahko tudi že med transportom), ali pa (predolgo) hranjena na temperaturi nad 4°C.
Ko je enkrat histamin v mesu, ga toplotna obdelava NE odstrani, se pa prekine njegovo kopičenje, saj bakterije pomrejo.
Te podatke sem dobil od kolegice, ki študira medicino in pa iz nekaj člankov o histaminu.
Če pa sem še kaj pozabil, pa naj me kdo popravi.
Usus magister est optimus.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3576
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 22:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

Re: Kako humano usmrtiti ribo

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jul 14, 2018 21:23

Hvala za pohvalo Daki.
Psicho kolegici razloži kako do tega pride pri ribolovu, da bo imela celotno sliko kajti predvsem visok adrenalin povzroči v telesu pravo hormonsko eksplozijo dokler je riba ali pa katerokoli drugo bitje živo, zato pa je pomembno, da se žival pri tem ne matra. Pri ribah pač ne gre brez boja in posledično stresa za ribo, zato je toliko pomembneje, da se jo PRAVILNO IN TAKOJ IZKRVAVI TER TAKOJ SHRANI NA HLADNO. Ribe katere ulovim zase izkrvavim takoj in ko jih sfiletiram se z nožem ne dotikam kože niti z roko fileja. Primem ga z narobe obrnjeno vrečko katero odrolam čez, vakumiram vrečko in file postavim v zamrzovalnik tudi, če ga nameravam narezati za karpačo še isti dan.
Tudi lignje hranim v bazenu in ko se odločim, da jih shranim jih še žive sortiram, z nožem usmrtim med očmi in dam v vrečko katero takoj vakumiram in nato odložim na najmanj -15°C. Lignenj je tako v maksimalno 5 minutah že na ledu. Večja riba v 20 do 30 minutah.
Na barki imam tri zamrzovalne skrinje od tega dve na -18°C tretja pa je zaradi velikosti le do -10°C in je bila v uporabi prevsem za ohranjanje 4 kašet sardel za vabo. Veliko skrinjo sedaj uporabljam bolj za zelenjavo na 8°C. Ostane sveža zelo dolgo.
LP Iztok
salesky
Viceadmiral
Prispevkov: 340
Pridružen: To Jan 22, 2013 22:59
Kraj: Štajerska
Kontakt:

Re: Kako humano usmrtiti ribo

OdgovorNapisal/-a salesky » So Jul 14, 2018 21:54

In kako pravilno izkrvavis ribo?
--- Lenuhec.si ---
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 3466
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 13:16
Kraj: kras

Re: Kako humano usmrtiti ribo

OdgovorNapisal/-a alesjo » So Jul 14, 2018 22:16

salesky napisal/-a:In kako pravilno izkrvavis ribo?

NT ti bo mogoče bolje razložil kot jaz, kjerkoli ji zarežeš čez škrge se bo izkrvavila.
kocka
Admiral
Prispevkov: 4301
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 20:03
Kraj: Ljubljana

Re: Kako humano usmrtiti ribo

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Jul 15, 2018 09:29

Osebno tisti drobiž( do 1kg, razen kak ugor je težki) ki ga ujamem hranim v mreži in v morju in potem ko grem jih očistim v morju Upam da je to ok?
Včasih ko sem bil mulec in lovil na Krki smo jih očistili in dali koprive v trebušno votlino.
Daki

Re: Kako humano usmrtiti ribo

OdgovorNapisal/-a Daki » Ne Jul 15, 2018 22:30

alesjo napisal/-a:
salesky napisal/-a:In kako pravilno izkrvavis ribo?

NT ti bo mogoče bolje razložil kot jaz, kjerkoli ji zarežeš čez škrge se bo izkrvavila.


Še boljše je, če ji zarežeš iz obeh strani par centimetrov pod prsno plavutjo, kjer ima glavne žile.
Pa pomembno je tudi (sploh pri tuni), da ribo čimprej spraviš k čolnu (je še zelo pri sebi in pumpa dela na polno), ker tako najboljše izkrvaviš. Takšno meso ima najvišjo kvaliteto, ki z dolžino izvlačenja strmo pada.
Daki

Re: Kako humano usmrtiti ribo

OdgovorNapisal/-a Daki » Ne Jul 15, 2018 22:54

kocka napisal/-a:Osebno tisti drobiž( do 1kg, razen kak ugor je težki) ki ga ujamem hranim v mreži in v morju in potem ko grem jih očistim v morju Upam da je to ok?


To je vse ok. Jaz sem enako delal. Pa potem seveda čimprej na hladno.
Po zakonu pa tri dni stare ribe na hladnem smatrajo pod ekstra sveže, en teden stare pa pod sveže :shock:
Uporabniški avatar
widmann
Admiral
Prispevkov: 767
Pridružen: Ne Jan 26, 2014 21:24
Kraj: KAMNIK-Minkendorf

Re: Kako humano usmrtiti ribo

OdgovorNapisal/-a widmann » Če Jul 19, 2018 18:05

Nikola T. napisal/-a:
Pripel sem zgolj eno sliko ulova pri katerem je izkrvavitev nujna, da meso ostane užitno.
Slika iz časov, ko je bilo legalno s karto ujeti in vzeti tuno nad 30kg. Ta jih je imela slabih 80kg.
Slika


Mater je lep primerek tuna. :D :D
Tega ne vidiš vsak dan,koliko časa je trajalo,da si tuna dobil na barko?
Das Ist Valter
Daki

Re: Kako humano usmrtiti ribo

OdgovorNapisal/-a Daki » Če Jul 19, 2018 23:41

Tukaj je treba vedeti, da je tuna precej močnejša od ribiča in še jo boš vlekel ven na moč, te bo izmučila do konca. Če imaš znanje in pravilno tehniko, pa traja boj takšne tune okoli pol ure. Sem gledal posnetke, ko je punca okoli 60 kg dobila okoli 100 kg tuno v dobrih 20 minutah. Vse je v pravilni tehniki in ne v moči ribiča.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3576
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 22:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

Re: Kako humano usmrtiti ribo

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Pe Jul 20, 2018 01:09

V stand up tehniki s 50 lbr opremo je trajal boj slabih 20min. Med borbo so me polivali z vodo drugače te na vročem soncu ob takem naporu lahko še kap. Napor je bil na robu mojih sposobnosti pa čeprav sem tisto leto veliko kolesaril in bil na splošno v zelo dobri kondiciji. Tuna je imela cca 80kg in ravno te so najmočnejše, kar se borbe tiče.

Oprema: palica Normic 50-80 lbr custom made, rola Shimano Tiagra 50, vrvica Jerry Brown Hollow core 100 lbr, strike laks 120 lbr Momoi soft 30m, predvez profi loop 3m, trnek kovani Gamakatsu Live Bait Heavy Duty Forged Hook št.5, vozel za trnek unikatni (by Vili Ž.) s protektorjem laksa v zanki, borbeni pas in kolenčna podloga Normic custom made.
Ulov te tune ima zanimivo zgodbo. Jo opišem ob priliki.
LP Iztok
Trenutno v Šibeniku
NOVI FOSIL
Admiral
Prispevkov: 2555
Pridružen: To Jan 05, 2016 21:50
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

Re: Kako humano usmrtiti ribo

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » So Jul 21, 2018 14:13

Bravo iztok :wink:

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta