Kako še pripraviti orado?

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator2, moderator

Roman 1
Admiral
Prispevkov: 2017
Pridružen: Ne Jun 01, 2008 20:15
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Po Nov 24, 2014 16:04

Navigator, velja tvoj recept za sveže orade, ki jih sam uloviš, ali za kupljene iz ribarnice? To sprašujem, če se v treh minutah riba toliko pregreje, da se uničijo morebitni mikrobi če ni riba čisto sveža.
Mi je pa ravno v soboto znanec pokazal, kako se skrajša čas pečenja ribe in s tem večjo sočnost: On je ribo zarezal podolgem z obeh strani v višini hrbtenice, nato je ribe pekel na plošči cca4-5min na vsaki strani vendar so bile ribe manjše (šnjuri cca 20dkg)
mirno morje
Uporabniški avatar
navigator
Viceadmiral
Prispevkov: 445
Pridružen: To Maj 05, 2009 13:12
Kraj: LJUBLJANA

OdgovorNapisal/-a navigator » Po Nov 24, 2014 17:13

Tole velja za ribe, ki jih-žal-kupujem v ribarnici... ponavadi so to orade, iz preprostega razloga, ker je ponvica okrogla in so brancini predolgi. Okus je dost podoben, razen za redke gurmane..čeprav se večina dela poznavalce v resnici velika večina, nimajo pojma.
Takole je, ribo nasekam, kot sem napisal, posolim in ta minutaža je lahko malo spremenjena, če je riba večja... malo večja, več časa, a ne pretiravaj. to sem začel pripravljat za punčko ki ima celiakijo, za vse tiste ki poznate kaj je to, veste, da je težka črevesna težava, poleg Kronove bolezni nekaj najbolj neprijetna zadeva. Na ta način lahko je ribo, in moram priznat, da tudi ostali ne posegajo več po ribi iz gradel... zase jo seveda kdaj pa kdaj še vedno naredim na originalen način, a se je izkazalo, da je ne poznavalec teh dobrot, ko sta bili na mizi obe, izbral tisto iz ponvice. Ne skrbi, prepeči ribo, sok ostane, aroma ostane, dodaš malo olivca, še prej pa ribo položiš na kuhinjski papir, da popije odvečno maščobo.
Dober tek
MORJE, ŠIROKA CESTA..
PeterV
Admiral
Prispevkov: 685
Pridružen: So Nov 14, 2009 08:56

OdgovorNapisal/-a PeterV » Po Nov 24, 2014 18:16

Pečenje na gradeli je zame adrenalinsko. Zakaj? Ker moraš točno zadet vročino in čas pečenja glede na velikost ribe, če želiš, da bo dobro, kar je seveda tudi cilj. Če za....š ni povratka. Sam moram rečt, da po toooliko spečenih in tudi nekaj za......h, sedaj to že nekaj časa obvladam.
Težko pa bi se odločil, kako pripravljena orada je najboljša. Eni prisegajo na gradelo, drugi na lešo, tretji v pečici, četrti v ponvi z oljem, peti ...
Meni so vglavnem všeč vse variante, samo, da je dobro.
In to včeraj je bilo izvrstno!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti