Kako shraniti črva, da ne pogine?

Vse o ribolovu s kopnega, plovila ali podvodnem ribolovu. Dodate lahko tudi primerne lokacije in vaše izkušnje.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Roman 1
Admiral
Prispevkov: 2017
Pridružen: Ne Jun 01, 2008 20:15
Kraj: Novo mesto, Klimno

Kako shraniti črva, da ne pogine?

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Apr 02, 2009 08:58

Zanima me kako shranjujete velikega črva, da ostane čim dlje pri življenju? Meni je zadnjič po treh dneh poginil, čeprav sem mu dvakrat, trikrat na dan zamenjal vodo.Baje , da je bilo v ajmarju preveč vode in da se je zadušil kar mi ni logično. Vode je bilo 3-4cm.
Kako bi ga shranil od nedelje do petka, ko me ni na morju? Jaz sem hotel navrtati ajmar z pokrovom in pustiti v morju, vendar bo potem ajmar poln vode in se bo zopet zadušil? Ima kdo kaj izkušenj z hrambo?
mirno morje
alent
Višji štabni praporščak
Prispevkov: 48
Pridružen: Ne Okt 05, 2008 18:18
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a alent » Če Apr 02, 2009 09:49

Si mu dal kaj za jest, vsako tolko vržeš kašno glavo od sardele.
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Prispevkov: 600
Pridružen: To Mar 20, 2007 21:20
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Če Apr 02, 2009 11:55

Ne vem kaj je slo narobe, midva z prijateljem sva morala za vikend domov z M. Losinja, pa sva ga pustila v posodi za crve z luknjasti posodi 4 dni, pa je bil v redu. Mislim, da se crv v vodi ne utopi, ker je to njegovo naravno okolje. Je pa bolje, ce je cimvec vode. Jaz sem jih domov pripeljal iz Splita v 1,5Lt-skih plastenkah. Ce ti pa crkne, ga narahlo posolis, nato ga das v prepognjen casopis in v hladilnik. Je sicer boljsi svez, toda tudi z nasoljenim se v redu lovi.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Roman 1
Admiral
Prispevkov: 2017
Pridružen: Ne Jun 01, 2008 20:15
Kraj: Novo mesto, Klimno

OdgovorNapisal/-a Roman 1 » Če Apr 02, 2009 12:49

Meni je ribič na obali rekel, da ne sme biti vode več kot 1-2cm.
Škoda, da nisem vedel kako shraniti mrtvega. Sem ga pol vrgel stran, pa še žene ni bilo zdraven (sicer bi hladilnik odpadel).
Torej če ga pustim v morju (v naluknjani posodi) zpestjo sardel bo preživel?
mirno morje
Somolovac
Kapitan
Prispevkov: 155
Pridružen: Po Okt 20, 2008 08:56
Kraj: Vinica

OdgovorNapisal/-a Somolovac » Če Apr 02, 2009 13:21

Torej če ga pustim v morju (v naluknjani posodi) zpestjo sardel bo preživel?


Zajebavajo te. Črv živi v luknji, ne skače iz luknje in napada mimo plavajoče sardele.
Črv rabi predvsem vodo, ki nekako kroži, ne pa da ista voda stoji dolgo časa!!!
atilone
Admiral
Prispevkov: 2790
Pridružen: Sr Nov 28, 2007 20:34

OdgovorNapisal/-a atilone » Če Apr 02, 2009 15:50

Veliki črv, potrebuje hladno vodo in dosti kisika. Italijan, kateri me je pred xxx leti učil lovit črva, je imel vedno zraven pumpico na baterije za dovajanje kisika oz. zraka :) ( podobno akvarijski, samo na baterije, ali pa 12 V.
V polnem ajmarju, sva jih imela tudi pet šest komadov, pa so ostali živi in zdravi, do potrošnje, torej kar nekaj dni.
V ujetništvu, pa težko verjamem, da je lačen, torej dajanje hrane v vodo, jo samo onesnaži, kar lahko tudi povzroči prehitro smrt.
LP
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Prispevkov: 2659
Pridružen: Če Maj 29, 2008 18:56
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Če Apr 02, 2009 18:10

Mislim,da bi na to vprašanje moral odgovorit Pajer1.On bo to sigurno vedel. :wink:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8817
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Apr 02, 2009 18:39

Ja točno tako, Pajer je pravi naslov in verjetno o črvu ve največ od vseh na forumu.
Kar pa sem slišal od njega, ga lahko spustiš ob bok čolna v navrtani posodi s pokrovom in bo vse OK. Pajer je tudi razlagal, da jih je pred leti hranil na privezni boji v posodicah.
Enako počne tudi eden od mojih sosedov na privezu. Pravi, da tako z lahkoto preživi 14 dni in več...

Tako čez prst je pomoje edini problem takega shranjevanja, da ti ga lahko kdo ukrade...

LP
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Prispevkov: 5969
Pridružen: Ne Dec 16, 2007 17:39
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Apr 03, 2009 16:33

.

.


Črv.

(eunice)




je pražival, ki pa je žal neraziskana s strani znanstvenikov, ker enostavno zapre vse luknje okoli sebe s sluzjo in svojimi iztrebki v terariju oz, laboratoriju in podobno. Do danes posameznim primerkom še niso uspeli določiti spola, ker sploh še nihče ni našel kakršnih koli spolnih organov itd. In še in še tega!

Prebral sem kar se je dalo in ugotovil, da si veliko trditev diametralno nasprotujejo, kar kaže na dejstvo, da je veliko trditev, ki so v končni fazi, samo domneve oz. ugibanja, kar pa njegovo "fantazmo" samo še dviguje.

Poznan je (eunice) v Sredozemskem morju in morjih, ki ga obdajajo, ter zahodne obale Atlantika. Živi od 0m pa tja do 25m globine, kar sem tudi sam opazil pri potapljanju. Je izrazit obalni prebivalec. Iz tega sledi domneva, da je lahko dvospolec, ki sam oplodi svoja jajčeca, ki potem prosto plavajo po morju in se "primejo" šele na obali.

Je hladnokrvna žival z zelo omejenim delovanjem. Zelo velika omejitev v funkciji, je v tem, da lahko dela načeloma samo eno stvar naenkrat. (Ko se plazi ne more jest, ko se hrani se nemore plazit itd.) Po klasifikaciji je mrhovinar. Je žival ki je čistilec, smetar, komunalec, ki počisti morsko dno.


Slika


Veliko bi se dalo napisat, toda kaj bomo pa na srečanjih govoril, če si bomo že vse napisal.

Pri pregledovanju (z ABC opremo-A=maska, B=dihalka, C=plavuti) morskega dna morate imeti veeeeeeeliiiiiiiiiiko srečo, da odkrijete njegovo domovanje, ker v 99,999999999 % svoje domovanje zapre. Tako je luknja pokrita s kamenčkom, školjko, travo, ostanki rakov, ki so se levili in podobno.

Lovi se s posebnimi pastmi, malimi ostmi, zankami pa še bi se kaj našlo.

Sam sem jih ulovil preko tisoč kosov (najdaljši primerek cca 5m dolg in težak dobro kilo) in imam veliko izkušenj kako jih ohranit, da bodo na razpolago za ribolov. Na en črvolov v obdobju 2-4 ur sem jih ujel povprečno 10 kom.


Problem imetnika črva je nepoznavanje "črvovega" načina življenja.


Je mnogočlenar, kot trakulja, in ima do 840 členov, če mu teren dopušča, da si skoplje nekaj metrov dolgo luknjo. Vsak člen ima svojo nogico, ki je pod pahljačo katera je pa v stvari škrga, ki oskrbuje člen s kisikom. Za funkcijo življenja mu zadostuje že samo 15-20 cm dolžine za glavo. če si nemore skopat dovolj velike luknje se sam pretga in izvrže balastni del ( na veliko veselje ostalih prebivalcev morja) in zopet se počasi daljša člen po člen, dokler ni luknja zopet premajhna.


Se pravi, če vemo s čim in kako pride do kisika mu to omogočimo s tem, da ga hranimo za ribolov v široki posodi,(zelo primerne če ne najboljše so posode za sladoled, tiste 5litrske, ki so dolge ozke in še lahko jih dobimo, ker so embalaža)katere mu omogočajo gibanje in ležanje na dnu ne da bi se sam prepletal "en čez druzga", ker so členi ki so pokriti¸ odtrgani od vode in tisti potem odmrejo ter s tem posledično cel črv. Kot bi človeku pokril usta in nos, vse ostalo pa ima zraka kolikor hoče, in naj diha in živi če more. Ne more! Krepa in amen!

Široka posoda je najpomembnejša ni pa edina. Občutljiv je na temperaturo, tako nizko kot visoko. V posodo damo tudi kakšen kamen, na katerem pušča svojo sluz kar je ima preveč. Pa še nekaj je pomembno. Če le imate možnost ga hranite v temnem (kantina, klet), mirnem, hladnem (cca 16 st C) prostoru in ste zmagovalec.

Tudi sam sem videl pri profi "črvolovcu" hranjenje v takih posodah. Na pet posod, v kleti, je imel akvarijski kompresorček za zrak. Po njegovih zagotovilih vode ne menja. Pri njem je bilo vedno za izbirat med najmanj 20 primerki. Če tega ni, če je pretoplo, je potrebno menjat vodo, ki jo pa prej ohladimo v hladniilniku.

Na barki pa lepo v posodah z navrtanimi pokrovi ostanejo vse dokler jih ne porabimo. S kamnom v posodi, ki ima tukaj dvojno vlogo. (prvo sem opisal že zgoraj, druga pa je da so posode s črvi privezane cca 4m pod barko in ne da opletajo vsenaokrog) Samo ne jih pozabit dvignit preden izplujete, ker bo šlo vse v nič.

Hranjenje črva ni potrebno, ker hladnokrvni organizmi nimajo toliko potreb, kot toplokrvni. Če bo kakšen kos ribe razpadal v vodi bo še ta pobiral kisik.

Tako zdrži res dolgo!

Komur pa zdrži več kot deset, se naj pa vpraša če je srčen ribolovec!
Da ga imaš in ne porabiš v desetih dneh je sramota za ribiča.


Se pa res zgodi, da ga ne porabiš. Takrat je pa soljenje zakon.
Že pri ribolovu na orade se komadi ki so "obgrizeni" dajejo v sol in porabi kasneje pri lovljenju ribonov, šparov itd. Sam uporabim manjši steklen kozarec s pokrovom-od kumaric, ki je do polovice napolnjen s soljo in neprodušno zaprt. Pa je kvalitetna vaba zmeraj na razpolago.

Upam, da je razumljivo kar sem napisal, če ne bom pa pojasnil.


Ulov na soljenega črva.

Slika


Črvi!





Slika
Nazadnje spremenil pajer1, dne So Apr 04, 2009 09:10, skupaj popravljeno 4 krat.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Prispevkov: 347
Pridružen: Če Mar 05, 2009 16:38
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Pe Apr 03, 2009 17:42

Dobr povedano.

Kar se mene tiče se bom kr držal lignjev in sardel.
Res nisem še nikoli lovil z črvom, ker me ravno to moti, da bi se matral (ne preveč), da ostane pri življenju, slišal sem pa, da ko crkne smrdi za popizdit, to ne vem ampak to pustmo, saj enim tudi bencin na morju smrdi.

Drugač me pa zamina kakšna je razlika v prijemu črv VS. lignji-sardele.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Prispevkov: 5969
Pridružen: Ne Dec 16, 2007 17:39
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Pe Apr 03, 2009 17:56

.

Če govoriva samo o vabah je črv v veliki prednosti.

Je pa res, da se začne v glavi, gre v roke, iz rok na opremo, iz opreme na ribji gobec, ki ti da povratno info preko opreme na roke, iz rok v glavo, ki ukaže kaj naredit v danem trenutku, zategni, čakaj napet kot struna da boš zategnil itd.

Hočem reči, da ti samo ena stvar ne naredi rezultata.

Samo dobre gume so premalo za dirkat, najbojša jakna te ne reši mraza, če nimaš še dobrih rokavic, nogavic, hlač, čevljev, kape........


Rezultat je seštevek veš soodvisnih dejavnikov!

Sem zadnjič obljubil, da bi naredili en teoretičen tečaj rekreativnega ribolova. Samo termin moramo določit pa se dobimo.

LP
Nazadnje spremenil pajer1, dne So Apr 04, 2009 08:53, skupaj popravljeno 1 krat.
pajer 1



Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Uporabniški avatar
dole
Viceadmiral
Prispevkov: 347
Pridružen: Če Mar 05, 2009 16:38
Kraj: gorenjska - center galaksije

OdgovorNapisal/-a dole » Pe Apr 03, 2009 18:12

Se popolnoma strinjam s tabo v vsem.

Meni osebno je problem črva dobit pa, spraševat (carje hrvate) okol kje ga je za dobit. Drugače bi ga verjetno že probal kako kaj dela, ampak lignji v vsaki trgovini pa še pred žensko mam mir pa čeprav tudi vsi lignji niso isti. Grem na enega pa LP.

pajer1 na tale termin sigurno prideva 2
atilone
Admiral
Prispevkov: 2790
Pridružen: Sr Nov 28, 2007 20:34

OdgovorNapisal/-a atilone » So Apr 04, 2009 09:42

Dober prispevek.
Dodal bi še samo, na vprašanje, črv vs. lignji, da so prednosti nočnega lova , vsekakor tudi na strani črva. Pri lignju (kar je seveda tudi zelo dobra vaba, kot sipa, školjke itd), je riba omejena na vonj vabe, pri črvu , pa tudi vizualno zazna "nekaj", ker se črv v temi sveti, fluoriscira, in ga ribe še prej zaznajo, ko pa še ga ovohajo, ker jim radovednost ne da mira, ko ga vidijo že na daleč, pa njami :) . Kar pa tudi posledično za nas pomeni, njami :wink: .
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8817
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » So Apr 04, 2009 09:50

Hehe, atilone, mislim, da se Pajer ne bo strinjal. :D Ravno zadnjič mi je razlagal, da se črv ne sveti ampak se lesketa okoliška voda... Mogoče, da je bilo to celo na srečanju na Biču, bo pa Pajer sam najbolj vedel.

LP
atilone
Admiral
Prispevkov: 2790
Pridružen: Sr Nov 28, 2007 20:34

OdgovorNapisal/-a atilone » So Apr 04, 2009 10:55

Vsak ima svoje mišljenje. Jaz sem ga vedno videl svetlikat, seveda zvečer. Pa brez travarice :) .
Dodam link do zanimivega pisanja o eunice. Predvsem je zanimiv prvi stavek, drugi odstavek.
Se pa da pogledat VSE o lovu na črva, pod naslovom "Ćakule"o crvu, na levi strani , z modro napisano. Kako ga najdeš, tudi za začetnike, takšen opis , da ga najdejo.
http://pag-more.com/index.php?option=co ... &Itemid=72
Lepo branje in uživajte :wink: .
LP

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta