Vremenske napovedi - povezave na uporabne spletne strani in aplikacije

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Jul 01, 2015 20:02

Tole debato bo verjetno Marchi o priliki odcepil iz teme, ki je namenjena zanimivim vremenskim povezam, tako da ne bo motilo, če tu malo naložimo.

Nekateri nočejo biti 'internetno zasvojeni'
    Podobno (pre)velik del časa imam tud jaz delo z računalnikom - in tudi jaz nimam niti interneta doma, niti za zdaj nimam 'pametnega'* telefona.

    To poskrbi, da med drugim redno moram od doma (problem sem zaznal, ko sem bil lani prvič v življenju na daljši bolniški). Zato bom mogoče tudi, ko se upokojim, imel internet nekje drugje, da bom moral ven že, če hočem na internet in tako ne bom kar 'ostal doma pribit pred računalnik'.

    *Imel sem 'pametni telefon': solidno 'vodoodporni' (IP67) Sony Xperia Go, pa je 'dobil noge'.

    Itak se - kar zadeva dostop do omrežij, pa tudi sicer - nikakor ni hotel pustiti konfigurirati tako, kot sem hotel... Telefon - in veliko sodobnih uporabniških vmesnikov SW na splošno - je prilagojen 'standardnemu uporabniku' (verjetno kaka statistična raziskava, kakšen naj bi bil) in hkrati pričakuje, da bodo uporabniki prilagodili svoj način uporabe takemu vmesniku.

    V glavnem, videti je bilo, kot da izdelovalec SW pričakuje, naj bi uporabniki svoj način življenja prilagajali telefonu, namesto obratno. Verjetno bi se to vseeno dalo tudi obratno, ampak za zdaj nisem imel časa tega 'naštudirati' toliko, da ugotovim, kako to vseeno narediš. ako ga za zdaj ne pogrešam preveč.
Pokritost - doseg interneta
    Internet tudi ne doseže povsod. Tudi nihče ne jamči, da bo kdaj segel povsod, čeprav je zdaj že precej izdelkov (predvsem programskih) narejenih tako, da ima težave, če ni povezave.

    Bilo bi potrebno, da redundantna objava - v tem primeru prebrana VHF obvestila za pomorce - še vedno obstaja, vsaj dokler niso vse pomorske VHF postaje (in/ali bolj ali manj 'pametni' telefoni in podobna ropotija) opremljene tako, da po vsem lahko sprejmejo in prikažejo (ali 'preberejo') digitalno oddana sporočila pomorcem.
Ugašanje uslug...
    To z VHF kaže, da bi lahko bilo podobno, kot 'izumiranje' telefonskih govorilnic. Te so se vzdrževale iz prometa na njih, ta pa je zaradi mobilnih telefonov praktično ugasnil. Nekoč je bila mreža javnih govorilnic tako, da si lahko računal, da boš v vsakem naselju lahko poklical recimo rešilca... Zdaj pa ne vem, kje sem še videl katero.

    Mogoče je to z vremenskimi prognozami na VHF podobno.

    Mnogo (večina?) sodobnih računa na to, da 'saj internet bo' - saj praviloma res skoraj povsod je - ampak vem tudi za mesta brez GSM signala...

    Morda podobno, kot večina uporabnikov in kot tisti, ki umikajo telefonske govorilnice razmišljajo tudi tisti, ki odločajo o načinih objav navtičnih obvestil.

    Lahko pa gre tudi za to, da vremensko napoved posnamejo, distribuirajo obalnim VHF radijskim postajam in jo te le predvajajo. Če je postopek avtomatiziran in ga nihče posebej ne nadzira - in če uporabniki ne prijavijo napake, če posnetka ni - je lahko, da ni napovedi, čeprav je ni nihče ukinil.

    Mimogrede, že nekaj časa nisem preizkusil, ali še dela avtomatski odzivnik SURS (Statističnega urada, ne Sončne uprave RS), ki je bil včasih zlasti ob nekaterih kritičnih časih meseca pomembna reč (kakšne reči - lahko tudi cene in plače - so se računale iz objavljene inflacije...).

    Odgovor je, trenutno ne dela, čeprav je na http://www.rumenestrani.si/si/statistic ... enije-5875 tel. številka tega avtomatskega odzivnika še vedno lepo objavljena.

    Na domači strani www.stat.si pa na seznamu kontaktov avtomatski odzivnik ni več naveden. Domnevam, da je do ukinitve prišlo, ker so ponehali klici na ta avtomatski odzivnik. So pa z aktivno telefonsko številko zanj verjetno povezani stroški; tisti, ki jo je odpovedal, pa ni tudi poskrbel, da se številka umakne z mest, kjer je ponekod še vedno objavljena.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
klaus
Poročnik bojne ladje
Prispevkov: 75
Pridružen: To Avg 04, 2009 12:25
Kraj: Ljubljana / Rab

OdgovorNapisal/-a klaus » Sr Jul 08, 2015 10:32

Marjan Tomki napisal/-a:
Nekateri nočejo biti 'internetno zasvojeni'


Aleluja!!!! Točno tako. Pa tudi o pokritosti GSMa imaš popolnoma prav.

Še en link, ki bo pomagal tistim, ki še znate brati vremenske karte (fant jih je težko najti tudi na internetu, v časopisih jih pa sploh ne objavljajo več) http://www.metoffice.gov.uk/public/weat ... e-pressure Karta je sicer malo čudno obrnjena, ker je center na GB, ampak pokriva pa celo Evropo.

Klaus
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6953
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Sep 23, 2015 16:39

Saj ne gre za to, da smo nekateri zasvojeni z internetom. Hvalabogu, da tudi jaz ne maram ekrana na dopustu.
Ampak, veliko večkrat in varneje izplujem s pomočjo vremenskih modelov na internetu, kot sem pred digitalno dobo. Ko je bila napovedana burja, se pač tisti dan ni izplulo, čeprav je bila huda burja samo pod Velebitom, drugje pa znosna. Danes to vidiš na karti in greš brez problema in varno. Samo zato gre. Če se nekomu ne da gledat napovedi, gre pač malo bolj na riziko, kaj bo če bo...
Danes ni več izgovorov, da nekdo ni vedel kakšno bo vreme!
Tudi na VHF napovedi Janezu Ante ne pove "evo sada su najbolji uvjeti, možeš da kreneš" ampak se moraš sam odločit kdaj in do kam greš. Tako da ta osnovna napoved je bolj za orientacijo. Modeli pa so primerni za varno načrtovanje poti in iskanje vetra za Janeze oz. mirnega morja za Frenkije.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral
Prispevkov: 7546
Pridružen: Po Apr 02, 2007 09:52

OdgovorNapisal/-a H2O » Sr Sep 23, 2015 17:38

Se strinjam Marchi. Včasih smo se morali zanašat na splošno vremensko napoved za Jadran (v najboljšem primeru posebej za severni in južni). Vsi pa vemo, da je takšna napoved dostikrat neuporabna, ker se lahko vremenske razmere razlikujejo že od enega otoka do drugega. Danes imamo po zaslugi vremenskih modelov na internetu precej bolj natančne napovedi, tako rekoč za vsak zaliv posebej.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Sep 23, 2015 19:34

Imel sem s sabo prenosnik (in WiFi na barki), ampak ga nisem mogel poganjati, ker ga ves čas ni bilo mogoče napajati (aku drži le morda 3 ure uporabe).

Rezervna varianta - poslušanje napovedi z pomorskega meteorološkega centra Split čez VHF - je delalo, a detajlov kot z Aladina ni bilo.

Ne glede na to lokacija in točen čas recimo neverina niso napovedljivi, napovedljiva je le verjetnost, pa še tam se 'fali' (občasno v smer, da je, ko ni verjetnost ni napovedana, zelo pogosto pa da ga ni, ko verjetnost je napovedana).
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6953
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Sep 23, 2015 19:52

Marjan,
Splošna napoved ti pove ali nevihte bodo ali ne oz. ali obstaja možnost, da bodo in kje. Sledi pogled v nebo, kje se kopičijo oblaki in temu primerno načrtovanje poti. Nekje smo že pisali o dobrih starih metodah (npr. opazovanje neba, značilnosti oblakov, oblaki nad Velebitom, sij okrog lune, rdeče obzorje pri sončnem zahodu, barometer, vlagomer...).
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Sr Sep 23, 2015 20:45

Jap...
    Polančev komentar nekje, da boš bolje posvarjen za vreme, če gledaš tudi okrog sebe in barke, kot če gledaš samo na internet.


    Ampak v tejle skupini prispevkov je bila beseda predvsem o napovedi in internetu in da zdaj to je in brez tega bolj ali manj ne gre.

    Pa sem se oglasil, da ni nujno, da internet je.

Mimogrede, še ena dobra skušnja s Hrvati
    Mornar na Visu, kjer smo bili na boji, je prišel povedat, da naj se damo na dvojne vrvi na bojo in da naj pogledam, da se nam ne bo kje nepotrebno drgnilo - in nevita je potem ponoči bila, le da smo bili v zavetrju in dvojne vrvi zato niso bile zares potrebne (čeprav sem se dal nanje).

    'Ognjemet' in naliv sta bila pa kar spektakularna.

    In po kaki streli v bližini tudi ni nujno, da bi internet še bil.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6953
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Nov 22, 2015 11:18

Zanimivo branje o načrtovanju poti in odločanju o poti, ko je napoved slaba za naslednjih 10 dni in se nimaš kam skrit in ti grozijo nevihte, veter okoli 40 vozlov, visoki valovi in močan tok ob obalah jugo vzhodne Afrike.
Kosijeva sta sicer internet frika in zbrskata povezavo kjerkoli, če ne drugače pa preko satelita. "Digitalno" morjeplovstvo, varnejše, a vseeno morata sprejeti odgovorne odločitve in v živo prepluti začrtano pot. Po pregledanih vremenskih modelih in buljenju v ekran, pridejo na vrsto teme o nastavitvi jader, primernih oblačilih, pripravi motorja ...

Na koncu izkušnjo, zalijeta z viskijem.

http://www.sailmala.com/dnevnik/dnevnik ... 2015-11-12

Slika
Uporabniški avatar
H2O
Admiral
Prispevkov: 7546
Pridružen: Po Apr 02, 2007 09:52

OdgovorNapisal/-a H2O » Ne Nov 22, 2015 11:38

Bolj je problematično to, da bom moral menjati olje v motorju (kar sem sicer nameraval šele spomladi, ko se vrneva nazaj).

Kaj pa je tako problematičnega pri menjavi par litrov olja?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6953
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Nov 22, 2015 15:06

Mogoče je težava menjat olje v razburkanem.
Sicer pa je, v kontekstu načrtovanja poti, zanimivo prebrat nekaj dni opisov, ne samo tega, ki sem ga prilimal.
Uporabniški avatar
heron
Viceadmiral
Prispevkov: 534
Pridružen: So Avg 25, 2012 14:03
Kraj: Žabnica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a heron » Ne Nov 22, 2015 20:15

H2O napisal/-a:
Bolj je problematično to, da bom moral menjati olje v motorju (kar sem sicer nameraval šele spomladi, ko se vrneva nazaj).

Kaj pa je tako problematičnega pri menjavi par litrov olja?

Ni panike, če to delaš v marini.
Na odprtem med jadranjem, ali pa na rolajočem sidrišču je pa druga pesem.
Meni načeloma ni slabo, a če delaš z vonjavami dizla in olja ves stisnjen in v čudem položaju telesa rabiš jeklen želodec.
Poleg tega je vsaka malenkost izziv. Kam boš odložil kanto olja, da se ne razlije, kako boš črpal, ko je pa črpalka narejena tako, da rabiš obe roki, vsaj eno pa rabiš, da se držiš. Kako boš nalival novo olje, da ga ob odarcu ob val ne poliješ. . .
In če karkoli zamočiš nimaš za vogalom trgovine z rezervnim tesnilom.
Lep pozdrav, Tomaž.

Heron je nazaj z druge poti po svetu in že težko čakam na naslednji odhod.
Takrat se bo vrnil tudi dnevnik na: www.sailmala.com/heron
Ali občasno blog v Angleščini na: www.heronsailing.blogspot.com/
polanc
Admiral
Prispevkov: 9290
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Nov 22, 2015 21:11

A ni možn počakat do mirnega priveza pa če tudi je do njega še 200 motornih ur daleč,saj z starim oljem še niso zaribali motor,če ga ni not je težava,pa takrat morda le zamenjaš filter??
NOVI FOSIL
Admiral
Prispevkov: 2555
Pridružen: To Jan 05, 2016 20:50
Kraj: LJ-CRES
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a NOVI FOSIL » Če Jan 14, 2016 01:08

:D :D :D
Tu je povezava za odlično vremensko napoved za slovenijo in hrvaško. Samo vpiši mesto.
http://www.meteo-info.hr/grad/koper
Uporabniški avatar
Purly
Kontraadmiral
Prispevkov: 251
Pridružen: Sr Jul 29, 2009 08:56
Kraj: Maribor - Vrsi Mulo

OdgovorNapisal/-a Purly » Pe Jul 22, 2016 09:58

Zanimivo (od danes za potegnit dol):

http://klima.hr/razno.php?id=priopcenja ... pr20072016

http://klima.hr/razno/priopcenja/nIS_letak.pdf

Tukaj so še direktni linki do aplikacije:

Android: https://play.google.com/store/apps/deta ... r.mppi.nis

iOS: https://itunes.apple.com/us/app/nautica ... 46644?mt=8

Se je pa za uporabo potrebno registrirati, tako da moraš podati dve telefonski številki in dobiš validacijsko številko preko SMS.
Rok-11
Admiral
Prispevkov: 1195
Pridružen: Ne Avg 17, 2008 09:58
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Če Avg 25, 2016 23:54

Sem jo že poskusil namestiti pred par dnevi - a tisti sms za prijavo nikakor ne pride.
Zaenkrat sem jo zbrisal.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti