MARINA GRADEŽ (GRADO)

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

jimmboy
Višji praporščak
Prispevkov: 35
Pridružen: Pe Jul 25, 2008 22:35
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jimmboy » Po Apr 13, 2009 10:47

Hmm, čudno. Jaz jih pa normalno vidim.

Lp,
Aleš.


atilone napisal/-a:Čestitam za uspeli izlet in dober zelo živo opisan potek vplutja v marino Gradež. Bravo. Kar tako naprej.
Žal pa se ne vidi posnetkov, je samo ikona.
LP
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8817
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Po Apr 13, 2009 10:49

Tudi meni slike normalno kaže...
atilone
Admiral
Prispevkov: 2790
Pridružen: Sr Nov 28, 2007 20:34

OdgovorNapisal/-a atilone » Po Apr 13, 2009 11:32

Meni še vedno kaže ikono (pretrgan papir ).Tudi z klikom na desno tasto na miški (pokaži sliko) , mi napiše Error -Not found......... . Pa dobro, glavno da je bilo lepo in polno adrenalina.
LP
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Prispevkov: 2659
Pridružen: Če Maj 29, 2008 18:56
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Po Apr 13, 2009 12:37

Nevem,tudi pri meni ni nobene slike :? :cry:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6954
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Apr 14, 2009 18:05

hočemo slike, hočemo slike!
burjovc
Viceadmiral
Prispevkov: 391
Pridružen: Če Nov 22, 2007 19:58
Kraj: Ta domač

OdgovorNapisal/-a burjovc » To Apr 14, 2009 20:17

Vedno več nas je ki slik ne vidimo :!: :twisted: :!:
Veliko vetra in mirno morje
atilone
Admiral
Prispevkov: 2790
Pridružen: Sr Nov 28, 2007 20:34

OdgovorNapisal/-a atilone » To Apr 14, 2009 20:31

Edina razlika je, da so se simboli ( kjer bi morale bit slike ), spremenili v kvadratke z rdečo piko desno spodaj :?: .
LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Prispevkov: 2569
Pridružen: Pe Feb 15, 2008 22:41
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Apr 14, 2009 21:13

Tudi jaz ne vidim slik. Admin pa pravi da jih vidi. Ali jih je spravil na tvoj server? Potem jih vidiš, drugače pa.....

LP
.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8817
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Apr 14, 2009 21:46

To je pa čudno ko vrag. Ne, slike niso pri meni na serverju... Trenutno jih tudi meni ni hotlo pokazat in sem videl samo kvadratke. No potem pa sem poskušal kliknit z desno in "show image". Javi napako... Potem pa na linku klikneš samo "refresh" in napake ni več. :shock: :shock: :shock:

Enostavno nimam pojma kako je to možno... No mogoče zato, ker je link tako čuden in zakompliciran, samo vseeno malo verjetno. Ne vem. Poskusite tako, kot sem napisal, pa jih boste verjetno videli. Jimmboy, če pa imaš možnost pa slike prestavi drugam, na drug server...

LP
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Prispevkov: 2569
Pridružen: Pe Feb 15, 2008 22:41
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » To Apr 14, 2009 21:56

Evo, meni jih pokaže normalno! Čudno! Kot da nas nekdo zaj.....! :lol:

Vidim slike in karte, brez da bi kaj kliknil! Vse dela. Bravo Jimmboy, pohvalna reportaža! :)

LP
.
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)
jimmboy
Višji praporščak
Prispevkov: 35
Pridružen: Pe Jul 25, 2008 22:35
Kraj: Ljubljana
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a jimmboy » Sr Apr 15, 2009 00:11

Zdaj ap tudi meni ne dela. Sem jih pa nalozil se na drugo spleton stran in jih lahko pogledate tule:
http://www.email.si/apps/es_gallery/a.p ... h&id=54254

Posiljam pa se enkrat celotno vsebino, ce se bo sedaj kaj bolje videlo.

Pozdravljeni!

Izlet do Gradeža je kar dobro uspel. Imeli smo jadrnico Bavaria 50c. Prvikrat sme imel v rokah tako veliko barko. Saj še do premca nisem dobro videl. Kar se mi je najbolj dopadlo pri barki, je bil Webasto, ki smo ga zvečer vklopili za kakšne 4 ure. Za delovanje porablja nafto, tako da nas glede elektrike ni nič skrbelo. Porabi pa kakšne liter nafte na uro.

Slika

Ker je bila večina posadke prvikrat na jadranju, sem imel pred izplutjem najprej 1 uro praktičnih vaj. Vsega skupaj nas je bilo 11, tako da je čas za učenje kar hitro mineval. Posadko sem najprej naučil, kako se sploh ulovi mooring, kako se priveže vrv na bitvo, kako se meče vrv na kopno in kako se jo priveže na krmo. Premagati smo morali tiste začetne težave metanja vrvi nad ograjico in ne pod ograjico, zvijanje vrvi in podobno. Tako pri nobenem kasnejših pristajanj nismo imeli nikakršne težave in kljub težkemu pristajanju v Gradežu, smo vsi dobro vedeli, kaj morajo narediti.

Uporablja sem svoj GPS Garmin GPSmap 60 CSx in je res zakon. Zaradi meglic se severne italijanske obale sploh ni dobro videlo, a sem kljub temu prišel lepo na začetek ogromnega kanala, ki vodi do Gradeža. GPS je res zakon. Ni se mi bilo potrebno strogo držati dogovorjenega kurza, kar bi se moral v primeru uporabe samo klasične karte. Tako smo lahko med plovbo malo eksperimentirali prečenje ter kroženje in smo se na ta način malo bolj zabavali.

No, v kanalu pred mestom Gradež pa se je začelo (glej spodnjo sliko). Kanal se zelo dobro vidi. Širok je kakšnih 200 - 300 metrov. Po trije koli so zabiti skupaj in se na vrhu stikajo v špico. Na levi strani so bili RDEČI koli, na desni pa ZELENI koli.

Slika

Povsem jasno. Ampak, sredi ogromnega kanala zagledam ZELENO bojo???. Ni mi bilo jasno, kaj počne tam. No, teoretično sicer vem, da jo moram pustiti na desni strani. Kljub temu, da posadka ni imela izkušenj, sem jih kar malo spraševal, kaj oni mislijo. Tako se mi je včasih lažje odločiti, če sem zmeden. No, pa sem se odločil, da ZELENO bojo pustim kar na LEVI strani. Jao, že pred bojo, je globina začela naglo padati. Začel sem zavirati, a sem že čutil rahle sunek. Na srečo je severna italijanska obala v glavnem sestavljena iz mulja, tako da se sploh ni nič slišalo. Še sunek se je komaj čutilo. Globina je kazala okoli 1,4 metra, jadrnica pa ima ugrez 1,9 metra. Svašta. Na zgornji sliki se vidi spodnji (južni) »klin«. Dal sem v vzvratno z nizkimi obrati, a ni nič pomagalo. Pulz mi je začel naraščati, postalo mi je vroče. A kaj sem pa moral? Obupati je res ta najbolj zadnja možnost. Samo od sebe se nič en zgodi. Dal sem še več gasa vzvratno a ni nič pomagalo. Obrnil sem krmilo in dal naprej in potem pa smo se kar nekako skobacali ven. 75 konjskih moči je naredilo svoje. Nato sem lepo in ponižno nadaljeval vožnjo, tako da sem pustil ZELENO bojo na DESNI strani. Da, tako kot piše v knjigah. Ja, saj je čisto logično, mar ne?

No, a glej ga zlomka. Globina je zopet začela naglo padati, tako da sme začel zavirati. Nisem več vedel, kaj mi je storiti. Na sliki je ta težava prikazana na zgornjem (severnejšem) »klinu«. Zopet mi je pulz začel naraščati. Zelo bedno sem se počutil, ko sem vedel, da je pod menoj le malo vode in da se nič ne vidi, kam moram iti. Z olajšanjem sem opazil, da prihaja za menoj ena jadrnica. Skipper mi je pomahal, da naj mu kar sledim in z veseljem sem šel za njim. Ampak to ne po sredini kanala. Čisto na levi stran kanala, torej čisto blizu RDEČIH kolov!!!

Srečno sem prišel do vhoda v kanal, ki vodi do centra Gradeža, a so mi s taiste jadrnica že mahali, da naj raje ne grem noter. Odločil sem se, da grem v marino na zahodni strani. A glej ga zlomka. Tudi tu je globina tako začela padati, tako da sploh nisem prišel noter. Kaj??? Nič mi ni bilo jasno. Poskušal sem še 1x bolj s strani, pa tudi ni nič pomagalo. No, res je, da je bila oseka, a kaj takega nisem pričakoval.

Slika

Zato sem se odločil, da bom pristal v marini, ki je na začetku Y kanala (na koncu spodnje slike se vidi jambore). Zaradi zelo močnih tokov sem imel tudi tu veliko težav. Barka je bila velika in sem 2 ali 3x poskušal zadeti prehod med dvema koloma. Nekako se nam je le uspelo in avantura je bila končana.

Samo mesto Gradež je kar zanimivo. V središču je ne lepa bizantinska cerkev z okoli leta 500. Veliko je lokalov. Ljudje so bili precej praznično oblečeni, tako da smo mi zgledali bolj kot neki Balkanci. Ker nas je bilo kar 11, smo zelo težko dobili kaj za popit. Prebivalci Gradeža so se mi zdeli precej visoki in kolikor sme začutil imajo radi manjše skupine ljudi ali raje celo pare. Hmm, ni mi bilo najbolj všeč. Občutke sem imel, da smo jih morali prositi, da nas postrežejo in ne obratno.

Na koncu kanala se le-ta razcepi v »Y« in na vzhodni strani so bile privezane barke. Za našo 50-ko ne bi bilo prostora, je pa na sliki prikazana 44-ka. Če se gre v Gradež torej z manjšo barko, je ta pristan po mojem najprimernejši in najbolj zanimiv.

Slika

No, tole je pa fotografij posneta proti severu čisto na koncu kanala v mestu Gradež. Na koncu (sredina slike) pa se vidi, kje smo pustili barko:

Slika

Pot nazaj do Izole ni bila nič posebnega. Na GPS-u sem vklopil funkcijo TRACK BACK, ki mi je pomagala, da sem lepo vozil mimo plitvin. Ampak, ena barka je plula ravno tam čez, kjer sem imel jaz prejšnji dan težave in je pustila ZELENO bojo na njeni levi strani. Nič mi ni bilo jasno. Res, da je bila manjša, a kaj takega pa res nisem pričakoval. Malo se mi je povesil nos.

Ob 4 Bf vetra smo jadrali tam nekje z 8 vozli, kar je bil prvi užitek, Ko se je jadrnica začela nagibati, smo začeli še bolj uživati. Tako velika barka je res prijetna za premagovanje večjih razdalj. Hitrost je tudi z motorjem pri normalnih obratih (2000 obr / min) tam nekje okoli 8 vozlov, tako da sem se počutil kot na trajektu.

Skratka moja dosedanja največja izkušnja, tako da sem dobil zalet, da grem naslednjič do Benetk. Juhej!!!
Uporabniški avatar
omahens
Kontraadmiral
Prispevkov: 257
Pridružen: Po Sep 27, 2010 12:21
Kraj: Raztez
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a omahens » Če Jul 05, 2012 22:32

Pozdrav še iz moje moje strani,

23. junija 2012 sem se tudi sam odpravil v Grado (Gradež) in sicer iz Porotroža. Pot iz Slovenije je potekala najprej vzporedno ob naši obali proti severu, nato pa vzporedno ob italijanski obali. Pred Gradežem je svetilnik, ki barke "usmerja" naravnost v kanal.

Slika

V kanalu globina hitro pada, sam sem se držal kot je že nekdo omenil, da je najbolje povsem levo. Z le 8 metrov dolgo in 1,6 metra globoko barko je globina padla tudi na zgolj 0,4 metra, a nekako sem verjel v Italijane, da so se dovolj potrudili pri kopanju. Vse je potekalo v najlepšem redu, tik pred marino pa je globina celo narasla, a kaj kmalu zopet padla.

Slika

Tu velja omeniti, da je vhod desno v marino res malo čudno narejen, a količek, ki je videti na sredi je prav postavljen, čeprav na prvi pogled ni videti tako. Zopet sem plul povsem po desni in kmalu našel pravo mesto za parkiranje. Povratek domov je potekal podobno, le da se tokrat nisem držal levo, ampak desno ob kanalu.

Slika

Lepo potovanje po italijanskem morju vam želim, pa še naprej berite forum, kjer se najde ogromno koristnih informacij za destinacije, kamor se odpravljamo prvič! Meni so informacije koristile, to pa sem napisal le kot potrditel že znanega.

Pa še blog in nekaj fotografij o tem dvodnevnem potovanju: LINK

Lp, Simon
AlesDimnik
Štabni praporščak
Prispevkov: 40
Pridružen: To Jun 05, 2012 23:14

OdgovorNapisal/-a AlesDimnik » Če Jul 05, 2012 22:46

Čestitam Simon!!!

Me veseli, da ti je uspelo brez težav. Mene mika naslednjič, da bi se zapeljal kar v kanal in direktno v center Gradeža. Tam je dovolj prostora za barke (ne za 15 metrske, kakšna 12 metrska pa bi se po že lahko "utaborila"). Imajo namreč boje, ki (kolikor vidim glede na moje fotografije) služijo namesto mooringa, s krmo pa se privežeš na obalo. Po kanalu se kar med bloki pelješ do konca kanala, kjer se razširi. Kolikor sem slišal od jadralcev imajo tam prijazen jadralski kljub, ki ne povzroča nobenih težav, če pristaneš tam na koncu kanala.

Lep pozdrav,
Aleš
(prej jimmboy)
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Prispevkov: 975
Pridružen: To Jul 21, 2009 22:41
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Če Jul 05, 2012 23:13

AlesDimnik napisal/-a:Čestitam Simon!!!

Me veseli, da ti je uspelo brez težav. Mene mika naslednjič, da bi se zapeljal kar v kanal in direktno v center Gradeža. Tam je dovolj prostora za barke (ne za 15 metrske, kakšna 12 metrska pa bi se po že lahko "utaborila"). Imajo namreč boje, ki (kolikor vidim glede na moje fotografije) služijo namesto mooringa, s krmo pa se privežeš na obalo. Po kanalu se kar med bloki pelješ do konca kanala, kjer se razširi. Kolikor sem slišal od jadralcev imajo tam prijazen jadralski kljub, ki ne povzroča nobenih težav, če pristaneš tam na koncu kanala.

Lep pozdrav,
Aleš
(prej jimmboy)



Zakaj si se pa preimenoval?
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.
AlesDimnik
Štabni praporščak
Prispevkov: 40
Pridružen: To Jun 05, 2012 23:14

OdgovorNapisal/-a AlesDimnik » So Mar 18, 2017 21:51

Pozdravljeni!

Po 8 letih ponovno v Gradežu. Tokrat brez nasedanja :)

Tule pa video iz plutja proti centru mesta:
https://youtu.be/9V8qXSMlRpc

Aleš

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti