ugor

Vse o kuhinji na vodi, ob vodi ali doma. Preberete lahko zanimive recepte in nasvete.

Moderatorji: moderator2, moderator

SR 290
Admiral
Prispevkov: 4395
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

ugor

OdgovorNapisal/-a SR 290 » So Apr 14, 2018 12:54

Zdravo,

Pripravil sem brodet kot že velikokrat prej, ampak ugor je bil kot neka želatina.
Kose rib sem rahlo popekel in jih vrgel v lonec. Že med peko je vibriral ob dotiku.
Bil je tisti del ribe takoj za trebušno votlino, premera kakih 12 cm.

Lepo prosim za pojasnilo, oziroma za nasvet na kaj naj pazim naslednjič ob nakupu.
jernejm
Kapitan
Prispevkov: 207
Pridružen: Ne Maj 31, 2009 11:11
Kraj: TupaTam

Re: ugor

OdgovorNapisal/-a jernejm » So Apr 14, 2018 16:59

Najbolj moraš pazit da ti pod roko ne pride ugor :twisted:
...ti krmi ga v valovih, ti brani ga v vetrovih...
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2526
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: ugor

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » So Apr 14, 2018 20:58

smrdel ni? da ni bil že mal "načet"
SR 290
Admiral
Prispevkov: 4395
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: ugor

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Apr 15, 2018 09:16

Ni smrdel. Oko je imel čisto in deloval je povsem svež. Hčerka ga je nabavila v ribarnici v Lj Leclercu in vem da pozna svežo ribo.
Dišal je po ugorju in ko sem ga rezal na primerne kose je bil malce mehak, a ne pretirano. Popečen je dobil skorjo in je bil mehak, na žlici pobran iz brodeta je bil pa kot želatina.
Daki

Re: ugor

OdgovorNapisal/-a Daki » Po Apr 16, 2018 22:30

Najbolj me moti to, ker v ribarnicah prodajajo do tedna dni stare ribe kot sveže in to po zakonu. Jaz vsako ribo očistim v morju, jo naknadno ne solim in če je ne pojem v 24 urah, jo zamrznem. Kar se pa ugorja tiče ima sluzasto kožo, ki jo je dobro odstraniti.
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2526
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: ugor

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » To Apr 17, 2018 10:10

Daki,

po zakonu je riba stara 3 dni, EKSTRA SVEŽA. Do enega tedna SVEŽA.

Ko sm bral ta zakon me je skoraj kap.
klemn
Admiral
Prispevkov: 1220
Pridružen: Sr Nov 25, 2009 08:10

Re: ugor

OdgovorNapisal/-a klemn » To Apr 17, 2018 12:43

zato pa na vodo, pa še bl sveže k extra sveže dobit...... :D
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4648
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

Re: ugor

OdgovorNapisal/-a alesjo » To Apr 17, 2018 21:39

SR 290 napisal/-a:Ni smrdel. Oko je imel čisto in deloval je povsem svež. Hčerka ga je nabavila v ribarnici v Lj Leclercu in vem da pozna svežo ribo.
Dišal je po ugorju in ko sem ga rezal na primerne kose je bil malce mehak, a ne pretirano. Popečen je dobil skorjo in je bil mehak, na žlici pobran iz brodeta je bil pa kot želatina.

Težko kaj rečt, to bi se lahko zgodilo, če je bil morda zamrznjen in potem odtajan, ampak bi se to po očesu videlo, ali pa ne, res mi je nenavadno, bi moral videt v živo, je pa prvi tak primer ki ga slišim. Tako, da nisem nič pomagal, samo komentiral :roll: l.p. alesjo
SR 290
Admiral
Prispevkov: 4395
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: ugor

OdgovorNapisal/-a SR 290 » To Apr 17, 2018 22:06

Tudi sam sem bil začuden, ko sem to doživel. Riba je delovala povsem sveža, ampak v ustih se je topila kot mehka žolca.
Uporabniški avatar
pajer1
Admiral
Prispevkov: 5969
Pridružen: Ne Dec 16, 2007 17:39
Kraj: Ljubljana, Marina Umag

Re: ugor

OdgovorNapisal/-a pajer1 » Sr Apr 18, 2018 07:35

.

Sem počakal, da bi le kdo uganil kje je haklc.
Bom pa tudi jaz delno ugibal, ker tega kosa ugorja nisem videl.
Očitno ni bilo s svežino nič narobe. Ocenjujem, da je bil vzrok v maščobi, ki je bila v mesu. To ni špeh, ki je kot plast, ampak v samem tkivu. Maščoba nima veznega tkiva in je enostavno med plastmi v malih količinah.

Slika

Na fotki, govedina, je videti takole!

Ker je pa meso ugorja belo in maščoba ravno tako pa tega ni opaziti.
Delna rešitev pri pripravi je, da ga opečemo na visoki temperaturi, ki pa neveščemu hitro pokvari okus, ker mora biti opekanje na meji , ko je že lahko žažgano in posledično greni, pa še zelo nezdravo je uživat prežgano maščobo.
sam opekam take kose mesa v pečici, kjer ni direktnega temperaturnega stika in še to na peki papirju. V ponvi, ali žaru je to skoraj nemogoče opečt, brez škode na okusu in zdravju.

Pravilen opek mastnega mesa, da tudi vrhunski okus!
Je pa potrebno nekaj prakse.

.
pajer 1

Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
SR 290
Admiral
Prispevkov: 4395
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: ugor

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Če Apr 19, 2018 15:14

Morda, ampak krap ni žolcast, pa kar teče od njega.
Je kaka mižnost, da ima Leclerc gojene ugorje? Kombinacija lenarjenja in maščobe bi morda dala tako pudingasto meso.
piko
Kontraadmiral
Prispevkov: 232
Pridružen: Sr Maj 26, 2010 09:23

Re: ugor

OdgovorNapisal/-a piko » Če Apr 19, 2018 20:56

Ne, to sigurno ne. Jih niti ne znajo gojiti.
Za drst plavajo nekam daleč v Sredozemlje,
Celo v Atlantik). Tako nekako kot lososi.
Gojen torej sigurno ni bil.

Sem pa nekoč ujel podobnega kot opisuješ. Nekaj je bilo čudnega v sami strukturi mesa(ujet, popolnoma svež).

Mirno morje,
Piko
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4648
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

Re: ugor

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Apr 19, 2018 21:34

piko napisal/-a:Ne, to sigurno ne. Jih niti ne znajo gojiti.
Za drst plavajo nekam daleč v Sredozemlje,
Celo v Atlantik). Tako nekako kot lososi.
Gojen torej sigurno ni bil.

Sem pa nekoč ujel podobnega kot opisuješ. Nekaj je bilo čudnega v sami strukturi mesa(ujet, popolnoma svež).

Mirno morje,
Piko

To kar si napisal za ugorje ne drži, jegulje pa, živijo v rekah in ko so spolno zrele se gredo drstit preko atlantika v sargaško morje blizu bermudov.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4648
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

Re: ugor

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Apr 19, 2018 21:39

SR 290 napisal/-a:Morda, ampak krap ni žolcast, pa kar teče od njega.
Je kaka mižnost, da ima Leclerc gojene ugorje? Kombinacija lenarjenja in maščobe bi morda dala tako pudingasto meso.

Tudi jaz sem mnenja, da ni gojenih ugorjev, pa tudi ugor ima zelo mišičasto telo in če bi bila maščoba nakopičena v mesu bi morala ta riba samo mirovat in nič plavat :roll: čudno vse skupaj, pa saj ni krava v hlevu, ki samo počiva in se nič ne premika :wink: :) ja, samo razmišljam tako :lol:
piko
Kontraadmiral
Prispevkov: 232
Pridružen: Sr Maj 26, 2010 09:23

Re: ugor

OdgovorNapisal/-a piko » Pe Apr 20, 2018 07:55

alesjo napisal/-a:
piko napisal/-a:Ne, to sigurno ne. Jih niti ne znajo gojiti.
Za drst plavajo nekam daleč v Sredozemlje,
Celo v Atlantik). Tako nekako kot lososi.
Gojen torej sigurno ni bil.

Sem pa nekoč ujel podobnega kot opisuješ. Nekaj je bilo čudnega v sami strukturi mesa(ujet, popolnoma svež).

Mirno morje,
Piko

To kar si napisal za ugorje ne drži, jegulje pa, živijo v rekah in ko so spolno zrele se gredo drstit preko atlantika v sargaško morje blizu bermudov.



Wikipedia ponudi tole.

https://hr.wikipedia.org/wiki/Ugori#Način_života

Razmnožavanje[uredi VE | uredi]

Mriješćenje se obavlja u Atlantskom oceanu na velikim dubinama. Ženke imaju velike ovarije i proizvode veliki broj jaja, tako da ih može biti i do osam milijuna. Sva se jaja razvijaju u isto vrijeme i mogu težiti polovinu ukupne težine ribe. Iz oplođenih jaja razvijaju se larve u stadiju leptocefala koje odlaze prema stjenovitim priobalnim vodama. Kada se preobraze, hrane se dok ne postignu spolnu zrelost, a i tada dolazi do promjena u organizmu.

Žive pri obalama Europe i Sjeverne Amerike


Kakorkoli. Očitno se na vsake toliko pojavi kakšen "nenavaden".

P

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta