Kako humano usmrtiti ribo
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Re: Kako humano usmrtiti ribo
Lepa trofeja
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
- 1stofficer
- Admiral
- Prispevkov: 2752
- Pridružen: Sr Maj 30, 2018 13:14
Re: Kako humano usmrtiti ribo
Take tune so v jadranu??
Re: Kako humano usmrtiti ribo
Divjake so ujeli tudi že čez 300 kil, gojene pa so tudi do okoli 500 kil.
Re: Kako humano usmrtiti ribo
NT, lep prispevek.
Večjo plavo ribo je res treba izkrvaveti in takoj očistiti, manjše pa tudi čim prej očistiti. Pri belih ribah to ni potrebno. Je pa pri vseh ribah pomembno, da se jih da čimprej na hladno, sploh v poletnih mesecih, kar zna biti včasih problem.
Večjo plavo ribo je res treba izkrvaveti in takoj očistiti, manjše pa tudi čim prej očistiti. Pri belih ribah to ni potrebno. Je pa pri vseh ribah pomembno, da se jih da čimprej na hladno, sploh v poletnih mesecih, kar zna biti včasih problem.
- Psycho
- Višji štabni praporščak
- Prispevkov: 44
- Pridružen: Po Sep 11, 2017 21:19
- Kraj: Lukovica pri Domžalah
- Kontakt:
Re: Kako humano usmrtiti ribo
NT, lepo napisano. Dodal bi samo še, da histamin proizvajajo bakterije, ki so aktivne takoj po smrti ribe in potem vedno, ko je meso nad 4°C. Najbolj nevarna je plava riba (sardela, skuša, tuna, palamida,itd,.) in baje tudi strelka.
V gostilnah in trgovinah se velika količina histamina največkrat pojavi zato, ker je bila riba odmrznjena in še enkrat zamrznjena (lahko tudi že med transportom), ali pa (predolgo) hranjena na temperaturi nad 4°C.
Ko je enkrat histamin v mesu, ga toplotna obdelava NE odstrani, se pa prekine njegovo kopičenje, saj bakterije pomrejo.
Te podatke sem dobil od kolegice, ki študira medicino in pa iz nekaj člankov o histaminu.
Če pa sem še kaj pozabil, pa naj me kdo popravi.
V gostilnah in trgovinah se velika količina histamina največkrat pojavi zato, ker je bila riba odmrznjena in še enkrat zamrznjena (lahko tudi že med transportom), ali pa (predolgo) hranjena na temperaturi nad 4°C.
Ko je enkrat histamin v mesu, ga toplotna obdelava NE odstrani, se pa prekine njegovo kopičenje, saj bakterije pomrejo.
Te podatke sem dobil od kolegice, ki študira medicino in pa iz nekaj člankov o histaminu.
Če pa sem še kaj pozabil, pa naj me kdo popravi.
Usus magister est optimus.
- Nikola T.
- Admiral
- Prispevkov: 5108
- Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Re: Kako humano usmrtiti ribo
Hvala za pohvalo Daki.
Psicho kolegici razloži kako do tega pride pri ribolovu, da bo imela celotno sliko kajti predvsem visok adrenalin povzroči v telesu pravo hormonsko eksplozijo dokler je riba ali pa katerokoli drugo bitje živo, zato pa je pomembno, da se žival pri tem ne matra. Pri ribah pač ne gre brez boja in posledično stresa za ribo, zato je toliko pomembneje, da se jo PRAVILNO IN TAKOJ IZKRVAVI TER TAKOJ SHRANI NA HLADNO. Ribe katere ulovim zase izkrvavim takoj in ko jih sfiletiram se z nožem ne dotikam kože niti z roko fileja. Primem ga z narobe obrnjeno vrečko katero odrolam čez, vakumiram vrečko in file postavim v zamrzovalnik tudi, če ga nameravam narezati za karpačo še isti dan.
Tudi lignje hranim v bazenu in ko se odločim, da jih shranim jih še žive sortiram, z nožem usmrtim med očmi in dam v vrečko katero takoj vakumiram in nato odložim na najmanj -15°C. Lignenj je tako v maksimalno 5 minutah že na ledu. Večja riba v 20 do 30 minutah.
Na barki imam tri zamrzovalne skrinje od tega dve na -18°C tretja pa je zaradi velikosti le do -10°C in je bila v uporabi prevsem za ohranjanje 4 kašet sardel za vabo. Veliko skrinjo sedaj uporabljam bolj za zelenjavo na 8°C. Ostane sveža zelo dolgo.
LP Iztok
Psicho kolegici razloži kako do tega pride pri ribolovu, da bo imela celotno sliko kajti predvsem visok adrenalin povzroči v telesu pravo hormonsko eksplozijo dokler je riba ali pa katerokoli drugo bitje živo, zato pa je pomembno, da se žival pri tem ne matra. Pri ribah pač ne gre brez boja in posledično stresa za ribo, zato je toliko pomembneje, da se jo PRAVILNO IN TAKOJ IZKRVAVI TER TAKOJ SHRANI NA HLADNO. Ribe katere ulovim zase izkrvavim takoj in ko jih sfiletiram se z nožem ne dotikam kože niti z roko fileja. Primem ga z narobe obrnjeno vrečko katero odrolam čez, vakumiram vrečko in file postavim v zamrzovalnik tudi, če ga nameravam narezati za karpačo še isti dan.
Tudi lignje hranim v bazenu in ko se odločim, da jih shranim jih še žive sortiram, z nožem usmrtim med očmi in dam v vrečko katero takoj vakumiram in nato odložim na najmanj -15°C. Lignenj je tako v maksimalno 5 minutah že na ledu. Večja riba v 20 do 30 minutah.
Na barki imam tri zamrzovalne skrinje od tega dve na -18°C tretja pa je zaradi velikosti le do -10°C in je bila v uporabi prevsem za ohranjanje 4 kašet sardel za vabo. Veliko skrinjo sedaj uporabljam bolj za zelenjavo na 8°C. Ostane sveža zelo dolgo.
LP Iztok
Re: Kako humano usmrtiti ribo
salesky napisal/-a:In kako pravilno izkrvavis ribo?
NT ti bo mogoče bolje razložil kot jaz, kjerkoli ji zarežeš čez škrge se bo izkrvavila.
Re: Kako humano usmrtiti ribo
Osebno tisti drobiž( do 1kg, razen kak ugor je težki) ki ga ujamem hranim v mreži in v morju in potem ko grem jih očistim v morju Upam da je to ok?
Včasih ko sem bil mulec in lovil na Krki smo jih očistili in dali koprive v trebušno votlino.
Včasih ko sem bil mulec in lovil na Krki smo jih očistili in dali koprive v trebušno votlino.
Re: Kako humano usmrtiti ribo
alesjo napisal/-a:salesky napisal/-a:In kako pravilno izkrvavis ribo?
NT ti bo mogoče bolje razložil kot jaz, kjerkoli ji zarežeš čez škrge se bo izkrvavila.
Še boljše je, če ji zarežeš iz obeh strani par centimetrov pod prsno plavutjo, kjer ima glavne žile.
Pa pomembno je tudi (sploh pri tuni), da ribo čimprej spraviš k čolnu (je še zelo pri sebi in pumpa dela na polno), ker tako najboljše izkrvaviš. Takšno meso ima najvišjo kvaliteto, ki z dolžino izvlačenja strmo pada.
Re: Kako humano usmrtiti ribo
kocka napisal/-a:Osebno tisti drobiž( do 1kg, razen kak ugor je težki) ki ga ujamem hranim v mreži in v morju in potem ko grem jih očistim v morju Upam da je to ok?
To je vse ok. Jaz sem enako delal. Pa potem seveda čimprej na hladno.
Po zakonu pa tri dni stare ribe na hladnem smatrajo pod ekstra sveže, en teden stare pa pod sveže
Re: Kako humano usmrtiti ribo
Nikola T. napisal/-a:
Pripel sem zgolj eno sliko ulova pri katerem je izkrvavitev nujna, da meso ostane užitno.
Slika iz časov, ko je bilo legalno s karto ujeti in vzeti tuno nad 30kg. Ta jih je imela slabih 80kg.
Mater je lep primerek tuna.
Tega ne vidiš vsak dan,koliko časa je trajalo,da si tuna dobil na barko?
Das Ist Valter
Re: Kako humano usmrtiti ribo
Tukaj je treba vedeti, da je tuna precej močnejša od ribiča in še jo boš vlekel ven na moč, te bo izmučila do konca. Če imaš znanje in pravilno tehniko, pa traja boj takšne tune okoli pol ure. Sem gledal posnetke, ko je punca okoli 60 kg dobila okoli 100 kg tuno v dobrih 20 minutah. Vse je v pravilni tehniki in ne v moči ribiča.
- Nikola T.
- Admiral
- Prispevkov: 5108
- Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
- Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
- Kontakt:
Re: Kako humano usmrtiti ribo
V stand up tehniki s 50 lbr opremo je trajal boj slabih 20min. Med borbo so me polivali z vodo drugače te na vročem soncu ob takem naporu lahko še kap. Napor je bil na robu mojih sposobnosti pa čeprav sem tisto leto veliko kolesaril in bil na splošno v zelo dobri kondiciji. Tuna je imela cca 80kg in ravno te so najmočnejše, kar se borbe tiče.
Oprema: palica Normic 50-80 lbr custom made, rola Shimano Tiagra 50, vrvica Jerry Brown Hollow core 100 lbr, strike laks 120 lbr Momoi soft 30m, predvez profi loop 3m, trnek kovani Gamakatsu Live Bait Heavy Duty Forged Hook št.5, vozel za trnek unikatni (by Vili Ž.) s protektorjem laksa v zanki, borbeni pas in kolenčna podloga Normic custom made.
Ulov te tune ima zanimivo zgodbo. Jo opišem ob priliki.
LP Iztok
Trenutno v Šibeniku
Oprema: palica Normic 50-80 lbr custom made, rola Shimano Tiagra 50, vrvica Jerry Brown Hollow core 100 lbr, strike laks 120 lbr Momoi soft 30m, predvez profi loop 3m, trnek kovani Gamakatsu Live Bait Heavy Duty Forged Hook št.5, vozel za trnek unikatni (by Vili Ž.) s protektorjem laksa v zanki, borbeni pas in kolenčna podloga Normic custom made.
Ulov te tune ima zanimivo zgodbo. Jo opišem ob priliki.
LP Iztok
Trenutno v Šibeniku
-
- Admiral
- Prispevkov: 2555
- Pridružen: To Jan 05, 2016 20:50
- Kraj: LJ-CRES
- Kontakt:
Re: Kako humano usmrtiti ribo
Bravo iztok
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 6 gostov