Štirje in baldorje

Dodajte kraje in zanimivosti, ki jih je vredno obiskati. Opišite vaše "rute", sidrišča in restavracije...

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator, kr en

Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Prispevkov: 911
Pridružen: Pe Sep 14, 2007 12:51
Kraj: Sežana

Štirje in baldorje

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Sr Jul 25, 2018 08:09

Dogajalo se je pred dvema dnevoma.
Nevihtno vreme nas je prepričalo, da smo se za par dni ustavili na Istu. Ker letos nimajo koncesije, smo se, kakor vsi ostali, brezplačno privezali na betonski blok. Napovedana nevihta ni pokazala prevelikih zob, je pa naslednji dan zapihala kar močna burja. Vsi bloki so bili že zasedeni, ko je prispela jadrnica, z oznako BG 5391. Ob njej še večji gumenjak, kateri je očitno jadrnico čakal. Na jadrnici sta bila par, mladenič in mladenka. Na gumenjaki tudi njihov vrstnik. Vsi Slovenci. Fant na gumenjaku je pokazal prijatelju na jadrnici, kje naj vrže sidro. To je bilo dobrih 10m od italijanske jadrnice. Punca je dobila komando - spusti 12m letne. Morje je tam globoko 4-5 m, burja 30kn+. Italijan je takoj zaslutil nevarnost in fantu povedal, da je tam prepovedano sidranje. Pokazal jim je na drugo stran zaliva, v smer proti pokopališču, kjer je možno sidrati. Dvignili so sidro, vendar je medtem fant na gumenjaku vztrajal, da naj Italijana ne posluša, ter pokazal pred mojo jadrnico. Postavil se je 10m pred mojo jadrnico, ter poklical prijatelja - tukaj vrži sidro. Ko je plul mimo mene, sem mu rekel, da v tej burji mora spustiti 30m ketne. On meni - zakaj ? Ja zato ker piha 30 vozlov in še več. On pa - prvič slišim, da moraš pustiti več ketne kot 3 proti ena. Stal sem na premcu, medtem ko je govoril, mu je sunek barko postavil pravokotno na moj premec. Rekel sem mu - daj gas, ker boš priletel. Še en sunek burje in je počilo. Z bokom je na polno priletel v moj premec. Odpeljal se je na drugo stran zaliva, kjer se je zasidral. Pregledal sem posledice. Po enem letu, imam zopet na Istu, poškodovan račji kljun. Zvit je spodnji nosilec, eden zalaminiran vijak, ni več zalaminiran. Čez kakih 15 minut, sta prišla oba fanta s čolnom. Pogledala sta posledice in ugotovila, da to ni nič. Ena ura dela. Se pravi odmontirat račji kljun, poravnati nosilec, izrezati luknjo kjer je bil vijak, ponovno zalaminirat vijak, pobrusiti, pobarvati. Ponovno Montirat račji kljun. Ena ura. Sicer pa, kaj sem jih sploh nagovarjal, ker se v nasprotnem primeru to sploh ne bi zgodilo. Pa tudi, v vsakem zalivu je nekdo, ki bi hotel ves zaliv zase in v tem sem seveda jaz, ker bi jim sicer "dovolil" sidrati. No na koncu je ta ki je vozil jadrnico pristal, da mora škodo plačati. Rekel sem mu, da mi lahko da zavarovalno polico. O to pa ne, raje kako drugače. Rekel sem mu, daj mi 100€. Kaj za eno uro dela?. Dam ti 50 in še to je preveč. 100. On pa - so taki ljudje, ki izsiljujejo, a vse se vrača. Prinesel bom denar. Odpeljala sta se na drugo stran zaliva in nikoli več jih nisem videl. Še cel dan in naslednji dan so bili tam. Če bi bil malo mlajši, bi verjetno drugače reagiral in zaključil zadevo.
Ne vem, če kdo od njiju bere morjeplovski forum, želel bi, da ga sledi, da mu še jaz povem - vse se vrača.
Sedaj bi rad od vas dobil mnenje, ali je bilo 100€ zares pretirano. Če bom jaz peljal barko v matični luki k zlatarskim mojstrom, kateri se ukvarjajo s popravilom bark, kaj bodo oni od mene zahtevali ?
Jadranje je odklop
salesky
Viceadmiral
Prispevkov: 343
Pridružen: To Jan 22, 2013 21:59
Kraj: Štajerska
Kontakt:

Re: Štirje in baldorje

OdgovorNapisal/-a salesky » Sr Jul 25, 2018 08:42

Slika

100€ :lol: Ti si socjalna ustanova vidim. Tu sploh nimaš kaj mrdat, zavarovanje ali pa kličeš policijo, ki bo verjetno še kak drug plačilni nalog izdala..
--- Lenuhec.si ---
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 5108
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Štirje in baldorje

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Jul 25, 2018 12:05

Ne ukvarjaj se s primitivci !
Prijavi pomorsko nezgodo svoji zavarovalnici (tudi če nimaš kasko zavarovane barke) in naj ti svetujejo kaj rabiš za povračilo stroškov povzročene škode s strani druge osebe (imaš reg. barke, navedi ime skiperja, opis in ime barke...) z naslova obveznega zavarovanja.
Daj popravit. Zadevo predaj odvetniku s priloženim računom.
Ne sekiraj se, bodo plačali. Verjetno dosti več kot 100eur.
LP Iztok
Uporabniški avatar
MarjanT
Admiral
Prispevkov: 911
Pridružen: Pe Sep 14, 2007 12:51
Kraj: Sežana

Re: Štirje in baldorje

OdgovorNapisal/-a MarjanT » Sr Jul 25, 2018 14:50

Saj ni problem v denarju. Verjetno bom popravil sam. Na k. mi gre obnašanje takih ljudi na morju in verjetno na celini ni nič bolje. Imam registrsko, iskal sem v registru in našel, da je lastnik Zdenko Lacković, iz Biograda na Moru. Napisan je kot fizična oseba. Ali daje v čarter preko neke agencije, ali je črni čarter. Njegovega kontakta tudi ne najdem. Imel sem namen poklicat njega ali agencijo in jih opozorit, da dobro pregledajo barko, ko se vrne in jim poberejo kavcijo.
.
Jadranje je odklop
Uporabniški avatar
WSurfer
Kapitan
Prispevkov: 163
Pridružen: Sr Jul 29, 2015 22:51
Kraj: Domžale - Novigrad

Re: Štirje in baldorje

OdgovorNapisal/-a WSurfer » Sr Jul 25, 2018 23:19

Neverjetno. Ti res ne privoščim. Tistih 100 eur pa še za tolažbo nebi bilo.
Vse se da zmenit, ampak v tem primeru je pa dogodek zrel za prijavo.

Dobro opravi!
Uporabniški avatar
primorc84
Admiral
Prispevkov: 623
Pridružen: Če Okt 16, 2014 12:54
Kraj: kras

Re: Štirje in baldorje

OdgovorNapisal/-a primorc84 » Če Jul 26, 2018 08:09

Ma kaj bi rekel mularija razvajena ma žalost k jih starši niso naučili enih osnov brez katerih ne gre ne na celini ne na marju.
Prijavi škodo kot so ti svetovali bodo dobili malo lekcije. K če jim je unih 100 eur škoda dat k vemo vsi da 100 eur na barki so hmali 5 vijakov in ena inox cev, pej nej plačajo. Lepo plovbo še naprej. Marjan kam naprej malo bolj južno spijemo en knc terana na vargadi čez kak dan.
en mrzu špric, še raje en knc terana in ena feta pršuta, na zdravje morjeplovci
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8817
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

Re: Štirje in baldorje

OdgovorNapisal/-a admin » Če Jul 26, 2018 09:19

Dobrota je sirota, žal. Velikokrat sem že to izkusil na lastnih plečih in počasi začneš razmišljati, da moraš biti pač "pizda" in v takih primerih odreagirati bistveno drugače, kot si ti. Mislil si, da so pošteni ljudje, na koncu pa si ti pred njimi izpadel kot nekdo, ki izsiljuje in si v bistvu ti "bad guy"!
Realno pa, čim je samo malo nekaj zvito in pri tem še malenkost laminacije, je to 1.000 EUR samo za dober dan! Verjetno ni toliko ur popravila, samo treba je demontirat, popravit, laminirat, nazaj montirat... S temi 100 EUR si brcnil v temo, na koncu pa so te še nategnili. :cry: :cry:
Jaz bi vztrajal, kot ti je napisal NT, poskusi pravni nasvet.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Štirje in baldorje

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Če Jul 26, 2018 12:39

Jaz sem prijazen s prijaznimi - in tistimi, ki bi se potrudili, da ga na enak način ne polomijo še kdaj; če pa si kdo zasluži, da ga izuči in tista izkušnja ni zadoščala, se potrudim, da mu dam priliko za to da ga izuči.

V tvojem primeru - prav zato ker za prihodnost želiš dobro njim, pa tudi njihovim prihodnjim sosedom na sidriščih - bi bilo dobro, da zbereš podatke (tudi priče dogodka) in prijaviš.

Veliko bolje da jih kaj takega izuči prej, preden kdo od tistih na primer kje dobi dovolj denarja za velik gliser, ki na avtopilotu 'povozi' kako jadrnico in do smrti poškoduje posadko...
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
jernejm
Kapitan
Prispevkov: 207
Pridružen: Ne Maj 31, 2009 11:11
Kraj: TupaTam

Re: Štirje in baldorje

OdgovorNapisal/-a jernejm » So Jul 28, 2018 12:07

Za take stvari je fajn imet pri sebi mobitel, pa posnet dogajanje. Saj vem da takrat človek gleda bolj kako ne bo pi%darije, ne pa kako bi jo posnel, ampak je vseeno fajn imet posnetke. Ker ko imaš enkrat na sliki ali videu kakega prepotentneža, ki je konkretno zajebal, se mu potentnost kar naenkrat prepolovi. Preizkušeno. Ker v kakršnemkoli pravnem sporu je beseda proti besedi, zmaga pa posnetek ali slika.
...ti krmi ga v valovih, ti brani ga v vetrovih...
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 5108
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Štirje in baldorje

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jul 28, 2018 17:23

jernejm napisal/-a:... Ker v kakršnemkoli pravnem sporu je beseda proti besedi, zmaga pa posnetek ali slika.

Na avtu mi je namerno povzročila škodo domnevna lastnica parkirišča v Mengšu in to na ulici, kjer je na levi javno na desni pa po novem privatno, vendar še brez znaka ali označb za prepoved parkiranja razen za lastnike bližnjega bloka.

Posnel sem njeno priznanje, da je poškodbo na avtu naredila ona in to pokazal policiji. Potem pa se je znajdla kajti bila je namazana z vsemi žavbami in kolegico prepričala, da je rekla policiji, da sem ji rekel koza in da je to naredila zato. Čez nekaj trenutkov se je ujela na laž obenem pa je bilo itak vse posneto. Imel sem cel kup prič, ko mi je en od prisotnih prišel povedat, da se je nekdo znesel nad mojim avtom medtem, ko sem bil na srečanju ribičev. Ženska je bila skrajno arogantna in popolnoma nič je ni bilo sram, da smo jo ujeli na laži in namesto, da bi se opravičila je vpričo policije začela groziti, da me bo tožila po novem zakonu Gdpr zaradi snemanja (na javni površini!?!)... Ker nočem imeti opravka s primitivci sem policajem rekel, da umikam prijavo in šel nazaj na srečanje.
Ne boste verjeli še isti teden je prišla z nekom v bife. Spraševala sta po mojih podatkih, češ da me bodo tožili. Ne moreš verjet niti dojet takega absurda!?!!

Lahko imaš posnetek ampak verjemi, da je zakonodaja pisana na kožo barabam. Pošten VEDNO potegne ta kratko. Preverjeno! Že večkrat v praksi. Takim se raje izobibaj. Mene bo popravilo stalo nekaj manj kot 1000eur, katere bom pač pokril. Je pa bolje to, kot pa da bi eno samo minuto zapravil za to zadevo po sodiščih in cel kup živcev obenem. Verjemite, da imam precej pametnejših stvari za počet, kot se ukvarjat s primitivci, tako da te popolnoma razumem Marjan.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 5108
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Štirje in baldorje

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jul 28, 2018 18:27

jernejm napisal/-a:... Ker v kakršnemkoli pravnem sporu je beseda proti besedi, zmaga pa posnetek ali slika.

Na avtu mi je namerno povzročila škodo domnevna lastnica parkirišča v Mengšu in to na ulici, kjer je na levi javno na desni pa po novem privatno, vendar še brez znaka ali označb za prepoved parkiranja razen za lastnike bližnjega bloka.

Posnel sem njeno priznanje, da je poškodbo na avtu naredila ona in to pokazal policiji. Potem pa se je znajdla kajti bila je namazana z vsemi žavbami in kolegico prepričala, da je rekla policiji, da sem ji rekel koza in da je to naredila zato. Čez nekaj trenutkov se je ujela na laž obenem pa je bilo itak vse posneto. Imel sem cel kup prič, ko mi je en od prisotnih prišel povedat, da se je nekdo znesel nad mojim avtom medtem, ko sem bil na srečanju ribičev. Ženska je bila skrajno arogantna in popolnoma nič je ni bilo sram, da smo jo ujeli na laži in namesto, da bi se opravičila je vpričo policije začela groziti, da me bo tožila po novem zakonu Gdpr zaradi snemanja (na javni površini!?!)... Ker nočem imeti opravka s primitivci sem policajem rekel, da umikam prijavo in šel nazaj na srečanje.
Ne boste verjeli še isti teden je prišla z nekom v bife. Spraševala sta po mojih podatkih, češ da me bodo tožili. Ne moreš verjet niti dojet takega absurda!?!!

Lahko imaš posnetek ampak verjemi, da je zakonodaja pisana na kožo barabam. Pošten VEDNO potegne ta kratko. Preverjeno! Že večkrat v praksi. Takim se raje izobibaj. Mene bo popravilo stalo nekaj manj kot 1000eur, katere bom pač pokril. Je pa bolje to, kot pa da bi eno samo minuto zapravil za to zadevo po sodiščih in cel kup živcev obenem. Verjemite, da imam precej pametnejših stvari za počet, kot se ukvarjat s primitivci, tako da te popolnoma razumem Marjan.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov