Wallas kuhalna plosca

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Mornar pohorc
Kapitan
Prispevkov: 189
Pridružen: Če Nov 08, 2018 18:53

Wallas kuhalna plosca

OdgovorNapisal/-a Mornar pohorc » Po Jan 07, 2019 15:02

Kupul sem barko, ki ima vgrajeno Wallas kuhalno plosco s pokrovom - dvojno na petrolej. Pa me zanima, ce ima kateri izkusnje, kako kuha in greje in kje kupit ustrezen petrolej?
polanc
Admiral
Prispevkov: 9291
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Wallas kuhalna plosca

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jan 07, 2019 18:07

Petrolej je po moje ok Zibro uni taboljši 20 l je menda 55 e.Vse podatke ti pove naš NT Iztok,ki je za Wallas zastopnik.Tudi v primeru težav in potrebe po servisu je on pravi.Petroleja je pa men ostal od lani ene 12 l če je ok in bi ga morda imel.
Mornar pohorc
Kapitan
Prispevkov: 189
Pridružen: Če Nov 08, 2018 18:53

Re: Wallas kuhalna plosca

OdgovorNapisal/-a Mornar pohorc » Po Jan 07, 2019 18:43

Mislis Iztoka iz Harpoon-a? On mi je to kuhalisce pravkar popravil in zrihtal v nulo, sicer je res trajalo skoraj 4 mesece, se sreca da nisem rabil! Tudi on ne ve tocno, kje bi se lahko dobil petrolej, prej ga je bilo mogoce dobit v Zalogu na tanksteli, sedaj ga ne prodajajo vec. Iztok se pravi, da je potrebno vsako leto nabavit novi svezi petrolej!
Pravi tudi, da je to vrhunska zadeva, sploh za gretje enoprostorske kabine. Rad bi pa slisal tudi mnenje od kaksnega, ki ima to plosco vgrajeno in jo uporablja!
polanc
Admiral
Prispevkov: 9291
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Wallas kuhalna plosca

OdgovorNapisal/-a polanc » Po Jan 07, 2019 21:39

Jaz sem imel za gret barko alpaca grelnik in tam sem koristil ta petrolej.Je zelo čist...mislim da če ga Zibro kamini koristijo da bi bil v redu.Petrolej je pa od lani.
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Prispevkov: 1682
Pridružen: Ne Okt 01, 2017 15:05
Kraj: Lj-Pag

Re: Wallas kuhalna plosca

OdgovorNapisal/-a Paco » Po Jan 07, 2019 21:49

Hojla,

Takole je, na motornjači krepko pod 9m :=) je bila prva stvar, za katero sem se 100% odločil Wallas. Predelava dizelskih vodov mi ni dišala in predhodne izkušnje z manjšimi Wallasi ( ena rinka ) so same vsiljevale rešitev na parafin. Da se razumemo to ni parafin v slovenskem jezikovnem slovarju saj ista beseda pomeni v angleščini kerozin !! in mešanje z izdelki parafin v Sloveniji in prodaji v Leclercu ali Kmetijskih zadrugah je totalno napačna.

Da ne vlečem , montiral wallas 80 steklo keramiko z dvema rinkama in grelnim pokrovom. Zadeva rabi malce dlje za zagon na delovno temperaturo ampak ko enkrat laufa dela ko sam vrag. Z zaprtim pokrovom in termostikalom greje kabino tako močno da smo novembra 3je v gatah spali in če bi ne bilo kondenzacije bi bila zadeva še zabavna tudi več dni ... a to je že zgodba o barki in izolacijah.

Da se nastavit na koliko C naj bi laufalo in to potem pustiš. Ventilatorja, ki greje ne slišiš saj je res podoben tistim v PC-jih in deluje skoraj neslišno, poraba toka takorekoč razen zagona minimalna ( za zagon pa potrebuje kar dobro dozo !!! in priporočam, da so motorji in baterije polne takrat ko se štarta.) Zakaj tako, bo najbrž bolje vedel NT, ki je štrom guru tukaj...in kot vsi strokovnjaki velikega kalibra je tudi on malce več znanstvenika kot obrtnika će me razumete :=).

Gorivo v SLo nisem več našel, gre predvsem za to, da , da je pri gorenju čim višjo temperaturo in ima vnetno točko (naj me kak strokovnjak tu popravi) cim višjo. Tale ki sem ga sam kupil v Trstu (https://www.lacombustibile.com/) ima >65 kar je sicer ok ampak še vedno daleč od predpisanega goriva >73+ . Sračka rata ker s časom ta vnetna točka še pada in pride na level ko ne dela več !!
Tako da zadeva je prej kot ne sezonskega značaja in bi bilo treba tiste 3 -5 litrov vsako sezono nove kupit...., Da ne rečem da je parafin sploh zelo hidroskopičen in potem je to j* na x2 ki se rešuje z kratkotrajnim čiščenjem z čistim alkoholom in ko zadeva zalaufa potem obvezno dalje z novim parafin gorivom.

Jaz vsako leto vržem ene 8 litrov v kanto in natočim novega, novo kupljenega ne iz zaloge, manj boli glava v sezoni.

Skrajšano , zadeva je mišljena za nucat in ne stat. Wallas je pač skandinavska zadeva , neuničljiv ampak , bolj ga nucas bolj dela , manj ga nucaš več je pri NT ju na čiščenju. .. Sorry ampak tko je. Vsaka komoditeta sploh pa wallas je pač taka.

Še nekaj !! ZELO POMEBNO, ko zadevo ugasneš mora sama ohladit sistem z ventilatorjem ( avtomatika) kar pomeni, da morajo biti baterije ON dokler se sam ne ustavi, šele potem lahko baterije ugasneš in zapustiš barko. Nespoštovanje tega vodi v nakup nove elektronike ali kako še večje sr* na barki.


Da se zastopmo tistih 5 litrov v Trstu tud ni nek dnar, baje dela tud na gorivo za peči ( pazi da je čimbolj brez vonja) samo je količina 50 litrov malce vulgarna za to da jih nucaš 1 liter saj je zadeva noro šparovna 0.08litra/h ( ne nisem se zatipkal na decimalki in dejansko je toliko.)

Zaeva rabi dovolj svežega zraka za gorenje!!! Pozimi je to zelo zelo pomembno , v navodilih je jasno napisano...poleti ko je vse odprto to ni problem.

Če najdeš kje kvalitetnejše gorivo se priporočam !!


Slika
Slika
Slika
Slika
Slika

lp

Paco
pojdi se z bikom bost!
Mornar pohorc
Kapitan
Prispevkov: 189
Pridružen: Če Nov 08, 2018 18:53

Re: Wallas kuhalna plosca

OdgovorNapisal/-a Mornar pohorc » Po Jan 07, 2019 22:11

Paco, hvala ti za zelo izcrpen opisd
No, imam barko dobrih 8 m, z enim prostorom, pa je bila ta stvarca ze vgrajena in sedaj jo je Iztok iz Harpoona se pirihtal v nulo, tako da upam da bo sluzla! Ne razumem pa najboljeb da rabi dost zraka. Saj vendar ta napravca je popolnoma zaprta in ima svoj lastni izpuh in sesanje zraka iz zunaj, saj je priklopjena rosfraj cev fi, mislim da 28, ki sluzi za sesanje in odvajanje, tako da notranjega zraka ne koristi! ? Vsaj tako pise na wallas strani!
Za parafin-petrolej, bom pa se pivpradal v Avstriji in ce najdem kaj boljsega ti javim!
Lp!
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Prispevkov: 1682
Pridružen: Ne Okt 01, 2017 15:05
Kraj: Lj-Pag

Re: Wallas kuhalna plosca

OdgovorNapisal/-a Paco » Po Jan 07, 2019 22:28

Stvar montaže. Kolikor vem je ispuh je ven, vstop zraka pa iz kabine !

preveri.

Hvala, če najdeš gorivo. Drugače pa Jack pot če maš tole ja.
Tvoje fotke dobrodošle :)

Instalation page No8.->
The stove requires for it’s ventilation to avoid overheating an air intake opening of 100 cm2 below the stove.
Slika
pojdi se z bikom bost!
Mornar pohorc
Kapitan
Prispevkov: 189
Pridružen: Če Nov 08, 2018 18:53

Re: Wallas kuhalna plosca

OdgovorNapisal/-a Mornar pohorc » To Jan 08, 2019 07:07

Ja, bo drzalo izpuh je ven in tudi za samo izgorevanje mislim da se ne trosi kabinski zrak, saj je plosca popolnoma zaprta! Zracniki so pa potrebni verjetno zaradi ventilatorja, ki vpihava zrak zaradi krozenja. Jaz imam zracnike na vrhu, za Walas plosco na delovni plosci. Sicer pi pa to bolj tocno vedel Iztok, ga bom vprasal. Bi prilepil slike, pa mi ne grata. Bi kar iz tel. nalepil pa ne znam!
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Prispevkov: 1682
Pridružen: Ne Okt 01, 2017 15:05
Kraj: Lj-Pag

Re: Wallas kuhalna plosca

OdgovorNapisal/-a Paco » To Jan 08, 2019 08:10

MIslim , da rabi tako kot je navedeno v navodilu. Do danes še nisem videl Wallasa parafinskega , ki to ne bi rabil.

Tisto z vrha (zadaj) je pomožni zajem zraka za delovanje ventilatorja gretja. Za samo pravilno delovanje pa nujno rabi dovolj Zraka od spodaj oz strani saj drugače zasaji/ paca in zgorevanje je slabo.NT bo vedel.
pojdi se z bikom bost!
Mornar pohorc
Kapitan
Prispevkov: 189
Pridružen: Če Nov 08, 2018 18:53

Re: Wallas kuhalna plosca

OdgovorNapisal/-a Mornar pohorc » To Jan 08, 2019 13:05

Bom se odspredaj naredil zracnik, tako da bo pretok zraka vecji. Ob strani pa tako nimam moznosti, ker je ze spalnica in tudi sam element ni tako neprodusno zaprt, je kar veliko odprtin, da bo dovolj, pa se za plosco je velik zracnik! Sam se ustrezen petrolej, pa bomo stvarco zalaufali!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 5110
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Wallas kuhalna plosca

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » To Jan 08, 2019 15:15

Svetilni petrolej - Parafinsko olje (kerozin) se zopet dobi na črpalki v Polju.
V kantico si ga natočiš na črpalki kolikor rabiš.
Cena 1,2€/l

Zajem zraka za gorilnik je iz kabine. Izpuh je napeljan preko cevi ven. Skica priklopa... Na skici sta prejšnji starejši model 100xU in novejši 90x kakršnega ima Paco.
Navodilo za uporabo Wallas 100xU...
Štedilniki in grelniki na petrolej rabijo NUJNO originalno kantico z nastavkom za zajem goriva in povratni vod. Če rezervoarček ne dihta v prostoru rado smrdi, ker se po povratnem vodu lahko vrača deloma vplinjen petrolej.

Štedilnik- Grelnik Mornarja Pohorca je star cca 30 let in zanj ne obstaja več nobenih elektronskih delov niti dokumentacije za kontrolno ploščo. Večina mehanskih delov paše od novejših modelov. Za popravilo kontrolerja je bilo potrebno narediti reverz inženiring in nato odpraviti napako. Taka popravila ob strogem upoštevanju cene dela in porabljenega časa se praviloma ne izplačajo, ne za serviserja, ne za stranko. Tovrstna popravila, ki prej mejijo na norost (Paco me dobro pozna. :lol: ) kot kakršnokoli tržno logiko lahko izvajam zgolj v mojem prostem času in ko(če) mi ostane še kaj energije in volje od napornega rednega dela. Verjetno pa bom tudi sam počasi tovrstna neekonomska popravila v bodoče raje zavrnil, saj si ne želim nejevolje še posebej če se mudi. Vsi servisi po EU so že ukinili servis za naprave za katere ni več delov in podpore.
LP iztok
Mornar pohorc
Kapitan
Prispevkov: 189
Pridružen: Če Nov 08, 2018 18:53

Re: Wallas kuhalna plosca

OdgovorNapisal/-a Mornar pohorc » Ne Jan 13, 2019 16:55

Paco, pozdrav!
NT (Iztok) je napisal, da se petrolej zoped dobi v Lj, kaj pravis? Verjetno je ustrezen, ker Iztok najbolj ve in pozna ta sistem, pa se mojo je verjetno sedaj preizkusal na ta petrolej!
Lp!
Mornar pohorc
Kapitan
Prispevkov: 189
Pridružen: Če Nov 08, 2018 18:53

Re: Wallas kuhalna plosca

OdgovorNapisal/-a Mornar pohorc » Če Jan 17, 2019 11:49

Danes sem govoril z Iztokom, pravi da je ta petrolej na crpalki v Polju odlicen in popolnoma ustreza za te kuhalne plosce! Torej Paco, bova skocla kar na to crpalko in si ga za letos nabavla!
Lp! MP
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Prispevkov: 1682
Pridružen: Ne Okt 01, 2017 15:05
Kraj: Lj-Pag

Re: Wallas kuhalna plosca

OdgovorNapisal/-a Paco » Če Jan 31, 2019 22:07

Petrol v Zalogu sicer zadevo ima in bo najbrž ok, je pa vseeno podhranjena v primerjavi s predpisanim gorivom , za katerega se zahteva >70 C

Slika
pojdi se z bikom bost!
Mornar pohorc
Kapitan
Prispevkov: 189
Pridružen: Če Nov 08, 2018 18:53

Re: Wallas kuhalna plosca

OdgovorNapisal/-a Mornar pohorc » Pe Feb 01, 2019 11:45

Jaz nimam pojma, kar se tice ustreznosti petroleja, vendar ce pravi Iztok, ki je zastopnik in serviser za te plosce, da je OK, potem mu verjamem. Bom pa lahko naslednjo sezono kaj vec povedal, ko bom v praksi preizkusil!

Kdo je na strani

Po forumu brska: jedujedu in 6 gostov