Severni magnetni pol

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Leut
Admiral
Prispevkov: 1166
Pridružen: To Sep 11, 2012 16:51

Severni magnetni pol

OdgovorNapisal/-a Leut » Pe Jan 11, 2019 22:20

Zanimiv članek, sicer napisan pri sosedih v Reškem Novem listu.

http://www.novilist.hr/Znanost-i-tehnol ... fresh=true
polanc
Admiral
Prispevkov: 9290
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Severni magnetni pol

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 13, 2019 10:44

To pol tudi pomeni napako na GPSjih?
Uporabniški avatar
j.k.
Kapitan bojne ladje
Prispevkov: 135
Pridružen: Če Nov 01, 2012 09:27

Re: Severni magnetni pol

OdgovorNapisal/-a j.k. » Ne Jan 13, 2019 16:05

polanc napisal/-a:To pol tudi pomeni napako na GPSjih?


Ne razumem ravno vprašanja.
Članek govori o magnetnem severu, ki se premika. Kar je sicer že kar nekaj časa, bolj ali manj, znano.
Magnetni sever ni isto kot pravi (geografski) sever. GPS deluje glede zemljepisno širino in dolžino, ki sta projicirani na pravi sever. Oziroma, deluje, na razne projekcije kot so UTM ali Gauss–Krüger koordinatni sistem.
In vse ti koordinatni sistemi so določeni s poldnevniki in vzporedniki, ki so projektirani glede na os zemlje.
Na približno, sta geografski sever in magnetni sever tam tam. V resnici pa moramo za natančno orientacijo s pomočjo karte in kompasa upoštevati magnetno deklinacijo (razlika med pravim in magnetnim severom) ter magnetno deviacijo (vpliv okolice...gore, železo, voda ...)
Magnetni sever pod nobenim pogojem ne more vplivati na koordinatni sistem v GPSu.

Tako nekako.
Je pa moja razlaga laična. Lahko, da kakšen stručko bolje razloži.
Konec koncev, morje, vendarle, odkrije vsako napako!
polanc
Admiral
Prispevkov: 9290
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Severni magnetni pol

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 13, 2019 18:28

Torej zgodilo se mi je da kao po gpsju plujem po obali,pa je blo še 30 m najmanj do obale ..in sem mislil da je to morda posledica teh odstopanj.Hvala za info..
Uporabniški avatar
Leut
Admiral
Prispevkov: 1166
Pridružen: To Sep 11, 2012 16:51

Re: Severni magnetni pol

OdgovorNapisal/-a Leut » Ne Jan 13, 2019 19:49

GPS je natančen toliko, kolikor to dopusti ameriška vojska. Navadno je to do par metrov natančno. Pred par leti mi je pravil prijatelj, da je plul skozi področje, na katerem je imela ameriška mornarica vaje. Tako nenatančo, kot mu je delal takrat, mu še nikoli ni. Odstopanja niso bila za normalnih par metrov, temveč za sto in precej več?! Naslednji dan je bilo zopet vse v redu. Dobro da je plul podnevi, da se je lahko orientiral na klasičen, preverjen pomorski način.
Uporabniški avatar
j.k.
Kapitan bojne ladje
Prispevkov: 135
Pridružen: Če Nov 01, 2012 09:27

Re: Severni magnetni pol

OdgovorNapisal/-a j.k. » Ne Jan 13, 2019 21:32

Ne. Magnetni sever nima vpliva na netočnost gpsa.
Na to vpliva več dejavnikov: Od kvalitete naprave (kvaliteta gps) na kateri spremljamo lokacijo, do tega koliko satelitov v danem momentu "vidi" naša naprava, do časovne frekvence prejemanja signala satelitov, do napak v raznih softverih in nenazadnje, kot omenja Leut, koliko nam američani dovolijo.
Do pred parimi leti, je bilo, itak, javno da gps laže za vsaj nekaj metrov. To so pred časom odpravili in sedaj, če je vse kot mora biti, naj bi GPS kazal 30 cm natančno.

Lahko pa, če se kdo hoče mal poigrat, sname dol aplikacijo, ki sprejema in GPS (ameriški sateliti) in Galileo kratica GNSS (evropska aleternativa) pa vidi razliko.
Galileo sistem je bil delan zato da bo boljši, in brez načrtnih motenj. No projekt je krepko zamujal...
Potem je tu še ruska alternativa GLONASS.
Danes je kratica GPS, splošno, uveljavljena kot satelitska navigacija. V resnici je to "podjetje" v lasti amerške vlade/vojske.
So pa današnje naprave že precej napredne in so zmožne vse tri sisteme (GPS, GLONASS in Galileo) integrirat.
Konec koncev, morje, vendarle, odkrije vsako napako!
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Prispevkov: 2527
Pridružen: Po Maj 14, 2007 00:04
Kraj: Zagorje

Re: Severni magnetni pol

OdgovorNapisal/-a motorni » Po Jan 14, 2019 00:18

Namerno vnešene napake pozicije GPS že nekaj časa ni več, odkar je postavljena mreža tako ali drugače javno dostopnih GPS sprejemnikov z znano lokacijo je namreč ta napaka postala brez pomena. Takšen fiksni sprejemnik nekaj deset milj stran od tvojega, bo seveda sprejel podatke z enako napako kot tvoj. Ker je pozicija fiksnega sprejemnika natančno znana, bo ta lahko računal podatke o trenutni napaki pozicije, te pa lahko uporabiš za korekcijo. Ena taka postaja je TUKAJ.
Do napake nekaj deset metrov lahko pride tudi, če se polovico neba pooblači, kar sem iskusil pred leti, ko sem iskal parangal in ga našel cca 50m stran. Osnova za delovanje GPS je hitrost širjenja radijskih valov skozi ozračje, ta pa je odvisna od temperature, vlage in tlaka.
Največja napaka pa lahko nastane zaradi različnih koordinatnih izhodišč. Franc Jožefovi geometri so določili koordinatno izhodišče (Map Datum) za naše karte, znano pod imenom Bessel 1841. GPS uporablja novejše koordinatno izhodišče WGS 84. Razlika med njima je okrog 300m. Večina GPS naprav ima privzeto nastavljeno WGS84. Slovenske pomorske karte tudi. Hrvaške imajo Bessel 1841, pa oglasi za pomorce, ki jih slišimo po VHF ali dobimo TUKAJ uporabljajo koordinatno izhodišče (map datum) Bessel 1841. Dokler uporabljaš samo eno vrsto navigacije, npr chart ploter in GPS, je koordinatno izhodišče brezpredmetno. Ko pa hočeš koordinato iz oglasa za pomorce vtipkati v tvoj GPS, bo pa seveda narobe.
__________________
lp
motorni
boris1
Admiral
Prispevkov: 787
Pridružen: Sr Jan 09, 2019 11:28
Kontakt:

Re: Severni magnetni pol

OdgovorNapisal/-a boris1 » Pe Jan 18, 2019 20:16

polanc napisal/-a:Torej zgodilo se mi je da kao po gpsju plujem po obali,pa je blo še 30 m najmanj do obale ..in sem mislil da je to morda posledica teh odstopanj.Hvala za info..


Veliko morjeplovcev namesti gps ploter na plovilo in je zadeva je za njega končana.
Ker gps naprave uporabljajo kartografijo jo je potrebno uskladiti z dejanskimi koordinatami. Znano je tudi to, da pomorske hrvaške karte odstopajo od pravih koordinat.

Zato priporočam vsem uporabnikom, da poiščejo v meniju naprave kalibracijo oziroma uskladitev koordinat z dejanskim stanjem. Izberemo točko na obali, zaliv, svetilnik ali pomol v marini in uskladimo pozicijo s ploterjem.

Če potujemo skozi celi Jadran, je pametno večkratno usklajevanje oziroma kontrola, če je pozicija pravilna glede na naš položaj.
Na mojem ploterju so se pojavila odstopanja glede severnega in južnega Jadrana, zato sem večkrat opravil kalibracijo.
LP
Boris
polanc
Admiral
Prispevkov: 9290
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Severni magnetni pol

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Jan 18, 2019 21:38

U hvala tole bom pa jutr pogledu če mam ..na moji stari škatli Garmin 520
Uporabniški avatar
od kapitana zena
Admiral
Prispevkov: 1091
Pridružen: Po Dec 05, 2011 12:43

Re: Severni magnetni pol

OdgovorNapisal/-a od kapitana zena » Ne Jan 27, 2019 01:14

A se vi zajebavate (namerno uporabljena "grda" beseda) a ste skrenuli čist!?

Magnetni pol se premika od nekdaj.

Geografski pa ne, anede.

Če bi kdo, po opravljenem izpitu še kdaj pogledal kakšno navtično karto, bi tam našel podatek o magnetni deviaciji (letni). To pomeni, da je predvideno koliko se magnetni pol odmakne od geografskega. Najbrž nihče več niti ne trenira terestrične navigacije za hec. Pa bi bilo pametno. Že za možgančke.

Če bi, se takale debata ne bi niti začela.

Pa mirno morje Einsteni
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Severni magnetni pol

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Feb 01, 2019 08:45

OKZ, po mojem s to temo ni v resnici čisto nič narobe in tudi ne gre za 'zajebavanje'. Z znanjem je podobno, kot z ljubeznijo: vedno je nova, ampak vsakič je - največkrat čudovito - osrečujoče presenečenje vedno novim ljudem, med tem ko mnogi prejšnji začno misliti, da že vse vedo in so že vse doživeli in da na svetu ne bo nič več zanimivega. Včasih tudi potem tistih, ki jim je to - eno ali drugo ali oboje - še novo in zanimivo, ne razumejo več čisto dobro - morda sem jaz zato tu na forumu za koga 'moteč' (ampak to ni pomerjeno nate).

@premikanje severnega magnetnega pola
Na forumu Morjeplovec je v Bazi znanja tema Navtična in z navtiko povezana zgodovina. Prvi prispevek vsebuje veliko povezav (naj bi nekoč postal predvsem kazalo, ampak se starih prispevkov ne da več urejati). V razdelku Stara zgodovina - in tudi oziroma predvsem ostali svet je tam tudi tole.
Za to, da je plovba segla tudi na odprto morje, je bila zelo pomembna uvedba kompasa v navigacijo - in zdaj, ko ga neuradno že po malem izriva GPS, je tu je povezava na internetni muzej kompasov. In zemeljski magnetizem je v bistvu podobno spremenljiv pojav kot vreme, o čemer v prispevku Zemeljski magnetizem in kompas.

Tisti prispevek na povezavi - med drugim tudi o zemeljskem magnetizmu in njegovi spremenljivosti - sem napisal leta 2013.

Verjetno bo večini v presenečenje, da tudi zemeljska os in 'geografska pola' - če s tem mislimo točki na zemeljski površini, ki naj bi bili brez 'sredobežne sile' ali kako drugače prepoznani, da 'sta na osi', ni stalna, le njene spremembe ([url=https%3A%2F%2Fsl.wikipedia.org%2Fwiki%2FLibracija]libracija?[/url]) so teže zaznavna in verjetno v času naših opazovanj manjša, kot pri magnentnem 'tečaju'. Tudi pri lokaciji geografskih polov gre za dogovor. V prispevku na povezavi v Wikipediji mislim da sicer piše, da je libracija pojav spreminjanja osi lune, pa to ne drži. V bistvu so ga prej opazili pri opazovanju lune in šele potem šli iskat, ali se isto dogaja tudi z Zemljo.

O tem, zakaj sploh vrteča nebesna telesa 'imajo magnetno polje', od česa je to odvisno in podobno o ozadju 'libracije' tu ne bom pisal, sicer bo Tex spet prijazno napisal, da to ne spada na ta forum (in to spet ne bo štelo kot provokativna pripomba).

Je pa to - spremenljivost lokacije pola - je še en dejavnik med tistimi, zaradi katerih je za vzdrževanje natančnosti določanja položaja z GPS treba precej dela in denarja za stalno vzdrževanje, saj v bistvu vse po malem - in kot ste nekateri zdaj izvedeli, včasih tudi malo manj po malem - miga.

S tem, če se nekdo na novo sreča s temi pojavi in o tem odpre temo na forumu, ni (po mojem mnenju) - nič bolj narobe, kot če se nekdo mlad zaljubi, ko mnogi starejši menijo, da je to že popolnoma zlajnana (mnogo prevečkrat predvajana tako kot mnogi oglasi - za tiste, ki ne vedo, kaj je lajna) pesem.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Prispevkov: 3284
Pridružen: Če Mar 06, 2008 08:20
Kraj: Ljubljana... Otok

Re: Severni magnetni pol

OdgovorNapisal/-a MareC » Pe Feb 01, 2019 09:03

se mi je kar zdelo, da se bliža polna luna :mrgreen: :mrgreen: :twisted:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Severni magnetni pol

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Feb 01, 2019 09:07

Mare, ali te bo zdaj admin izbrisal zaradi provokativnosti?
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Pe Feb 01, 2019 10:25, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
MareC
Admiral
Prispevkov: 3284
Pridružen: Če Mar 06, 2008 08:20
Kraj: Ljubljana... Otok

Re: Severni magnetni pol

OdgovorNapisal/-a MareC » Pe Feb 01, 2019 09:10

Marjan Tomki napisal/-a:Mare, ali te bo zdaj admin izbrisal zaradi provokativnosti?


polna luna ali zmerjanje s fašistom
pa naj presodi :wink:
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Severni magnetni pol

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Feb 01, 2019 10:04

Po mojem to ne spada sem, dalje torej tam, kamor spada.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: braner, dejmimer in 5 gostov