segrevanje zemlje

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3950
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Jun 30, 2019 18:57

Dobro napisano, podane so tiste informacije, ki so, vsaj meni, manjkale pri konkretni tematiki. Da so točne, pa upajmo.
Xilinx Vivado HLx trainee
SR 290
Admiral
Prispevkov: 4395
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jun 30, 2019 19:31

Ja, hvala!
Poznam špekulacije okrog permafrosta, ampak ena špekulacija:
- permafrost ne prekriva 10% zemljine površine.
- do 2100 se bo v najslabšem primeru stalilo 30% permafrosta.
Ta plast je debela tudi nad 1,8 km, ampak verjetno se bo stalilo le gornjih 100 m.
- metan je verjetno zajet v plinastem in ne tekočem stanju, saj ni dovolj mrzlo za utekočinjanje, niti ni nekih hudih tlakov, ki bi omogočali utekočinjanje.

Tudi, če bi bil ves volumen tega permafrosta čisti plinast metan, se koncentracija metana v ozračju nikakor ne bi dvignila do 0,001%, ker permafrost preprosto nima dovolj volumna za skladiščenje večjih količin metana. In to je po moje še vedno premalo, da bi se globalno kakorkoli poznalo na klimi, ker ima svoj učinek v glavnem v višjih plasteh atmosfere, dviga se zelo počasi in spotoma menda kuri ozon, ob vsem tem se ga slej, ko prej velik delež (večina) veže v ogljikov dioksid in vodo.
jernejm
Kapitan
Prispevkov: 207
Pridružen: Ne Maj 31, 2009 11:11
Kraj: TupaTam

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a jernejm » Ne Jun 30, 2019 19:49

Baje ima metan dosti večji vpliv na segrevanje kot CO2. Koliko in kako se mi pošteno povedano ne da raziskovati. Je pa verjetno vsa fama z metanom bolj kot ne ekopropaganda, saj vedno nekaj najdejo za tiščat naprej.
Se še kdo spomni Al Gora, ki je napovedoval da se lahko zaradi povečanega taljenja ledenih plošč ustavi zalivski tok in bo Evropa bistveno hladnejša kot zdaj? Tip je za to pobral kup nagrad, pa ni nihče tega omenil že 15 let.

Je pa še ena stvar zanimiva, pa se skoraj ne omenja - povečane količine CO2 vplivajo zelo blagodejno na vse porabnike, torej rastline, ki proizvajajo kot stranski produkt fotosinteze tudi O2. Več kot je CO2, več ga bodo rastline porabile in bolje rastle.
In proizvedle več kisika. Kar je dobro. Al ne? Ne vem več.... :lol:
...ti krmi ga v valovih, ti brani ga v vetrovih...
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral
Prispevkov: 2754
Pridružen: Sr Maj 30, 2018 13:14

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Jun 30, 2019 20:11

@jernejm Princip, ki ga opisujes mi je znan, je zanimiv, najbrz pa tudi drzi vodo.

Bolj me moti to, kar predavajo Ameri. Vsekakor jim vse pride prav. To s prihajajoco ledeno dobo in posledicno nepodpis Kyota, da si resijo gospodarstvo, ker se bo itaq ohladilo, je razlaga za Mikijev zabavnik. Pa tudi ce je res, posredno priznavajo, kar v vecini primerov tulijo, da je vzrok segrevanja vse drugo, samo gospodarstvo ne, ravno to !

Druga buca je, da USA ni med najvecjimi onesnazevalci. Ni prva, je pa zato druga, takoj za Kitajsko, kamo so selili vecino gospodarstva. Tako da sedaj svinjajo na Kitajskem in ne doma!

Aroganca za kozlat !
SR 290
Admiral
Prispevkov: 4395
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jun 30, 2019 20:35

Tole okrog onesnaževanja bi bilo dobro pogledat drugače, ne le koliko ton nečesa spusti v zrak ena država. (Slovenija vsekakor spusti v zrak manj dreka kot npr. Italija, saj ima slednja le v Milanu podobno število prebivalcev kot mi na sončni strani Alp.)

Nisem nek ljubitelj amijev, niti mi ni všeč njihova večinoma predpotopna tehnologija, a vseeno se ne strinjam z mnenjem, da so drugi največji sralci na planetu. Zanimivo bi bilo videt koliko neki referenčni izdelki onesnažijo naravo pri nas, v EU, v ZDA, na Kitajskem...
Dvomim, da bi bile ZDA še vedno v špici med onesnaževalci. Mimogrede: Verjetno vsi poznate kalifornijske zakone okrog emisij v izpušnih plinih, ki so tako v navtiki, kot na cestah dovolj restriktivni, da jih EU kopira kolikor si upa glede na zmožnosti industrije. Za katalizatorje v navtiki so npr. krivi ravno kalifornijski zakoni in ne EU!

In čista Nemčija brez jedrskih elektrarn? Malo morgen! Nemci skurijo več jedrske energije kot kadarkoli doslej, le da jo zaradi političnih obljub ne delajo sami, temveč jo kupujejo pri Francozih, sami pa dodatno kurijo termo elektrarne na ruski plin.

@1stofficer,
Saj tudi razlaga, da sprememba pri 3,5 promilih CO2ja in 0,0017% metana bistveno vpliva na segrevanje zemlje najbrž lahko sodi v mikijev zabavnik.
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral
Prispevkov: 2754
Pridružen: Sr Maj 30, 2018 13:14

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Ne Jun 30, 2019 20:52

Tole pravijo stevilke!

https://www.statista.com/statistics/271 ... the-world/

ZDA so drugi onesnazevalec na svetu
SR 290
Admiral
Prispevkov: 4395
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Ne Jun 30, 2019 21:54

Sem mislil, da govoriš na splošno o onesnaževanju, ne le o CO2.
Imaš mogoče idejo kako lahko 3,5 promila CO2ja tako kvarno vpliva na toplo gredo? (3,5 je neko povprečje, ker količina vseskozi niha in včasih zleze tudi na 3,7 promila.) Po moje CO2 ni več kot 1,5 krat bolj toplogreden plin od zraka in mi niti približno ni jasno kako je lahko tak hudič okrog njega. (Poglej specifično toploto in toplotno prevodnost zraka, ter CO2ja.)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3950
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Ne Jun 30, 2019 22:24

Kaj pa če je finta v kakšni polarizaciji in teh zadevah. Not gre, ven pa ne... Da se na določeni višini koncentrira in naredi nekakšen filter. Samo razmišljam... Kaj pa ozon? Učili so nas da UV zadržuje. Učili in tudi sami smo opazili da pri uv lampi tudi nastaja....
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Prispevkov: 4013
Pridružen: So Jul 31, 2010 22:06
Kraj: Celje

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Ne Jun 30, 2019 22:53

Zelo zanimivo in povsem verjetno. :roll:
SR 290
Admiral
Prispevkov: 4395
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jul 01, 2019 06:51

Če ves metan izločiš iz zraka in napraviš iz njega pregrinjalo okrog planeta, ga bo na višini 18 km le za 2,8 cm na debelo. Kako naj to karkoli polarizira? Dvomim, da bi imel metan tak lomni količnik, ki bi kot zrcalo odbil valove nazaj na zemljo, ker v tem primeru ne bi videli modrega neba nad nami, temveč sami sebe.
In še druga: Višje si, bolj si obsevan in to dejstvo z višino skokovito narašča. Na Karavankah te sonce bolj opeče kot na nekem nogometnem igrišču ob morju, v letalu na 10 km pa si deležen znatne doze rentgenskega sevanja. Bolj je zrak gost, bolj torej zaustavlja sončno energijo-se segreva. In metana ni na površju zemlje, ves se koncentrira v ozonskem pasu, ki je topel zaradi pretepa med sevanji in ozonom, ampak tako je tam že milijone let in tako bo dokler ne skurimo ozona in tisto kolikor vem nima ravno veze z temperaturo ozračja.
Kolikor vem je za vso to razlago okrog različnih valovnih dolžin in odboja enak štos kot pri sončnem kolektorju.
- ko sonce pride do plina ga segreje. Večja je specifična toplota plina, več toplote bo sprejel.
- ko sonce zaide ta plin odda to toploto in z njo segreva ozračje.
- z svojo toplotno prehodnostjo plin omogoča prehod toplote nazaj v vesolje in manjša je, boljši "stiropor" je.
CO2 ima iz tega pogleda le malo višji toplogredni učinek od zraka, metan je pa močnejši, ampak ga pa praktično ni v ozračju.

Ima pa metan eno drugo lastnost. V pečeh gori, v zraku pa oksidira in, ko pride do roba ozračja ga verjetno sevanje sprovocira, da se poroči z ozonom in ob tem nastane voda, ki je verjetno odločilen toplogredni dejavnik v ozračju. Ampak tudi te ne nastane dovolj, da bi lahko merljivo vplivala na temperaturo.
Če je res kaj na tem mora biti nekaj povsem tretjega, ali pa si je določen krog ljudi to izmislil, da ima kaj delat. Zaenkrat se mi zdi, da so si problem izmislili, ker nihče natančno ne pove na kak način bi lahko take mini vrednosti tako kvarno vplivale na temperaturo planeta.
Nazadnje spremenil SR 290, dne Po Jul 01, 2019 07:15, skupaj popravljeno 1 krat.
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Prispevkov: 4013
Pridružen: So Jul 31, 2010 22:06
Kraj: Celje

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Po Jul 01, 2019 07:09

Hec je (ubistvu sploh ni hec) da se ta učinek, karkoli je že krivo zanj potem potencira ker se segrevajo oceani ki so glavni vir kisika v kombinaciji s pragozdom. Ko se ocean segreje izginja plankton in nastajajo alge ki jih je prej plankton jedel. Ta krog sodelovanja atlantika in južnoameriških pragozdov povezan z amazonko je bil dobro prikazan v eni oddaji na national Geographic.
SR 290
Admiral
Prispevkov: 4395
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jul 01, 2019 07:28

Verjamem, da je krog dogajanja vse hitrejši, ker izhlapela para iz oceanov močno greje ozračje. Ob vseh teh razlagah me muči metanje krivde na človeštvo. Saj ne rečem, da nismo mi krivi, lahko bi bilo tako, ampak nihče še ni jasno in natančno povedal, kako lahko od človeka povečana količina CO2ja in ostalih toplogrednih plinov dovolj greje ozračje, da se ta spirala prične.
Tole o različnih valovnih dolžinah nič ne pove, ljudje imamo za zapis črke in številke. Ravno pri številkah se vsaka taka ocena zaustavi in ostane politična ocena, do računa ne pride. Vsaj meni in mojim znancem ga še ni uspelo videt. Nekaj ljudi, ki se poklicno ukvarja tudi z to temo se je samo zarežalo rekoč:"Politika!" In še:"Nekateri so si našli temo, da obdržijo doktorate, zdaj se pa zadeva politično nadaljuje, noben resen geolog pa tega ne bo potrdil."
Ampak tudi iz te strani sem slišal le besede, ki pa so poleg repo opisanih Jernejmovih elips vsebovale še sončne pege. Nekako tako; Ko se vse to negativno združi, pridejo mamuti na plano, ko se pozitivno združi, je pa žuželka žur.

p.s.
National Geographic je med drugim snemal živega Megalodona, orjaško ljudožersko kladvenico in podobno solato. Celo "priče" so imeli v oddajah, ki so jih gnali celo poletje. :lol:
SR 290
Admiral
Prispevkov: 4395
Pridružen: Če Avg 02, 2012 17:40

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a SR 290 » Po Jul 01, 2019 11:07

Česa vsaj temu https://rams.atmos.colostate.edu/cotton/vita/124.pdf primernega še nisem našel v zvezi z človekovimi izpusti toplogrednih plinov.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Prispevkov: 4826
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 20:03
Kraj: Ljubljana

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Jul 01, 2019 11:18

Marcel
Segrevanje ozračja pomeni taljenje ledu in ledena voda spremeni tok morskih tokov ( precej velik vpliv na vse)in vse prej vodi k ledeni dobi kot obratno.
mrdaco
Kontraadmiral
Prispevkov: 325
Pridružen: To Mar 27, 2012 15:04

Re: segrevanje zemlje

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Po Jul 01, 2019 21:45

Moram priznat, da sem vse poste z veseljem prebral in če tako pomislim, se trinjam z avtorjem. Namreč nisem vedel, da je količina CO2ja le 3,5 promile. Glede na ekofašizem, sem sklepal da ga je vsaj 30%. Tako, da bo kar držalo... vse je le politika, in načrt nekoga da na račun dejanskega segrevanja mastno služi. Vzrok ogrevanja pa je verjento le nekje drugje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 19 gostov