Tržaški zaliv in tramontana

Vreme na morju, njegove nevarnosti in lepote

Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator

Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Prispevkov: 4826
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 20:03
Kraj: Ljubljana

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Jul 12, 2019 21:58

V kriznih situacijah( ko so pomembne sekunde) je najboljše, da dela tisti, ki ve kaj dela, drugače to predolgo traja in nazadnje moraš zopet sam,(časa pa ni) sploh če ni uigrana posadka. Jaz mojim(družina)ponavadi rečem naj mirujejo in da mi niso pod nogam, sicer se poskušam izognit takim situacijam, če se le da. Res pa jadrnica zahteva bistveno več dela kot motorni čoln.
Sem pa parkrat poskusil reakcije v lepem vremenu in skočil v vodo in čakal da so prišli nazaj, no sedaj je že bolje, sem se pa na prvih testihj kar dobro naplaval.... :?
polanc
Admiral
Prispevkov: 9289
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a polanc » Pe Jul 12, 2019 22:54

To da lahk sam vi in edino vi nardite dobro in prav je sam v vaših glavah sicer pa sploh ni tako.dober skiper tako pošlihta posadko da tud sama zrihta stvari..Treba se je sam spustit na nivo znanja najšibkejšega člena in pol to verigo učvrstit.Tamala punca od Iztoka NT,je že pred nekaj leti sama na jadra peljala mislim da 47 feetno barko..kak to??Ja ko ga je prvič vprašala kok hitro jadrajo ji ni povedal kolk letijo ampak ji je pokazal kje to piše in si lahko vedno pogleda...kolk je oči pa zdej vetra?? Ja lej lubica moja to pa piše tu v tem okencu na tem merilniku..kako pa sidro spustiš ? Ni bil odgovor PUST,boh var se tega dotikat ampak glej tukaj pritisneš in na tole in tole paziš ....Zelo zanimiva zgodba..Bi blo fajn jo slišat..
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 5106
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » So Jul 13, 2019 10:41

Polanc imaš prav. Na koncu so me še punce opominjale, če sem naredil kakšno napako.
Še dobro, da sem jih naučil veščin, večkrat je to prišlo še kako prav.

Pred leti so me reševale, ker sem si polomil rebra med bordanjem in nisem mogel niti vstat. Iz vode sem se v šoku še privlekel in v kokpitu obležal, od tu pa do urgence na Lošinju pa so za vse poskrbele same. Še v Nerezinah so se privezale na muring na valobranu, kar ni enostavno z 12m barko.

Pred Izolo pa smo s tendo in vso opremo na palubi nažgali na Izolski regati celo Malega Viharnika, ki nas je prehitel šele med drugo in tretjo bojo.

Da ne omenjam številnih neviht in udara strele v barko, ko je moral vsak nekaj postoriti saj smo ostali brez pogona in elektrike.

Pa odpovedi motorja v kanalu pred Chioggio. Več o tem...
inspiron
Viceadmiral
Prispevkov: 483
Pridružen: Ne Avg 05, 2012 12:37

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a inspiron » So Jul 13, 2019 11:56

Polanc,

eno je familija, prjatli, izkusene posadke - vse poznas (tudi karakterno) in se seveda scasoma vse da.

Drugo pa je, ko imam na barki vsak teden novo posadko, najveckrat vecina prvic na barki, ze ko se nagne prvikrat na jadra so zeleni (se na katamaranih eni sploh ne dovolijo jadrat - samo motor! In potem naskrivaj potegnem glavno in take fore...), ce je vala vec kot 1m bruhajo, da je veselje, ce je pa mirno sta pa ze do 12h dve flasi whiskeya prazni...

Mislim, da bi bilo tudi 'v tvoji glavi': manj kot se dotikate vrvi, krmila/avtopilota in winchev, bolj vas mam rad! :)

(No, pridejo gostje, ki recimo zelijo jadrat oz. najamejo skipperja tudi zaradi tega, da jih uci/jim da samozavest. Spomladi sem imel druzino, ki so delali vse sami - jaz sem bil samo za primer backupa in seveda odgovarjal na vprasanja. Kontra primer pa: dve zenski najameta Lagoon 42, ena blizu 70 se po pasareli ne upa, druga 30 pa dve levi roki - bi jih ucil/zaupal recimo muring privezat? Al pa krmno vrv vrzt? Lepo te prosim :D )

(Vedno pa vsaj enega naucim izklopit avtopilot in prizgat motor. To je higienski minimum, ce se meni kaj zgodi. Ne, onih dveh na katamaranu tudi tega nisem uspel ;) )
inspiron
Viceadmiral
Prispevkov: 483
Pridružen: Ne Avg 05, 2012 12:37

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a inspiron » So Jul 13, 2019 12:22

Pa tudi nic se jih ne prime - primer 3 tedne nazaj:

Lagoon 52, dve familiji, gremo iz Saplunare po zunanji strani Mljeta (4 dan) nazaj proti Lastovem. Smo ze kake 0.2milje od obale, morje ko sajba, ne zdrzim vec - moram na skret. Nastavim kurs se par stopinj bolj ven, zaprem flybridge (vrvica), posada zadaj v salonu frustka in grem na WC. Opravim lepo v miru, z obcutkom. Se pocasi privlecem gor, se neki poklepetam z njimi, pogledam naprej... in me skor kap - bili mso mogoce samo se kakih 100m od Mljeta - direktno nanj! Tako hitro se nikoli nisem preletel tistih nekaj stopnic do flybridga. V vmesnem casu je namrec stari dal mulca (ki mu je tezil) mal gor za krmilo, da gleda, mali se je pa igral z touch screenom. In seveda sem tako na zacetku kot vsak dan posebej prosil, da je flybridge my working space in da naj ne hodijo tja, ce mene ni gor.

(to je tolko tega, da bom en dan napisal knjigo ;) )
jernejm
Kapitan
Prispevkov: 207
Pridružen: Ne Maj 31, 2009 11:11
Kraj: TupaTam

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a jernejm » So Jul 13, 2019 12:37

inspiron napisal/-a:
(to je tolko tega, da bom en dan napisal knjigo ;) )


Čimprej napiši, in piši vse, ker sčasoma se nabere novih stvari da se stare pozabijo. Takšne knjige so daleč najboljše branje.
...ti krmi ga v valovih, ti brani ga v vetrovih...
polanc
Admiral
Prispevkov: 9289
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a polanc » So Jul 13, 2019 16:43

Ja ok to maš pa prav
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Prispevkov: 4826
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 20:03
Kraj: Ljubljana

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a kocka » Ne Jul 14, 2019 22:59

Polanc, ti dam prav sem tudi jaz želel mulce( 2punci,1fant)čimprej naučit osnov če do česa pride, je bilo vse ok, dokler ni prišlo do učenja vožnje in je moja draga rekla, da brez izpita nimajo kaj vozit oz. Lahko ko nje ne bo gor! Sedaj so že večji in že jim lahko zaupaš, prej je bilo pa cufanje in kuhanje mule, če je eden vozil 50m več. Je pa tako, nekoga zanima vse, drugi bi samo gas navijal. So bili pa trenutki, ko nas je dobro guncal in sem jim samo rekel, sedite pri miru, da kdo ne cmokne v vodo, ker 6,7,9 let pa res ni za prelagat odgovornosti, da mi bo bojo lovil ali pa sidro ven vlekel. Sedaj imajo še enko spredaj in je drugače. :wink:
Bartol
Kapitan korvete
Prispevkov: 94
Pridružen: Če Avg 13, 2015 16:47

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a Bartol » Če Avg 22, 2019 20:01

Nikola T. napisal/-a:Da ne omenjam številnih neviht in udara strele v barko, ko je moral vsak nekaj postoriti saj smo ostali brez pogona in elektrike.


Kako to izgleda, ko si na barki?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 5106
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Avg 22, 2019 23:27

Povzetek opisa
Nisem opazil te teme drugače bi že opisal lastno izkušnjo z strelo.
Na Murterju 2005 mi je strela udarila v popolnoma prenovljeno barko z vgrajeno popolnoma VSO novo opremo. Ob tisti nevihti je potopilo ali vrglo na obalo 7 bark, le tri barke smo ostale na sidru ampak v mojo je na žalost udarila direktna strela medtem, ko smo iz vode reševali tri mlade iz Zagorja.

Več o tem...
mimodami
Višji štabni praporščak
Prispevkov: 43
Pridružen: To Avg 20, 2013 09:44

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a mimodami » Po Avg 26, 2019 12:03

inspiron napisal/-a:Takole je pa butnilo na bojisce Komiza:
https://www.instagram.com/p/BztQQCtANqy ... ah0dehn5mk

(Vseeno mogoce nekatere boje vseeno niso tako zanic dimenzionirane kot se tu na forumu rado ‘pljune’ ;) )


No, sam sem bil en dan prej na Visu. Lepo vreme, vročina, bonaca. Napoved za naslednji dan je bila nevera, jaki udari vjetra. Zgodaj dvignem sidro in kurz Korčula, Vela luka, ker je bilo za omenjeno območje napovedano najmanj vetra. Zvečer je od zahoda priletela nevihta - malo je treskalo, malo nas je vrtelo, ampak nič hujšega. Ker je bila napoved 60 kn burje smo še en dan lepo ostali v Veli luki, poleg nas profi na 64-ki, se tudi ni dal motiti in je ostal še en dan. Ergo - napoved nevere, močan veter, sidraš/vežeš se v Komiži, ki je odprta na zahod z dvignjenim bimninon in sprayhoodom.... Dobro, da se je vse lepo izteklo
mrdaco
Kontraadmiral
Prispevkov: 325
Pridružen: To Mar 27, 2012 15:04

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Po Sep 09, 2019 11:26

mrdaco napisal/-a:Nekaj slikic nasedlih...

https://www.facebook.com/groups/sailors ... 467437654/


Saj vem da je že malo pozno o tem debatirat... ampak vseeno, ker sem nedavno zvedel da je znancu takrat na Pašmanu vrglo jahtico na kopno. In če se ne motim je ravno ta, ki je prva na slikah. Potem nekdo pravi da je ta slika iz v Solinah na Pašmanu. Potem gledam malo obliko tega zaliva, in se mi zdi da ta zaliv nudi dobro zaščito pred zahodnikom, od koder je takrat udarila nevihta. Kako to da jih je vseeno ven pometalo?
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6953
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Sep 09, 2019 12:31

mrdaco napisal/-a:Saj vem da je že malo pozno o tem debatirat... ampak vseeno, ker sem nedavno zvedel da je znancu takrat na Pašmanu vrglo jahtico na kopno. In če se ne motim je ravno ta, ki je prva na slikah. Potem nekdo pravi da je ta slika iz v Solinah na Pašmanu. Potem gledam malo obliko tega zaliva, in se mi zdi da ta zaliv nudi dobro zaščito pred zahodnikom, od koder je takrat udarila nevihta. Kako to da jih je vseeno ven pometalo?


Takrat je pihnila tramontana (sever, severozahod). Zaliv Soline na Pašmanu je res zaščiten pred zahodnimi vetrovi, a je dovolj dolg, da v južnem kraku veter lahko močno pihne, sploh če gre za močno tramontano, ki se prikrade čez sedlo severnega kraka in potem zaradi konfiguracije terena dobi pospešek.
Ne vem, v katerem kraku je bil tvoj kolega in kako je bil sidran, privezan, a v vsakem primeru je imel smolo, ker človek res računa, da je v teh zalivih varen. Dobro bi bilo poizvedet, kaj je šlo narobe. Slaba boja? Slabo sidranje? Kaj drugega? V severnem kraku globina hitro pada in sidro lahko "shodi", če ni dovolj vkopano in spuščene dovolj ketne. Severni krak v Solinah ni najbolše sidrišče.

Slika

Takrat sem bil v Panteri (dugi otok) in ob napovedi kot je bila, v 5m globine, spustil cca 50m ketne in ob sidranju "bogato" vkopal sidro. Sidro je vsem 6 jadrnicam, ki so bile zraven nas, dobro držalo. Ena mega jahta, ki je bila sidrana sredi zaliva, seveda v globjem, se je morala sredi neurja presidrat. V najhujšem navalu vetra je krožila po zalivu, oz. manevrirala z motorjem, tako da je ni odnašalo, ko se je veter ustalil na 30+ vozlov pa so spet vrgli sidro.

To je mogoče tudi dobra metoda in nasvet, da v najhujšem navalu vetra ne skušaš iskati primernega sidrišča in čarat z metanjem sidra ampak, da z motorjem preživiš tistih 10 - 15 minut, dokler veter ne popusti (iz cca 60 na 30vz) in potem spet vržeš sidro. Pa brez panike, ki je reden spremljevalec neracionalnih odločitev!
mrdaco
Kontraadmiral
Prispevkov: 325
Pridružen: To Mar 27, 2012 15:04

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a mrdaco » Po Sep 09, 2019 13:51

Marchi napisal/-a:
mrdaco napisal/-a:Saj vem da je že malo pozno o tem debatirat... ampak vseeno, ker sem nedavno zvedel da je znancu takrat na Pašmanu vrglo jahtico na kopno. In če se ne motim je ravno ta, ki je prva na slikah. Potem nekdo pravi da je ta slika iz v Solinah na Pašmanu. Potem gledam malo obliko tega zaliva, in se mi zdi da ta zaliv nudi dobro zaščito pred zahodnikom, od koder je takrat udarila nevihta. Kako to da jih je vseeno ven pometalo?


Takrat je pihnila tramontana (sever, severozahod). Zaliv Soline na Pašmanu je res zaščiten pred zahodnimi vetrovi, a je dovolj dolg, da v južnem kraku veter lahko močno pihne, sploh če gre za močno tramontano, ki se prikrade čez sedlo severnega kraka in potem zaradi konfiguracije terena dobi pospešek.
Ne vem, v katerem kraku je bil tvoj kolega in kako je bil sidran, privezan, a v vsakem primeru je imel smolo, ker človek res računa, da je v teh zalivih varen. Dobro bi bilo poizvedet, kaj je šlo narobe. Slaba boja? Slabo sidranje? Kaj drugega? V severnem kraku globina hitro pada in sidro lahko "shodi", če ni dovolj vkopano in spuščene dovolj ketne. Severni krak v Solinah ni najbolše sidrišče.

Slika

Takrat sem bil v Panteri (dugi otok) in ob napovedi kot je bila, v 5m globine, spustil cca 50m ketne in ob sidranju "bogato" vkopal sidro. Sidro je vsem 6 jadrnicam, ki so bile zraven nas, dobro držalo. Ena mega jahta, ki je bila sidrana sredi zaliva, seveda v globjem, se je morala sredi neurja presidrat. V najhujšem navalu vetra je krožila po zalivu, oz. manevrirala z motorjem, tako da je ni odnašalo, ko se je veter ustalil na 30+ vozlov pa so spet vrgli sidro.

To je mogoče tudi dobra metoda in nasvet, da v najhujšem navalu vetra ne skušaš iskati primernega sidrišča in čarat z metanjem sidra ampak, da z motorjem preživiš tistih 10 - 15 minut, dokler veter ne popusti (iz cca 60 na 30vz) in potem spet vržeš sidro. Pa brez panike, ki je reden spremljevalec neracionalnih odločitev!


To sem tudi jaz razmišljal, zakaj nista raje nevihte preživela kar zunaj na odpretem. Po mojem taki cca 10m jahtici ni hudega če lepo počasi z malimi obrati pluje proti nevihti. Ali se motim ali je vseeno premajhna, da bi brezkbno preživel tako nevihto ob plutju? Vem da nikoli nebom imel take jahte, ampak zanima me in informacij in izkušenj nobenemu morjeplovcu nikoli ni preveč.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6953
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Tržaški zaliv in tramontana

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Sep 09, 2019 14:13

mrdaco napisal/-a:To sem tudi jaz razmišljal, zakaj nista raje nevihte preživela kar zunaj na odpretem. Po mojem taki cca 10m jahtici ni hudega če lepo počasi z malimi obrati pluje proti nevihti. Ali se motim ali je vseeno premajhna, da bi brezkbno preživel tako nevihto ob plutju? Vem da nikoli nebom imel take jahte, ampak zanima me in informacij in izkušenj nobenemu morjeplovcu nikoli ni preveč.

Zgoraj napisano o plutanju ob nevihti pride v poštev samo v zavetrni strani česarkoli. V težkem morju, nekje na odprtem, pa raje ne, sploh ne 10m motornjak, ki je že zelo občutljiv na bočne valove.

Recimo ob nevihti lahko plutaš v večjih zavetrnih zalivih, kot so:
od severa proti jugu
Umag,
Limski,
Pula,
Medulinski zaliv,
Unije (vzhod),
Lošinj (Artaturi),
Ist (jug),
Molat (Brgulje, sever),
Dugi otok (Pantera),
Ugljan Lamjana mala,
Ugljan Pašman (Ždrelac),
Dugi otok, Talaščica,
itd. če naštejem samo večje.
Vmes je še cel kup manjših zalivov, ki so pogojno uporabni glede na dolžino barke in poletno gnečo.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 10 gostov