Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Bi se včlanili v sistem za helikoptersko reševanje in plačali članarino za dni, ko ste na dopustu?

DA
74
80%
NE, ker je predrago
11
12%
NE, ker je nepotrebno
8
9%
 
Skupaj glasov: 93
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8817
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a admin » To Avg 13, 2019 22:26

Pozdravljeni vsi skupaj!
Prosim da najprej preberete tale tekst spodaj, potem premislite in šele nato odgovorite na anketo, ker bi radi dobili realno mnenje populacije, ki se veliko giba na in ob vodi.

Tokrat pišem malce neobičajen post! Neobičajna tema o kateri vsi govorimo, ko je prepozno oziroma, ko smo že v neki kočljivi situaciji. Govorim seveda o našem zdravju in pomoči v primeru nastanka nujnega stanja. Rad bi spomnil, da osebno nimam nikakršnega medicinskega znanja in bo mogoče kakšna zadeva napisana tudi ne strokovno, zato prosim, da mi tisti, ki ste medicinske stroke oprostite in napišete vaše mnenje oziroma opombo kaj ni OK glede strokovnosti.

Ste se kdaj vprašali kako je poskrbljeno za naše zdravje doma in pa še bolj na Hrvaškem, kjer nas večina navtikov dopustuje? Jaz priznam, da se nisem in se ne sprašujem, potem pa pogledaš malo okrog sebe. V Sloveniji je prihod reševalcev vezan bolj na "zemeljsko ekipo" in podobno je tudi na Hrvaškem. Vsi vidimo v novicah in pri poročilih, kako večkrat v naših gorah sodeluje vojaški helikopter, vendar to je bolj pesek v oči. Slovenija je kar se tega tiče opremljena zelo slabo. Pa pustimo to ob strani, anketa je bolj v smislu kako je na Hrvaškem, v času dopustov... Osebno moram priznati (osebne izkušnje), da ima Hrvaška izjemno dobro medicinsko osebje, tako sestre, kot zdravnike (tisti, ki še niso odšli v tujino) in tukaj z lahkoto trdim, da so na istem nivoju kot naši. Ogromna razlika pa se pojavi pri delovnih pogojih, ki so pri južnih sosedih res slabi. Upam, da nihče od nas ne bo nikoli rabil gledati zdravstvenih objektov od znotraj! Pri nas ni najlepše, vendar je na Hrvaškem še 50x slabše.

Pa tudi to ni smisel ankete, govorimo o prvi pomoči, o prihodu reševalcev, oskrbe ponesrečenca, o prevozu v bolnišnico v primeru nujnega stanja... Kako je s tem? Kot že malce višje, podobno kot pri nas... Tudi na HR nekaj prevozov opravi vojska, vendar to gre za sekundarni prevoz (prevzamejo od kopenske ekipe in samo prepeljejo) in nikakor ne za prihod reševalcev na morju. Veliko nas pozimi hodi na smučanje v Italijo, Avstrijo, Švico... Med tedenskim smučanjem na žalost vsako leto vidiš več intervencij helikopterja. Celo plačujemo si dodatna zavarovanja za helikopterski prevoz za primer "upam, da ne bom rabil, samo je pa ziher!" Ja, na severu in zahodu to ni problem, če se zgodi karkoli kritičnega, je specialni helikopter s profi ekipo na mestu nesreče v nekaj minutah! Ja, čar je v namenskem helikopterju in izurjeni ekipi, ki lahko pristane na dvorišču pred hišo in ne bo zato podrobilo oken na sosedovi hiši...
Pri nastopu nujnega stanja, je bistvenega pomena čim hitrejši prihod medicinske ekipe in nato čim hitrejši prihod v bolnišnico. Vse to vemo, da na plovilih ni možno na način, kot obstaja sedaj.

Rad bi poudaril, da jaz osebno nisem poslovno vpleten v ta projekt, ekipi, ki se je lotila projekta pa samo malce "medijsko" pomagam, da dobimo prvi feed-back!
Na Hrvaškem se namerava odpreti zasebna baza za helikoptersko reševanje, precej po vzoru takšnih baz v Avstriji, Italiji in Švici. Prva baza bi bila locirana na otoku Krku in bi pokrivala Istro in Kvarner do Zadra. Odzivni čas po klicu maksimalno 20 minut. Vsa nujna stanja bi bila prepeljana v Izolo kjer od junija deluje helidrom pri urgentnem centru, kasneje pa tudi v UKC Ljubljana. Helikopter bi bil namenski, z možnostjo uporabe zunanjega elektromotornega vitla. To pomeni da se lahko pristopi k reševanju tudi tam kjer pristanek ni možen npr. na barki v zalivu, sredi Kvarnerja in podobno. V helikopterju bi delala izkušena medicinska ekipa za helikoptersko reševanje, spuščanje na barko z vitlom, dvig poškodovanca, itd. Aktivacija helikopterja bi se izvedla preko SOS tipke preko aplikacije na pametnem mobilnem telefonu. Aplikacija bi hkrati poslala tudi natančne koordinate mikrolokacije. Dnevni strošek članstva v tem sistemu bi znašal 2 EUR/dan, za družine (starši + 3 otroci do 16 leta) bi bil družinski paket cca. 5 EUR/dan. Članstvo bi se plačevalo po želji po dnevih, ko smo na dopustu v tem akvatoriju. Izveden helikopterski prevoz (osnova za avtorizacijo poleta je spisek nujnih stanj) ne bi bil dodaten strošek stranke, ker to pokrijejo vsa zavarovanja za tujino.

Za konec pred vprašanjem... Vsi mi plačujemo neko asistenčno zavarovanje za tujino, npr. CORIS, potem seveda upamo, da se nam nič ne zgodi, vendar ko se... Če se bog ne daj karkoli pripeti v Avstriji ali Italiji na smučišču, potem vemo, da lahko računamo na hitro reakcijo helikopterske ekipe. Če se nam to zgodi na Hrvaškem (pa tudi v Sloveniji), imamo lahko 5 zavarovanj, pa ne koristi nič, saj ni nikogar, ki te bo prišel pobrat s helikopterjem na Silbo in to v 20 minutah po prijavi nujnega stanja! V primeru infarkta je takšna pomoč v tako kratkem času nekaj, kar daje veliko možnost preživetja. Govori se o "zlati uri", to je čas 1 ure od nastanka nujnega stanja do prihoda v specializirano bolnišnico, kar daje veliko možnost preživetja tudi pri najhujših poškodbah, odtrganinah, zastojih srca, itd.

Ali bi se včlanili v tak sistem? Dobrodošli so tudi komentarji!

Še nekaj slik namenskega, polno opremljenega helikopterja in izurjene ekipe.

Slika

Slika

Slika

Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6953
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a Marchi » Sr Avg 14, 2019 03:38

Itak da podpiram take ekipe!
Bi pa v perspektivi taka ekipa verjetno postala del sistema SAR, tako da bi jo aktivirala tudi Služba spašavanja na moru.
Glede stroška pa verjamem, da bo vključen v obstoječa zavarovanja in bo ekipa imela številne pogodbe z zavarovalnicami.
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2526
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Sr Avg 14, 2019 06:18

pri nas so tako idejo "odjebali". smo imeli dober mesec nazaj debato v to smer, pa določenim smrdi ta ideja (GRS/GZS), avstrijci imajo pa predaleč bazo da bi lahko pri nas posredovali, čeprav imajo do karavank in julijcev ravno tako 25 min leta....jih imajo pa 8 v floti.

nekako me obhaja občtek, da bo to šlo isto pot kot seahelp. vse fino fajn, na konc pa položnica za 20k EUR. Brez negativnih misli, ampak privat projekti vedno temeljijo na dobičku. ne na pomoči.
fakinx
Admiral
Prispevkov: 771
Pridružen: Pe Maj 16, 2014 20:34
Kraj: Celje

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a fakinx » Sr Avg 14, 2019 08:13

Jasno je, da privat projekti temeljijo na dobičku in po moje je to prav. Konec koncev take firme nimajo 5. v mesecu plače iz proračuna ampak iz lastnega TRR, pa še vso opremo in stroške morajo pokriti iz lastnih prihodkov.
Ne glede na gornjo opazko pa menim, da bi bila taka služba zelo dobrodošla in velika dodana vrednost. Se pa ne strinjam z nekim dnevnim zavarovanjem pač pa z obdobjem, po recimo sistemu Coriss. Tudi sklenitev več turističnih zavarovanj se mi ne zdi smiselno, ker to zgolj dviguje stroške, pa še skregano je z zavarovalniško logiko (1x izplačilo za 1x dogodek, kljub možnim več kratnim zavarovanjem). Tu ne gre za odškodnino ampak za plačilo storitve in bi po tej logiki zadevo lahko plačalo zgolj 1 zavarovanje. Predlagan model se mi ne zdi vzdržen, ker dvomim, da bi se finančno izšel, ob sočasnem obstoju npr. Coriss-a, ki nudi isto storitev (kjer je pač dostopna) in še mnogo več. Verjamem pa, da bi nekaj posla bilo tudi iz tega naslova.
Hudič je, da so že fiksni stroški takega servica astronomski, prihodki pa odvisni zgolj od dejansko opravljenih poletov.
Obilo uspeha. Sreča itak spremlja pogumne!
Uporabniški avatar
evovii
Admiral
Prispevkov: 2734
Pridružen: Sr Nov 14, 2007 14:30

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a evovii » Sr Avg 14, 2019 08:27

Podpiram. Če je v špilu življenje mojih bližnjih ni noben problem dat za intervencijo tud $$$ če je treba. Pustimo barke pač tam če jo razbije jo razbije... jebi ga bomo kupili drugo če bo $$$. Ko pa je v špilu življenje pa je zgodba drugačna... če je nekdo od tvojih bližnjih v življenski nevarnosti potem bi plačal marsikaj da bi tak helikopter priletel...
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
mi_ko
Višji vodnik
Prispevkov: 18
Pridružen: Pe Jul 12, 2019 15:56

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a mi_ko » Sr Avg 14, 2019 08:34

Absolutno podpiram - ker nikoli ne veš. Me sploh ne moti, če gre to na račun dobička nekih podjetij, dokler ta podjetja pomagajo in rešujejo življenje. Veliko megle in strahu nam prodajajo zavarovalnice (zavarovanje denarnice s karticami, zavarovanje hišnih ljubljenčkov, zavarovanje potovanj...) in ta se mi zdi eden bolj smiselnih. Tudi za smučanje v Avstriji vedno plačamo Corris (zadnja leta tudi kadar letujemo na otokih, kjer neka javna oskrba ni mogoča in pogosto delujejo le privat doktorji). Dobrodošla je vsakršna pomoč na morju - kakršnakoli že (da le ta ni astronomske cene). Lep primer - včerajšnja tragedija na barki(kjer so morali najprej vpluti in šele nato reševati).
Uporabniški avatar
pešekan
Admiral
Prispevkov: 2294
Pridružen: Pe Avg 26, 2011 10:58
Kraj: ilirska bistrica

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a pešekan » Sr Avg 14, 2019 10:49

Podpiram. Bi bilo pa zanimivo tudi za vse dopustnike ki so stacionitani na OLibu , Silbi, Permudi.
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2526
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 15, 2019 11:38

evovii napisal/-a:Podpiram. Če je v špilu življenje mojih bližnjih ni noben problem dat za intervencijo tud $$$ če je treba. Pustimo barke pač tam če jo razbije jo razbije... jebi ga bomo kupili drugo če bo $$$. Ko pa je v špilu življenje pa je zgodba drugačna... če je nekdo od tvojih bližnjih v življenski nevarnosti potem bi plačal marsikaj da bi tak helikopter priletel...


ta helikopter ne leti v slabem vremenu, in še manj rešuje z bark v neurjih! sej niso obalna straža, tisto je čist druga panoga reševanja, kjer si najprej skakalec, takoj za tem potapljač na dah, plavalec primerljiv s profesionalnimi športniki etc...tukaj pa letijo plezalci in zdravnik.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral
Prispevkov: 4811
Pridružen: To Jan 11, 2011 17:27

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Avg 15, 2019 11:50

Pisuka. Jaz vem kako stejes sekunde do smrti, oziroma do urgence :(
Podpiram!
Vrasanje je kdo bo dolocal nujnost? Tudi v financno vzdrznost nekako dvomim. Fiksni stroski so astronomski. Ampak to je stvar za katero nimam znanja.
Skratka podpiram. Trg so tudi celine. Avtokampi in podobno.
Recimo v Kraljevico v sezoni potrebuje resevalec 45minut. Kaj sele nizje... guzva na cesti pa neznosna...
Trg je pravzaprav precej sirsi kot le navtika.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral
Prispevkov: 4811
Pridružen: To Jan 11, 2011 17:27

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Če Avg 15, 2019 11:53

kr3mn1 napisal/-a:
evovii napisal/-a:Podpiram. Če je v špilu življenje mojih bližnjih ni noben problem dat za intervencijo tud $$$ če je treba. Pustimo barke pač tam če jo razbije jo razbije... jebi ga bomo kupili drugo če bo $$$. Ko pa je v špilu življenje pa je zgodba drugačna... če je nekdo od tvojih bližnjih v življenski nevarnosti potem bi plačal marsikaj da bi tak helikopter priletel...


ta helikopter ne leti v slabem vremenu, in še manj rešuje z bark v neurjih! sej niso obalna straža, tisto je čist druga panoga reševanja, kjer si najprej skakalec, takoj za tem potapljač na dah, plavalec primerljiv s profesionalnimi športniki etc...tukaj pa letijo plezalci in zdravnik.


Saj ne pise o plavalcih. O vitlu. Ja v neurju logicno da ne bo letel. Nihce ne leti. Niti vojska ker nimajo za to opreme
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
jernejm
Kapitan
Prispevkov: 207
Pridružen: Ne Maj 31, 2009 11:11
Kraj: TupaTam

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a jernejm » Če Avg 15, 2019 22:12

Ne vem....statistika pravi, da če doživiš srčni infarkt (ki je ena najbolj verjetnih nujnih voženj) imaš 8% možnosti da preživiš. Če je ob tebi zdravniška ekipa (takoj oz. zelo hitro) pa 16%.
Ko začnemo deliti procente na ostale verjetnostne zgodbe smo hitro pri promilih. To sicer ne pomeni da tega ne podpiram, ampak kot je admin napisal, saj to že plačujem v sklopu turističnega zavarovanja. Če se bo ta sistem vzpostavilo se ga ne bo zaradi predplačniških pogodb, ampak zaradi potrebe oz. nuje. Po smučiščih v tujini pa je to ratal tak standard da kličejo helikopter že za vsak zvin gležnja, včasih letijo non-stop cel dan.

Po domače - to bi moralo biti zrihtano že zdavnaj. Cena ne igra vloge ko enkrat tebi ali bližnjemu rešijo življenje.
...ti krmi ga v valovih, ti brani ga v vetrovih...
Uporabniški avatar
igorb
Admiral
Prispevkov: 1161
Pridružen: To Dec 07, 2010 17:43

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a igorb » Če Avg 15, 2019 23:36

vsekakor podpiram,mislim da bi bilo dobro glede na vsakdanje cestne zastoje to uporabljat tudi na kopnem,imam edini dvom kdo določi prioriteto poleta.
Uporabniški avatar
kr en
Admiral
Prispevkov: 6703
Pridružen: So Nov 22, 2008 21:20
Kraj: From sea to sky
Kontakt:

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a kr en » Pe Avg 16, 2019 14:25

Družba samo nekaj. Vsi idejo podpirate. Kako? Moralno ali tudi finančno?
Sandi je napisal post v želji, da dobi nek vzorec, s katerim bi prijateljem svetoval ali se investicija v projekt izplača.
Me je pa strah, da je začel zgodbo na napačni njivi. To je Slovenija. Tuki smo vsi pametni in polni nasvetov, idej in oh in sploh. Vse dokler ni treba seči v varžet. Pol nas pa ni nikjer več.
Sorry. T’kle se mamo. :|
"..Jer ovi ljudi normalni, tako su mi dosadni..." Jasmin Stavros
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2526
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Avg 16, 2019 14:47

jaz sem že enkrat to napisal.

take stvari morajo biti finančno podprte s strani države. Vse ostalo - pozabi.

Heli-lift kličejo zdravniki s terena. to se pravi, da mora najprej eden tja. nema reševanja z otokov, še manj z jadrnice. tudi v Kraljevico mora najprej prispet, preden heli pokliče. Cena helikopterja je 18miljonov. predelava pa ostalo kar je baze, pa smo na 25 mil.

25 miljonov / 50 EUR (če je članarina 150, jih gre 100 v zavarovanja in ostale stroške), je pol miljona članarin, na področju Istre in kvarnerja. Realno jih 20.000 ne bi skup spravli, kar postavi projekt pod -> 25 let dobe odplačevanja da se pokrije z 0, v temu času enega litra bencina ne sme pokirit, ene plače se ne izplača in ene minute ne leti.

Privat v tak projekt - samo če si trčen in je tvoj bančni račun avtističnega značaja. Na HR se zna naredit, da bojo še državo za kakih 50 miljonov pokradli, pri nas žal tudi to ni več mogoče - bo vse železnica pobrala.

a da bi v turističnem zavarovanju imeli še to? eni res niste na realnih tleh. Coris deluje samo v EU in Ameriki/Kanadi, vam povem koliko pomaga v Aziji ali na bližnjem vzhodu? Moji fantje imajo vsi multirisk do 100.000 +poslovno do pol mile. Preden se Coris obrne, se zamenjata dan in noč, ali pa ti človek umre na terenu. Dolarji v denarnici, to je do sedaj rešilo največ problemov, ne pa coris....
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral
Prispevkov: 4811
Pridružen: To Jan 11, 2011 17:27

Re: Helikoptersko reševanje na severnem Jadranu

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Avg 19, 2019 11:37

jernejm napisal/-a:Ne vem....statistika pravi, da če doživiš srčni infarkt (ki je ena najbolj verjetnih nujnih voženj) imaš 8% možnosti da preživiš. Če je ob tebi zdravniška ekipa (takoj oz. zelo hitro) pa 16%.
Ko začnemo deliti procente na ostale verjetnostne zgodbe smo hitro pri promilih. To sicer ne pomeni da tega ne podpiram, ampak kot je admin napisal, saj to že plačujem v sklopu turističnega zavarovanja. Če se bo ta sistem vzpostavilo se ga ne bo zaradi predplačniških pogodb, ampak zaradi potrebe oz. nuje. Po smučiščih v tujini pa je to ratal tak standard da kličejo helikopter že za vsak zvin gležnja, včasih letijo non-stop cel dan.

Po domače - to bi moralo biti zrihtano že zdavnaj. Cena ne igra vloge ko enkrat tebi ali bližnjemu rešijo življenje.


Ne vem, če je cisto tako. Morda si zamenjal za možgansko kap. Ja res hud srcni zastoj te ni, bolj takoj. Drugace vseeno ne gre cisto tako. Ne umres tako hitro. Vecja tezava je, ko je srce "pod infarktom" ne dobiva dovolj kisika in poškodbe srca so občutne. Tu pa šteje vsaka minuta.

Težko je opisati občutek, ko več, da si doživel infarkt, v vsej silni, ampak res silni bolečini pa ne premišljuješ o tem kako te boli, ampak o svojih bliznjih, kaj bo z otroci, ženo, pomisliš, da ni fer, ker si še vedno mlad, da bi ravno ti moral s tega sveta, ko pa še nisi poskrbel za svoje bližnje... Tako začneš doživljati še panični napad, začnes dihati hitro, roke, nato noge ti začnejo dreveneti, prične te zebsti, pot po telesu je leden, tresenja ne moreš več obvladovati.
Bolečina, skrbi se v tem trenutku podvojijo. Na licu začutiš svoje ledene solze. Pomisliš, da bi se sprostil, da je itaq vseeno, da ne določas sam svoje usode, ampak strah pred smrtjo ti še enkrat napumpa adrenalin v krvi. Bolečina za trenutek spusti, pogledaš svojo ženo, jasno vidiš, da ji je huje, kot tebi, ampak se trudi ostati močna, zate! Iztegneš roko, da dobiš njen dotik in se med vrsticami začneš poslavljat in upaš, da slišiš besede, da bodo OK tudi brez tebe. A jih ne dobiš. Tako verjetno še zadnjič najdeš moč, da se boriš dalje...
Sekunde, minute se vlečejo, kot ure, dnevi...
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov