Sea Help izkušnje

Vse kar mislite, da ne spada v nobeno od zgornjih tem, je pa povezano z navtiko, dodajte sem

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
evovii
Admiral
Prispevkov: 2734
Pridružen: Sr Nov 14, 2007 14:30

Sea Help izkušnje

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Avg 08, 2019 09:28

V eni od tem smo že načeli malo debate glede Sea Helpa. Predvsem me zanimajo vaše izkušnje.
Sam že nekje 6 let vplačujem članarino in sicer odkar imava otroka. Imam jadrnico, tako, da tudi če crkne motor ni problema (sem že dvakrat prečil kvarner z crknjenim motorjem preden sem začel z plačilom članarine). Problem pa nastane v kolikor bi potreboval kakšno hitro intervencijo v smislu, da npr nekje na kakšnem otoku otroka piči osa in bi npr. rabil hitri transport do zdravnika (mala jadra z nama že od 6 meseca naprej). V tem primeru se mi je zdela to dobra alternativa. Prav tako pa tudi mami ne komplicira kok deleč gremo ker imamo backup :D (v bistvu se že zaradi tega splača :twisted: :twisted: ). Sedaj ko je mala že stara 6 let pa počasi razmišljam, da bi zadevo ukinil. Ker glede debato na forumu te itak ucurijo za šlep če nasedeš tako da načeloma sem v 6 letih že plačal eno šlepanje :)

Torej dajmo malo predebatirati argumente za in proti, da se bomo lažje odločali ali biti član ali ne... Nekje sem zasledil, da je lažje nasedanje in vleka všteto v ceno vendar.... na koncu ko pridejo skoraj vsak nekaj plača....

Druga tema pa je kakšen račun pošljejo.. Pol je v nemščini nekaj v hrvaščini pa še malo angleščine zraven... wtf... Zraven ti že pripopajo člansko kartico. Ko nakažeš znesek na račun pa ne dobiš nobene informacije ali so sploh dobili nakazano ali je članstvo aktivno itd... Tako da nad tem delom administracije sem malo razočaran
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
jandrej
Viceadmiral
Prispevkov: 432
Pridružen: Če Jul 28, 2011 15:56

Re: Sea Help izkušnje

OdgovorNapisal/-a jandrej » Če Avg 08, 2019 10:48

S Sea Helpom sem imel dobro izkušnjo, ko mi je odpovedal motor pri zalivu Rastavica na začetku Raba. Motor je ugasnil, ker je crknila ena 20 A varovalka na motorju. Tok me je zanašal proti obali, na srečo me je manjša turistična ladjica odvlekla bolj na odprto morje. Kako naj vem kaj se je zgodilo ?, zato pokličem Sea Help. Sporočim lokacijo, čakal sem približno 45 minut, ko v daljavi zagledam rumenega gumenjaka. Zelo prijazna fanta sta nekaj čačkala okrog motorja, vendar nič ugotovila. Ni druge, štrik pa gas. Vprašata kam, v marino na Rabu, ali ladjedelnico. Dogovorimo se za ladjedelnico. Vse potrebno za popravilo sta se zmenila. Fantoma se zahvalim in odidem v sprejemno pisarno ladjedelnice. Tudi tu so bili zelo prijazni in takoj pokličejo mehanika. Skupaj odidemo do priveza, fant hitro ugotovi kaj je vzrok. Zamenja uničeno varovalko (dal sem mu svojo ker ni imel ustrezne po amperaži) in zadeva je urejena. Ves vesel odidem plačat uslugo, 230 HRK.
Drugih uslug kot vleke s Sea Helpom nisem imel.
Kar pa se tiče stroškov reševanja pri nasedaju ali potopitve sem imel vključeno v kasku. Zavarovanje sklenjeno pri Triglavu, obseg kritja A. Glede na napisno v neki drugi temi, da je bila njihova usluga 12.000 €, si sploh ne upam pomislit, kakšen bi bil strošek reševanja pri potopitvi.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 5106
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Sea Help izkušnje

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Avg 08, 2019 10:59

Na njihovi strani Sea-Help...piše za BREZPLAČNE STORITVE:

1. CITAT - Odsukanje kod laganog nasukanja
Svaki član biti će odsukan s mjesta havarije– BESPLATNO.
Lagano nasukavanje je: Ukoliko brod nije izvan površine mora više od 10 cm nego inače i ukoliko je nakon odsukavanja u plovnom stanju.
Ostali slučajevi nasukavanja smatraju se spašavanjem i nisu uključeni u besplatne usluge!

Komentar: Kaj mi bo torej "besplatno odsukavanje", če je barka nasedla samo za 10cm !?!??? :shock:
Počakaš na plimo, prosiš koga, da zapluje v deplasmanskem režimu vzporedno z barko, da naredi val in potegneš barko z gumenjakom nasprotno od mesta nasukanja. Za 10cm nasukanja je dovolj, če je zgolj 15cm vala, to pa doseže že vsaka deplasmanska barka ali pa gliser med "oranjem". Na jadrnici si lahko pomagaš celo s pripono katero vlečeš z vrha jambora in že nagneš barko težko tudi preko 10t brez težav za tistih ubogih 10cm.
OK po tej točki je ta usluga brezpredmetna in napisana zgolj za naivne.

2. CITAT - Oslobođenje propelera od užadi
Usluga se pruža isključivo van područja marina i luka.

Komentar: Hahahaha :lol: tole me je pa nasmejalo, kajti morjeplovci v glavnem zapnejo v mooringe in privezne vrvi v lukah in marinah, kje pa drugače?

3. CITAT - Dostava rezervnih djelova
Svakom članu će na mjesto havarije biti dostavljen rezervni dio – BESPLATNO. (Impeler, klinasti remen, termostat, pumpa pritiska vode…)
Djelatnik u operativnoj centrali pokušati će pronaći rezervni dio koji će nadležna interventna baza i dostaviti.
Rezervni djelovi nisu uključeni u cijenu članarine!

Komentar: Na plovilu MORA imeti vsak lastnik plovila zalogo VSAJ najosnovnejših delov kot so impeler, jermena, termostat, rezervna pumpa slane vode, olje, filter goriva in olja, rezervne cevi goriva, sladke in slane vode... po možnosti pa še alternator in starter. Torej še ena nepotrebna brezplačna storitev za normalne (IQ vsaj malce višji od temperature morja) navtike.

4. CITAT - Pomoć pri pokretanju motora
Svakom članu će biti omogućena pomoć pri pokretanju s električnim kablovima ili uređajem za “jump start” na mjestu havarije– BESPLATNO.

Komentar: Še ena v nizu za prave kekce.

5. Usluga dostave goriva
Svakom članu će u slučaju potrebe biti dostavljeno do 50 litara goriva (dizel ili benzin) – BESPLATNO.
Gorivo nije uključeno u cijenu članarine!

Komentar: Še ena v nizu za prave kekce, ki ne znajo izračunat porabe in ne upoštevajo vremena, ko se odpravljajo zjutraj na oddaljeno plažo po mirnem morju popoldan ob vračanju pa se vreme poslabša in dvigne morje da obstanejo na odprtem.
Prav tako še ena "besplatna usluga" za prave kekce.

6. Usluga teglja
Svaki član će biti otegljen od mjesta havarije do najbližeg mjesta gdje se može izvršiti popravak ili do najbliže marine/servisa – BESPLATNO.

Komentar - KONČNO EN IN EDINI PRAVI RAZLOG za člansvo v Sea Helpu. Pa je vredno?? Seveda ampak SAMO ZA PLOVILA Z ENIM SAMIM MOTORJEM. Torej če imaš pomožen motor ali jadrnico te storitve na Jadranu definitivno ne potrebuješ.


Povzetek: Brezplačno je vse kar se lahko zgodi neodgovornemu kekcu, ki o morju in navtiki nima pojma.
Do sedaj pri komurkoli sem videl to nalepko na plovilu, sem že vedel koliko je ura in največkrat se nisem motil. Zgodb je nešteto in že sedaj ko to pišem se smejim ko v mislih premlevam samo najbolj smešne štorije.
:lol:

Po pripovedi ob škodnih dogodkih pa so njihove usluge naravnost katastrofalno oderuške in brez kakršnekoli tehnične podlage. Njihovo reševanje je najbolj podobno delovanju na silo brez uporabe neke logike in naprednejših sistemov reševanja plovila, nemalokrat pa so z svojim ravnanjem naknadno brez potrebe še dodatno poškodovali plovilo v taki meri, da se je le to potopilo. Primer...

LP Iztok
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6953
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Sea Help izkušnje

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 08, 2019 10:59

Za, je to, da imaš backup.
Proti, je to, da imaš backup v vsakem primeru, tudi če nimaš članarine, samo malo dražje je.
Torej otrok bo rešen v vsakem primeru.

Sicer za ose obstajajo druge stvari, tako da si pomagaš sam, tako da ni za paničarit, ker potem lahko iz vsakega "pauka" narediš cirkus. Mogoče je bolje se o tem pogovarjat.
Sicer pa PAN PAN za zdravstvene težave oz. klic na 195 in pride pomagat kapetanija oz SAR. V takih primerih ne računajo nič.

Ne pozabit, da Seahelp v taki obliki, na Jadranu obstaja šele nekaj let in da so prej prav tako ljudje imeli težave in se je vse rešilo.

L. 98 sem na Kornatih v Piškeri imel napad ledvičnih kamnov. Tisi, ki imate to izkušnjo veste, da boli, milorečeno.
Recepcija in mornarji so samo debelo gledali, jaz sem že videl, kako bo helikopter priletel ..., no pa je vseeno šla receptorka po pomolih in spraševala po zdravniku. Našel se je nekdo, verjetno zdravnik, ki mi je dal "konjsko" tabletko proti bolečinam in stvar se je umirila. Ostalo sem reševal naprej sam v Lošinjski bolnici.

Če bi bilo ogroženo življenje, verjemi da bi te peljal do kopnega prvi gliser, ki bi bil na dosegu roke. Al pa drugi.

Ravno dan, dva nazaj je v facebook skupini Portal morjeplovec, član pozval na pomoč, ker mu je pred Krkom crknil Tomos 4 na gumici. Takoj sta se odzvali dve jadrnici, članici skupine in ga čez nekaj ur varno prišlepali do varnega pristana. Strošek, pivo in nasmešek ter stisk roke in novo prijateljstvo. :wink:

Ko pa v zadnjem času prebiram tarife Seahelpa, pa ... :roll:

Mojih pet centov. Ne bom več pametoval, ker so še drugi pogledi, mogoče bolj PRO Seahelp.

Zdaj sem prebral še NTjev prispevek in je res kar povzema, da je ta storitev za neizkušene. Je pa tako, če se kdo zaradi tega bolje počuti, kot začetnik, je to čisto ok. Kasneje bo videl, kot evovii, da nekako storitev ne opravičuje potreb pravega morjeplovca.

Služba traganja i spašavanja na moru
https://gov.hr/moja-uprava/pravna-drzav ... -moru/1532
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral
Prispevkov: 2752
Pridružen: Sr Maj 30, 2018 13:14

Re: Sea Help izkušnje

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Avg 08, 2019 12:36

Kolk pa je clanarina za Seahelp?
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Prispevkov: 1678
Pridružen: Ne Okt 01, 2017 15:05
Kraj: Lj-Pag

Re: Sea Help izkušnje

OdgovorNapisal/-a Paco » Če Avg 08, 2019 12:38

100+
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
evovii
Admiral
Prispevkov: 2734
Pridružen: Sr Nov 14, 2007 14:30

Re: Sea Help izkušnje

OdgovorNapisal/-a evovii » Če Avg 08, 2019 13:07

Najboljša pomoč pa je Morjeplovska. Tudi sam sem že kar nekajkrat šlepal... odpadel propeler...

Slika
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
1stofficer
Admiral
Prispevkov: 2752
Pridružen: Sr Maj 30, 2018 13:14

Re: Sea Help izkušnje

OdgovorNapisal/-a 1stofficer » Če Avg 08, 2019 13:12

Nikola T. napisal/-a:
Komentar - KONČNO EN IN EDINI PRAVI RAZLOG za člansvo v Sea Helpu. Pa je vredno?? Seveda ampak SAMO ZA PLOVILA Z ENIM SAMIM MOTORJEM. Torej če imaš pomožen motor ali jadrnico te storitve na Jadranu definitivno ne potrebuješ.

LP Iztok


Tezko bi se strinjal s to trditvijo. Imam jadrnico in ce crkne motor se ne pomeni, da sem z jadri povsem avtonomen. Ce ni vetra, je ta premocan ali zaradi neugodnega vetra ne morem pristat oz. it v zeleno smer sem skoraj ravno tako v riti kot tisti z enim motorjem.

Tako da 100 eur se mi zdi za bekap ob nastetih brezplacnih primerih popolnoma OK.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 5106
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Sea Help izkušnje

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Avg 08, 2019 18:56

Kot sem omenil je to EDINI PRAVI RAZLOG za članstvo!

Včlani pa se kdor želi še posebej, če se kljub omenjenim izjemam (dva ali več motorjev ali jadra) ne čuti sposobnega obvladovati situacij.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4648
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

Re: Sea Help izkušnje

OdgovorNapisal/-a alesjo » Če Avg 08, 2019 19:03

:) jaz zase vem, da ne bom nikoli član seahelpa, ker nima smisla. Krištof kolumb tudi ni bil član :lol: :lol: :lol: 8)
pale
Admiral
Prispevkov: 1901
Pridružen: Pe Okt 19, 2007 06:34
Kraj: ˇljubljana

Re: Sea Help izkušnje

OdgovorNapisal/-a pale » Ne Avg 11, 2019 17:37

Še mojih 5 centov ,imam kasko z vštetim seahelp.Plačal reševanje na licu mesta,nasukanje dobrih 6minut da je barka zaplavala 1500€.Kolega na istem mestu nobenega članstva,ista zgodba rabili 2,17minute da je zaplaval 1.500€.Njega je koštalo 100€ manj kot mene.
Uporabniški avatar
Grega295
Admiral
Prispevkov: 3219
Pridružen: Ne Apr 04, 2010 21:50

Re: Sea Help izkušnje

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Avg 11, 2019 17:52

Pale, ampak tebi bo zavarovalnica povrnila?
Uporabniški avatar
motorni
Admiral
Prispevkov: 2527
Pridružen: Po Maj 14, 2007 00:04
Kraj: Zagorje

Re: Sea Help izkušnje

OdgovorNapisal/-a motorni » Ne Avg 11, 2019 17:56

Lansko leto sem videl, kako to izgleda.
Najprej sem mislil, da se dva čolna lovita, kdo bo koga. Tisti spredaj gumon od sea help, tisti zadaj pa nekaj okrog 8m ali malo čez. Oba glisirata. Potem sem vzel daljnogled in videl vmes vrv. Vlekli so ga.
__________________
lp
motorni
pale
Admiral
Prispevkov: 1901
Pridružen: Pe Okt 19, 2007 06:34
Kraj: ˇljubljana

Re: Sea Help izkušnje

OdgovorNapisal/-a pale » Po Avg 12, 2019 16:16

Grega295 napisal/-a:Pale, ampak tebi bo zavarovalnica povrnila?

Grega ni pont v kasku ampak če plačaš članarino za seahelp ali ne je cena ista,se pravi da jaz imam plačano članarino sem plačal isto + članarino :roll:
Rok-11
Admiral
Prispevkov: 1195
Pridružen: Ne Avg 17, 2008 09:58
Kraj: Ljubljana, Ribiška vasica - It.

Re: Sea Help izkušnje

OdgovorNapisal/-a Rok-11 » Pe Avg 16, 2019 09:34

Nikola T. napisal/-a:Na njihovi strani Sea-Help...piše za BREZPLAČNE STORITVE:

1. CITAT - Odsukanje kod laganog nasukanja
Svaki član biti će odsukan s mjesta havarije– BESPLATNO.
Lagano nasukavanje je: Ukoliko brod nije izvan površine mora više od 10 cm nego inače i ukoliko je nakon odsukavanja u plovnom stanju.
Ostali slučajevi nasukavanja smatraju se spašavanjem i nisu uključeni u besplatne usluge!

Komentar: Kaj mi bo torej "besplatno odsukavanje", če je barka nasedla samo za 10cm !?!??? :shock:
Počakaš na plimo, prosiš koga, da zapluje v deplasmanskem režimu vzporedno z barko, da naredi val in potegneš barko z gumenjakom nasprotno od mesta nasukanja. Za 10cm nasukanja je dovolj, če je zgolj 15cm vala, to pa doseže že vsaka deplasmanska barka ali pa gliser med "oranjem". Na jadrnici si lahko pomagaš celo s pripono katero vlečeš z vrha jambora in že nagneš barko težko tudi preko 10t brez težav za tistih ubogih 10cm.
OK po tej točki je ta usluga brezpredmetna in napisana zgolj za naivne.

2. CITAT - Oslobođenje propelera od užadi
Usluga se pruža isključivo van područja marina i luka.

Komentar: Hahahaha :lol: tole me je pa nasmejalo, kajti morjeplovci v glavnem zapnejo v mooringe in privezne vrvi v lukah in marinah, kje pa drugače?

3. CITAT - Dostava rezervnih djelova
Svakom članu će na mjesto havarije biti dostavljen rezervni dio – BESPLATNO. (Impeler, klinasti remen, termostat, pumpa pritiska vode…)
Djelatnik u operativnoj centrali pokušati će pronaći rezervni dio koji će nadležna interventna baza i dostaviti.
Rezervni djelovi nisu uključeni u cijenu članarine!

Komentar: Na plovilu MORA imeti vsak lastnik plovila zalogo VSAJ najosnovnejših delov kot so impeler, jermena, termostat, rezervna pumpa slane vode, olje, filter goriva in olja, rezervne cevi goriva, sladke in slane vode... po možnosti pa še alternator in starter. Torej še ena nepotrebna brezplačna storitev za normalne (IQ vsaj malce višji od temperature morja) navtike.

4. CITAT - Pomoć pri pokretanju motora
Svakom članu će biti omogućena pomoć pri pokretanju s električnim kablovima ili uređajem za “jump start” na mjestu havarije– BESPLATNO.

Komentar: Še ena v nizu za prave kekce.

5. Usluga dostave goriva
Svakom članu će u slučaju potrebe biti dostavljeno do 50 litara goriva (dizel ili benzin) – BESPLATNO.
Gorivo nije uključeno u cijenu članarine!

Komentar: Še ena v nizu za prave kekce, ki ne znajo izračunat porabe in ne upoštevajo vremena, ko se odpravljajo zjutraj na oddaljeno plažo po mirnem morju popoldan ob vračanju pa se vreme poslabša in dvigne morje da obstanejo na odprtem.
Prav tako še ena "besplatna usluga" za prave kekce.

6. Usluga teglja
Svaki član će biti otegljen od mjesta havarije do najbližeg mjesta gdje se može izvršiti popravak ili do najbliže marine/servisa – BESPLATNO.

Komentar - KONČNO EN IN EDINI PRAVI RAZLOG za člansvo v Sea Helpu. Pa je vredno?? Seveda ampak SAMO ZA PLOVILA Z ENIM SAMIM MOTORJEM. Torej če imaš pomožen motor ali jadrnico te storitve na Jadranu definitivno ne potrebuješ.


Povzetek: Brezplačno je vse kar se lahko zgodi neodgovornemu kekcu, ki o morju in navtiki nima pojma.
Do sedaj pri komurkoli sem videl to nalepko na plovilu, sem že vedel koliko je ura in največkrat se nisem motil. Zgodb je nešteto in že sedaj ko to pišem se smejim ko v mislih premlevam samo najbolj smešne štorije.
:lol:

Po pripovedi ob škodnih dogodkih pa so njihove usluge naravnost katastrofalno oderuške in brez kakršnekoli tehnične podlage. Njihovo reševanje je najbolj podobno delovanju na silo brez uporabe neke logike in naprednejših sistemov reševanja plovila, nemalokrat pa so z svojim ravnanjem naknadno brez potrebe še dodatno poškodovali plovilo v taki meri, da se je le to potopilo. Primer...

LP Iztok



... in jaz se POPOLNOMA strinjam.

Da niti ne omenjam tega, da močno dvomim, da bi ustrezne dele za moj motor (ali drugo) sploh bili sposobni najti, ker je zadeva stara in zdaj že dokaj redka.
Saj najbolj popularno se že najde... verjetno pa ne tistega, kar bi šlo k vragu. Zato je to (skoraj) vse že itak na krovu.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 5 gostov