Nakup plovila

Vse o gliserjih, cruiserjih in jahtah ter plovba z njimi

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

menjaso
Prispevkov: 2
Pridružen: To Avg 13, 2019 13:27

Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a menjaso » Sr Avg 14, 2019 19:23

Pozdravljeni morjeplovci.

Ker sem čisto nov na forum-u, bi vas prosil, če mi lahko pomagate glede nakupa gliserja, skratka vsaka pomoč bi mi prav prišla, ker to bo moje prvo plovilo.

Ker smo 4 članska druzina smo si malo ogledali Crownline 270cr, Chaparral 270 in podobna temu razredu.

Na kaj vse je potrebno biti pozoren, kateri model se splača kupiti, razlika med porabo bencina, letni stroški za vzdrzevanje ..

Najlepša hvala za odgovore.
Uporabniški avatar
jandrej
Viceadmiral
Prispevkov: 432
Pridružen: Če Jul 28, 2011 15:56

Re: Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a jandrej » Če Avg 15, 2019 08:49

Pozdravljen

Glede na postavljena vprašanja sklepam da si popoln začetnik.
Čoln ki ga imaš namen kupiti je dolžine 8 m, zato je potrebno imeti kar nekaj izkušenj s plovbo oziroma upravljanjem, drugače ga boš že prvi dan razbil. Pred nakupom se posvetuj z mehanikom, da ugotovi stanje motorja, inštalacij, ohranjenost čolna,...Nisi napisal s kakšnim namenom uporabe, dnevni izleti, bivanje na morju, plavajoči vikend v marini...
Letni strošek ?, odvisno koliko boš plul, lahko 6 k€ ali 10 k€.
menjaso
Prispevkov: 2
Pridružen: To Avg 13, 2019 13:27

Re: Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a menjaso » Če Avg 15, 2019 20:49

Res je, sem popoln začetnik. Izkušenj res nimam.

Namen uporabe: dnevni izleti, bivanje ..skratka 3 tedenski dopust z kamp prikolico.

Letni stroški: servis, registracija, zavarovanje ...

Katero plovilo, bi mi svetovali, tako da ga lahko po končani sezoni s prikolico domov pripeljem?

Ker sem popoln laik na tem področju in ne razlikujem kvaliteto med znamkami, bi vas prosil, če še kej o tem napišete.

Hvala za odgovor.
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2526
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Avg 22, 2019 14:52

kaj sedaj...v kampu bi ti imel 8 metrski čoln al kako? kje že? na boji?

za prvi čoln pojdi in vzemi rento za en teden. pa nekoga ki zna plut in pozna pravila. drugače boš razbil vse skupaj pa še komu drugemu zraven. na odprtem morju se ni problem peljat, v pristanišču pa na sidriščih je druga zgodba.

kako sidrat, kako pristajat, kako se obnašat, štriki, vozlo bokobrani, poznavanje vremena, to ti mora biti mala malica preden sploh pomisliš da bi kupil nekaj takega.

brez heca.
Uporabniški avatar
Stopi
Admiral
Prispevkov: 723
Pridružen: To Maj 26, 2015 16:42
Kraj: Ljubljana

Re: Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a Stopi » Če Avg 22, 2019 15:48

Tudi jaz ti najprej priporočam nekaj dnevni najem čolna, da vidiš, kako se znajdeš ti, kako je všeč družini, potem pa začneš razmišljati o nakupu in vseh težavah in skrbeh, povezanih z lastništvom. Verjemi, ni jih malo! :wink:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8817
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

Re: Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a admin » Če Avg 22, 2019 22:09

Joj fantje, ne ga tako strašit! Plovaba ni noben bav bav, seveda pa rabiš nekaj izkušenj! Toplo ti priporočam kakega dobrega skiperja, da ti pokaže osnove. Res je problem najti dobrega, ker plujejo vsi, manevrirat jih zna pa zelo zelo malo... Meni je najbolj grozno, ko mi nekdo v marini govori kako je že 10 ali pa 30 let na morju, pa vidim, da še zdaj ne ve kaj se bo zgodilo, ko namota krmilo levo ali desno...

Glede barke...
Kar si gledal so pocket cruiserji in za 4 člansko družino bo res hudo nabito. Vse boš moral dati na minimum, če misliš res 2 ali 3 tedne v kosu pluti s 4 osebami na takem čolnu.
Tako barko sem imel, sicer SeaRay 270, lastnik sem bil 7 let, s tem da je SeaRay 270 krepko bolj prostoren od omenjenih, je širši, o plovbi pa da ne govorim.
Glede kvalitete izdelave je tako, da vsaka barka pluje, za prvi čoln se s tem ne rabiš pretirano ubadati, bolj poglej kaj ti odgovarja glede razporeditve. Na splošno vse kar je ameriško je dobre kvalitete, ali pa recimo solidne in te ne bo razočaralo medtem ko je večino evropskega starejšega od 10 let en kup plastičnega sranja... Tukaj izvzemimo premijske proizvajalce, ker vem, da jih niti ne boš gledal, saj boš za določen kupček denarja zagotovo največ dobil pri rabljenem ameriškem čolnu.

Glede stroškov... Odvisno je koliko boš imel težav, koliko boste skrbeli sami, koliko težav boste povzročili... Samo za primer, akumulatorje imaš lahko 10 let ali pa eno sezono. WC z vsem skupaj lahko zdrži 10 let, lahko pumpe menjaš vsako leto, še posebej sranje od Vacuflush-a... Odvisno je kje bo barka na privezu, rekel si da bi pozimi vozil domov... To je spet vprašanje, realno na cesto z ničemer od tega uradno ne smeš!!! Seveda ti ne težijo, vendar mislim da se bo počasi začelo tudi na tem področju izločevati iz prometa. Pri tem razmisli ali se ti to res izplača vozit domov...

Tudi jaz bi ti toplo priporočal da si nek podoben čoln vzameš v najem za 1 teden in vidiš kako boste na njemu kot celotna družina zadovoljni. Videl boš kaj ti manjka, pa še manevrirati se boš malo naučil oziroma dobil občutek za večjo barko. Obvezno ti naj nekdo malo pokaže!
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Prispevkov: 4826
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 20:03
Kraj: Ljubljana

Re: Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a kocka » Pe Avg 23, 2019 07:18

Par dni rentanja v septembru "po sezoni" ko cena renta in promet na vodi pade, ti bo v užitek in manj stresno nabiranje izkušenj in en lepših doživetij. Zalivi so skoraj prazni, razen pravih pomorščakov, ki ti bodo ob pravi besedi skočili na pomoč.
ennavtik
Kapitan
Prispevkov: 186
Pridružen: Sr Mar 14, 2018 20:37

Re: Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a ennavtik » Pe Avg 23, 2019 09:34

točno tako kot je admin napisal, ne ga strašit kot da je raketna znanost.

Naj povem kako sem jaz začel, po opravljenem izpitu sem šel samoiniciativno na enodnevni praktični tečaj vožnje čolna (priporočam za začetnike!). Moj prvi rent je potem bil Four winns sundowner, nekaj takega: https://www.boats24.com/motorboat/cabin ... al-mm.html
Torej konkreten čoln z konkretnim motorjem itd, pa ni bilo nobene panike. Res da se zdaj smejim kako sem bil malo smešen pri pristajanju na pomol itd, ampak to so pa potem izkušnje ki jih dobiš s časom...na koncu itak spoznaš, da se je najbolje zanesti samo nase!
Tako da nekaj strašit človeka, tudi če je začetnik, je brezveze. Veliko je odvisno potem od samega občutka posameznika kako bo vozil, ker take kretene kot srečuješ...
Uporabniški avatar
Marcel_Mastnak
Admiral
Prispevkov: 4013
Pridružen: So Jul 31, 2010 22:06
Kraj: Celje

Re: Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a Marcel_Mastnak » Pe Avg 23, 2019 11:08

Noben ga ni strašil. Če ga tole prestraši potem tak al tak ni za na vodo :lol: ampak ko človek gleda potem one talente na bencinski in po marinah se takoj vidi kdo, kje, kaj in kako... glede na zgornji izbor plovil bi rekel da ni treba čakat da bo rent cenejši :wink:
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2526
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Avg 23, 2019 12:54

sej samo enkrat nabije v pomol, pa gre čoln lahko papa. ni to gumica ali pa en 5metrski škaf ki še tone skup ne spravi.

je kar prav da se mu pove kako in kaj. sploh če gre na take velikosti brez izkušenj. kot sem napisal, na mirnem morju zna vsak plut, ko je pa malce vetra pa malce gužve v marini - je pa konec. vsakič ko grem med sezono tankat v Rab, se za glavo držiš že ko pluješ v pristanišče.

za domov vozit - kot je admin napisal, najdi si nekje en fajn suhi vez pa je mirno. ne rabiš doma placa imet, ne se jebat s prikolico in tehničnimi, ne vlačit okoli take krave, poleg tega rabiš avto ki malce več stane da to lahko prevažaš (če je sploh še legalno po gabaritih), sneg, zima itd...da boš pa na 3 tonsko barko še kramo že doma not naložil (ja fino prostorno) pa kar takoj pozabi.

če se malce znajdeš, dobiš na hrvaškem vez, pa suhi vez s servisom, ki dejansko ne stane več kot pa prevažanje gor in dol, s tem da pokličeš par dni prej kdaj naj ti jo dajo v vodo. prideš, naložiš kramo, in greš.
ennavtik
Kapitan
Prispevkov: 186
Pridružen: Sr Mar 14, 2018 20:37

Re: Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a ennavtik » Pe Avg 23, 2019 13:10

sej se ne rabiš nabit v pomol, sploh pa ne z neko hitrostjo. če to nardiš, pol itak nisi za na čoln...jaz bi mogoče za začetek najprej povadil pristajanje na kakšno bojo, da sploh vidiš kako se čoln obnaša na vodi itd...da vidiš da to ni avto, ki se ustavi na neki točki, ampak se stalno premika
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2526
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Pe Avg 23, 2019 14:13

da bo sam 8 metrsko barko pristajal na bojo? brez izkušenj? :) bojo na konc 3je v vodi. on, čoln pa boja :)

mal heca, ampak kot so vsi napisali, rento pa skiperja za dan dva, pa potem sam za en teden. drugače bo sam živčno vse.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral
Prispevkov: 4811
Pridružen: To Jan 11, 2011 17:27

Re: Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Ne Sep 08, 2019 00:35

Brez zamere. Ampak eni pretiravate. Ce je 8m coln velik in sploh neprimeren za zacetnika potem se je za bati zdaj vas ce imate 8 ali 10.
Kr3mn1 kaj tebi najbolj ne gre na boji?

8m na bojo privezes sam brez posadke v burji. Ce imas pa enega da prime strik pa sploh ni tezave. Zakaj bi kdo sel v vodo?

Jaz sem prvi coln nad 10m upravljal, ko sem zaradi blizajoce nevihte moral iz bazena it privezat coln od stranke... najvec tezav sem imel ker ga nisem znal zakurblat. Pihalo pa je ze pihalo...
Pred tem pa sem plul z 5.5m.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Bertitauhec
Kapitan fregate
Prispevkov: 108
Pridružen: To Jul 09, 2019 16:07

Re: Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a Bertitauhec » To Sep 24, 2019 23:19

Nevem. Tudi sam sem začetnik bolj kot ne, ( 3 sezone po 14 dni na morju 5m plastika ), ampak za začetek je po moje to malo preveč. O.k. če so to dedi pa je malo bolj tak tak ( se dedci že znajdemo nekak ), ampak prvič z otroci, ženo s takšno barko nevem. Pazi da jih ne prestrašiš ker jih potem nikoli več ne spraviš na morje. Pa vse najboljše ti želim.
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 5108
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: Nakup plovila

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Sr Sep 25, 2019 06:02

Osnovna pravila nakupa plovila!
1. točno definiraj namen uporabe (področje plovbe, število oseb...) in definiraj tip plovila.
2. upoštevaj zahteve glede načina shranjevanja plovila - dimenzije, teža (prevoz z obstoječim vozilom, prikolica, privez, suhi vez, marina...)
3 Plovilo kupi do 50% vrednosti katero si še lahko privoščiš. Ne sposojaj si denarja za nakup plovila!!!!
Zapomni si, velikost plovila ni merilo užitka, ki ti ga nudi.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 11 gostov