Služnost - nasvet - izkušnje

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6953
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Služnost - nasvet - izkušnje

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jan 20, 2020 16:38

Telekom, bi rad čez mojo parcelo napeljal optični kabel.
Predlagajo pogodbo o služnosti.
Načeloma podpiram razvoj ampak se sprašujem a je to praksa, da lastnik zemljišča nima nobenega bonusa pri tem samo pravico uporabe daš nekomu, ki služi s tem, poleg tega pa ti razkoplje del parcele.
Ima kdo kaj izkušenj s tem?
Tole sicer ni morjeplovska tematika, ampak vseeno sprašujem tu, ker vem da bi nekateri znali kaj vedeti okrog tega.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3946
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: Služnost - nasvet - izkušnje

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Jan 20, 2020 22:14

V bodoče boš na tem zemljišču počel kaj? Služnost je v določenih primerih lahko zelo neugodna. Večkrat sem že slišal in tudi poznam praktičen primer, da se zamenja za neko drugo ugodnost na zemljišču. Na lepe oči je ne kaže kar podariti. Eno je služnost, ki jo po po deliš npr. svojemu otroku, ki ima dovoz do svoje bajte po tvojem, drugo je Telekom. Vsekakor je odvisno od konkretne situacije; ne boš dal kabla po sredini parcele kjer nameravaš čez par let zidat.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 6953
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Služnost - nasvet - izkušnje

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Jan 20, 2020 22:49

Projekt (kabel) bi bil vkopan po robu parcele kjer stoji zidanica. Moti me ne, razen če bi nekoč tam gradil ograjo z globokimi temelji. Neko odškodnino bi verjetno morali ponuditi? Kar tako na lepe oči verjetno to ne gre!? Poslali so mi načrt in pogodbo, kjer piše pri odškodnini 0€ :?
Berem po forumih, da so ponekod razrili pol parcele in se obnašali kot da so na svojem. Ne vem zakaj ne potegnejo zadeve ob lokalni cesti.
Uporabniški avatar
evovii
Admiral
Prispevkov: 2734
Pridružen: Sr Nov 14, 2007 14:30

Re: Služnost - nasvet - izkušnje

OdgovorNapisal/-a evovii » Po Jan 20, 2020 22:50

Kontaktiraj clana RobertB on je v teh vodah on bi ti znal svetovati. Sej pomoje imas njegovo stevilko. Ce nimas mi pa sporoci.
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3946
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: Služnost - nasvet - izkušnje

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Po Jan 20, 2020 22:57

Odgovor je enostaven z naslednjim vprašanjem; ali bi Telekom na svojem zemljišču za đabe dal služnost tebi, da si potegneš čez kanalizacijo? Ok ne počez ampak po robu. Vsaka služnost je neko breme na zemljišču in nekaj je gotovo - vrednosti zemljišča vsekakor ne poveča. Vpisana je v zemljiško knjigo in v oči bode. Zastonj je ne kaže dati.
Xilinx Vivado HLx trainee
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral
Prispevkov: 5964
Pridružen: Če Okt 04, 2012 20:29

Re: Služnost - nasvet - izkušnje

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Jan 21, 2020 00:08

Verjetno projekt ni izvajalčev ampak občinski. Jaz imam čez celo parcelo 2x speljano vodo za večino okoliških hiš. Ta voda mi je zadnje leto kot črn oblak nad glavo, prebili smo jo v enem letu, ker smo veliko bagerirali okoli točno 5x, od tega 2x v nedeljo... če bi danes kdo uprašal, NE!

Po drugi strani pa je v Sloveniji vse preveč primerov, kjer ljudje hočejo nerazumna in totalno disproporcionalna izplačila za prečenja ničvrednih koščkov parcel, samo zato ker so pač njihova in pol razvoj stoji zaradi trme par budal, pa nebi rekel če bi bilo upravičeno ampak ni. V naši okolici je recimo ena cesta manj zaradi tega, čeprav most že stoji, ceste ni. Nekdo pač hoče za nek delček ničvrednega močvirja denar, za katerega bi si lahko kupil ambasado strednje velike države v centru Ljubljane.

Tako da, če imaš neke objektivne razloge zakaj ne, je prav da ne dovoliš, če pa nima veze z ničemer pa pusti sosedom da čez 5 let dobijo optiko. Zakaj pa ne.
Nazadnje spremenil AEgir, dne To Jan 21, 2020 00:57, skupaj popravljeno 1 krat.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3946
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: Služnost - nasvet - izkušnje

OdgovorNapisal/-a kasaudio » To Jan 21, 2020 00:57

Tudi če je občina; nek problem zemljišča se mora na ta način rešit. Mi vam služnost, vi nam komunalno soglasje, tako nekako v tem stilu, odvisno od konkretnega primera. Ne gre da bi zahteval nemogoče, zastonj pa tudi ni ok.
Xilinx Vivado HLx trainee
weta
Admiral
Prispevkov: 1201
Pridružen: Po Nov 05, 2007 13:05

Re: Služnost - nasvet - izkušnje

OdgovorNapisal/-a weta » To Jan 21, 2020 08:00

Danes ni nič zastonj. Telekom je zasebno podjetje, ki v prvi vrsti skrbi za profit.
Jaz služnosti ne bi podpisoval, tudi vkopavali ne bi nic na mojem. Sploh ne nekih nadstandardnih komercialnih zadev. Elektrika, voda še mogoče.
Če pa smatraš, da to zate ni ovira, potem pa vzttajaj pri renti in ne enkratnem odplačilu.
Bavarko
Admiral
Prispevkov: 728
Pridružen: Ne Maj 01, 2011 18:46

Re: Služnost - nasvet - izkušnje

OdgovorNapisal/-a Bavarko » To Jan 21, 2020 18:09

Zastonj najhitrejši internet in najdražji TV program. :wink:
Kuhan_Vinček
Kapitan
Prispevkov: 201
Pridružen: Če Maj 23, 2019 22:24

Re: Služnost - nasvet - izkušnje

OdgovorNapisal/-a Kuhan_Vinček » To Jan 21, 2020 23:48

Nerelevantno. Sem preveril in sem bil v zmoti.
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Prispevkov: 4826
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 20:03
Kraj: Ljubljana

Re: Služnost - nasvet - izkušnje

OdgovorNapisal/-a kocka » Sr Jan 22, 2020 06:45

Moj znanec pogosto dobi par k eur odškodnine za takšne zadeve, ki gredo čez njegovo parcelo. Voda, elektrika, plin, ... Res pa se trdo pogaja z njimi.
Darh
Admiral
Prispevkov: 1156
Pridružen: Ne Dec 30, 2018 09:26
Kraj: Tu bolje- Pula

Re: Služnost - nasvet - izkušnje

OdgovorNapisal/-a Darh » Sr Jan 22, 2020 07:19

Za telefonijo nevem, vem pa da za plinovod so doloceni moji prijatelji in znanci dobivali kar konkretne zneske, tudi po 30000 e ali vec, da so mu cez gmajno ali pa travnik, ki itak ne bo nikoli zazidljiv, ker je to kmetijska povrsina speljali plinovod.
Od elektra sem tudi jaz dobil kar lepo vsoto pred leti, ko so na mojem travniku obnavljali trafo postajo, pa se travnik so mi potem uredili, vse brezine in skale. Pohvala elektru, res pa da ko so me prisli vprasat za dovoljenje, sem jim takoj dovolil in istocasno omenil, da to pac ne bo zastonj.
Moje mmenje je, da jim dovolis, ce mislis, da te cez cas ne bo oviralo, ampak cim bolj po robu parcele, pa seveda za posteno (razumno) odskodnino, se bolje pa v kompletu z rento.
Lpd
polanc
Admiral
Prispevkov: 9290
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Služnost - nasvet - izkušnje

OdgovorNapisal/-a polanc » Če Jan 23, 2020 18:35

Ti državi kabel po svoji parceli ona tebi vez v marini do 14 m, POŠTENO in za oba sprejemljivo po moje..
kr3mn1
Admiral
Prispevkov: 2526
Pridružen: So Jul 12, 2014 11:57
Kraj: Kranj / Pag(LUN)

Re: Služnost - nasvet - izkušnje

OdgovorNapisal/-a kr3mn1 » Če Jan 23, 2020 19:20

vidim da nekateri, ki so nekje, kjer je že pred njimi nekdo sklenil služnost, nekaj bi pa sedaj pametujejo kaj bi oni - pa pač nekoristno polnijo prostor na forumu, se bom pa še jaz vmešal malce vmes z mojimi skromnimi izkušnjami.

dovoljenja za infrastrukturo telefonije, elektrike, vodovoda in podobnik komunalnih zadev, se lahko izpelje na lep način s priglasitvijo služnosti, ter do najgrše možne situacije, ko ne obstaja normalna alternativa in država enostavno za zakonsko določeno odškodnino odloči da ti bojo prekopali parcelo - in seveda tudi odlok, da je od takrat naprej služnost vknjižena. za javno dobro...

Sedaj če si pač butl in ne veš kje imaš kabel zakopan pa ga 20x na leto presekaš, si pač sam kriv, služnost nima tu nobene veze. Lahko se pa vsak vpraša, kako bi bilo, če sta 2 možnosti - ena čez tvojo parcelo, ena pa 2x okrog šmarne gore, ti si pa investitor. Potem se stališča "rahlo" spremenijo.

Pa pustimo sedaj posledično možne izide, problem je v drobnem tisku vknjižene služnosti. Ker same pogodbe o služnosti načeloma ne omenjajo odškodnine kot nadomestila, temveč bazirajo v začetni fazi na podarjeni služnosti določene parcele, je maksimalen domet slovenčka, koliko bi mogoče lahko iztržil. Sedaj 30.000 jurjev ne bo nihče nikoli dobil za 2 metra dolg prekop , tak travnik ali gozd tudi ni bil velik en ar, ampak malce več. Višina odškodnine ni neomejena, kot že nekaj odstavkov višje napisano. Če človek nima razuma in zahteva zvezde iz neba, potem izvajalec komunalne/infrastrukturne odstopi od načrta, poišče drugo rešitev ali pa enostavno naslovi vse skupaj na državno institucijo, ki pa v tem primeru nima kakih večjih pomislekov koliko odškodnine kdo hoče, ampak enostavno birokratsko čisto odloči in izvede.

In seveda največji hakeljc, ki je že nekaj let uzakonjen - služnost se odstopi ter notarsko vpiše za trenutnega lastnika in vse nadalje lastnike za neomejeno število let. Ja fino.

Pri tem, da če je človek spet samo pohlepen ampak ne pameten, da ne definira dostopne točke, ne točke izvajanja in časa izvajanja projekta in zaenkrat vzdrževanja na neomejeno dobo in ne zasilnega pristopa (v primeru da je za rampo etc), ima novopečeni pridobitnik služnosti možnost neomejenega nenajavljenega dostopa do cele površine parcele. Ne glede kdo je lastnik parcele. ne glede kaj novi ali stari lastnik hoče kasneje storiti na parceli, mora vedno vprašat vpisanega so-služnostnika parcele. Za gradnjo hiše, ceste, spremembo namembnosti, pravno gledano, ne bi smel niti lastnega drevja obrezovat, če temu ne privoli souporabnik parcele.

Ja super, ne samo fino...zato, da bo nekdo imel telefon, ali vodo ali elektriko, podariš pravico soodločanja nad lastno zemljo nekim institucijam ali državnim podjetjem, ki te ne jebejo za pol suhe slive, ko sam nekaj potrebuješ.

ne bi raje o pravnih rečeh? Ne? Samo o odškodnini? Potem pa pač šenkajte svojo pravico do samostojnega odločanja. In ker morjeplovci nimajo denarja, so tudi vsak teden na vsaki UE ali okrajnem sodišču zastonj svetovalne ure z pravniki. Pa to izkoristite vsaj, če drugega kot denarja ne vidite v življenju. Da bodo vsaj otroci imeli zaščitene pravice, če je že stari "prodal" suverenost za nekaj sto evrov.
Uporabniški avatar
kasaudio
Admiral
Prispevkov: 3946
Pridružen: Po Dec 13, 2010 08:32
Kraj: Ljubljana

Re: Služnost - nasvet - izkušnje

OdgovorNapisal/-a kasaudio » Če Jan 23, 2020 20:59

Pri tem, da če je človek spet samo pohlepen ampak ne pameten, da ne definira dostopne točke, ne točke izvajanja in časa izvajanja projekta in zaenkrat vzdrževanja na neomejeno dobo in ne zasilnega pristopa (v primeru da je za rampo etc), ima novopečeni pridobitnik služnosti možnost neomejenega nenajavljenega dostopa do cele površine parcele. Ne glede kdo je lastnik parcele. ne glede kaj novi ali stari lastnik hoče kasneje storiti na parceli, mora vedno vprašat vpisanega so-služnostnika parcele. Za gradnjo hiše, ceste, spremembo namembnosti, pravno gledano, ne bi smel niti lastnega drevja obrezovat, če temu ne privoli souporabnik parcele.

Ja super, ne samo fino...zato, da bo nekdo imel telefon, ali vodo ali elektriko, podariš pravico soodločanja nad lastno zemljo nekim institucijam ali državnim podjetjem, ki te ne jebejo za pol suhe slive, ko sam nekaj potrebuješ.

ne bi raje o pravnih rečeh? Ne? Samo o odškodnini? Potem pa pač šenkajte svojo pravico do samostojnega odločanja. In ker morjeplovci nimajo denarja, so tudi vsak teden na vsaki UE ali okrajnem sodišču zastonj svetovalne ure z pravniki. Pa to izkoristite vsaj, če drugega kot denarja ne vidite v življenju. Da bodo vsaj otroci imeli zaščitene pravice, če je že stari "prodal" suverenost za nekaj sto evrov.


Dobro napisano, in povzema bistvo služnosti. Najbrž je vseeno v pogodbi o služnosti definirano kako in kaj; služnost na zemljišču za en kabel se najbrž razlikuje od služnosti dostopa.... Je pa dejstvo, da neka odškodnina okroglo na palec najbrž ne povrne znižane vrednosti zemljišča zaradi nje. Oz če že, je določitev znižane vrednosti parcele predmet ocene, ki se običajno plača in ker so (smo) morjeplovci običajno reveži, zadeve po liniji najmanjšega odpora rešimo z neko odškodnino. Pri meni dobro poznanem primeru, kjer je bil prosilec služnosti občina, se je dalo dogovorit mi vam - vi nam in so se določene stvari rešile po hitri poti. Vsekakor boljša naložba kot zgoraj omenjenih piškavih nekaj 100€.
Xilinx Vivado HLx trainee

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti