Raymarine i70 - polarizacijska sončna očala

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator2, cibro, moderator

Uporabniški avatar
Grega295
Admiral
Prispevkov: 3222
Pridružen: Ne Apr 04, 2010 21:50

Re: Raymarine i70 - polarizacijska sončna očala

OdgovorNapisal/-a Grega295 » Ne Apr 12, 2020 12:26

Paco napisal/-a:Pri toliko zapisanem in razloženem bi morda lahko še zapisali katera očala (znamka) kdo uporablja, saj ni potem potrebne vojne katera so boljša ampak da se "neuki" bralec ne opleta preveč pri štantih 8)


Zadnja 3 leta: Ray Ban Aviator classic

Prejšnja 3 leta: Randolph Concorde. Randolph sem po nesreči kupil rjavo barvo stekel, ampak sem na koncu imel ta očala najraje od vseh. Greš v Koper, pa so palme in morje enake barve kot na razglednicah iz Karibov.
Slika

Še prej: Oakley Oil Drum. Bile zelo temne in so bolje zapirale tudi stranske odprtine.

Vedno kupim polarizirane in nikoli neke cenene. Oči so le oči.

Zdaj razmišljam o Julbo, zaradi stranske zaščite. Ker imam še kar veliko betico vedno pogledam tudi glede velikosti očal, česar pa presenetljivo, na spletni strani Julbo očal, ni. Kot bi imeli samo eno velikost vsakega modela.
jernejm
Kapitan
Prispevkov: 207
Pridružen: Ne Maj 31, 2009 11:11
Kraj: TupaTam

Re: Raymarine i70 - polarizacijska sončna očala

OdgovorNapisal/-a jernejm » Ne Apr 12, 2020 15:12

Jaz imam veliko betico in nisem spravil gor nobenih Julbotovih tako da bi mi pasale (v iglusportu LJ).
Tle je Rayban zakon, ker lepo izbereš model IN velikost. Za "splošno uporabo" imam tud jaz aviator, za na morje pa išem bolj športen model, verjetno bo kaj od adidasa (evil eye, da bo še za na kolo), ampak mi je groza dat skor 200vevrc da mi jih veja sname al pa da mi v morje čofnejo...če mamo kakega optika tle bi lahko dal mal morjeplovskega popusta :wink:

Je pa res da ko se enkraz privadiš na polarizirane, je težko iz nazaj.
...ti krmi ga v valovih, ti brani ga v vetrovih...
Uporabniški avatar
kocka
Admiral
Prispevkov: 4827
Pridružen: Sr Okt 10, 2007 20:03
Kraj: Ljubljana

Re: Raymarine i70 - polarizacijska sončna očala

OdgovorNapisal/-a kocka » Po Apr 13, 2020 09:25

Meni je pri RB tudi rjava najljubsa barva, pa da je prehodna zatemnitev stekel. Zgoraj vec spodaj manj.
pacific2332
Poročnik bojne ladje
Prispevkov: 82
Pridružen: To Jan 24, 2017 21:36

Re: Raymarine i70 - polarizacijska sončna očala

OdgovorNapisal/-a pacific2332 » Po Apr 13, 2020 11:50

AEgir mislim da imam doticni moedl v prodaji, bom preveril in ti javim.

Julbo ima vse modele vecinoma ona size, vendar si nekateri sledijo po velikosti(2-3modelcki). nimajo pa ravno ponudbe za zares velike glave in moznosti nastavitev kota rock in nosnikov kot recimor adidas. adidas ima zelo dobro tehnologijo oranznih-rjavih LST lec(za vecino ki to barvo prenese). tezava se pojavi po 2-3 letih uporabe ko pade kaplica svica na antirefleks ta zacveti kot pajkova mreza in je potrebna menjava stekel(cca 50e). od letos dalje tudi adidas ni vec to kar je bil ker so se razsli s proizvajalcem sillhouette. adidas je postal cenen srot, sillhouette pa je naredil svojo znamko Evil Eye. ne mesajte modela adidas evileye izpred nekaj let in zdajsnjega proizvajalca evileye!
adidas⁄ evileye ima nekatere modele celo v treh razlicnih velikostih tako da pokrije tudi zelo velike glave.

Ray ban v modelu aviator se vedno uporablja kaljena stekla ki so najbolj odporna proti praskam, hkrati pa je aviator eden najcenjsih Rb modelov v ponudbi. v kolikor pa taksna ocala padejo pod nepravim kotom natla lahko pocijo stekla, kar se pri plastiki ne dogaja.

randolph so ena najstarejsih in najboljsih soncnih ocal kar obstaja na trgu. se posebaj jih imajo radi piloti ker se nekatere modele ne krivi za usesi ampak objamejo glavo in so tako komfortna pod slusalkami.

jernejm napisal/-a: Za "splošno uporabo" imam tud jaz aviator, za na morje pa išem bolj športen model, verjetno bo kaj od adidasa (evil eye, da bo še za na kolo), ampak mi je groza dat skor 200vevrc da mi jih veja sname al pa da mi v morje čofnejo...če mamo kakega optika tle bi lahko dal mal morjeplovskega popusta :wink:


hvala ker si nacelč temo zakaj za ocala dat 200e. iz enega preprostega razloga. soncna ocala niso za sminkirat ampak so zascitna ocala. primer iz gozda z vejo. s sportnimi ocali s polikarbonatno leco bo skode za 50 e za menjavo, na jadnici jih odnese v vodo, je skode 5 minut da se naredi obrat in jih pobere ce le imajo floater, ce nimajo je skoda vecja...na nasa plovila vsake dve leti namalamo za 500e taksnih in drugacnih preparatov, cinkprotektorjev in drugih sredstev z namenom ZASCITE pred osmozo, galvaniko itd, ki jo LAHKO SANIRAMO le denar poterbujemo. za NEPOPRAVLJIVO skodo na oceh je dovilj da nas na kolesu osvrkne le ena veja v gozdu, med kosnjo trave odnese en majhen kamencek, na jadrnici se losa ena vrv in nas udari po ocesu in nam NEPORAVLJIVO poskoduje roznico (https://x7n3m4d6.stackpathcdn.com/wp-content/uploads/2010/11/Roznica-oka.jpg 13.4.2020)! obstaja tudi primerjava z zavarovanjem avtomobila ki je pri nas vec vredno kot nase zdravje, placujemo ga vsako leto a v zameno dobimo bore malo...

pa se malo o cenjsih proizvajalcih, ki jih poznam in so ranga 30-100e: bole, smith, polaroid... nihce od njih ni slab, uporabljajo le slabso plastiko za okvir in namesto polikarbnatnih stekel navadno plastiko ki ob dovolj veliki sili poci. za uporabo v mestu, avtu in drugih nenevarnih aktivnostih so ta ocala vrhunska
za konec pa se izkusnja bivsega slovenskega biatlonca za casa njegove tekmovalne kariere. v reprezentanci so dobili za tekme ocala bole. po prvi tekmi je prisel kupit(dobil brezplacno) adidasova ocala, ker je dvakart padel zaradi narinjenega snega v ovinku. po koncu tekme je ocala takoj zamenjal zaradi sponzorjev. toliko o kvaliteti stekel nizjega ranga in uporabi le teh v okoliscinah kjer je potreben zelo dober vid.

Ps. kaj bo kdo uporabljal in kako se bo zascitil, ni moja domena. zato interesnte prosim da se javijo v ZS, ker ne zelim da ta tema postane prodajni oglas, ampak zgolj ozavescanje zakaj je kvaliteta pomembna in zakaj toliko stane.

lp pacific
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral
Prispevkov: 4811
Pridružen: To Jan 11, 2011 17:27

Re: Raymarine i70 - polarizacijska sončna očala

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Apr 13, 2020 15:18

AEgir napisal/-a:Ok glede na to, da očitno po vaše to tko absolutno vse pod pravim kotom deluje, prosim da mi nekdo k se spozna razloži zakaj pol moja očala delujejo takole:

Očala so Ray Ban Polarized RB3194

Slika

Leva slika so očala v normalnem položaju, srednja kot ene 30° v desno kjer skozi spušča najmanj odbite svetlobe in pod kotom ca 30° v levo kjer spušča skozi največ odbite svetlobe.

A ma po vaše rayban za 30° narobe zamaknjene leče? Al kaj je razlog za tole?

si pomislil da ni ves odboj horizontalno polariziran?
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral
Prispevkov: 4811
Pridružen: To Jan 11, 2011 17:27

Re: Raymarine i70 - polarizacijska sončna očala

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Po Apr 13, 2020 15:26

pacific2332 napisal/-a:
lp pacific


bi preveril moja očala, katera že leta uporabljam za delo, jeta in za na čoln?
Ja drži, okvir je šibka točka. Če jih ne uničim z epoxijem poči okvir, ampak po res tezki dobi, perem jih z acetonom in nitrom. Predvidevam, da so polikarbonat, ker se ne spomnim, da so se katera spraskala.
cena 20€

Bi prinesel tako nova, kot recimo 2 leti stara.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral
Prispevkov: 5975
Pridružen: Če Okt 04, 2012 20:29

Re: Raymarine i70 - polarizacijska sončna očala

OdgovorNapisal/-a AEgir » To Apr 14, 2020 07:53

mamaMicka napisal/-a:Namen polarizacijskih ocal je, da blokirajo vso horizontalno orientirano svotlobo. Vertikalno pa normalno spuscajo, zato na vodi ni tistega sitnega odboja svetlobe.
Torej kako hudica je lahko filter obrnjen??


mamaMicka napisal/-a:si pomislil da ni ves odboj horizontalno polariziran?




Moje raybanke imajo klasični cirkularni polarizacijski filter, ki največ polarizirane svetlobe zapre, če očala od normalne horizontalne pozicije obrnem za ~30° desno.

Torej RB se je odločil, da ni najbolje filtra postaviti v pozicijo kjer ob normalni uporabi sekajo največ odbite svetlobe, ampak so filter konkretno obrnili v desno.

Vse znamke polarizacijskih očal, ki sem jih do zdaj imel imajo tako zamaknjen filter do neke mere in od tega je odvisno ali blokira določene ekrančke ali ne.

Predvidevam, da to počnejo iz varnostnega vidika ker s pravilno obrnjenim filtrom zaprtim na max, postanejo nekatere vidne stvari nevidne in to je v določenih situacijah nevarno. Drugi razlog pa je v tem da polarizacijski filter obrnjen na max požre za F2 svetlobe, kar načeloma ni zaželjena lastnost.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
Uporabniški avatar
igorb
Admiral
Prispevkov: 1164
Pridružen: To Dec 07, 2010 17:43

Re: Raymarine i70 - polarizacijska sončna očala

OdgovorNapisal/-a igorb » To Apr 14, 2020 16:09

imam cca 25 let stara ocala z lecami bausch and lomb steklena zelena,mislim da so bila cca pod 100 dolarjev in so se danes moja najboljsa ocala vmes sem zamenjal vsaj 1 najlon vrecko raznih polaroidov,najboljsih italijanskih firm in temu primerno dragih, samo cez stare raybanke z lecami bausch and lomb jih preprosto ni,to vidim sedaj ko me rahlo j...... diptrija in razni dodatki ki pridejo z emsotom,verjetno so lece tiste ki pretehtajo ker okvir je pac okvir
polanc
Admiral
Prispevkov: 9291
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Raymarine i70 - polarizacijska sončna očala

OdgovorNapisal/-a polanc » Sr Apr 15, 2020 20:58

Pa jaz sem sedel že ene 2 krat na taka očala in lepo zvil okvir..vzamem klešča poravnam in gas dalje se niso zlomila..stara so pa cca 30 let.
Uporabniški avatar
mamaMicka
Admiral
Prispevkov: 4811
Pridružen: To Jan 11, 2011 17:27

Re: Raymarine i70 - polarizacijska sončna očala

OdgovorNapisal/-a mamaMicka » Sr Apr 15, 2020 21:38

igorb napisal/-a:imam cca 25 let stara ocala z lecami bausch and lomb steklena zelena,mislim da so bila cca pod 100 dolarjev in so se danes moja najboljsa ocala vmes sem zamenjal vsaj 1 najlon vrecko raznih polaroidov,najboljsih italijanskih firm in temu primerno dragih, samo cez stare raybanke z lecami bausch and lomb jih preprosto ni,to vidim sedaj ko me rahlo j...... diptrija in razni dodatki ki pridejo z emsotom,verjetno so lece tiste ki pretehtajo ker okvir je pac okvir

Oko se je toliko navadilo na defekte starih očal, da nova motijo. To je precej pogost pojav.
Ne sodi me, dokler me ne spoznaš, ne podcenjuj me, dokler mi ne postaviš izziva in ne govori o meni, dokler ne govoriš z mano!
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Raymarine i70 - polarizacijska sončna očala

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Apr 17, 2020 09:41

mamaMicka napisal/-a:...
Samo vprasam.
Namen polarizacijskih ocal je, da blokirajo vso horizontalno orientirano svotlobo. Vertikalno pa normalno spuscajo, zato na vodi ni tistega sitnega odboja svetlobe.
Torej kako hudica je lahko filter obrnjen??
@namen polarizacijskih očal'
    Očala s polariziranimi 'stekli' niso samo za en namen, poleg tega pa so jih izdelovali tudi, preden so se izdelovalci dogovorili za podobno orientacijo filtra (kar zdaj omogoča izdelavo instrumentov s prikazom s polarizirano svetlobo, ki vseeno ne zgine, ko gledaš skozi očala).

    Pri 'idealnem' filtru, ki bi prestregel popolnoma ves odboj od vodne gladine, vodne gladine sploh ne bi videl.

    Eden od razlogov, da praviloma ne želiš, da bi ti očala za splošne namene odrezala ves odboj od vodne gladine je, da praviloma želiš dovolj dobro videti tudi, kako visoko nad njo si, kako je vzvalovana in podobno; želiš da 'odreže le tisto, kar je preveč.

    Te reči so pri 'splošno namenskih očalih' sčasoma domislili v 'standardno' postavitev filtrov. Verjetno obstaja tudi kako združenje, pri katerem so se to menili - ampak tega zdajle ne grem iskat.
@izgubljanje očal
    Skoraj vsaka očala z 'ročkami' imajo na koncu, ki pride za uho, razširitev. Jaz imam na veliko očalih na ti dve ročki privezano vrvico (fi 2 ali 3 mm, brez vozličkov je običajno dolga pol metra). Čisto na koncih naredim navadni polvozel, potem pa vrzni vozel okrog vsake 'ročke'. Pri tem se vrzni vozel sam zategne do konca, vozliček na koncu pa prepreči, da bi se razdrl (vpliva pa tudi vrsta - zlasti gladkost in togost - vrvice). Nobenih tako urejenih očal še nisem izgubil (tudi če sem se z njimi prevračal), pride pa prav tudi, ko bi jih sicer kam odlagal in potem iskal, kje sem jih odložil.

    Nimam pa tako opremljenih vseh očal - včasih namreč ni varno imeti okrog vratu česa, kar vi se lahko kam zataknilo.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
pacific2332
Poročnik bojne ladje
Prispevkov: 82
Pridružen: To Jan 24, 2017 21:36

Re: Raymarine i70 - polarizacijska sončna očala

OdgovorNapisal/-a pacific2332 » Pe Apr 17, 2020 15:09

se na kratko o proizvajalcih stekel.
Bausch&Lomb je za rb delal do konca 80ih, takat je kavliteta RB zacela upadat oz delali so samo se na kvaniteti, tudi B&L se je prusmeril uglavnem v kontaktne lece in tekocine za KL.

Rodenstock je vcasih proizvajal tudi opticne instrumente ki so sloveli kot Dutsche kvalitet, zal so danes zastareli. njihova stekla so bila vcsaih vrhunska oz. verjetno najboljsa na trgu dokler se niso prodali neki ameriski korporaciji.

Hoya je japonski proizvajalec, ki v evropi nima ravno velikega trznega deleza, a imajo nekaj specialnih stekel za visoke minus dioptrije ki so izdelana zelo natancno.

Essilor so francoska stekla ki so zelo kvalitetna, vendar jih sam oznacujem za instant proizvajalca. vse zelijo digitalizirati, narediti brez kontaktno nakoncu pa vse skupaj zelo drago prodati. nic cudnega saj jih je pred dvema letoma kupila luxottica, ki si lasti RB, armani, prada in druge vecje drazje znamke.

zeiss, vcasih poznan kot Carl zeiss, razvoj se vedno v Aalnu v nemciji, kjer imajo tudi tovarno za individualna stekla. po mojem mnenju trenutno najbolj inovativen proizvajalec ocalnih stekel, ki ima hkrati najboljsi price-performance faktor.

imamo tudi dva domaca ALCOM in OKM, ki po mojem vedenu nimajo lastnih razvojih oddelkov ampak bolj kupujejo patente vecjih in jih proizvajajo pod svojimi imeni. seveda veliki tudi ne prodajajo takoj patentovm ampak z nekaj letnim zamikom. to ne pomeni da so nihova stekla slabse kavlitete ampak le to da niso veliki igralci na evropskih trgih.

lp pacific

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 18 gostov