TOMOS 18 crkne

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator2, cibro, Marchi, moderator

Gapy10
Naddesetnik
Prispevkov: 6
Pridružen: So Sep 21, 2019 17:00

TOMOS 18 crkne

OdgovorNapisal/-a Gapy10 » So Apr 25, 2020 17:36

Pozdravljeni,
doma imamo TOMOS 18, ki že par let ni laufal. Danes smo ga vžgali v sodu. Motor je lepo vžgal in laufal nekaj časa potem pa crknil. Če sem ročno napumpal malo mešance je zopet vžgal, delal približno pol minute, potem pa spet crknil.
Mislil sem, da je mogoče kaj narobe z bing pumpico, ki je na motorju zato sem jo razdrl. Nič ni bilo zabasano in membrana je zgledala cela. Tudi na filtru ni bilo skoraj nič. Pogledal sem tudi v komoro plovca na frgazarju pa je tudi zgledalo vredu. Napumpam, vžgem, ponovno dela nekaj časa in potem spet crkne.
Mislil sem, da je mogoče kaj zabasano v tanku, zato sem dal rorček direkt v flašo z mešanico in je motor delal najdlje do seddaj. Približno minuto in pol. Nato pa spet crknil. Opazil sem, da je cevka od tanka do motorja malo prepereta. Ter da tiste cevke v motorju ki grejo do pumpice in frgazarja boljs labo dihtajo na spojih, kjer so nataknjene.
Prilagam posnetke:
https://drive.google.com/file/d/1uvByiC ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1twy2qX ... sp=sharing
https://drive.google.com/file/d/1i2vkWX ... sp=sharing
Mislim, da bo najbolje zamenjati vse cevke in dati objemke povsot tam kamor so cevke priključene. Ali je možno, da pumpica zajame zrak ker so cevke zanič in ne more potegniti bencina do motorja. Ali je mogoče zanič pumpica in sploh ne deluje. Ali bi bilo lahko to kaj čisto drugega.
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral
Prispevkov: 542
Pridružen: Sr Jul 22, 2015 14:58

Re: TOMOS 18 crkne

OdgovorNapisal/-a Wisdom » So Apr 25, 2020 19:07

Hoj!

Prav gotovo bo črpalka rajše vlekla zrak, kot gorivo, saj je mnogo lažji. Jaz bi na tvojem mestu zamenjal vse cevi od goriva, torej od rezervoarja do vplinjača, preventivno bi zamenjal tudi ročno pumpico pri rezervoarju, očistil bi vplinjač in ga po potrebi nastavil. Mimogrede bi v linijo med rezervoarjem in motorjem dal še filter goriva, čeprav vem, da starejši dvotaktniki niso bili posebej občutljivi ampak vseeno. Originalni rezervoar, če ga imaš, pa bi zamenjal s plastičnim.
Uporabniški avatar
jozko
Admiral
Prispevkov: 1816
Pridružen: Ne Apr 07, 2013 10:57

Re: TOMOS 18 crkne

OdgovorNapisal/-a jozko » So Apr 25, 2020 21:46

Predvidevam, da si napravil "svežo" mešanico, saj kakšna "dobro uležana" lahko povzroča preglavice :idea:
Prijatelje bolj cenim po tem, koliko preplujejo in ne po tem, kako veliko barko imajo!
Gapy10
Naddesetnik
Prispevkov: 6
Pridružen: So Sep 21, 2019 17:00

Re: TOMOS 18 crkne

OdgovorNapisal/-a Gapy10 » So Apr 25, 2020 21:48

Ja mešanica ja bila danes nova narejena z petrolovim top 2T. Rezervar pa je plastičen.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: TOMOS 18 crkne

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Apr 26, 2020 11:53

Kakšna koli netesnost dovoda goriva (puščajo preperele ali spokane cevke, slabi spoji...) na delu med 'pumpico', s katero motor sesa gorivo, ter tankom poskrbi, da motor ne dobiva goriva. Namesto njega skozi netesno mesto potegne zrak, ko je razlika v (pod)tlaku dovolj velika (torej lahko šele pri povečanih vrtljajih).

Izjema je morda če imaš tank višje od vplinjača (v tem primeru bi pri netesnosti lahko bila nevarnost da pušča in s tem požarno nevarno).

Moja 'finta' bi za začetek bila, da povezavo na enem koncu zamašim in na drugem koncu poskusim pihniti in potegniti zrak (ko sem bil še mlad, bi najbrž z usti, zdaj morda še kaj vmes). Možnost bi bila recimo milnica in pihanje... Lahko se zgodi, da je šibka točka le ena, lahko ugotoviš, da bi bilo dobro zamenjati vse, ampak vseeno bi bilo po mojem dobro izvedeti, kaj in kje pušča, preden menjaš.

Ko tako puščanje odpraviš, se lahko zgodi, da bo treba 'poštimati' še kaj (lahko da imaš več ko eno težavo hkrati - Wisdomov seznam). Toda dokler uspe pihniti/potegniti zrak pri takem poskusu, po mojem še nima smisla gledati ničesar drugega.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...
Uporabniški avatar
Piki
Admiral
Prispevkov: 2206
Pridružen: To Avg 28, 2007 21:45
Kraj: Ljubljana-Opatija

Re: TOMOS 18 crkne

OdgovorNapisal/-a Piki » To Apr 28, 2020 15:24

Zamenjaj vse cevi za gorivo in preglej še priključek za gorivo, po potrebi ga zamenjaj, potem bomo videli kako naprej. Nekaj je narobe z dovodom goriva, ker motor vžge in čez čas crkne, ko porabi gorivo. Pumpa goriva ali dovodne cevi ali priključek goriva. A minimum drži, ko dela? Ne dajaj v prestavo pri tako povišanih obratih, ker boš uničil menjalnik.
Gapy10
Naddesetnik
Prispevkov: 6
Pridružen: So Sep 21, 2019 17:00

Re: TOMOS 18 crkne

OdgovorNapisal/-a Gapy10 » Če Apr 30, 2020 18:28

Evo sem zamenjal vse cevke ter membrano od pumpe za bencin. Pa še vezice sem dau na vse konce cevk. Sedaj dela super. Sem mislil, da bo po tokih letih čakanja treba zamenjat tud impeler od vodne pumpe ampak se mi pretok vode za hlajenje zdi čisto vredu.
https://drive.google.com/open?id=17606v ... q5RmWf_NiC
Uporabniški avatar
Wisdom
Viceadmiral
Prispevkov: 542
Pridružen: Sr Jul 22, 2015 14:58

Re: TOMOS 18 crkne

OdgovorNapisal/-a Wisdom » Če Apr 30, 2020 19:19

Hoj!

Moje občutki s T-18 pred davnimi leti so mešani. Imel sem zelo lep primerek motorja, resnično lepo ohranjen. Impeler sem zamenjal skladno z navodili, ampak je kmalu spregel, bronasta puša, se je hitro zavrtela, medtem, ko je gumijasti del ostal na mestu. Ko smo to rešili, je bilo naslednje leto enako. Potem pa sem na priporočilo enega prodajalca (nove impelerje sem tedaj kupil ka v Tomosovi prodajalni v Kopru, je pa bila že tedaj v stečaju) zvrtal skozi gumo in bron luknjo 2,4 mm in vrezal navoj M3 ter privil dva nerjaveča vijaka in od takrat nisem imel nobenih težav več, je pa res, da sem se kmalu rešil tega motorja. Enako izkušnjo sem imel z Mariner Magnum IV, kjer sem zamenjal impeler z novim, vendar modificiranim enako kot za T-18. Držal je kar nekaj let, zdaj pa tudi tega motorja več nimam. Pri sedanjem pa to več ni mogoče, ker nima v sredini več bronaste oz. medeninaste osnove.
weta
Admiral
Prispevkov: 1201
Pridružen: Po Nov 05, 2007 13:05

Re: TOMOS 18 crkne

OdgovorNapisal/-a weta » Če Apr 30, 2020 20:00

pri tomosih pogosto vleeč zrak tudi na konektorju na cevi za gorivo, ko priklopiš cev na motor. Tisti konektor je da bog pomagaj.
sicer pa prvo napumpaj gorivo, postavi rezervoar višje od motorja in zaženi....če bo delalo, veš kje iskati težavo... torej v fals zraku v cevi za gorivo ali sistemu za dovod goriva, do pumpice na motorju.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 8 gostov