Prodam vse in grem

Tukaj lahko razpravljate o vsem, kar ne sodi v nobeno od zgornjih rubrik. Vseeno naj ne vsebuje preveč politike, verskega prepričanja in podobnega, kar lahko hitro preveč razdvaja ljudi!

Moderatorji: moderator2, moderator

al

Prodam vse in grem

OdgovorNapisal/-a al » Pe Nov 13, 2020 17:25

A je kdo že to razmišljal?
Sej poznam dva (en par in enega solo) in sem z njimi v stiku, ki so to naredili. Vsaj prodali so, kar na barki ne rabijo in pustili kakšno rento v obliki nepremičnine in podobno...
Pa tud vem, da se najbrž tisti, ki se bomo tukaj po tej temi sprehajali, ne bomo tega naredili ampak a veš... tist... a si že kdaj pomislu...

tko... mal nebuloz by @al
jernejm
Kapitan
Prispevkov: 207
Pridružen: Ne Maj 31, 2009 11:11
Kraj: TupaTam

Re: Prodam vse in grem

OdgovorNapisal/-a jernejm » Pe Nov 13, 2020 17:57

Velikokrat. A samo za na barko al tudi v tujino/penzijo?

Prva težava je služba, druga so otroci in šolanje. Šolanje na daljavo oz. v domačem okolju pri nas ni priznano oz. je zelo težko priti skozi.
Tretja je denar, ker vzdrževanje barke tudi stane, nekateri bi celo rekli, da ni poceni :wink:
Četrta težava - vse ostalo...

Za konec delovne dobe pa obstajajo programi v državah, kjer lahko načrtuješ predčasno upokojitev v tropih/subtropih in s svojo "podpovprečno zahodno penzijo" živiš nadpovprečno življenje. Mal je treba pobrskat, tega je ful. Agencije rihtajo, ti samo izbereš državo, predstavijo ti zdravstveni sistem in povprečne cene, da ne boš na stara leta v kaki beznici prosil zdravnike brez meja naj se te usmilijo. Nato za mali denar rataš lastnik (najbolje) nepremičnine (apartma recimo) in gre. Če sta dva in imata na mesec recimo skupaj 1400€ penzije, je to v večini teh držav totalni nadstandard. Če na to nabiješ še recimo 500€, ki jih računaš potomcem ali najemnikom, lahko na kakšni tropski rivieri še kak apartma kupiš in rentaš....ali pa, kot pravi morjeplovec, kakšno barčico in furaš folk na oglede koralnih grebenov itn. Glih tolk da ti ni dolgcajt pa da se ženi kdaj umakneš izpod nog :D

Ampak - nekatere države (tajska, dominikanska r., ...ne vem točno katere) so pogruntale, da ni fer do avtohtonih prebivalcev, da tujci delajo in plačujejo prispevke recimo 50 let v domačem kraju, potem pa pridejo na stara leta cuzat zdravstveni sistem, tudi če si plačujejo zavarovanje.
Zdaj je tako, da je treba plačat 20k rezervacije v njihov sistem (ne vem kater/zdravstven/pokojninski), zato da ti dovolijo upokojitev pri njih. Ker realno gledano res s selitvijo tja ne ustvariš neke dodane vrednosti, ampak si tak, cenen turist.
...ti krmi ga v valovih, ti brani ga v vetrovih...
Uporabniški avatar
Roberth1
Admiral
Prispevkov: 2042
Pridružen: Po Avg 15, 2011 20:32
Kraj: Kranj - Vraniči - Červar

Re: Prodam vse in grem

OdgovorNapisal/-a Roberth1 » Pe Nov 13, 2020 18:17

Že imel ID in PZI za celo zgodbo. Še 15 let pa penzija zame in ženo. V tem času se preleviva iz motornjakarja v fernkarja. Na Google earth že naštudiral komplet Karibe in skromno alternativo - kompletno Sredozemlje. Že plani kaj bo z družinsko hišo, vikend v najem,... skratka, oba za to!
Potem se je pa zgodilo nekaj nepredvidenega. Enkran sem šel na krajše jadranje. Na njem se nisem mogel načuditi veselju ob plovbi 4,8 vozla.... long story short.
Vsa ta vandranja so povezana z jadranjem. To pa meni res ne odgovarja.

Cel plan je na standby... pa da vidimo, če me prizadane kar v smislu sprejetja jadranja. Z motornjakom je doseg Grčija in še malo okoli. To pa ni območje, kjer bi lahko na barki udobno bival celo leto. Pa gledaš da bi prebegnil skozi Suez... ja, temperature so že OK, je pa okolje bolj naostreno (nož, sablja, tudi glasnejši rekviziti,...).

Na koncu bom 6 mesecev vandral po Jadranu, ostalo pa v vikendu..
https://vodovod-rh.si/
al

Re: Prodam vse in grem

OdgovorNapisal/-a al » Pe Nov 13, 2020 18:20

@jernejm
Uf. Dobr si štartu.
Verjetno ne bom zajel vseh tem, ki si jih odprl ampak ja.
Meni je bila želja življenje na barki.
Tihi plan vsaj petletnega obkroženja sveta še obstaja. S tem, da bi se z letali vračal na krajše počitnice v Slo.
Kako potem? Ja, itak vsi, ki so šli okoli sveta in želijo živeti še naprej na barki zaključijo v Grčiji. Mal heca, mal res.

Šolanje na daljavo za otroke? A ni to zdaj:)

Ne želim pa si preživeti starosti npr na Phuketu, kot nekdo izmed ljubljančanov, ki je tam pozidal boga in pol in ima tak plan.
Ipak mam tuki frende, kavice, pirčke...

Torej pobeg, z možnostjo vračanja.
Ja vem, to je najdražja varianta, ker vzdržuješ tako rekoč dva lajfa (barka plus neprem. v Slo ter sociala).
Po drugi strani se pa svet spreminja. Glede na vso sranje me ima včasih da bi se odpovedal rezidentstvu tukaj, kar je sicer zapleteno in dolgotrajno...
Bojim pa se, da bom (p)ostal Slovencelj z v nulo porezano živo mejo...

@roberth1

pol leta Mediterana, pol leta pa slovenskih vinskih kleti
podpišem.
Uporabniški avatar
AEgir
Admiral
Prispevkov: 5964
Pridružen: Če Okt 04, 2012 20:29

Re: Prodam vse in grem

OdgovorNapisal/-a AEgir » Pe Nov 13, 2020 19:37

Enkrat sem hotel ostat na nizozemskem ampak sem zdaj vesel da nisem. Nizozemci so eni taki prihuljenci skoraj taki kot avstrijci.
Finally, give that old outboard a hug—everyone needs some love now and again.
NASA
Admiral
Prispevkov: 635
Pridružen: Sr Sep 11, 2013 15:07
Kraj: Dobrova pri LJ

Re: Prodam vse in grem

OdgovorNapisal/-a NASA » Pe Nov 13, 2020 20:28

diligence
Viceadmiral
Prispevkov: 366
Pridružen: Sr Avg 31, 2011 22:05

Re: Prodam vse in grem

OdgovorNapisal/-a diligence » Pe Nov 13, 2020 20:48

To bo težka tema. Veliko besed, preračunavanje, strah , pregled tujih izkušenj, partnerska usklajevanja.... Že odločeni plani se poderejo,spreminjajo. Mnogi bi nekaj, vendar ostane malo tistih , ki se odločijo za veliko spremembo v lajfu. Preveč če-jev. Kurba je tudi tradicija in kao družina.
Mene čaka Grčija. Je v EU ,folk je vajen tujcev, temperature so ok in tudi materialno je za mene znosno.Tudi ni tako daleč, da se ni težko vrnit na rojstnodnevo zabavo unukov.
Korona bo plan malo prestavila ,ampak bo,bo. Siga siga. 8)
Sonicus Ud Istre
Kapitan fregate
Prispevkov: 120
Pridružen: Po Sep 05, 2016 14:48
Kraj: Ljubljana / Novigrad

Re: Prodam vse in grem

OdgovorNapisal/-a Sonicus Ud Istre » Pe Nov 13, 2020 20:51

Tale familija iz Teksasa je to naredila (no saj ni edina):

https://www.youtube.com/channel/UCNYlvlreZiRRHo_v5Nmrfow

Pred par leti so prodali veliko bajto v lepem predmestju Dallasa (ali Houstona oz. nekaj takega, ni važno), obdržali sicer "vikendico" v Montani in šli z jadrnico okoli sveta. S štirimi otroki, vsi šoloobvezni (najstarejša je sedaj v USA na faksu), ampak oni so jih imeli na homeschooling-u že tedaj, ko so še živeli "normal suburban life" v Texasu.
Uporabniški avatar
alesjo
Admiral
Prispevkov: 4648
Pridružen: Ne Nov 04, 2012 12:16
Kraj: kras

Re: Prodam vse in grem

OdgovorNapisal/-a alesjo » Pe Nov 13, 2020 21:50

Jaz sem tudi to že pomislil, ko bi šel v penzijo bi prodal hišo in kar je pač imetja zraven ,bi z tem denarjem kupil eno konkretno jadrnico, ne preveliko, ampak tako ki kljubuje najtežjim pogojem morja in bi odplul, ter se nikoli več ne bi vrnil v svojo domovino, plul bi po tej naši obli dokler bi pač mogel 8) :) mogoče pa če bi pot nanesla bi prišel pogledat v jadran, če se je kaj spremenilo :wink:
jernejm
Kapitan
Prispevkov: 207
Pridružen: Ne Maj 31, 2009 11:11
Kraj: TupaTam

Re: Prodam vse in grem

OdgovorNapisal/-a jernejm » So Nov 14, 2020 00:11

Sailing Zatara spremljam vsak četrtek (in mulce ob torkih) že nekaj let. Gledamo ga z otroki, ker je tudi njim fajn gledat kako obstaja življenje izven teh tirov, po katerih se vozimo. Zatara nam je dala največ volje za pogovor v stilu "kaj pa če bi tud mi".
Ne bomo, ampak je fino v teh časih se pogovarjat še o čem drugem...

V ZDA je učenje z doma precej standardna praksa. Kar nekaj jih živi v taki vukojebini, da ni računice froca vozit uro ali več do šole in potem še nazaj.
V enem delu razlagajo, kako si lahko privoščijo vse skupaj...ehhhh, čisto vsega jim ne verjamem, ker živijo na precej veliki nogi in samo od obresti od prodaje "vsega" se v teh časih ne da živet, obresti na depozite bodo kmalu v minus.
Tipson je imel firmo in je lepo peljala. Zdej al je firmo prodal "na pol" in vleče nekakšne dividende, al je pa sploh ni. Vsega noben ne pove....ko reklama za Vegeto...ali nekih stvari ima, što ne govore se svima... :wink:

Pravi da so vse prodali da bodo "off the grid" in "out of rat race". Žena je prebolela raka in pol so šli. Po mojem bolj to.
Ker biti američan in potovat po svetu - že zavarovanje stane uffffff. Če sam plačuješ (ker delodajalca nimaš) imaš premium insurance, kar je za neudeležbo pri vseh možnih nezgodah po svetu kar priporočljivo, je za odraslega ene štirsto, za družino pa cca jurja mesečno (!!!!!).

Veliko tule nas je podjetnikov. Veliko takšnih, ki podjetja ne jemljemo zgolj kot službo, ampak kot način življenja, kot nekaj kar sem, ne nekaj kar imam. Kako to pustit? Kako reči adijo desetletjem vlaganj in odrekanj? Tudi če firmo prodaš za dobro ceno...sploh recimo če podjetje prevzameš od predhodnikov, ko lahko rečeš, da gre za tradicijo...tudi to zna bit velik hendikep.

Mi je pa super takšna debata, ker si z razmišljanjem o tem, kaj bi bilo če vse pustim in grem, marsikaj pojasniš o tem kdo si in zakaj to delaš.
...ti krmi ga v valovih, ti brani ga v vetrovih...
Uporabniški avatar
glens
Admiral
Prispevkov: 951
Pridružen: To Avg 17, 2010 18:25
Kraj: ACI Ičići

Re: Prodam vse in grem

OdgovorNapisal/-a glens » So Nov 14, 2020 11:24

jernejm napisal/-a:Veliko tule nas je podjetnikov. Veliko takšnih, ki podjetja ne jemljemo zgolj kot službo, ampak kot način življenja, kot nekaj kar sem, ne nekaj kar imam. Kako to pustit? Kako reči adijo desetletjem vlaganj in odrekanj? Tudi če firmo prodaš za dobro ceno...sploh recimo če podjetje prevzameš od predhodnikov, ko lahko rečeš, da gre za tradicijo...tudi to zna bit velik hendikep.



Jaz osebno sploh nimam nobenega problema s tem kar si zgoraj napisal. Mi ni problema predat/pustiti/prodati ustvarjeno, pa je tudi kar nekaj tradivije in trenutno že druga generacija. Moj največji pomislek je predvsem kaj se bo zgodilo z zaposlenimi glede na to, da smo majhen tim (15) in ker so odnosi dobri. Tu mi ni vseeno.
Še vsako barko, ki sem jo imel sem kupil v slabem stanju, vanjo vložil ogromno dela, ji odaril svojo dušo in nato brez obžalovanj in navezanosti prodal in se spustil v nov projekt. Vem, da ni isto, kot firma ampak če ti je že ob tem hudo, nikakor ne pričakuj, da se boš lahko ločil od firme.

Se tudi midva poigravava s podobnimi idejami, ker nikoli se ne ve. Veliko je ljudi, ki to počnejo ampak nekako na koncu moraš imeti plan za takrat, ko ne zmoreš in ne oblvadaš več tkšnega življenja. Ena varianta je liveaboard marina, kjer živi na čolnih veliko ljudi po svetu.

Drugače pa prodam firmo če koga zanima 8), jaz pa po svetu. Sicer ne z jadrnico ampak s Trawlerjem :lol: Hitrost je skoraj enaka, udobje pa neprecenljivo večje :twisted:
Sonicus Ud Istre
Kapitan fregate
Prispevkov: 120
Pridružen: Po Sep 05, 2016 14:48
Kraj: Ljubljana / Novigrad

Re: Prodam vse in grem

OdgovorNapisal/-a Sonicus Ud Istre » So Nov 14, 2020 14:22

jernejm napisal/-a:V enem delu razlagajo, kako si lahko privoščijo vse skupaj...ehhhh, čisto vsega jim ne verjamem, ker živijo na precej veliki nogi in samo od obresti od prodaje "vsega" se v teh časih ne da živet, obresti na depozite bodo kmalu v minus.
Tipson je imel firmo in je lepo peljala. Zdej al je firmo prodal "na pol" in vleče nekakšne dividende, al je pa sploh ni. Vsega noben ne pove....ko reklama za Vegeto...ali nekih stvari ima, što ne govore se svima... :wink:
.


Ja, gotovo ne povejo vseh detajlov...
Ampak če malo razmišljaš, verjetno so dobili kar nekaj denarja, ko so prodali vse skupaj... če gledaš prve videoposnetke, ko so začeli, so prodali ogromno lepo hišo v vrednosti skoraj cca milijon dolarjev (v enem posnetku se za kako sekundo vidi nepremčninski oglas s ceno), pa še kaj drugega, recimo avte (so imeli lep nov GM Suburban/Yukon, to je ziher par deset jurjev), morda je tip tudi prodal kako svojo firmo ali pa še vleče kak profit iz nje, kdove. Nekaj dolarjev najbrž sproti kapne od Youtuba (imajo kar dobro obiskan kanal), imajo svoj merchandise (prodajajo majice, skodelice ipd z logotipom Zatara), morda kak reklamni dolar dobijo od proizvajalcev navtične opreme in drugih gadgetov, ki jih včasih razkazujejo v videih, ali pa vsaj kak kos opreme zastonj...; imajo tudi vkendico v Montani (kjer so lani/predlani bili za Božič) in jo gotovo vmes oddajajo, itd... očitno jim znese.
zebra
Kapitan fregate
Prispevkov: 122
Pridružen: Ne Mar 14, 2010 10:44

Re: Prodam vse in grem

OdgovorNapisal/-a zebra » So Nov 14, 2020 16:42

Prodal in šel.
Uporabniški avatar
H2O
Admiral
Prispevkov: 7546
Pridružen: Po Apr 02, 2007 09:52

Re: Prodam vse in grem

OdgovorNapisal/-a H2O » So Nov 14, 2020 17:03

glens napisal/-a:Drugače pa prodam firmo če koga zanima 8), jaz pa po svetu. Sicer ne z jadrnico ampak s Trawlerjem :lol: Hitrost je skoraj enaka, udobje pa neprecenljivo večje :twisted:

Moj bivši poslovni partner iz Nizozemske je točno to naredil. Prodal je firmo in zdaj s trawlerjem kruza po Sredozemlju 8)
al

Re: Prodam vse in grem

OdgovorNapisal/-a al » So Nov 14, 2020 17:04

zebra napisal/-a:Prodal in šel.


ti si prodal barko, če dobro pogledam.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 7 gostov