Kako začeti z ribolovom
Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1
Kako začeti z ribolovom
Podrobnosti, kot so dovolilnice, nakup opreme itd. bom preskočil.
Bi pa toplo priporočal vsakemu, ki misli namočit ribolovni pribor v vodo, da se pouči o nevarnostih, ki nepoučenim zelo zagrenijo oddih, zabavo pa še kaj.
Seveda je najhitrejši tečaj, če te kdo povabi , ki to že počenja dalj časa in ine brcaš v temo.
Predno začnete morate poznati najbolj strupeno ribo Jadrana.
To je Pauk, Ranj, ki ima še več nazivov toda tadva sta najbolj uporabljana.
Sta dve vrsti, ki pa za športnega ribiča nimata večjih razlik in sta skoraj identična.
Strupene so črne bodice takoj za glavo in prozorni bodici na škržnih pokrovih. Sam sem jih ujel že veliko , toda na srečo moči strupa še nisem preizkusil. Znanci, ki pa imajo to izkušnjo so zelo prepričljivi ko govorijo o bolečini, ki se pojavi takoj po vbodu kot toplota ki gre od mesta vboda proti trupu in takoj za njo bolečina, ki je pa nevzdržna in je res, kar pišejo po knjigah, da prihaja na sam rob razuma-da se ti zmeša- toliko to boli.Za tem pa pride do večje otekline, ki traja dalj časa. (tudi do20-30 dni) Ponavadi je ubod v roke, ker ujeto na trnek pač primemo, da bi jo sneli.
Tukaj morate še vedeti, da je nezmožnost za delo od 2-6 mesecev, ker so sklepi slabo gibljivi. Trajnejših posledic načeloma ni, toda vsak s tako izkušnjo je hudirjevo previden naslednjič, ko je v isti situaciji.
Strup je termolabilen, kar pomeni, da ga uničuje samo temperatura nad 50 stC. Ubodeno mesto se potopi v vročo vodo kolikor ždrži ubodeni, ali pritisne na izpušno cev, ali žge z vžigalnikom, skratka temperatura zmanjšuje vpliv strupa. Moč strupa ni odvisna od velikosti ribe in sama od sebe ne popusti. Imate lahko ribo pet let v skrinji pa bo še zmeraj strupena. Življenski prostor mu je pesek kamor se zakoplje in od tam opazuje ter napada plen. Od nekje 1 metra globine naprej. Ker pa največkrat lovimo na takih terenih je verjetnost ulova kar velika.
Tukaj je treba omenit še Škrpino, Škrpoča toda sta po posledicah samo senca proti Pauku. Ugor in jegulja pa imata strupeno kri, ki pri premalo pečeni ribi lahko pridelaš trebušne težave, ali pri odprti rani zagnojenje in rahlo oteklino.
Sedaj pa res ribolov!
Če se odločite loviti z obale,potrebujete kar nekaj prakse pri metih in opremo bojlše kvalitete, razen hecanja s pomolov, pa plovček pa la la la.
To s pomolov nimam za resen ribolov, čeprav s pravo opremo in pristopom rezultat redko izostane.
Druga zgodba je pa ribolov z barke , ki je ponavadi zasidrana, da nas ne nosi sem in tja-veter, morski tok, valovi.
Sam na neznanem terenu najprej preučim navtično karto. Pogledam kje so podvodni grebeni, plitvine, prehodi plitvo v globoko, potopljene barke-ladje, če se da vprašaš koga od domačinov ali tam kjer ti prodajo dovolilnico, opazuješ če že kdo lovi na kakšni poziciji in podobno.
Pribor je tukaj ponavadi palica v kompletu, ki ne sme biti težka in nerodna, ker jo ves čas ribolova držimo v rokah-bolečine.
Največkrat se lovi na dnu na način, da imamo na dnu svinec 40-50 gr, in dvoje ali troje pramen dolžine 25-30 cm in nevelike trneke. Če sta pri tem načinu palica in mašinca lahko srednje kvalitete, pa najlon in trneki morajo biti vrhunski, ker to občutno poveča uspešnost.
Za vabo je primerno veliko (školjke, polži,rakci, sardele itd) toda najbolj univerzalna je ligenj-kalamar, ker jo prodajajo skoraj povsod, ker se posoli in zdrži na soli kolikor hočemo, ker jo konzumira večina rib , ker ni umazana itd.
Sam največkrat lovim na velikega črva, ki ga sam ujamem in to rdečega iz "kamna", ker je bolj žilav od tistega v mulju, čeprav je tanjši in krajši.
Ribolov pomeni tudi to, da se zjutraj zelooooo zgodaj vstane, spat se gre pa ko riba neha delat še nekaj časa vztrajaš in ugotavljaš kaj naredit, potem pa spokaš z vode dol.
Veliko pozornosti morate namenit vozlom, opremi nasploh in predpripravi.
Na ribolov nikoli brez pelerine, tople obleke, osvežilne pijače-vode, pa še kaj.
O tem se da še veliko filozofirat!
Veliko boste o morskem ribolovu našli na forumu RZS, morski ribolov.
Zadnje čase se nekateri na forumu samo nekaj ku...jo in kregajo toda v starih postih je veliko uporabnega znanja.
Če bo kdo kaj vprašal mu bom odgovoril:
LP
Bi pa toplo priporočal vsakemu, ki misli namočit ribolovni pribor v vodo, da se pouči o nevarnostih, ki nepoučenim zelo zagrenijo oddih, zabavo pa še kaj.
Seveda je najhitrejši tečaj, če te kdo povabi , ki to že počenja dalj časa in ine brcaš v temo.
Predno začnete morate poznati najbolj strupeno ribo Jadrana.
To je Pauk, Ranj, ki ima še več nazivov toda tadva sta najbolj uporabljana.
Sta dve vrsti, ki pa za športnega ribiča nimata večjih razlik in sta skoraj identična.
Strupene so črne bodice takoj za glavo in prozorni bodici na škržnih pokrovih. Sam sem jih ujel že veliko , toda na srečo moči strupa še nisem preizkusil. Znanci, ki pa imajo to izkušnjo so zelo prepričljivi ko govorijo o bolečini, ki se pojavi takoj po vbodu kot toplota ki gre od mesta vboda proti trupu in takoj za njo bolečina, ki je pa nevzdržna in je res, kar pišejo po knjigah, da prihaja na sam rob razuma-da se ti zmeša- toliko to boli.Za tem pa pride do večje otekline, ki traja dalj časa. (tudi do20-30 dni) Ponavadi je ubod v roke, ker ujeto na trnek pač primemo, da bi jo sneli.
Tukaj morate še vedeti, da je nezmožnost za delo od 2-6 mesecev, ker so sklepi slabo gibljivi. Trajnejših posledic načeloma ni, toda vsak s tako izkušnjo je hudirjevo previden naslednjič, ko je v isti situaciji.
Strup je termolabilen, kar pomeni, da ga uničuje samo temperatura nad 50 stC. Ubodeno mesto se potopi v vročo vodo kolikor ždrži ubodeni, ali pritisne na izpušno cev, ali žge z vžigalnikom, skratka temperatura zmanjšuje vpliv strupa. Moč strupa ni odvisna od velikosti ribe in sama od sebe ne popusti. Imate lahko ribo pet let v skrinji pa bo še zmeraj strupena. Življenski prostor mu je pesek kamor se zakoplje in od tam opazuje ter napada plen. Od nekje 1 metra globine naprej. Ker pa največkrat lovimo na takih terenih je verjetnost ulova kar velika.
Tukaj je treba omenit še Škrpino, Škrpoča toda sta po posledicah samo senca proti Pauku. Ugor in jegulja pa imata strupeno kri, ki pri premalo pečeni ribi lahko pridelaš trebušne težave, ali pri odprti rani zagnojenje in rahlo oteklino.
Sedaj pa res ribolov!
Če se odločite loviti z obale,potrebujete kar nekaj prakse pri metih in opremo bojlše kvalitete, razen hecanja s pomolov, pa plovček pa la la la.
To s pomolov nimam za resen ribolov, čeprav s pravo opremo in pristopom rezultat redko izostane.
Druga zgodba je pa ribolov z barke , ki je ponavadi zasidrana, da nas ne nosi sem in tja-veter, morski tok, valovi.
Sam na neznanem terenu najprej preučim navtično karto. Pogledam kje so podvodni grebeni, plitvine, prehodi plitvo v globoko, potopljene barke-ladje, če se da vprašaš koga od domačinov ali tam kjer ti prodajo dovolilnico, opazuješ če že kdo lovi na kakšni poziciji in podobno.
Pribor je tukaj ponavadi palica v kompletu, ki ne sme biti težka in nerodna, ker jo ves čas ribolova držimo v rokah-bolečine.
Največkrat se lovi na dnu na način, da imamo na dnu svinec 40-50 gr, in dvoje ali troje pramen dolžine 25-30 cm in nevelike trneke. Če sta pri tem načinu palica in mašinca lahko srednje kvalitete, pa najlon in trneki morajo biti vrhunski, ker to občutno poveča uspešnost.
Za vabo je primerno veliko (školjke, polži,rakci, sardele itd) toda najbolj univerzalna je ligenj-kalamar, ker jo prodajajo skoraj povsod, ker se posoli in zdrži na soli kolikor hočemo, ker jo konzumira večina rib , ker ni umazana itd.
Sam največkrat lovim na velikega črva, ki ga sam ujamem in to rdečega iz "kamna", ker je bolj žilav od tistega v mulju, čeprav je tanjši in krajši.
Ribolov pomeni tudi to, da se zjutraj zelooooo zgodaj vstane, spat se gre pa ko riba neha delat še nekaj časa vztrajaš in ugotavljaš kaj naredit, potem pa spokaš z vode dol.
Veliko pozornosti morate namenit vozlom, opremi nasploh in predpripravi.
Na ribolov nikoli brez pelerine, tople obleke, osvežilne pijače-vode, pa še kaj.
O tem se da še veliko filozofirat!
Veliko boste o morskem ribolovu našli na forumu RZS, morski ribolov.
Zadnje čase se nekateri na forumu samo nekaj ku...jo in kregajo toda v starih postih je veliko uporabnega znanja.
Če bo kdo kaj vprašal mu bom odgovoril:
LP
Nazadnje spremenil pajer1, dne Ne Okt 21, 2012 17:23, skupaj popravljeno 4 krat.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kot sem omenil v prejšnjem postu je Škrpina samo senca proti Pauku.
STRUPENE BODICE ima od oči po vhu glave, ki se nadaljujejo na pokrove škrg. Bodice od škrpine so krajše, debelejše in bolj toge kot pri pauku, ki so kot igle. predvidevam, da se med transportom del strupa izgubi, ker se ribe med seboj dotikajo. Največkrat so te, kupljene pri nas iz Sredozemlja, Alžir, Maroko, ker so bolj oranžno-rdeče kot iz Jadrana, ki so rjavo- rdeče.
Verjetno jih večina čisti Škarpeno tako, da jo drži za spodnjo čeljust s palcem v gobec, ker je to najlažji način in posledično najmanjša možnost da se zbodeš.
Seveda pa to moje znanje ni sveto in lahko se še kdo javi, ki me bo podučil kaj novega.
Na morju pa lovim že od leta 1986. Takrat sem kupil tudi prvi-po 2h gumicah-stekloplastični čoln, Pasara s kabino 5m dolžine. Izkušenj mi ne manjka, nisem pa .............!
LP
STRUPENE BODICE ima od oči po vhu glave, ki se nadaljujejo na pokrove škrg. Bodice od škrpine so krajše, debelejše in bolj toge kot pri pauku, ki so kot igle. predvidevam, da se med transportom del strupa izgubi, ker se ribe med seboj dotikajo. Največkrat so te, kupljene pri nas iz Sredozemlja, Alžir, Maroko, ker so bolj oranžno-rdeče kot iz Jadrana, ki so rjavo- rdeče.
Verjetno jih večina čisti Škarpeno tako, da jo drži za spodnjo čeljust s palcem v gobec, ker je to najlažji način in posledično najmanjša možnost da se zbodeš.
Seveda pa to moje znanje ni sveto in lahko se še kdo javi, ki me bo podučil kaj novega.
Na morju pa lovim že od leta 1986. Takrat sem kupil tudi prvi-po 2h gumicah-stekloplastični čoln, Pasara s kabino 5m dolžine. Izkušenj mi ne manjka, nisem pa .............!
LP
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Pozdravljen Pajer 1
Tema, katero si načel je zelo dobra tudi razlaga o strupenih ribah je okej vendar bi dodal tole.
Predno se odpravimo na ribolov, kot praviš ti ne tisti iz pomola oz s plovčkom ...., bi priporočil vsakemu da je prvo pravilo na morju da se nobeno ribo, katero ne poznaš dobro ne prijemlje z roko, ko jo dvignemo iz vode pa naj bo to iz pomola ali pa iz barke.
Poznam veliko primerov ljudi kateri so ujeli ribo in jo brez pomislekov prijeli oz zagrabili kot da je igrača in evo nesreča je tu. Ko je enkrat riba v roki je prepozno razmišljati ali je strupena ali ne. To ti lahko povem iz lastnih izkušenj.
Moji prvi začetki ribolova na morju so bili v začetku 80 deseti in imam že kar nekaj kilometrine na morju z obale in tudi iz pomola. Strupeno ribo se ujame iz pomola ravno tako kot iz čolna.
Strupena riba ni samo tista katera ima strupene bodice Pauk ( poznamo štiri vrste katere so si različne po barvi in tudi po obliki to so Bjelac, Mrkulj, Crnac in Žutac), Škarpena, Škrpoč, Golub ( strupene bodice na repu ), Žutulja ( bodice na repu ), Murena (strupen ugriz in strupena kri to pomeni, da je pri čiščenju te vrste ribe potrebno zaščititi odprte ranice, kot so praske oziroma manjše ureznine po rokah in posebna pozornost da ti ne pride v nos ali pa oko ), jegulja ( strupena kri ), Ugor ( strupena kri ).
Toliko za danes LP vsem skupaj.
Tema, katero si načel je zelo dobra tudi razlaga o strupenih ribah je okej vendar bi dodal tole.
Predno se odpravimo na ribolov, kot praviš ti ne tisti iz pomola oz s plovčkom ...., bi priporočil vsakemu da je prvo pravilo na morju da se nobeno ribo, katero ne poznaš dobro ne prijemlje z roko, ko jo dvignemo iz vode pa naj bo to iz pomola ali pa iz barke.
Poznam veliko primerov ljudi kateri so ujeli ribo in jo brez pomislekov prijeli oz zagrabili kot da je igrača in evo nesreča je tu. Ko je enkrat riba v roki je prepozno razmišljati ali je strupena ali ne. To ti lahko povem iz lastnih izkušenj.
Moji prvi začetki ribolova na morju so bili v začetku 80 deseti in imam že kar nekaj kilometrine na morju z obale in tudi iz pomola. Strupeno ribo se ujame iz pomola ravno tako kot iz čolna.
Strupena riba ni samo tista katera ima strupene bodice Pauk ( poznamo štiri vrste katere so si različne po barvi in tudi po obliki to so Bjelac, Mrkulj, Crnac in Žutac), Škarpena, Škrpoč, Golub ( strupene bodice na repu ), Žutulja ( bodice na repu ), Murena (strupen ugriz in strupena kri to pomeni, da je pri čiščenju te vrste ribe potrebno zaščititi odprte ranice, kot so praske oziroma manjše ureznine po rokah in posebna pozornost da ti ne pride v nos ali pa oko ), jegulja ( strupena kri ), Ugor ( strupena kri ).
Toliko za danes LP vsem skupaj.
morje ja zakon
Brez, da bi posebej poudarjal, smatram, da je vse v zakonskih okvirih.
Če bi želel napisati vse je premalo časa in prostora.
Odprl sem samo en majčken del, ki se mi zdi pomemben za uživanje v ribolovu.
Prepričan pa sem, da za ribolov potrebuješ:
-veliko srce
-naravovarstveno noto
-uživanje že s samim početjem
-pa še in še......
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-Tu nekje je ribič-hunter
-odnos do plena
-kulinarični pristop
Ta tema je neizčrpna. Škoda bi bilo mislit, da se da naučit osnov preko foruma. Tu mislim pisat več o dogodivščinah, izkušnjah, dognanjih in o lepših straneh ribolova. To bi rad delil z vami. V končni fazi je le zgolj zabava.
Pa lep novoletni pozdrav z naj željami vsem, ki to berete!
Če bi želel napisati vse je premalo časa in prostora.
Odprl sem samo en majčken del, ki se mi zdi pomemben za uživanje v ribolovu.
Prepričan pa sem, da za ribolov potrebuješ:
-veliko srce
-naravovarstveno noto
-uživanje že s samim početjem
-pa še in še......
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-Tu nekje je ribič-hunter
-odnos do plena
-kulinarični pristop
Ta tema je neizčrpna. Škoda bi bilo mislit, da se da naučit osnov preko foruma. Tu mislim pisat več o dogodivščinah, izkušnjah, dognanjih in o lepših straneh ribolova. To bi rad delil z vami. V končni fazi je le zgolj zabava.
Pa lep novoletni pozdrav z naj željami vsem, ki to berete!
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Odvisno. Načeloma se lovi pod čolnom. Za metanje v stran, naprej, nazaj pa je potrebno dobro poznavanje terena. Če so skale in podobno se hitro pusti vse v vodi, ker zapneš za dno, spužvo, školjko in podobno. Upoštevat je potrebno še morski tok, pogledat kje je sidrna vrv itd. Še pri tem načinu se kar nekaj potrga ne da bi metal v stran.
Ko se pa ciljno lovi, recimo orade, se pa ponavadi sidraš spredaj-zadaj in mečeš malo levo in malo desno po krmi. Ta način se izvaja na peščenem dnu in je malo verjetnosti za zapenjanje.
Jaz največkrat lovim pod barko in to Ribone, Špare,Fratre in podobno. Z drugo palico, ki ima malo močnejši pribor in večjo vabo pa vržem toliko stran, da je kot najlona od 35-45 sopinj in je lahko dvignit svinec od dna.
LP
Ko se pa ciljno lovi, recimo orade, se pa ponavadi sidraš spredaj-zadaj in mečeš malo levo in malo desno po krmi. Ta način se izvaja na peščenem dnu in je malo verjetnosti za zapenjanje.
Jaz največkrat lovim pod barko in to Ribone, Špare,Fratre in podobno. Z drugo palico, ki ima malo močnejši pribor in večjo vabo pa vržem toliko stran, da je kot najlona od 35-45 sopinj in je lahko dvignit svinec od dna.
LP
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
.
Ker je bolj mrtvilo pri meni, bom dodal samo dve stari sliki z nekaj komentarja.
Riba po imenu Kostorog, Balestra,.... verjetno pa še kakšen. Keramika na kateri je fotografirana meri30x30 cm. Ujeta pred AC Ladin gaj v jeseni, popoldanski čas, na običajne naveze za lov sparidov-drobiža, pri dnu s tremi trneki. Neki viri govorijo, kot o strupeni ribi, ki naj bi povzročala trebušne težave. Trije ribiči smo jo pojedli-z žara- in se nam je zelo dopadla o težavah pa nič, ker jih ni bilo. Je prebivalka južnega Jadrana in severno skoraj nepoznana. Od profi ribičev-Hrvatov je ni poznal.
druga slika je pa običajen poribolovni postopek, ki tudi daje nekaj smisla zakaj lovit.
LP
Ker je bolj mrtvilo pri meni, bom dodal samo dve stari sliki z nekaj komentarja.
Riba po imenu Kostorog, Balestra,.... verjetno pa še kakšen. Keramika na kateri je fotografirana meri30x30 cm. Ujeta pred AC Ladin gaj v jeseni, popoldanski čas, na običajne naveze za lov sparidov-drobiža, pri dnu s tremi trneki. Neki viri govorijo, kot o strupeni ribi, ki naj bi povzročala trebušne težave. Trije ribiči smo jo pojedli-z žara- in se nam je zelo dopadla o težavah pa nič, ker jih ni bilo. Je prebivalka južnega Jadrana in severno skoraj nepoznana. Od profi ribičev-Hrvatov je ni poznal.
druga slika je pa običajen poribolovni postopek, ki tudi daje nekaj smisla zakaj lovit.
LP
Nazadnje spremenil pajer1, dne Ne Okt 21, 2012 17:44, skupaj popravljeno 3 krat.
pajer 1
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Kdor misli, da ne zna molit, naj gre na morje!
Strupene bodice
Ko sem listal po lanskoletnih revijah "Peska in
Mare ter More,mi je padel v oči članek o strupenih bodicah pajka in škarpine.Pajer1 je v nekaterih svojih prispevkih zelo dobro in natančno opisal nevarnosti uboda ter posledice.V članku revije je opisano odkritje zdravila proti pajkovem in škarpeninem piku.Ribič Luka Ivanović z otoka Hvara je ugotovil da tekočina očesa ribe, ki nas je pičila ,v minuti ali dveh popolnoma izgine in ni nobenih posledic.Vse to je podkrepil in dokazal z demonstracijo na plaži pred novinarji in ostalimi,kateri mu dalj časa niso verjeli.Pajkove pike je demonstrirala njegova žena,sin, ter Marko Hafner in Toni Drnovšek iz Ljubljane.Pred leti sem bil tudi sam priča,ko je pajek na Pagu pičil prijatelja iz Hrvaške,tako,da je dobil dve infuziji v razmaku šestih ur.Zato je ta članek oziroma informacija zelo dobrodošla za vse nas,ki užitke povezujemo tudi z ribolovom.V kolikor to drži,in jaz to verjamem, bo marsikateremu prihranjena bolečina in nevšečnosti.Če mi bo uspelo kakovostno preslikati članek, ga pošljem.Kdor ima možnost dobiti revijo naj povem da je to št.39 mesec avgust 2007.
Mare ter More,mi je padel v oči članek o strupenih bodicah pajka in škarpine.Pajer1 je v nekaterih svojih prispevkih zelo dobro in natančno opisal nevarnosti uboda ter posledice.V članku revije je opisano odkritje zdravila proti pajkovem in škarpeninem piku.Ribič Luka Ivanović z otoka Hvara je ugotovil da tekočina očesa ribe, ki nas je pičila ,v minuti ali dveh popolnoma izgine in ni nobenih posledic.Vse to je podkrepil in dokazal z demonstracijo na plaži pred novinarji in ostalimi,kateri mu dalj časa niso verjeli.Pajkove pike je demonstrirala njegova žena,sin, ter Marko Hafner in Toni Drnovšek iz Ljubljane.Pred leti sem bil tudi sam priča,ko je pajek na Pagu pičil prijatelja iz Hrvaške,tako,da je dobil dve infuziji v razmaku šestih ur.Zato je ta članek oziroma informacija zelo dobrodošla za vse nas,ki užitke povezujemo tudi z ribolovom.V kolikor to drži,in jaz to verjamem, bo marsikateremu prihranjena bolečina in nevšečnosti.Če mi bo uspelo kakovostno preslikati članek, ga pošljem.Kdor ima možnost dobiti revijo naj povem da je to št.39 mesec avgust 2007.
Dober prijem
lp Gobi
lp Gobi
nemo napisal/-a:Phoglej na to stran, imas animirane vozle za vsako vrsto uporabnikov.
animatedknots.com
Nemo!
Zelo uporaben prispevek. Sam že leta uporabljam vozel za trnke, kateri je opisan pod SNELL KNOT. Pred mnogimi leti, me ga je naučil ribiški kolega iz nemčije, kateri ga je imenoval YUGO KNOTTEN. To pa zato ker mu ga je pokazal ribič iz Beograda. Lovili smo na Vranskem jezeru in od takrat , ko sem ga začel uporabljat, se mi ni zgodilo, da bi se mi najlon utrgal pri vozlu na trnku. Je pa tudi fino to, da lahko vežeš trnek direktno na glavno vrvico, tako lahko uporabljaš tanjši najlon in brez predvrvice. Na celotni vrvici je tako samo en vozel ( toraj samo en slab člen ), pa še ta je odličen. Je pa pač, tako kot pri vseh stvareh, ena slaba stran. Če kje zatakneš, ti ponavadi gre vse, plovček ali svinec, na kateri način pač loviš. Samo pri tako dobrem vozlu vzameš to pač v zakup, ker je dosti plusov , pa samo en minus.
Fantje, pri poskusnem vezanju (za trening predlagam čim večji trnek in debelo vrvico ), ne takoj izgubit voljo.Zgleda komplicirano, ko pa se ga naučiš, vežeš trnek, tudi št. 10 ali 12 , v temi, brez luči. Ko vzameš na nočni ribolov baterijo z praznimi vložki, kot se meni zgodi .Pa ne pretiravat z namotavanjem. Pri manjših trnkih cca. štiri zavoje, pri večjih ali velikih , pa tam največ do sedem zavojev. Če jih je več, se vozel ne zategne enakomerno in izgubi svojo efektivnost.
LP
Nazadnje spremenil atilone, dne So Mar 15, 2008 11:20, skupaj popravljeno 1 krat.
www.4venti.it
ABC NODI DA PESCA
ABC NODI DA PESCA
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 4 gosti