Pomoč pogostih vprašanjPomoč pogostih vprašanj   IščiIšči   Seznam članovSeznam članov   Skupine uporabnikovSkupine uporabnikov   Registriraj seRegistriraj se 
 Tvoj profilTvoj profil   Prijava za pregled zasebnih sporočilPrijava za pregled zasebnih sporočil   PrijavaPrijava 

Koliko zapraviti za manjši gumenjak?
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja

Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po forumu Morjeplovec.net -> Gumenjaki
Poglej prejšnjo temo :: Poglej naslednjo temo  
Avtor Sporočilo
gorenjc
Viceadmiral

Pridružen/-a: Pon Nov 2007 0:22
Kraj: LJ

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 15, 2010 07:13    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

čakej, čakej ....... koliko je pa dolg ? ...... po modelu naj bi bil 3.2m - od kod ti pa podatek, da ga ni treba registrirat ????
Nazaj na vrh
Poglej uporabnikov profil Pošlji zasebno sporočilo
cibro
Admiral

Pridružen/-a: Ned Jun 2007 23:35

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 15, 2010 08:16    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Malo morgen da ga ni treba registrirat. Vse pride, zavarovanje, registracija(vpisni list čolna) nalepke izpit.
na hrvaškem bi šlo če bi bil 3,00 in je motor do 5hp v slo pa bo treba na kapitanijo.
No saj ne bo tok hudo drago. Pregled čolna bo treba, lučke , štriki, sidro.ene 40 eur mislim da je in pred tem zavarovanje cca 40 eur + vpis 20 eur.
Nazaj na vrh
Oltra
Desetnik

Pridružen/-a: Ned Jul 2010 8:12

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 15, 2010 09:45    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ja vem, kateri koli od dveh kriterijev gre čez zakonsko postavljeno mejo (dolžina 300 ali moč motorja nad 5hp) je treba registrirati.
Interpretacija zakona je jasna.
Smile

Meni je pa nekako takole bilo rečeno: Na dolžino čolna naši niso toliko pozorni. Če je kakšen santimeter gor ali dol. Bolj pozorni so na moč motorja in preseganje moči ne tolerirajo.
Najbolj pozorni so na divjo vožnjo v bližini koplacev in takrat tudi padajo kazni.

Če pa bo treba registrirati bom tudi to napravil, strošek registracije je samo 1% približno od nabavne vrednosti čolna, zanemarljivo.

Mimogrede, ta čoln Hrvaških voda predvidevam, da nikoli ne bo videl.

Smile

Imam pravo informacijo glede obveznega zavarovanja čolna:
Čoln je obvezno treba zavarovati če moč motorja presega 10 hp?

lp
Nazaj na vrh
cibro
Admiral

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 15, 2010 10:01    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ne vem kdo ti klobase prodaja ampak če na uradni specifikaciji čolna in na ploščici piše 320cm je to 320 cm. Meni je pisalo 4,03m se pravi 3 cm čez 4 in sem padel v razred od 4-5m in ne od 3-4 metre pri pregledu ne kar nekje. Tako da niso pozorni.
Konje imaš na meji s centini si pa čez. Jaz za 100 eur ne bi reskiral kazni:)

Uvod
V vpisnik čolnov morajo biti vpisani vsi čolni, razen:
• čolna, ki pripada ladji ali drugemu plovilu
• športnega veslaškega čolna, kajaka ali podobnega plovila
• čolna krajšega od 3 m, razen če ima motorni pogon z močjo nad 3,7 KW .

Oblika vloge za registracijo ni predpisana. Vlogi je potrebno priložiti:
• račun za čoln oziroma za motor (v primeru, da gre za prvega lastnika čolna)
• overjena kupoprodajna pogodba za čoln oziroma motor (in račun za čoln in motor, v kolikor čoln še ni bil vpisan in gre za drugega lastnika)
• carinska deklaracija za čoln oziroma motor, ki je bil nabavljen v tujini
• spričevalo (certificate of conformity) o gradni čolna, ki ga izda priznani klasifikacijski zavod
• listina (document of conformity) o ustreznosti gradnje, ki jo izda proizvajalec
• potrdilo o izbrisu čolna iz drugega vpisnika.

Obvezno zavarovanje čolnov proti odgovornosti za škodo povzročeno tretjim osebam:
Obvezno zavarovanje čolnov velja od 10.02.2003. V primeru, da lastnik čolna pri vpisu čolna v vpisnik čolnov k vlogi ne bo priložil dokazila o sklenjeni pogodbi o zavarovanju, čolna ne bo možno vpisati v vpisnik čolnov. Prav tako bo moral lastnik čolna pri podaljšanju veljavnosti dovoljenja za plovbo predložiti dokazilo o sklenjenem zavarovanju.
Nazaj na vrh
ttomi73
Viceadmiral

Pridružen/-a: Tor Jul 2009 22:41
Kraj: Kranj-okolica

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 15, 2010 12:55    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Sori kolega, ki kupuješ čoln za pod pajsko ampak sedaj si pa zakompliciral zadevo. Saj ti bo najbrž polcaj ob čekingu pogledal pod prste ampak s tem reskiraš polno stvari in ko se bo zakompliciralo ob kakem dogodku boš res verjel da ima hudič mlade. Janadino ti je tako preprosto povedal kaj vzet za test pa tud jaz te peljem en krog ampak prepričanega prepričevati je zguba mojega časa. Sori. End of topic!
Oltra
Desetnik

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 15, 2010 15:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

hmmmm
Smile
Priznam, mal me je trgovec prepričal, da grem na 320. Verjetno je imel na zalogi. Smile
Moja krivda je, da sem se mu pustil prepričati.

Radij v katerem se bom s tem čolnom sukal bo 800 metrov. Nenazadnje bo pa lahko tender za kakšen real boat drugo leto. Seveda če me bo zagrabil. ČE.
Kolega je rabljenega bivalca skoraj novega pripeljal iz Anglije za polovično ceno na našem trgu.
Moje povabilo na pijačo velja.
lp
Smile
Nazaj na vrh
Fantocci
Višji vodnik

Pridružen/-a: Tor Avg 2008 14:10

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 14:07    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Ma ne sekiraj se - furaj se s tem, kar si vzel, se privajaj na stvari in kaj nauči. Čez kakšno leto ali dve pa motor zamenjaj za kaj močnejšega.
Škoda, da se dvotaktnikov več ne da kupovati, so odlični za prenašanje in poceni za vzdrževanje. Vsaj moj Mercury 8KS 2T je tak... Lepo vžiga, dobro gre in ni veliko težji od Tomosove štirice. Sam ga nosim tudi več kot 100m, seveda s kakšnim počitkom vmes.
Razlika v hitrosti glede na T4, ki sem ga imel prej, je pa kot noč pa dan (pa zanesljivost tudi, s Tomosom sem imel same sitnosti).

P.S: Star je pa 20 let, lani sem preventivno menjal impeler in še nekaj malenkosti in sem prepričan, da bo ob primernem vzdrževanju lepo tekel še vsaj 10 let.
Nazaj na vrh
Oltra
Desetnik

PrispevekObjavljeno: Tor Jul 20, 2010 23:48    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Smile
Čoln je kupljen, motor tudi, vse dano v vodo in čez weekend napravljenih ene 5 ur vožnje. Vreme bilo ok, v nedeljo popoldne močno pihalo.
Čoln je po pričakovanjih v tem trenutki čisto zadosti zame, 5hp manj ali več tudi. Sicer me že prav zanima kako bi izgledalo gor obesiti ene 20 - 25 hp in napraviti kakšen krogec. Smile
Tudi to bo prišlo na vrsto.
Na čoln sem dal kolesa in tendo, sidro, nekaj dodatne krame. Čoln kvalitetno izdelan, Yam 5hp pa se odlično obnaša.

Eh.
Tukaj pride slaba stran 50 kg čolna in 27 kg motorja. In 50 stopnic. Prenesti čoln in motor po teh stopnicah sem napravil samo tokrat. Smile
In nikoli več. Ni vredno užitkov.
Zato sem danes že naročil prikolico in na avto dati kljuko. Upam da bo do ponedeljka možno nanjo dati celoto in odpeljati do klančine.

In seveda, če me bo zagrabil čez čas registrirati, pojačati moč in mogoče na čoln dati kakšen volanček pa remote commands za motor. Mimogrede a to lahko napravim sam ali moram za to spet dati celo premoženje? Nekako tkole si jaz to predstavljam: v motomarinu kupim sestavne elemente in dobim navodila in to poskusim sam napraviti. Ali komu plačam? Je komplicirano in zahteva doktorsko disertacijo?
Smile
p.s.
Fantocci hvala za spodbudne besede
Smile
ttomi73 oprosti, da sem ti jemal tvoj dragoceni čas. In se ne jezi po tej vročini. Te bo še kakšen infarkt.
Smile
Nazaj na vrh
cibro
Admiral

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 21, 2010 08:39    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Oltra tomi ima čisto prav, lej kaj zdaj delaš kluka, prikolica pa itak je bilo že vsem jasno da tega ne boš nosil niti 10 metrov kj šele100. sploh ko je konec dneva.
Ja v motomarinu kupiš sestaviš in to je to. samo na 3,2 gumo dat konzolo Shocked Shocked pozabi.
Nazaj na vrh
Oltra
Desetnik

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 21, 2010 17:25    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Cibro, seveda tomi ima prav samo se to lahko pove brez razburjanja in slabe volje. Šolo bom in sem sam plačal in nisem slabe volje. Ravno nasprotno.
Smile
Bi vas moral že od začetka mal več poslušati ker ste skozi to že šli. Tko kot bom poslušal tvoj nasvet sedaj, da se konzola ne more dati na 320 ker bi čudno izgledalo. Se strinjam s teboj. Smile

Danes naročil dokončno prikolico z vsemi detajli prevzem v ponedeljek. In tako dogovorjeno, da se bo na njo lahko dal čoln do 400 +/- 20 če me bo jutri mikalo iti na daljši čoln ali večji(težji) motor.
Smile
Vsekakor hvala vsem za vse nasvete in dobro voljo. Ob priliki, ko bo vse kompletirano objavim še kakšno slikco in ocenim red velikosti stroška, mogoče bo jutri komu koristilo.
lp
Nazaj na vrh
matjaz80
Poročnik bojne ladje

Pridružen/-a: Sre Sep 2008 11:10
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Sre Jul 21, 2010 19:11    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Meni je že 4.80m premajhen ko sem na vodi. Vsedrugo ko je v garaži
kocka
Admiral

Pridružen/-a: Sre Okt 2007 20:03
Kraj: Ljubljana

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 23, 2010 07:52    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

Konzolo lahko daš na čoln(imajo tudi manjše) vendar pri Yamahi 5 Confused , te bo precej stalo. Ustavi konje, malo zadihaj, uživaj v tem kar si nabavil in med zimo razmišljaj kako drugo leto.
Nazaj na vrh
Oltra
Desetnik

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 22:44    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

No evo. Zadnje informacije.

Prvič od kdaj vozim sem na avto postavil kljuko. Prikolica sem prevzel in jo pripeljal do obale, nastavil višino valjčkov, dolžine itd. Čoln imel v vodi nekaj dni in končno ga potegnil na prikolico ter odpeljal do mesta na katerem stoji. Smile

Piece of cake. Smile
Sicer je tko da pomoč še enega para rok zelo prav pride in verjetno se bom moral mal navaditi, da to počnem sam. Prakticirat bo treba.
Rolling Eyes

Tkole nekako pod črto: Vse skupaj: čoln (novomar 320, motor yamaha 5hp 4T, kolesa, tenda, špage, sidro, rezervoarček,drobnarije, kljuka in prikolica je stalo okoli 6500 Eurov. Vse je novo, garancije in bla bla.
Veliko ali ne pojma nimam. Tisto kar mislim, da je pomembno je da mi nova igrača že daje zadovoljstvo.
Smile
Za naprej razmišljam o kakšnih 4,5 metre in več konjev. Čez čas. Drugo leto ali čez nekaj let če me bo držalo. In tale čoln bi probal na kakšnih 20 - 25 konjev. Da vidim kako to gre.

S tem čolnom se če ni pretiranih valov da priti do Trsta ali do Izlole. Ne leti, premika se dost počasi, valovi se čutijo, prostora je premalo. Spije kakšen liter na uro in dela kot se spodobi.
Tko kot ste mi že napovedali. Smile Je pa užitek. Smile

Hvala vsem, ki ste svojimi post-i prispevali moji odločitvi. Če se kje srečamo, pijača na moj račun.
Very Happy

lp
Nazaj na vrh
cibro
Admiral

PrispevekObjavljeno: Čet Jul 29, 2010 23:14    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

mah kaj naj rečem, je novo samo ful si preveč plunu, za to vsoto se jaz peljem s 5,2m in 70 konji.Pa ne hodit s tem do trsta, bom pa v nedeljo dol morda se srečamo, bež solemar b51 in bel jonson 70, pomahaj te peljem en krog:)
Nazaj na vrh
matjaz80
Poročnik bojne ladje

Pridružen/-a: Sre Sep 2008 11:10
Kraj: Nova Gorica

PrispevekObjavljeno: Pet Jul 30, 2010 07:19    Naslov sporočila: Odgovori s citatom

tale vsota je res ogromna za tak gumenjak in motor. Mene bi bolelo, če bi toliko zapravit. Ko sem prvi čolniček imel gumenjak 2.9 m in yamaha 4 km, sem za 1 leto staro zadevo porabil tisočaka (dobil sem ugodno). Niti 1 leto nisem zdržal, ker je precej neudobno in sem takoj šel na večje. Problem je v tem, da ko boš ti želel in na večje boš precej evrčkov zgubil, ker boš težko dobil kupca, ki bo pripravljen plačati polivico od tega kar si ti zapravil.
Pokaži sporočila:   
Objavi novo temo   Odgovori na to temo    Kazalo po forumu Morjeplovec.net -> Gumenjaki Časovni pas GMT + 2 uri, srednjeevropski - poletni čas
Pojdi na stran Prejšnja  1, 2, 3, 4  Naslednja
Stran 2 od 4

Pojdi na:  
Ne, ne moreš dodajati novih tem v tem forumu
Ne, ne moreš odgovarjati na teme v tem forumu
Ne, ne moreš urejati svojih prispevkov v tem forumu
Ne, ne moreš brisati svojih prispevkov v tem forumu
Ne ne moreš glasovati v anketi v tem forumu

Povezave:
* Portal Avtobivak
* Forum Strojnistvo
* Pomorska fakulteta