Zastavice na plovilu

Debata o obnašanju in pravilih na morju ter starih in novih zakonih, ki zadevajo navtiko.

Moderatorji: moderator2, moderator, pajer1

Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral
Prispevkov: 404
Pridružen: Če Mar 20, 2008 12:51

Zastavice na plovilu

OdgovorNapisal/-a hrast » Če Mar 27, 2008 22:58

Morda se bo komu zdelo brezvezno, da to omenjam, pa ni tako nesmiselno. Gre se za pravilno označevanje plovil z zastavami. Plovilo mora imeti na krmi zastavo države kjer je registrirano in to v ustrezni velikosti na velikost plovila. Na jamboru na desni strani zastavo države v katerem morju pluje, na levi strani pa zastave klubov itd. Gliserji pa imajo na nosilcu bele luči zastavo kjer so registrirani, nad njo pa zastavo države po katerem morju plujejo. Obe zastavi sta lahko tudi na krmi, toda vedno mora biti zgoraj države v kateri smo gost.
Pišem zaradi tega, ker je možno, da vas bo policija zaradi nepravilnega izobešanja opozorila ali celo kaznovala. Nepravilno izobešanje je lahko iz nevednosti (kar zakon ne upošteva) ali pa provokacija-žalitev (kar zakon sankcionira).
Pa še to bi dodal; na številnih velikih plovilih s slovensko registracijo sem videl tako majhne zastave,da še za robec niso primerne. Ne mislim da bi se morali z njimi pokrivati, sram nas pa le ne sme biti od kod smo, vsaj tiste, ki smo plovila pošteno pridobili.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8817
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Če Mar 27, 2008 23:38

Vsekakor dober prispevek, velikokrat vidim HR in SLO zastavo v obrnjenem vrstnem redu, kar se mi res ne zdi lepo in bi take frajerje kar z veseljem kaznoval... No upam, da bodo to prebrali vsi člani in potem pravilno izobesili zastavice...

Temo sem pa premaknil tam kjer spada.

LP
nosiesta
Poročnik bojne ladje
Prispevkov: 75
Pridružen: Po Feb 18, 2008 09:30
Kraj: MB - okolica

OdgovorNapisal/-a nosiesta » Pe Mar 28, 2008 07:43

Oni dan sem govoril z enim kapitanom, ki mi je povedal in nato še enkrat potrdil, da je obvezno izobesiti zastavo države kjer si registriral plovilo, ni pa obvezno izobesti zastave države v kateri pluješ - je pa seveda vljudno...
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Prispevkov: 600
Pridružen: To Mar 20, 2007 21:20
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Pe Mar 28, 2008 07:51

Tocno tako, tudi sam sem ze opazil, da nekateri radi posalijo in hrvasko zastavo obrnejo narobe ali pa jo tako zavezejo, da plapola zmeckana in jo komaj opazis. Zastava je nacionalni simbol drzave v kateri smo gostje, zato moramo z njo spostljivo ravnati. Ne glede na razna nesoglasja med drzavami! Pravi star pomorski pregovor: " Kdor druge zastave na spostuje, svoje ni vreden!" Posebej zanimiv je odnos Anglezev do francoske zastave. Medtem ko je njihova ponavadi bahasko velika jih lahko slisis, ko v navticni trgovini kupujejo najmanjso mozno francosko in jo potem posmehljivo obesijo tako visoko, da se jo komaj opazi.
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
SeaFun
Kontraadmiral
Prispevkov: 252
Pridružen: To Jan 08, 2008 13:41
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

Zastave

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Pe Mar 28, 2008 10:50

Zanimiva debata , res ne razumem ljudi ki delajo tako kot pišeš Nemo ...obrnjene zastave pa napol razcefrane itd. ...pol se pa čudijo in bentijo kako so na hrvaškem zateženi in "samo nas" ribajo . Zastava je simbol in si jo po ustavi dolžan spoštovat .Sam sem tudi večkrat opazu na barki (predvsem večjih dimenzij) USa zastavo pa hrvaško in nekje na strani še slovensko ...moja razlaga pač je da je USa registracija , pluje na hrvaškem ...pa Slo državljan ...Ampak kakorkoli že jaz se držim pravil in sicer Slo zastava na krmi seveda večja in na loku Hrv zastava na vidnem mestu ...menjam jih vsko sezono da so barve jasne in lepo vidne ...in ...nikoli imel problemov glede tega .

LP
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral
Prispevkov: 404
Pridružen: Če Mar 20, 2008 12:51

OdgovorNapisal/-a hrast » Pe Mar 28, 2008 11:40

Izobešene zastavice ti lahko povedo marsikaj. V tvojem primeru je plovilo- čoln (do 24m) registrirano v USA, pluje v hrvaškem morju, posadka pa je slovenska. Kot sem že omenil je zastava registracije na krmi, na desni zgoraj je lahko samo zastava države kjer se pluje, na levi pa lahko vidiš več zastav, odvisno od posadke ali drugo sporočilo. Edina izjema pri desni strani je samo v primeru, ko še nisi opravil vstopnih formalnosti in obesiš rumeno zastavico. To zadnje se v Jadranu ne prakticira.
Uporabniški avatar
hrast
Viceadmiral
Prispevkov: 404
Pridružen: Če Mar 20, 2008 12:51

OdgovorNapisal/-a hrast » Pe Mar 28, 2008 12:00

Pozabil sem opozoriti, da na desno stran ne obešajte gusarskih zastav, ker sem bil priča, da je lastnik imel težave. Takšne zastavice gredo na levo, kamor lahko obesite tudi spalno srajco stare mame ali kaj drugega.
SeaFun
Kontraadmiral
Prispevkov: 252
Pridružen: To Jan 08, 2008 13:41
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

Zastave

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Pe Mar 28, 2008 12:26

To drži ...kot si napisal ...zanimivo je za jadran neuporaba rumene zastavice ...sam sem imel primer lani ko sem vprašal kapitana v Punatu če lahko iz Slo vod pridem direktno na Punat ali Cres z rumano zastavo , pa je rekel da po enem zakonu ja po drugem pa ne ...sam mi je rekel da imajo zakone ki si naprotujejo glede tega tako da velja nasvet , takoj se prijavit na prvi kapetaniji na hrvaškem ter naprej dalje z zastavo itd....Hvala pa za to glede zastav na levi in desni strani ...tega pa nisem vedel ...še dobro da smo na forumu

LP in mirno morje
SeaFun
Rodman Ventura 890
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8817
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Pe Mar 28, 2008 17:43

Fantje, lepo ste vse skupaj razložili!!! Kot sem napisal že zgoraj, upam, da tole prebere čim več uporabnikov foruma in se v bodoče vede pravilom in bontonu primerno.

No za na levo stran pa si bomo v prihodnosti vsi skupaj omislili zastavico Kluba Morjeplovec.net. :wink:

LP
edincek
Višji vodnik
Prispevkov: 16
Pridružen: Ne Maj 18, 2008 22:32

lepo ste napisali o teh zastavah , a sem vseeno zmeden.

OdgovorNapisal/-a edincek » Ne Jun 08, 2008 22:25

ali torej potrebuje vsak čoln ki pluje preko meje, tudi moja 5m pasara slo inhr zastavo?'
bolj si star boljši si, če le nisi banana
Uporabniški avatar
bolid
Admiral
Prispevkov: 2659
Pridružen: Če Maj 29, 2008 18:56
Kraj: Novo mesto
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a bolid » Ne Jun 08, 2008 22:45

Seveda :P ,če pluješ v drugi državi moraš imeti izobešeno svojo zastavo pod zastavo v kateridržavi pluješ :!:
Ure dnevi leta tečejo....
Uporabniški avatar
nemo
Admiral
Prispevkov: 600
Pridružen: To Mar 20, 2007 21:20
Kraj: SLOBALA

OdgovorNapisal/-a nemo » Po Jun 09, 2008 08:28

Kar se pa gusarskih zastav tice fantje POZOR! Po mednarodni konvenciji, katero je nekje okrog 1974 podpisala tudi Hrvaska, je na plovilih prepovedano obesanje kakrsnihkoli gusarskih ali ostailh nezakonitih zastav. Luski kapetan v Umagu mi je ob nasi, ki jo je naredila in obesila lastnikova hci povedal, da se tako nespostovanje zakona lahko kaznuje. Zakaj reskirati?
EDINI DOBER DAN JE DAN NA MORJU!
Ahelos
Poročnik bojne ladje
Prispevkov: 84
Pridružen: Po Nov 05, 2007 09:10
Kraj: Nauportus

zastavice

OdgovorNapisal/-a Ahelos » Po Jun 09, 2008 09:06

A to potem velja tudi za "naše" zastavice morjeplovca, ki jih bomo dobili?
papa
Viceadmiral
Prispevkov: 442
Pridružen: Sr Jan 30, 2008 12:18
Kraj: ČRNA GORA - MURTER- SLANICA

OdgovorNapisal/-a papa » Po Jun 09, 2008 10:19

Hrast je vse lepo razložil in zapisal, če smo v Hrvaških teritorjalnih vodah je najvišja njihova zastava in je barka registrirana v Sloveniji je naša zastava tik pod njo vse ostale zastave čarterjev, firm, društev in raznih združenj pa pod tema dvema. V vseh drugačnih razporeditvah kršimo zakon in ob morebitnem slabem dnevu nadzornih organov si prislužimo kazen.


lp papa
^^^^^^^^^^^||
|______________||'""|""\__,_
|UNION_je zakon!!||__ |__|__ |)
I(@) |(@)"""**|(@)(@)****|(@)
Uporabniški avatar
Splav
Viceadmiral
Prispevkov: 359
Pridružen: To Jun 10, 2008 09:46

OdgovorNapisal/-a Splav » Sr Jun 11, 2008 08:41

Pozdravljeni. Sem nov na forumu in nekje pač moram začeti. Pa sem se zagledal v to poučno debato okrog zastave. Ker nameravam letos prvič s svojim 13 čeveljskim katamaranom na Hrvaško, sem že nabavil obe (hrvaško in slovensko) zastavi. V grobem poznam pravilo, da mora biti zastava države gostiteljice izobešena pred in nad zastavo registracije. Seveda je v praksi to problem pri manjših plovilih (gumenjaki,...), kjer to ni vedno tehnično možno. Pri takih čolnih (brez jamborja) največkrat vidim, da sta zastavi izobešeni na istem drogu (na premcu ali na krmi), ena nad drugo, kar je verjetno povsem sprejemljivo. Sedaj pa k mojemu plovilu. Glede na to, da na krmi nimam možnosti pritrditve zastave, kaj mi svetujete? Razmišljal sem, da bi obe zastavi pritrdil kar na prednjo napono (seveda hrvaško zgoraj). Druga možnost je hrvaško na (prednjo) napono in slovensko na desno pripono in nižje od hrvaške.

Sicer pa vse pohvale administratorju in ostalim članom foruma za vzdrževanje zanimivih debat in primernega kulturnega nivoja tega foruma.
Mirno morje in široko obzorje.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 14 gostov