Kateri fotoaparat
Moderatorji: moderator2, Marchi, moderator
Ja software v aparatu, ampak to ni originalen. Na žalost so podprti le Cannonovi kompakti, z ostalimi firmami pa je bolj tako tako. Meni je žal da ne morem te zadeve naložiti na moj kompakt Sony. Tako da, če vzameš Cannona imaš dokaj odprte možnosti.
Tu je pojasnjeno, kaj lahko dodatno počneš s to zadevo:
http://chdk.wikia.com/wiki/FAQ
Tu je pojasnjeno, kaj lahko dodatno počneš s to zadevo:
http://chdk.wikia.com/wiki/FAQ
Za 300€ dobiš kar soliden kompakt. Jaz uporabljan canon power shot s3is tako za fotografiranje na kopnem kot pod vodo (z ikelite ohišjem). DSLR so mi preveč nerodni in veliki (menjavanje objektivov,...) in za osebno uporabo so fotografije čisto dovolj kvalitetne (pa tudi na kakem tekmovanju se dobro odrežejo). danes dosti več pomeni ideja in tehnična pravilnost fotografije kot vrhunska oprema.
glede da smo tukaj sami ljubitelji morja pa verjamem, da te bo prej ali slej zamikalo narediti tudi kakšno podvodno fotografijo, tukaj pa so serijska ohišja od olympusa dosti boljša izbora kot canon, saj imajo po dve tesnili in so tudi bolj kvalitetno narejena.
sam sem imel naprednejše kompakte od olympusa in sedaj od canona v cenovnem rangu med 300 in 500€ so bili ok. mogoče so bile pri olympusu barve celo bolj žive.
lp
glede da smo tukaj sami ljubitelji morja pa verjamem, da te bo prej ali slej zamikalo narediti tudi kakšno podvodno fotografijo, tukaj pa so serijska ohišja od olympusa dosti boljša izbora kot canon, saj imajo po dve tesnili in so tudi bolj kvalitetno narejena.
sam sem imel naprednejše kompakte od olympusa in sedaj od canona v cenovnem rangu med 300 in 500€ so bili ok. mogoče so bile pri olympusu barve celo bolj žive.
lp
@NT - dober kompakt tale S90.... samo DSLR objektivi z zaslonko 2.0 so dražji, pa še velik senzor naredita svoje.... za Dinksija verjetno še premalo zoom-a v primerjavi z njegovimi željami ....... podobne karakteristike je imel (ima) že pred skoraj dvemi leti Panasonicov LX3
@Dinksi - združujem več odgovorov v enega, da te ne bi motilo število mojih postov
Na hitro ti razložim razlike in prednosti/slabosti obeh modelov - tiste na kater sem pozoren ko ocenjujem/izbiram fotoaparat :
Canon+.....Panasonic -
-ima več "polavtomatskih" nastavitev - odprtje zaslonke in čas
-malce večjo max resolucijo
-malce večji senzor,
-ročno nastavitev časa proženja
-krajša razdalja v macro načinu
Panasonic + ........ Canon -
-Boljši video, avt.zoom med snemanjem videa
-mnogo boljši zaslon,
-večje odprtje zaslonke, še posebej v tele načinu - manj svetlobe potrebuješ, ko približaš motiv
-širši kot, tisti 3 milimetri niso tako "nedolžni"
-močnejša bliskavica
-daljša časovna nastavitev odprtja zaslonke
Če se misliš malo bolj ukvarjati s fotografijo, priporočam, da prebereš kakšno knjigo, kjer so razloženi fotografski pojmi in v takem primeru je zaradi več možnosti ročnega nastavljanja Canon v prednosti, čeprav bi se potem našli še drugi primernejši modeli.
Za priložnostno fotografiranje se mi pa zdi Panasonic glede na specifikacije primernejši.
@Dinksi - združujem več odgovorov v enega, da te ne bi motilo število mojih postov
Na hitro ti razložim razlike in prednosti/slabosti obeh modelov - tiste na kater sem pozoren ko ocenjujem/izbiram fotoaparat :
Canon+.....Panasonic -
-ima več "polavtomatskih" nastavitev - odprtje zaslonke in čas
-malce večjo max resolucijo
-malce večji senzor,
-ročno nastavitev časa proženja
-krajša razdalja v macro načinu
Panasonic + ........ Canon -
-Boljši video, avt.zoom med snemanjem videa
-mnogo boljši zaslon,
-večje odprtje zaslonke, še posebej v tele načinu - manj svetlobe potrebuješ, ko približaš motiv
-širši kot, tisti 3 milimetri niso tako "nedolžni"
-močnejša bliskavica
-daljša časovna nastavitev odprtja zaslonke
Če se misliš malo bolj ukvarjati s fotografijo, priporočam, da prebereš kakšno knjigo, kjer so razloženi fotografski pojmi in v takem primeru je zaradi več možnosti ročnega nastavljanja Canon v prednosti, čeprav bi se potem našli še drugi primernejši modeli.
Za priložnostno fotografiranje se mi pa zdi Panasonic glede na specifikacije primernejši.
Sam imam v prvem postu omenjenega Panasonica in sem zelo zadovoljen z njim. Mi pa služi izključno za amatersko uporabo ker se niti ne spoznam na fotografijo in stvari ki sodijo zraven. Je pa zelo uporaben za dopustniško fotografiranje....film snema v HD, 12x zoom pa tudi velikokrat prav pride 
LP Blaž
gorenjc napisal/-a:Za priložnostno fotografiranje se mi pa zdi Panasonic glede na specifikacije primernejši.
Verjetno se bom držal tvojega nasveta in vzel Panasonica.
Še nekaj vam lahko napišem, kar bi mogel že prej:
Prejšnji aparat, ki je šel rakom žvižgat je bil 5 in pol let star Sony DSC-P100. Takrat me je stal okrog 90.000sit, kar ni bilo poceni. Pri njem pa me je motilo, premalo zuma, ogromno meglenih slik, prepočasno hitro slikanje, slabo video snemanje....
Aparat bom uporabljal priložnostno, največ slik bo namenjeno otrokom in dopustom za kar mislim, da bo Panasonic OK izbira.
Aja...dobro je tudi, da stoji v ženini torbici..hehe.
Še par vprašanj:
-Čemu služi notranji spomin?
-Kakšno spominsko kartico izbrat? možnosti SD in SDHC pa še kakšna verjetno. Kakšna je razlika? Ima spominska kartica veze s hitrostjo slikanja?
Hvala vsem, ki ste si vzeli čas in me malo osvetlili.
L.p.
Dinksi
Ti bom probal odgovorit...
Notranji spomin po mojem mnenju ne služi praktično ničemur saj ga je dosti le za par slik.
Izberi pa SDHC in sicer vsaj 4GB saj slike zasedejo veliko prostora, filmčki HD pa še več..in bo hitro polna je pa razlika to da je SD samo do 2GB. Glej še na to da bo kartica high speed, to pomeni da hitreje zapisuje podatke.
Upam da sem pomagal s temi amaterskimi odgovori, če sem pa kje mimo usekal naj me pa kdo z več znanja popravi
Notranji spomin po mojem mnenju ne služi praktično ničemur saj ga je dosti le za par slik.
Izberi pa SDHC in sicer vsaj 4GB saj slike zasedejo veliko prostora, filmčki HD pa še več..in bo hitro polna je pa razlika to da je SD samo do 2GB. Glej še na to da bo kartica high speed, to pomeni da hitreje zapisuje podatke.
Upam da sem pomagal s temi amaterskimi odgovori, če sem pa kje mimo usekal naj me pa kdo z več znanja popravi
LP Blaž
SDHC je navadna SD kartica, le da ima lahko večjo kapaciteto, kot ti je napisal že Blaž. HC v kratici pomeni High Capacity... Ponavadi so SDHC kartice tudi hitrejše pri branju in pisanju.
Kaj misliš s hitrim slikanjem ne vem, mogoče to, koliko časa rabi fotka od pritiska gumba do polovice do proženja, se pravi hitrost ostrenja? Če rabiš to hitro, potem kompakt pač ni zate... Ko jaz primem v roke kompakta popizdim v trenutku, saj vse skupaj deluje nekako precej podobno slikanju z mojo Nokio...
Kakšnega rafalnega slikanja pomoje tudi kompakti ne premorejo, če pa slučajno ga, potem je internal memory kar pomembna reč. In če hočeš vse to spravit na kartico, potem ta ni tipa SD ampak CF, vendar teh v kompaktih ni več...
Glede meglenih slik... Nobena avtomatika ni imun za meglene slike, pa če jo naredi Panasonic, Olympus, Canon, Nikon ali pa neka "čunga lunga" kitajska firma. Kadar svetlobni pogoji niso idealni, takrat pač avtomatika useka neko vrednost, ki je lahko za dano situacijo zelo napačna ali pa drugačna niti ni možna... Če imaš vklopljen fleš, potem avtomatika vedno "šopa" s časom 1/60, ki pri normalnih goriščnicah (ne prevelikem zoomu) daje umirjene slike... Če si brez fleša, pa zadeva hitro zaide v področje pod 1/20, kjer pa dela dobre slike samo še izkušena roka in poznavanje fotke ter osnov fotografiranja.
Drugi problem neostrih (meglenih) slik je lahko tudi napačen fokus in s tem povezana globinska ostrina. Ta je pri polno odprti blendi, ki jo omogoča objektiv na polnem formatu senzorja zelo zelo majhna, na kakšnem kompaktu pa je zaradi majhnosti senzorja globisnka ostrina še vedno velika, vendar se lahko pojavijo problemi tudi tukaj...
Glede všečnosti barvnih zasičenosti pa je Canon ponavadi vsem najmanj všečen, saj so njegove barve najbolj naravne. To je splošno dejstvo in tudi Nikon ga je zadnje čase začel srat s pretiravanjem... Če rabim poudarek na barvah to naredim v Photoshopu oziroma kar v njegovem Camera RAW-ju...
LP
Kaj misliš s hitrim slikanjem ne vem, mogoče to, koliko časa rabi fotka od pritiska gumba do polovice do proženja, se pravi hitrost ostrenja? Če rabiš to hitro, potem kompakt pač ni zate... Ko jaz primem v roke kompakta popizdim v trenutku, saj vse skupaj deluje nekako precej podobno slikanju z mojo Nokio...
Kakšnega rafalnega slikanja pomoje tudi kompakti ne premorejo, če pa slučajno ga, potem je internal memory kar pomembna reč. In če hočeš vse to spravit na kartico, potem ta ni tipa SD ampak CF, vendar teh v kompaktih ni več...
Glede meglenih slik... Nobena avtomatika ni imun za meglene slike, pa če jo naredi Panasonic, Olympus, Canon, Nikon ali pa neka "čunga lunga" kitajska firma. Kadar svetlobni pogoji niso idealni, takrat pač avtomatika useka neko vrednost, ki je lahko za dano situacijo zelo napačna ali pa drugačna niti ni možna... Če imaš vklopljen fleš, potem avtomatika vedno "šopa" s časom 1/60, ki pri normalnih goriščnicah (ne prevelikem zoomu) daje umirjene slike... Če si brez fleša, pa zadeva hitro zaide v področje pod 1/20, kjer pa dela dobre slike samo še izkušena roka in poznavanje fotke ter osnov fotografiranja.
Drugi problem neostrih (meglenih) slik je lahko tudi napačen fokus in s tem povezana globinska ostrina. Ta je pri polno odprti blendi, ki jo omogoča objektiv na polnem formatu senzorja zelo zelo majhna, na kakšnem kompaktu pa je zaradi majhnosti senzorja globisnka ostrina še vedno velika, vendar se lahko pojavijo problemi tudi tukaj...
Glede všečnosti barvnih zasičenosti pa je Canon ponavadi vsem najmanj všečen, saj so njegove barve najbolj naravne. To je splošno dejstvo in tudi Nikon ga je zadnje čase začel srat s pretiravanjem... Če rabim poudarek na barvah to naredim v Photoshopu oziroma kar v njegovem Camera RAW-ju...
LP
Kot hitro slikanje sem si predstavljal....grupa se postavi za slikanje in 3-4 slike v 5-tih sekundah, škloc,škljoc, škljoc...da ni tistega, da slikaš, pa čakaš, pa rečeš samo malo še eno za rezervo....pa čakaš, da se aparat spet pripravi....upam, da je razumljivo.
Kaj pa to pomeni?
Panasonic
Hitro zaporedno slikanje: Visoko resolucijska slika, 2.3 slik/sec Maks. 5 slik (Standardni način), Maks 3 slike (Fini način);
High-speed Burst Mode: približno 6.0 slik/sec (prioriteta slike)
približno 10 slik/sec (prioriteta hitrosti)
(snemano s 3M za 4:3, 2.5M za 3:2, 2M za 16:9)
Neomejeno zaporedno snemanje: 1.8 slik/sec
Na tej strani se vidi koliko različnih kartic je na voljo. Od Ultra, extreme, ultimate...pa različne klase 2,4,6,10.
Pod aparatom klikni: V kompletu še ugodneje in te vrže malo nižje kjer izbereš spominsko kartico.
http://www.mimovrste.com/artikel/173030 ... n#kompleti
Razlika:
Kartica Kingston SD4 16GB (class4) 34,89€
Kartica SanDisk EXTREME 16GB(class10) 86,97€
A to sploh kaj pomeni pri omenjenem aparatu???
Se hitreje nalagajo slike in posledično hitreje slikaš???
Verjetno sem že tečen, ampak sem se v življenju prevečkrat zaletel pri raznoraznih nakupih in potem mi je bilo žal.
Hvala
L.p.
Dinksi
Kaj pa to pomeni?
Panasonic
Hitro zaporedno slikanje: Visoko resolucijska slika, 2.3 slik/sec Maks. 5 slik (Standardni način), Maks 3 slike (Fini način);
High-speed Burst Mode: približno 6.0 slik/sec (prioriteta slike)
približno 10 slik/sec (prioriteta hitrosti)
(snemano s 3M za 4:3, 2.5M za 3:2, 2M za 16:9)
Neomejeno zaporedno snemanje: 1.8 slik/sec
Na tej strani se vidi koliko različnih kartic je na voljo. Od Ultra, extreme, ultimate...pa različne klase 2,4,6,10.
Pod aparatom klikni: V kompletu še ugodneje in te vrže malo nižje kjer izbereš spominsko kartico.
http://www.mimovrste.com/artikel/173030 ... n#kompleti
Razlika:
Kartica Kingston SD4 16GB (class4) 34,89€
Kartica SanDisk EXTREME 16GB(class10) 86,97€
A to sploh kaj pomeni pri omenjenem aparatu???
Se hitreje nalagajo slike in posledično hitreje slikaš???
Verjetno sem že tečen, ampak sem se v življenju prevečkrat zaletel pri raznoraznih nakupih in potem mi je bilo žal.
Hvala
L.p.
Dinksi
Hitro zaporedno slikanje pomeni, da držiš sprožilec in aparat slika več slik zaporedoma dokler ga ne izpustiš. Nekateri imajo možnost tudi z enim pritiskom npr. tri slike. Je pa število slik, ki jih je aparat zmožen narediti v eni sekundi, odvisno od velikosti podatkov katere mora aparat shranit na kartico. Če slikamo z večjo resolucijo - več miljonov pixlov- potem je podatkov več, posledično: manj slik v eni sekundi.
Sama hitrost kartice je bolj pomembna pri snemanju HD videa. Resojucija tega je 1920 x 1080, aparat mora posneti 25 (PAL), ali 30 (NTSC) slik na sekundo. Da to količino podatkov sproti shranjuje na kartico mora biti kartica dovolj hitra.
Za novo sezono sem si privoščil nov fotoaparat. Tuda jaz sem pristal na Canonu, in sicer model SX1-IS. Poleg odličnih fotografij, snema video v HD resojuciji. Zelo zadovoljen. Nekaj podatkov:
Ločljivost 10 milijonov točk
Ločljivosti posnetkov (L) 3648 x 2736, (M1) 2816 x 2112, (M2) 2272 x 1704, (M3) 1600 x 1200, (S) 640 x 480, (LW) 3640 x 2160, (SW) 1920 x 1080
Ločljivost filma (HD) 1920 x 1080, 30fps (1080p), (L)640 x 480, 30fps, (M)320 x 240, 30fps
Optični zoom 20x optični zoom (28 - 560mm)
ISO občutljivost AUTO, High ISO Auto (incorporating Motion Detection Technology), 80, 100, 200, 400, 800, 1600
Priključki Hi-Speed USB (Mini-B, MTP, PTP); HDMI Mini Connector; A/V output (PAL/NTSC)
Spominska kartica SD/SDHC pomnilniške kartice
Avtonomija cca. 420 fotografij (z akumulatorskimi NiMH - testirano s Canon NB4-300 baterijami)
Zaporedno fotografiranje pri največji hitrosti 4 fotografije na sekundo
Z novim FW-jem fotografira tudi v RAW formatu. Upam da uspem napraviti kakšno zanimivo fotko z morjeplovskim motivom, ter jo prilepiti.
Sama hitrost kartice je bolj pomembna pri snemanju HD videa. Resojucija tega je 1920 x 1080, aparat mora posneti 25 (PAL), ali 30 (NTSC) slik na sekundo. Da to količino podatkov sproti shranjuje na kartico mora biti kartica dovolj hitra.
Za novo sezono sem si privoščil nov fotoaparat. Tuda jaz sem pristal na Canonu, in sicer model SX1-IS. Poleg odličnih fotografij, snema video v HD resojuciji. Zelo zadovoljen. Nekaj podatkov:
Ločljivost 10 milijonov točk
Ločljivosti posnetkov (L) 3648 x 2736, (M1) 2816 x 2112, (M2) 2272 x 1704, (M3) 1600 x 1200, (S) 640 x 480, (LW) 3640 x 2160, (SW) 1920 x 1080
Ločljivost filma (HD) 1920 x 1080, 30fps (1080p), (L)640 x 480, 30fps, (M)320 x 240, 30fps
Optični zoom 20x optični zoom (28 - 560mm)
ISO občutljivost AUTO, High ISO Auto (incorporating Motion Detection Technology), 80, 100, 200, 400, 800, 1600
Priključki Hi-Speed USB (Mini-B, MTP, PTP); HDMI Mini Connector; A/V output (PAL/NTSC)
Spominska kartica SD/SDHC pomnilniške kartice
Avtonomija cca. 420 fotografij (z akumulatorskimi NiMH - testirano s Canon NB4-300 baterijami)
Zaporedno fotografiranje pri največji hitrosti 4 fotografije na sekundo
Z novim FW-jem fotografira tudi v RAW formatu. Upam da uspem napraviti kakšno zanimivo fotko z morjeplovskim motivom, ter jo prilepiti.
Jadranje je odklop
Elbarto, seveda gre za drugačen standard, to sem tudi napisal, vendar uporabnika, načelno ne zanima za kaj gre v samem drobovju...
Glede kartice... Priporočam ti samo SanDisk, res stane precej več, je pa to druga dimenzija. Stegni se za kakšno extreme 3, ki bo več kot dovolj dobra za kompaktno fotko.
Zakaj SanDisk? Zato, ker je to edina firma, ki dela kvalitetno in si lahko skoraj 100% prepričan, da boš posnete fotke na koncu dneva lahko prenesel v računalnik in bodo vse cele! Pri boljših je zraven tudi nek recovery software, bolje da ga ne rabiš, lahko pa pride prav! Glede velikosti pa ti priporočam raje več manjših kartic, kot pa eno veliko. 4 GB zna biti povsem dovolj velika, pa si rajši kupi 3 take, kot pa eno 16 GB... Razlog pa je kot prvo red, kot drugo pa neka dodatna varnost, saj 3 kartice naenkrat ne bodo crknile...
LP
Glede kartice... Priporočam ti samo SanDisk, res stane precej več, je pa to druga dimenzija. Stegni se za kakšno extreme 3, ki bo več kot dovolj dobra za kompaktno fotko.
Zakaj SanDisk? Zato, ker je to edina firma, ki dela kvalitetno in si lahko skoraj 100% prepričan, da boš posnete fotke na koncu dneva lahko prenesel v računalnik in bodo vse cele! Pri boljših je zraven tudi nek recovery software, bolje da ga ne rabiš, lahko pa pride prav! Glede velikosti pa ti priporočam raje več manjših kartic, kot pa eno veliko. 4 GB zna biti povsem dovolj velika, pa si rajši kupi 3 take, kot pa eno 16 GB... Razlog pa je kot prvo red, kot drugo pa neka dodatna varnost, saj 3 kartice naenkrat ne bodo crknile...
LP
Kdo je na strani
Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov