Zanimive povezave, ki bi sicer spadale v kazala

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 6224
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Zanimive povezave, ki bi sicer spadale v kazala

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Pe Jun 21, 2013 23:14

Zanimive povezave, ki bi sicer spadale v druga kazala...
    Forum precej časa - kako leto - ni omogočal urejanja prispevkov, v katerih je 'preveč' povezav, torej tudi 'mojih' kazal. O tem, kaj približno doslej vemo o naravi te težave. Dokler to ni bilo odpravljeno, sem sem nametal reči, ki bi sicer po vsebini sodile v druga kazala. Problem je bil še posebej s posodobitvijo kazal, pri katerih je bilo spremenjeno ime oziroma URL naslov, torej kazala, ki so tedaj vsebovala neveljavne povezave.
    Edit: Približno od pomladi 2014 urejanje prispevkov z veliko povezavami spet gre, tako da vsebino iz tegale kazala postopno spravljam v kazala kamor spada; za tiste, ki pa so se navadili, da so te reči tu, pa bom pustil tudi tole kazalo - itak bo spravljanje v 'redna' kazala najbrž trajalo...
    Edit: Konec 2017 ali v začetku 2018 je bil hkrati zamenjan SW foruma in se je admin odločil, da omeji čas, ko lahko urejaš vsebino svojega prispevka. Ker ne morem več urejati kazal tam, kjer nisem moderator, tale tema dobiva novo vlogo, in sicer da lahko vanjo pospravim zanimive povezave, ki bi jih sicer dodal kam drugam, kjer jih zdaj ne morem, ne želim jih pa izgubiti. Lahko, da bom tako zbrano gradivo kasneje kam prenesel, morda pa bo tudi trajno ostalo le tu.

Kazala
    Običajno kazalo baze znanja
      V njem in na podkazalih, kamor kažejo povezave iz njega - je precej več vsebine, kot v tej temi. Ko se je to dalo, je bilo najprej večinoma tudi urejeno po področjih, torej mornarske spretnosti in plovba, motorji, gradnja in vzdrževanje, materiali, vreme, precej pa tudi že v podkazalih za posamezna področja, ko je v enem kosu postajalo nepregledno in zapleteno za urejanje... Urejenost se je poslabšala pred nekaj leti, ko se dalši čas nisem dosti ukvarjal s forumom tudi zaradi tega in posledice tega niso bile nikoli do konca odpravljene predvsem zato, ker sem od upokojitve bistveno več zunaj in bistveno manj blizu računalnikov.
    Stara tema zanimivih povezav
      Tudi na tej povezavi - in tistih, kamor kaže iz te - je precej več vsebine, kot v tej temi; dober del je urejen (prenešen) v novejša kazala, ampak marsikaj je ostalo še samo tu - in ko se je to dalo, je bilo večinoma tudi urejeno po področjih, torej mornarske spretnosti in plovba, motorji, gradnja in vzdrževanje, materiali, vreme ... ampak je bilo preveliko, da bi uspel urejati.
    Seznami trgovin, mojstrov... - podforum o tem
    Kazalo povezav na trgovine, storitve, usluge - tu v BZ, ker ga v tistem podforumu ne bi mogel dopolnjevati


Sledi pa tisto, česar nisem mogel urediti tja, kamor menim, da spada. Vseeno mislim, da je veliko uporabnega - in za silo pregledno - tudi tu.
Dalj časa zanimivi prispevki v Zanimive poti morjeplovcev
    Od tu dalje začnem spet dodajati 201808 sem zato, ker ne morem več urejati starih prispevkov tam, kjer nisem moderator, in to vsaj dotedaj, če/ko bom bodisi dobil pravice urejati starejšo vsebino na prejšnjih lokacijah bodisi v BZ naredil novo namensko kazalo o čem, recimo tega za zanimive poti.
    Ideja za mini križarjenje - iz Novega Vinodolskega, dobri nasveti
    Dopust z Auroro - Marjan T. 2007 - in tudi slike so še
    Tema Vez na obalo - je bila zelo uporabno posrana
    Nikola T. napisal/-a:Zoro
    Poglej Pavletov blog S57RA. Trenutno je na Fidjiu. Srečal je Jasno Tuta.
    Poglej ZS imaš njegov kontakt.
    LP Iztok

    Zgornje je poskrbelo, da so se srečale - in skupaj dobro imele nekaj dni - posadke treh jadrnic s Slovenci na otočju Fiji
Razno
    Tudi to je 201808, bodisi da ne ne morem urejati starejših prispevkov tam, kamor bi spadalo, bodisi da še ne vem, kam bi dal, ne želim pa izgubiti.
  • Razdalje z čolnom - odgovor na vprašanje, do kam z Ugljana pluti z gumenjakom pod 5 m
    Tema kasneje zajame, s čim je kdo prišel kako daleč, kako je to počel, kako se je izšlo (večinoma odlično) in tudi na kaj je treba pri tem paziti. Čez nekaj časa pa so pisci k temu začeli dodajati tudi podatke o dosegu svojih čolnov (recimo o porabi na miljo pri potovalki in podobno), kar zna marsikomu tudi priti prav.
  • Hitrost vašega plovila - začelo se je podobno kot na zgornji povezavi
    Morjepolovci so potem v odgovorih večinoma napisali o plovilu, motorju, skupni masi ter optimalni hitrosti (potovalki) ter maksimalni hitrosti in često še porabi pri potovalki in maksimalki.
    Zamenjava kablov - moram preveriti, ali je že kazalu električnih povezav (to ali kaj vsaj tako dobrega)
    Spoji žic - kako? - velja podobno
  • Zanima me vaše mnenje Suzuki 2.5 Vs Honda 2.3 - v odgovor na to vprašanje je nastala odlična tema
    Predvsem so pisci zapisali ne le kateri jim je bolj všeč, ampak tudi, zakaj jim kateri bolj ustreza, in vsebina je zdaj po mojem odlična osnova za presojo ustreznosti katerih koli malih motorjev.
  • Plesen na barki, vlaga v barki - tema je o vzrokih, odstranjevanju, preprečevanju
    Prispevek na povezavi pa je o tem, kdaj in zakaj ni nujno najbolje nepredušno zapreti barko z lovilci vlage na higorskopno sol
  • Pridružil bi se posadki jadrnice - to je tu, dokler pe ni kazala povezav na možnosti, kjer se lahko nauči jadranja in plovbe
    Zamenjava kablov - v odgovor kepca da kratek pregled potrebnih presekov kablov in omeni vse ostalo bistveno
Začetki...
    Kako s(m)o člani morjeplovca začenjali... - Kdaj-zakaj-kako?
      Mornarček je postavil vprašanje l. 2008 in v odgovor je bilo napisanih nekaj odličnih opisov začetkov - nekateri od otroštva, drugi kasneje: Novinec, AndrejV, Atilone... Leta 2012 je na svoje vprašanje odgovoril tudi mornarcek - in potem še kdo za njim. Branja vredno.
    Nasveti in izkušnje z napihljivim čolnom na vesla
      Bila so vprašanja, če se po katerih sme ali ne, pa kako daleč od obale se sme in/ali je ali ni pametno, pa kaj je še imeti v mislih. Tisto na sliki, ki je ni več, je bil 4 m dolg ovalen napihljiv čoln, ki se ga da približno veslati, torej dejansko igrača, niti ne športni rekvizit.
      Pa pri koncu še nekaj izkušenj tistega, katerega vprašanje je začelo temo...
    'Priobalne igrače' so lahko zelo različne
      En res dober morski kajak za potepanja in še dva druga res dobra kajaka, vsi s stranskimi plovci in jadri: Triak ter Hobie Adventure Island se v dobrih rokah - za mnoge presenetljivo - dobro obnesejo tudi v razmeroma težkem morju in močnem vetru. Jaz pa sem začenjal s takole in - sicer pod drugim imenom - take še vedno delajo.

Navigacija in karte
    Navtična karta sveta Navionics
    val napisal/-a:Na spletni strani http://www.navionics.com je spletna navtična karta sveta.
    Za te destinacije ,ki jih poznam se mi zdi karta zelo detaljna.

    Odlične karte Hrvatske (topografske in orto-foto --> slike iz letala)
      Preglednik kart - Agencija o zemljiščih na Hrvatskem. Jaz razkliknem (umaknem kljukice) na kategorijah 'Županije' (umakne rdeče meje teh teritorialnih enot in 'ARKOD' (umakne katasterske številke, ki sicer zakrivajo tisto, kar me zanima na kartah).
      http://preglednik.arkod.hr/ARKOD-Web/#m ... rs=DOF_NEW je povezava na približno tako, kot me zanima.
      Navigacije z vlečenjem z miško ni, karte so pa zelo dobre. Na topografski so na morju globine podobno kot na navtični, imena vsakega zalivčka in rtiča; na orto-foto pa je deset metrov dva-tri centimetre (odvisno od nastavitve ločljivosti ekrana računalnika ipd.). Če na orto-foto karti klikneš naselja tako, da je obarvan T (tekst), dobiš tudi imena večjih naselij (recimo Medulin). Za imena manjših naselij (skoraj vsaka skupina hiš) pa je treba preklopiti v topografsko karto (tudi Premantura, Pomer, Banjole, Mušoga, Volme...), ki pa ni ravno ažurirana (Volme je na topografski le cerkvica in nekaj hiš okrog nje).

      Na forumu sem to prvič videl v prispevku Bašič draga , ki ga je napisal potapi
    Še en zanimiv prikaz na karti
      Oosnova so Google karte, ampak prikaže imena otokov, naselij itn., kar na google kartah neposredno često ni prav OK.

      Prvič videl v prispevku, ki ga je v ugankah prilepil gorenjc
    Peljar

    Sidrišča z bojami in brez boj

    Slovenske karte na www psepoti.si
      To obljublja kup dobrot in po površnem pregledu kaže, da obljubljeno tudi nudi:
      • topografska karta, relief, plastnice, ortofoto (letalski posnetki)
      • pomembne točke na karti, kot so planinske postojanke
      • lastne poti, katerih opis verjetno lahko narediš dostopen tudi drugim
      • verjetno tudi višinske profile poti in podobno.

    Slovenske karte na najdi.si
      To je soliden zemljevid - ortofoto posnetki so recimo dobri - ampak ne najdem, kako bi recimo lahko kam vključil bližnjico na določen kraj na tem zemljevidu. Je pa:
    • topografska karta, relief, plastnice, ortofoto (letalski posnetki)
    • pomembne točke na karti, kot so planinske postojanke
    • lastne poti, katerih opis verjetno lahko narediš dostopen tudi drugim
    • verjetno tudi višinske profile poti in podobno.

    Razne karte - videl Italjo in Jadran, Britansko otočje...
      - hvala, _commandos_
      Ni vse ažurno - ampak na ažurnost se itak nikoli ne smeš slepo zanesti - in ponekod (Danska, Islandija...) je ločljivost nizka, ampak sicer prima.

      Edit: V bistvu je to Navionics karta (Pajerjeva povezava zgoraj) z istimi omejitvami, kot Navionicsova stran, le je ta strežnik v Risoko in bo morda delala tudi, če osnovna kdaj ne bo razpoložljiva.
    Bližnje Sredozemlje na My-Sea...
      Hvala, Bouges Nina in Od kapitana zena
      Zajema pa (v času, ko sem to pisal) Grčijo, Hrvaško in Turčijo.
    O sekstantih...
      Predvsem malo o tem, kje bi se dalo naučiti, in malo o tem, kakšni in kje bi se dali dobiti

Vreme...
    Kamere Bohinj
      Zdaj spet prav v prispevku Vreme v Bohinju - na prikazu se lepo vidi, ali je trenutno veter ugoden za jadranje, na drugih povezavah v temi pa še marsikaj
    Stari vmesnik za Aladina za Bohinj
    Radarska slika padavin nad večino Evrope - češka stran
    Animacija slike oblačnosti in padavin na Adrialog
    RIMETEO vremenski portal
    bouton napisal/-a:V zadnjem času z veseljem spremljam RIMETEO vremenski portal:
    http://rijeka.meteoadriatic.net/wordpress
    https://www.facebook.com/RIMETEO

    Všeč mi je, ker komentirajo tudi gbalno vremensko dogajanje in kako to vpliva na lokalno vreme.
    V zadnjem mesecu se eliko ukvarjajo zakaj ni zime pri nas in kdaj bo.
    Sam nisem vedel zakaj so poli tako zelo pomembni za razvoj vremena :)

    The Weather Window - Frank's Weather na mailsail com
    Predict Wind - Free pregledovalnik za GRIB datoteke - in pojasnila o virih itn.
    GRIBfiles - njihova domača stran - to moram šele 'naštudirati'.
    PasssageWeather
      Brezplačni vremenski podatki za plovbo čez oceane - dejansko ne pokriva samo tu in tam, podobno kot spodnji buoyweather. So pa Zip vremenske karte (ni treba biti ves čas onlnine; snameš za kasnejše pregledovanje brez povezave).
    Buoyweather
      Vreme za pomorščake v glavnem za - teoretično - ves svet... V praksi imajo v Evropi pokrito okolico Nemčije in del Atlantske obale. Vzhodnega dela mediterana recimo ni - ali vsaj jaz ne najdem.

    Swellmap
      Poudarek na valovih in tokovih. Napovedi Italija in okolica, iz seznama se da pobrati napovedi za za wave-surf zanimive kraje - za te je reč verjetno predvsem namenjena. Ima pa tudi odčitane podatke z boj, ki so - bolj ali manj - po vsem svetu (odvisno, koliko jih kdo kje finansira), in dobre razlage precej za ves svet...
      V napovedi (messinska ožina takrat, ko sem pisal tole) utegnejo biti prazni grafi plimnih tokov.
      Pri razlagi pa so na karti recimo pričakovane višine valov po vsem svetu in podobno. Sicer mi je zelo všeč.
Zastavice in njih pomen - in podobno
    Zastavice pomenijo črke - in še kaj
      Recimo 'A' - 'alfa' pomeni 'Imam potapljača v morju, izognite se me na varni razdalji in počasi'... Spet odlična Christine de Merchant z odličnimi povezavami.
Prva pomoč in podobno

Preprečevanje padca v morje
Varnostna gurtna

Oblačila in osebna oprema (predvsem) za težko morje
    Zunanja oblačila
      Primerjava malo po cenah in izdelovalcih, a tudi po kategorijah - obalne/coastal, za odprto morje/offshore, oceanske/ocean - pa o plasteh, materialih, krojih in tudi o lastnih izkušnjah.

In če že padeš vanj, kako ostati živ ali vsaj povečati verjetnost za to
    Tu pridejo povezave o rešilnih pasovih
      pride...
    Načini plavanja, pri katerih dalj zdržiš

      US Navy SEALs Combat Swim - en razlog za ta način plavanja je, da si pri tem manj opazen, drugi pa, da je razmeroma gospodaren - tudi, ko plavaš v obleki in z opremo. To pa po mojem pomeni tudi gospodarnejše plavanje v obleki, rešilnem jopiču ipd., verjetno pa tudi ko vlečeš s seboj koga, ki je poškodovan ali nezavesten.

      Doslej sem v obleki (iz z napihljivim rešilnim pasom, ki mu je počil meh) plaval v obleki 2-3 ure v bazenu v simuliranem slabem vremenu (zalivanje s cevjo in vedri) in kake pol ure - tudi brez rešilnega pasu - v Bohinjskem jezeru ob do vrha zaliti jadrnici pri med 20 in 30 vozlih vetra, tako da čisto brez izkušenj pri tem v resničnih okoliščinah nisem.

      Precej redno sem tudi plaval čez Bohinjsko jezero po dolžini (ok. 4 km) in tudi v morju največkrat ob obali na večje razdalje, včasih tudi v precej vetra, a to večinoma ne v obleki in z lopatkami na rokah, kar pa ni realno oziroma primerljivo položaju pri zapustitvi barke v sili.

      Imam namen naštudirati način Combat Side Stroke; kakih deset km sem sicer že preplaval na ta način in ko bo izkušenj še kaj več, tudi napišem več.
      Na kaj paziti pri plavanju na nemirnem morju - sicer namenjeno triatloncem (se ujema z mojimi sicer omejenimi izkušnjami)
      Nevarnosti pri padcu v mrzlo vodo in kako biti temu kos - Dry drowning se že verjetno največkrat zgodi pri skoku ali padcu v vodo.
    Reševalci na morju

    Potapljanje...
      Potapljaške oznake, potapljaška boja
        Diver Flag Laws US predpisi o označevanju potapljačev - tole je ponovljeno na kupu strežnikov v ZDA
        O potapljaški oznaki pri Christine DeMerchant
          Tudi malo zgodovine, pa kaj velja v Kanadi (in v katerih predpisih je kaj predpisano); tudi povezava na še eno US pojasnilo o označevanju potapljačev, potopov, ladij s katerih se izvaja ali spremlja potop...

          Za nas podobnega pravnega vira nisem našel. Našel sem člene o boji s potapljaško oznako kot obvezen del opreme potapljača z avtonomno potapljaško opremo, ne pa kakršne koli omembe recimo za potope na dah itn. Tudi nismo našli nič izrecno o ravnanju plovil v bližini boje. kr3mn1 je napisal, da je vprašal in dobil pojasnilo od Pomorske uprave v Kopru.
          kr3mn1 napisal/-a:...
          MT: oddaljenost od boje neposredno ni omenjena v našem zakoniku, je pa sodno odvodena kot oddaljenost od ograje kopališča - po princpipu, tam kjer je boja potapljača, tam je tudi potapljač - 50 metrov.

          Boja v zakonodaji RS ni definirana.
        Vzbujanje vedenja o pomenu potapljaške boje in o označevanju potapljačev
        Zgodovina nastanka rdeče-bele zastavice za oznako potopa - kaže, da je njen 'oče' Denzel J. “Doc” Dockery
        Potapljaške zastavice na Deep-six - tudi signalne zastavice črk in njihov drugotni pomen, vključno in poudarjeno s tistimi s pomeni, ki zadevajo (tudi) potapljače

      Kar zadeva potapljače na britanskem ministrstvu za zdravje

Knjige, priročniki in sicer odlično - ali vsaj zelo dobro navtično branje...

Vrvi ipd. in zadeve v zvezi s tem
    Tole je prenešeno tudi v namensko temo, kamor kaže zgornja povezava, in kjer bom zbral tudi gradivo o tem, ki je že raztreseno drugje. Novo gradivo in povezave nameravam prenesti tja - v izjemnih primerih morda na obe mesti.

Gradnja, vzdrževanje, popravila...
    Izolacija kabine Litijeva mast
      tudi za mazanje črpalke v WC, da ne škripa in zbudi vse okolice.
    Olja za dvotaktnike
      kaj kdo od morjeplovcev uporablja in zakaj, pa tudi kje kdo od njih dobi in po koliko

    Kako poskrbeti, da močno obremenjen Z pogon zdrži dolgo
      Admin je napisal, da s hlajenjem z navadnim tušem - brez tega kaplja na nogi v hipu izpari, torej ima 100°C ali več, če pa je tako 'vodno hlajeno', pa se ne pregreje.
    Kaj dela vplinjač
      Nimam časa sčarati česa tako, da bi se mi zdelo dobro, za osnovo za začetnika bi pa lahko bilo tole... - čeprav je pojasnilo od vplnjača na skuterju
    O porabi motorjev, ki ženejo električne agregate - z naborom dobrih povezav na vire.
    Digitalna programabilna motorna elektronika EFI (Electronic Fuel Injection)
    Priročniki za električne motorčke - trolling motor...
      Za zdaj vsaj ene znamke - tiste, s katero ima nekdo od naših težave

    Menjava gume pri Saildrive
      - kaj, kdaj, za kako povezava za navodila, en video; dinksi jih je že nekaj zamenjal - ko bo naslednji od naših, bo najbrž tudi pofotkal in opisal.

    Gumenjak, dobra znana znamka ali njena kopija? - kaj kupiti?
    Kako in zakaj izbrati - predvsem material, pa tudi drugače
    Varjeni ali lepljeni gumenjaki
      Zanimivo o tem, kdaj se pusti tudi hipalon uspešno variti; pa tudi kdaj kaj izbrati (enako velik in trden PVC gumenjak bo lažji, a manj trajen...)
    Vzdrževanje gumenjaka - zlasti PVC - v temi o materialih in njihovih lastnosti ne uspe shraniti sprememb, torej tu, kar bi sicer spadalo tja
    Antifouling gumenjaka
    Popravila gumenjakov - prerezan tubus itn.
      V zadnjem prispevku je nasvet, kako in s čim sam, v prejšnjih tudi naslovi mojstrov, ki so se pri tem že izkazali.
    Povezava na še eno dobro pomoč

    Val navtika mislim da ima dobre teste gumenjakov - Mare Čurin je na forumu MareC

    Pa še kakšni so in kateri za kaj - iz Poleta




    Čistilo za odstranitev lepila stare nalepke z gumenjaka (MareC) Čistilo za kopalne kadi domače izdelave namesto večine super truper tovarniških čistil
      http://shannonaestydiygoodies.blogspot. ... eaner.html

      Imam vtis, da bo uporabno tudi pri navtiki, kjer koli je problem vodni kamen in mastno.

      Rabiš čisto plastenko s prišilko, nekomplicirano (in običajno poceni) tekoče milo in ocetno kislino (primeri, iz česar poiščeš pri nas dostopne ekvivalente, so na povezavi). Zmešaš tekoče milo in ocetno kislino v razmerju ena proti ena (treba ugotoviti koncentracije v tistih izdelkih) in pretreseš.

      Uporaba: popršiš, počakaš četrt ure, nato podrgneš in spereš. Če je potrebno, posuj še malo jedilne sode (to mora biti odstranjevalec maščobe in vodnega kamna, verjetno pa uporabno še za marsikaj)

      Obstaja še ena v bistvu enaka mešanica, v kateri je še borax
      BEST Homemade 409 Multi Purpose Cleaner Recipe:
      1 – Spray Bottle
      2 Tablespoon – Distilled White Vinegar
      1 Teaspoon – Borax
      1/8 Cup – Dawn Dish Soap
      1 Cup – Hot Water

    Vzdrževanje rezervarjev za vodo
      viewtopic.php?t=13763
      Tole je bilo začeto z vprašanjem o koloidnem srebru, zajema pa tudi v praksi preizkušene - tudi že doooolgo znane rešitve.

    Vsisi in izpusti za vodo, ventili itn.

    Kaj (vse) je korozija
      viewtopic.php?t=13338
      Tole pa je bilo začeto v pojasnilo nekomu, ki je mislil, da to pomeni samo rjo železa, pa se je pokazalo, da ni bil edini, ki tako misli.

    Občutljivost/odpornost epoxi-jev na UV - osnove
    [url=http%3A%2F%2Fwww.hrsd.com%2Fpdf%2FCoatings%2520Manual%2F2011%2FAPPENDIX%2520C.pdf&ei=iMcZVMfeL4fVPPuMgZAN&usg=AFQjCNHb9uw4c6sIsIEqKbHKydtFJGlacA&bvm=bv.75097201,d.ZWU]http%3A%2F%2Fwww.hrsd.com%2Fpdf%2FCoatings%2520Manual%2F2011%2FAPPENDIX%2520C.pdf&ei=iMcZVMfeL4fVPPuMgZAN&usg=AFQjCNHb9uw4c6sIsIEqKbHKydtFJGlacA&bvm=bv.75097201,d.ZWU[/url]

      Koda: Izberi vse

      [url]http://www.hrsd.com/pdf/Coatings Manual/2011/APPENDIX C.pdf[/url]

      Forum po vsem sodeč zaradi presledkov noče prijeti (prikazati) te povezave... Prime in sname pdf na tem naslovu pa, če naslov kopiraš in vstaviš v naslovno vrstico brskalnika.
Elektrika (štrom...) na barki
    Tristo Krjavljev, ampak tistega kazala, kjer že je elektrika na forumu, se res še vedno ne da vzdrževati... Povezava nanj je pa tule:

    Preprečevanje galvanske korozije - 'cink protektorji' in podobno

    Polnjenje akumulatorjev iz alternatorja
      viewtopic.php?t=6209
      Nakladanje o polnjenju akumulatorjev, izgubah pri tem in podobnem. Začne z začetniškimi vprašanji, pa zajame večino bistvenega.

Kak potep - ali nasvet zanj...

Snovanje (design) plovil
    Nekaj forumov, pa tudi nekaj zanimivih izdelovalcev in načrtovalcev
      http://www.boatdesign.net/‎ - prodajalci načrtov so 'vsak svojo malho hvali', tu pa je razprava in največkrat lepo utemeljena
      google boat design - tu se najdejo prodajalci načrtov in plovil - pa tudi kakšna šola in njena gradiva
      http://www.rolls-royce.com/marine/ship_ ... /index.jsp - Rolls-Royce je naredil načrte in izdelal kup zanimivih plovil, tudi takih za posebne namene, recimo vlačilce za sidranje tankerjev, ladje za oskrbo naftnih ploščadi in podobno. Meni zelo zanimivo, kakšne ponujajo zdaj...

Kazalo povezav na teme o tipih jadrnic
    Tip jadrnice 'mini-12' - o tipu
      Majhna balastna jadrnica za eno osebo, ki pa ima - kar zadeva jadranje - vse, kar imajo veliki in je zato zelo dober učni pripomoček; ker je monotip (vse pri nas dovolj enake), je tudi zanimiv tekmovalni 'dirkalnik', čeprav gre (kontrolirano) le dobrih 6 vozlov.

      O tem, kar vem ali domnevam, od kod se je vzela, pa malo o tem, kako se z njo plove v lahnem in kako v močnem vetru, pa tudi, kako smo jih dajali v vodo in iz nje, popravljali in tako naprej.

      Kazalo dogodkov, povezav itn. v zvezi z jadrnicami 'mini-12'

    Tip jadrnice Sea Devil, zdaj Snark Sea Skimmer
      Odporna le ok. 30 kg težka jadrnica za 2, ki jo delajo že več kot trideset let. Moja prva (kupljena rabljena 1979, prodana dalje kakih 10 let kasneje).
    Še o eni majhni jadrnici - Sunflower 3.3
      Podobna majhna in lahka, a odporna jadrnica, v kateri pa si bolj suh kot v zgornji.


Razno...
Edit: Urejena (povezave prestavljene pod besedilo in potem to stestirano) vsaj polovica prispevka.
Odstavki o zgodovini so bili prestavljeni v temo viewtopic.php?p=140690#140690

viewtopic.php?t=16351&highlight= Glisiranje jadrnic - treba bo narediti kazalo o glisiranju - in tja notri dati povezave na težišče, maso, moč, pogon/prenos, teorijo, simulacije... in praktične izkušnje.
Correct me if I am wrong, please.

Če bi se dalo upravljati starejše prispevke, bi bila kazala ažurnejša, v mnoge članke vrnjene slike, popravki vnešeni v izvirne članke in s tem vsebina pravilnejša in preglednejša...

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 12 gostov