Avtopilot Raymarine ST4000mk2

Vse o popravilu plovil, motorjev in opreme na plovilih, tehnični nasveti

Moderatorji: moderator, moderator2, cibro, Marchi

Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5980
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a Marchi » Če Avg 01, 2019 22:59

Zgleda štrajka menjalnik, gearbox pri avtopilotu Raymarine ST4000mk2. Nekaj škrta.
Prijatelj, ki je trenutno na barki je razstavil krmilni mehanizem z jermenom in sklopko in je vse ok in sumi gearbox.
Probal ga bo razstaviti in če bo znotraj kaj polomljeno, v tem primeru iščem zobnike 24T48pitch (baje se dobijo v modelarskih trgovinah). Ima kdo kaj izkušenj s tem.
Sicer pa iščem cel Raymarine/Autohelm gearbox A18088. Če ima kdo na zalogi kakšno rezervo, se priporočam. Mogoče kaj starega, neuporabnega, da se kaj pokombinira, ker cena pri Raymarinu spet sezuva :cry:
Ceneje je v USA, samo tam traja.
Seveda barka pluje (trenutno Brač), tako da bi rad rešil čimprej. :?
Slika
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5980
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Jan 05, 2020 12:17

Avtopilot Raymarine ST4000mk2
Ko pritisnem Auto, na displeju napiše No data. Kaj bi to bilo?
V navodilih piše, da ni signala ali da je prenizka napetost. Še kaj potrebno preverit?
polanc
Admiral
Prispevkov: 7673
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Jan 05, 2020 12:51

Tako je mene jebal k smo šli na ruto.in sicer vindeks je bil krivec.Napajanje zanj sem imel preko unga kabla NMA al tko nekak in ker je bil pokvarjen ni dajal podatkov in AP je štrajku.Pol sem pa izklopu kr ta kabel in že je normalno delu dalje.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5980
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Feb 01, 2020 17:49

Avtopilot display st60 ob pritisku na Auto javi No Data
Podatek s kompasa precej niha in je netočen.
Bi kalibracija avtopilota pomagala ali je fuč el. kompas ali kaj drugega?
polanc
Admiral
Prispevkov: 7673
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a polanc » So Feb 01, 2020 18:31

Ali imaš kak kos železja,kako ranglo blizu?Jaz sem kompas imel postavljen mal prenizko ,preblizu rezervoarja nafte in je jebu u eno stran kurz okol 100 stopinj..
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5980
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a Marchi » So Feb 01, 2020 19:28

polanc napisal/-a:Ali imaš kak kos železja,kako ranglo blizu?Jaz sem kompas imel postavljen mal prenizko ,preblizu rezervoarja nafte in je jebu u eno stran kurz okol 100 stopinj..

Nimam. Sem mislil tudi jaz da bi bilo kaj.
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5877
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Feb 02, 2020 08:06

Jaz sem imel (na najeti barki) težave z s podobnim avtopilotom zaradi prenizke napetosti na aku, s katerega se je napajal AP (druga zgodba, zakaj in kako).

Ko smo to 'popravili' (takrat le za silo - bilo več slabih stikov in crknjen en rele, ki ga takrat nismo imeli), je bilo treba ponoviti setup (se ne spomnim, ali tudi dealer's setup), da je delalo.

Če javi 'no data', je poleg že zgoraj omenjenega morda lahko tudi slab stik kje, kjer se napaja katera enota, ki AP-ju daje podatke, ali pa kaj podobnega na podatkovnem kablu do katere od njih.

Marchi, si kaj pomeril napetosti napajanja pri enotah? In kje imaš 'kompas' avtopilota?
Correct me if I am wrong, please.
Uporabniški avatar
habibi Vll
Admiral
Prispevkov: 3844
Pridružen: Po Avg 20, 2012 16:41
Kraj: LJ.Vižmarje

Re: Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a habibi Vll » Ne Feb 02, 2020 08:28

Če škrta v menjalniku, je to mehanska okvara!Na mešat kompas .......Lahko v menjalniku zaradi obrabe preskakuje kak zobnik.
mašinfirer
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3974
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

Re: Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Feb 02, 2020 10:08

Marchi napisal/-a:Avtopilot display st60 ob pritisku na Auto javi No Data
Podatek s kompasa precej niha in je netočen.
Bi kalibracija avtopilota pomagala ali je fuč el. kompas ali kaj drugega?

Avtopilot displeji so bili ST6000 IN ST6001. (verjetno si to mislil)
ST6000 je displej in je z AP kompjuterjem povezan preko SeaTalk. Če izgubi stik SeaTalk javi No data. Isti eror pokaže tudi ob okvari kompasa ali elektronike za kompas v AP kompjuterju.

Nestabilnega delovanja kompasa resetiranje niti linearizacija ne more odpraviti.
Preveri napajanje in SeaTalk.

Ali nimaš ti ST4000 avtopilota?
Uporabniški avatar
Marjan Tomki
Admiral
Prispevkov: 5877
Pridružen: Sr Nov 03, 2010 21:30
Kraj: Ljubljana

Re: Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a Marjan Tomki » Ne Feb 02, 2020 10:34

@habibi
    To sta po mojem ločena problema
    • škrtanje - mehanska napaka
    • no data, 'skakanje kurza' na ploterju - še ne vemo čisto, bo pomagal ugotoviti NT
@Nikola T.
    V petek sem bil na tistem koncu in imam tu v Lj alesjo-tov avtopilot. Če ti ga lahko dostavim kje v LJ že pred ponedeljkom, mi sporoči na tel (na morjeplovcu in tudi na računalniku vprašanje, kdaj bom naslednjič). Če utegneš naslednjo soboto (8.februar), pa JK KERMAR z našimi (mini-12 JK Bohinj) jadrnicami prireja regato Povodni mož

    Tole (novička z e-navtika na povezavi pod sliko) je pa z lanske
    Slika
Nazadnje spremenil Marjan Tomki, dne Ne Feb 02, 2020 10:35, skupaj popravljeno 1 krat.
Correct me if I am wrong, please.
polanc
Admiral
Prispevkov: 7673
Pridružen: Če Dec 04, 2008 21:00
Kraj: sevnica

Re: Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a polanc » Ne Feb 02, 2020 10:34

Janko tle je kr prav da umešamo u to kajgano tud kompas
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5980
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Feb 02, 2020 20:23

Nikola T. napisal/-a:
Marchi napisal/-a:Avtopilot display st60 ob pritisku na Auto javi No Data
Podatek s kompasa precej niha in je netočen.
Bi kalibracija avtopilota pomagala ali je fuč el. kompas ali kaj drugega?

Avtopilot displeji so bili ST6000 IN ST6001. (verjetno si to mislil)
ST6000 je displej in je z AP kompjuterjem povezan preko SeaTalk. Če izgubi stik SeaTalk javi No data. Isti eror pokaže tudi ob okvari kompasa ali elektronike za kompas v AP kompjuterju.

Nestabilnega delovanja kompasa resetiranje niti linearizacija ne more odpraviti.
Preveri napajanje in SeaTalk.

Ali nimaš ti ST4000 avtopilota?

Ja ST4000MKII imam in display, ki paše zraven. Podatki s kompasa skačejo sem in tja. Nekja ni ok na tej liniji ali s kompasom. Kaj ti prinesem v servis display + kompas? Ali lahko sam kaj na barki zmerim, stestiram?
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3974
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

Re: Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Feb 02, 2020 23:04

Prinesi samo displej.
Displej priklopim na moj kompas in naredim test. Lahko je v okvari tvoj kompas najverjetneje pa imaš vodo v displeju, kar pa je lahko zelo slaba novica, če si predolgo čakal, ker korodirane elektronike praktično ni možno popraviti.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5980
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a Marchi » Po Feb 03, 2020 09:28

habibi Vll napisal/-a:Če škrta v menjalniku, je to mehanska okvara!Na mešat kompas .......Lahko v menjalniku zaradi obrabe preskakuje kak zobnik.

Habibi, menjalnik smo zrihtali poleti. Sem ga na srečo dobil pri mojstru v Šibeniku in zamenjal in špila.
Zdaj je crknil display ali pa kompas. Malo je držal smer, potem je javljal da nima podatkov pa seveda zabluzil, zdaj pa skoraj vedno, ko pritisnem Auto, javi "No data".
Ga bom nesel v Harpoon, da pogedajo, kaj je na stvari.
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5980
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

Re: Avtopilot Raymarine ST4000mk2

OdgovorNapisal/-a Marchi » To Feb 11, 2020 21:25

A se slučajno komu valja kje seatalk kabel z odprtimi žicami na drugi strani. Samo napajanje rabim. Kupim ali pa za posodit, dokler harpoon ne popravi mojega avtopilota, da bom lahko priklopil ostale dva instrumenta na 12V.

Kdo je na strani

Po forumu brska: Roman 1 in 1 gost