VHF FIKSEN ali PRENOSEN

Vse o opremi motornih plovil in jadrnic, tehnični nasveti v zvezi z opremljanjem plovil, prikolice za prevoz plovil, stojala za zimovanje plovil...

Moderatorji: moderator, moderator2, cibro

bobiboss
Viceadmiral
Prispevkov: 360
Pridružen: Pe Maj 30, 2008 15:34
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Sr Nov 11, 2009 14:46

JanezJ napisal/-a:Pozdravljeni,
upam, da ne bom preveč neumno vprašal. Konec tedna sodelujemo na regati Jabuka 2009. Poleg standardne VHF postaje organizator zahteva dodatno anteno ali ročno VHF postajo. Dodatno anteno nam je zagotovil čarterist za vsak slučaj pa želimo imeti še ročno postajo, ki pa je tukaj od prijateljev nihče nima. Moje vprašanje je ali lahko ob predpostavki da zvemo frekvenco 16-tega kanala le tega spremljamo z navadno(ročno) UKV postajo kakršno uporabljajo letalci?
Za odgovor se zahvaljujem.
Lep pozdrav,
Janez


za katero postajo gre?
Uporabniški avatar
JanezJ
Poročnik bojne ladje
Prispevkov: 87
Pridružen: Če Avg 27, 2009 13:09
Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a JanezJ » Sr Nov 11, 2009 20:33

Znamke ne vem. Gre pa za postajo, ki jo uporabljajo tudi radiamaterji. Je kombinirana simplex-duplex in jo trenutno uporabljajo na lokalnem letališču. Nima kanalo zato rabiš frekvenco. Na te stvari se ne spoznam in niti ne vem če bo sploh šlo poslušati in oddajati na frekvenci 16-kanala. Ali morda veste na kateri frekvenci je ta kanal?
LP,Janez
bobiboss
Viceadmiral
Prispevkov: 360
Pridružen: Pe Maj 30, 2008 15:34
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » Sr Nov 11, 2009 20:53

moral bi točno vedeti za katero postajo gre.sicer omanjaš da jo uporabljajo tudi radioamaterji.poskusi dobiti kako informacijo več.veliko ža pomaga da vem da jo uporabljajo tudi radioamaterji.

evo tkole na hitro:z postajo ki jo uporabljaš za aeronavtiko ne moreš delati na pomorskih frekvencah ker le ta uporablja AM modulacijo in frekvenčni razpon od 118-137MHz, pomorske frekvence pa se nahajajo na FM modulaciji in v razponu od 156-163MHz.avio postaje uporabljajo le simpleks kanale,pomorske tudi z zamikom-dupleks.to so podatki za postaje ki niso kakorkoli predelane.če pa dobiš stručkota ki ti razširi postajo v večji RX-TX razpon od originala z ustrezno modulacijo in korakom med kanali pa lahko uporabiš eno postajo za vse(kar pa ni v mejah legalnega).

če pa res rabiš ročno pomorsko postajo ti jo pa lahko tudi posodim.
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8770
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Sr Nov 11, 2009 22:49

Kot pravi bobibos ni tako enostavno mešat letalstva s pomorstvom, kajti frekvence so druge.

Sem pogledal v eno tabelo, kjer za 16 pomorski kanal piše:
ladijska frekvenca: 156,800 MHz
obalna frekvenca: 156,800 MHz
To je logično, ker gre za simplex kanal. Pri recimo kanalu 5 pa imaš različno frekvenco oddajanja in sprejemanja.

LP
SeaFun
Kontraadmiral
Prispevkov: 251
Pridružen: To Jan 08, 2008 13:41
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

postaja

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Če Nov 12, 2009 00:04

Pozdravljen JanezJ
Radioamatersko postajo lahko brez problema uporabiš , ampak preveri prej dobro :v originalu so te postaje na oddaji "zaklenjene" to pomeni da lahko sicer sprejemaš ne moreš pa oddajati . Ker so to postaje za amaterske frekvence 144 ter 432 Mhz (dualband) , amaterji pa jih v večini primerov tudi"odklenejo " tako da se da tudi oddajati izven amaterskih frekvenc . Sam uporabljam amatersko postajo Yaesu VX6R katera deluje tudi na pomorskih frekvencah ker sem jo "odklenil" , ima pa ta postaja v sami konfiguraciji že postavljene kanale pomorske tako da se na displeju izpisuje frq. ter še št. kanala . Torej svetujem ti da preveriš če postaja deluje tudi na oddaji in če ja , potem si problem rešil. Amaterske postaje so v osnovi precej bolj dodelane kot pomorske saj so pri tem uporabljeni "profi" standardi in se to pozna pri samo občutljivosti sprejemnika in kvaliteti oddajnika tako da tle ni bojazni da bi zadeva slabo delovala .Najbolj znani modeli so Yaesu , Kenwood ter Icom potem pa še Standard ter Alinco , v zadnjem času pa se je pojavilo kar nekaj kitajskih modelov. Ukolikor rabiš še kak nasvet napiši oz. imaš vprašanje bom z veseljem probal pomagat.
LP
SeaFun
Rodman Spirit 42
Uporabniški avatar
Joško
Admiral
Prispevkov: 1774
Pridružen: Če Sep 17, 2009 15:02
Kraj: Koper

OdgovorNapisal/-a Joško » Če Nov 12, 2009 00:52

Bravo Seafun, prava mala šola
Dodal bi še, da je med radioamaterskimi in pomorskimi velika razlika tudi v ceni.
Za Icom postaje (in nasploh) je stručko Uroš iz firme Uscom, Brezovica pri LJ.

LP
:)"Dobrega štromarja zruka samo slab šnops":)
Uporabniški avatar
JanezJ
Poročnik bojne ladje
Prispevkov: 87
Pridružen: Če Avg 27, 2009 13:09
Kraj: Slovenj Gradec

OdgovorNapisal/-a JanezJ » Če Nov 12, 2009 07:52

Hvala vsem za odgovore! Sem preveril pri lastniku postaje, je odklenjena in jo bomo lahko uporabljali.
Hvala Bobiboss za ponudbo posoje, bomo poskusili kar z to postajo.
Lep pozdrav vsem,
Janez
SeaFun
Kontraadmiral
Prispevkov: 251
Pridružen: To Jan 08, 2008 13:41
Kraj: Nova Gorica
Kontakt:

VHF

OdgovorNapisal/-a SeaFun » Če Nov 12, 2009 10:55

JOško , UScom-a poznam še iz časov ko je bil serviser na avtotehni , ki je takrat bila zastopnik za Icom .Pri njemu dobiš vse oz. lahko preveriš .
Dodal bi samo to rad , amaterske postaje so v osnovi nekaj dražje , ampak tudi to vleja preveriti .Sam sicer uporabljam yaesu vx6-r , katera je sedaj na trgu nekje 250,00 eur (cena bo zihr padla ker prihajajo novi modeli oz. so že), je pa treba povedat da s to postajo lahko poslušaš normalen radio (fm 88-108 Mhz ) , avio kanale , marin kanale , amaterske frekvence ...itd. , hkrati je še vodotesna ima izhoda 5W oz po želji manj...vse vrste skeniranja monitoringa itd. skratka mnogo preveč kot "normalen" človek rabi ampak nikol se ne ve.
To sem napisal kot informacijo ker bo mogoče koga zanimalo.

LP
SeaFun

Rodman Spirit 42
Original-One
Viceadmiral
Prispevkov: 482
Pridružen: Po Maj 25, 2009 21:56

OdgovorNapisal/-a Original-One » To Jul 05, 2011 12:49

Zdravo fantje,

kako je pa z uporabo prenosnega vhf brez izpita? So lahko kakšni problemi?

Prepozno sem se zmigal, da bi opravil vhf izpit in sedaj razmišljam, da bi za silo kupil eno cobro 325?

Lp Nejc
rider666
Admiral
Prispevkov: 921
Pridružen: Po Jul 19, 2010 12:37

OdgovorNapisal/-a rider666 » To Jul 05, 2011 13:46

Sicer izpit za postajo imam, niso me pa nikoli preverjal ali ga imam ali ne........tako da mislim da če nimaš izpita ne sme biti večji problem ga je pa lepo imeti....sicer se ga da zrihtati tudi brez testov za mali denar.

Jaz sem imel na prejšnji barki rešeno tako, kenwood ročna postaja, v barki ojačevalec za 25W, ki je bil skrit v "električni omarci" in anteno na strehi, po potrebi sem ročno postajo priklopil na anteno na strehi in lovi isto kot "stacionarna" oz. 25W VHF postaja. Je pa vse odvisno od lokacije kje se nahajaš in vremena kam ti bo postaja lovila......jaz sem recimo z ročno 5W postajo priklopljeno na zunanjo anteno vzpostavil vezo z radioamaterjem na Sicilijo stacioniran sem pa na primorskem, z 175W postajo sem za 8 sekund ujel signal ruskega astronavta ki je iz satelita klical v Huston! Za primerjavo ista postaja 5W lovi tukaj pri nas v hribih max. 3km na morju 20km ni noben problem!

Če hočete pravo postajo, ki je sicer narejena za radioamaterje a se jo da brez večjih težav odklenit na vse frekvence je to ročna postaja Kenwood TH 28E, verjetno najboljša postaja vseh časov, vprašajte bilo katerega radioamaterja, postaja je stara sicer 10+ let ampak je MAJKA sam jih imam 3 in je neuničljiva zadeva
bobiboss
Viceadmiral
Prispevkov: 360
Pridružen: Pe Maj 30, 2008 15:34
Kraj: lj-podgorica

OdgovorNapisal/-a bobiboss » To Jul 05, 2011 15:01

Original-One napisal/-a:Zdravo fantje,

kako je pa z uporabo prenosnega vhf brez izpita? So lahko kakšni problemi?

Prepozno sem se zmigal, da bi opravil vhf izpit in sedaj razmišljam, da bi za silo kupil eno cobro 325?

Lp Nejc


ni fora glede izpita ampak je fora v tem, da se na predavanjih naučiš pravilne uporabe in/ter predvsem prepoznavanje in uporabo stresnih klicev oz.klicev na pomoč.
čvekati po postaji in poslušati vremensko zna vsak :wink:
Original-One
Viceadmiral
Prispevkov: 482
Pridružen: Po Maj 25, 2009 21:56

OdgovorNapisal/-a Original-One » To Jul 05, 2011 16:39

bobiboss napisal/-a:
Original-One napisal/-a:Zdravo fantje,

kako je pa z uporabo prenosnega vhf brez izpita? So lahko kakšni problemi?

Prepozno sem se zmigal, da bi opravil vhf izpit in sedaj razmišljam, da bi za silo kupil eno cobro 325?

Lp Nejc


ni fora glede izpita ampak je fora v tem, da se na predavanjih naučiš pravilne uporabe in/ter predvsem prepoznavanje in uporabo stresnih klicev oz.klicev na pomoč.
čvekati po postaji in poslušati vremensko zna vsak :wink:


Super. Še enkrat. Moje vprašanje je bilo, če ročno postajo lahko legalno uporabljam na morju. Mislim da ?

Izpit bom pa že naredil in si takrat namontiral "ta resno" postajo na čoln. Samo do petka, ko grem na morje, to ne bo mogoče in razmišljam, da bi imel eno ročno. Ker pa berem, da vas ima veliko ročno in vgradno, se mi to ne zdi stran vržen denar.

lp
Uporabniški avatar
evovii
Admiral
Prispevkov: 2579
Pridružen: Sr Nov 14, 2007 14:30

OdgovorNapisal/-a evovii » To Jul 05, 2011 17:36

Razlika med ročno instacionarno je predvsem v moči oddajanja, pa tudi običajno če imaš stacionarno jo moraš prijaviti, da dobiš MMSI številko, kar pa pomeni vsako leto dodatni strošek... Kakšne pa so prednosti tega, da imaš MMSI pa je lepo razloženo v učbenikih :D :D
Veter v laseh, travarca v zobeh ;)
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8770
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » To Jul 05, 2011 20:53

Uradno potrebuješ dovoljenje za VHF GMDSS za vsako postajo, v praksi pa je tako, da ti za to ne bo nihče težil... Vgradna je druga stvar, za ročno pa je zate samo dobro, da jo imaš! Je zagotovo eden od izhodov v sili, če pride do najhujšega.

Na tečaj lahko prideš, ko ga bomo spet organizirali. Predvidevam, da v jesenskem času...
Postajo pa dobiš pri meni, Cobre 325 imam na zalogi. Dobava? Lahko še danes, hehe.
Uporabniški avatar
ttomi73
Admiral
Prispevkov: 975
Pridružen: To Jul 21, 2009 22:41
Kraj: Kranj-okolica
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a ttomi73 » Sr Jul 06, 2011 00:13

admin napisal/-a:Uradno potrebuješ dovoljenje za VHF GMDSS za vsako postajo, v praksi pa je tako, da ti za to ne bo nihče težil... Vgradna je druga stvar, za ročno pa je zate samo dobro, da jo imaš! Je zagotovo eden od izhodov v sili, če pride do najhujšega.

Na tečaj lahko prideš, ko ga bomo spet organizirali. Predvidevam, da v jesenskem času...
Postajo pa dobiš pri meni, Cobre 325 imam na zalogi. Dobava? Lahko še danes, hehe.



Po kaki ceni jih pa imaš?
Ti tista iz leta 2009 z zamenjano baterijo še deluje?
Izpit za čoln sedaj imam, kaj pa zdaj... na morje seveda.

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 2 gosta