KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

Zbirka razlag tehničnih pojmov, fizike, enačbe, pretvorbe enot

Moderatorji: moderator2, moderator

Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Prispevkov: 1773
Pridružen: Sr Feb 10, 2010 09:08
Kraj: Koper

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Sr Okt 23, 2019 13:44

Jaz mislim, da je priporočljivo zakopati sidro z motorjem tudi iz tega razloga, ker nekateri uporabljajo sidro Bruce katero se zakoplje le če se je med spuščanjem na dno obrnilo tako, da je s špico obrnjeno proti dnu.
V kolikor se je sidro bruce položilo na morsko dno, tako da sredinska špica na sidru gleda proti nebu, se sidro nikoli ne bo zakopalo. Običajno je globina sidranja taka, da ne vidiš kako se je obrnio sidro.
V takem primeru to lahko preveriš z vožnjo v rikverc z motorjem.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
zlatko83
Admiral
Prispevkov: 1644
Pridružen: Ne Maj 20, 2007 10:26

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a zlatko83 » Sr Okt 23, 2019 18:28

Jaz zakopljem sidro samo, ko pridem na kakšno novo destinacijo, kjer ne poznam dna. Tako preverim, kako drži sidro na tistem dnu. Drugače pa raje kaka dva metra verige več, kot meter premalo. Če bo ponoči bonaca ali burinček, tako obvisim na verigi. Če pa zapiha, pa se bo sidro vkopalo isto, kot z motorjem. Pomembneje je poleg dovolj ketne, pustiti tudi dovolj maneverskega prostora, če se obrne veter, da imaš dovolj rezerve, da se sidro prej vkopa, preden si na obali. Seveda vse odvisno od dna, kjer sidramo.
Kadar se vežem na obalo, pa vedno prej vkopam sidro.
V enem od gornjih postov sem prebral "priporočilo" sidranja v travi. Trava je najbolj zoprna za sidranje. Admiralc ali kakšno bolj špičasto sidro sicer prime, a zagrabi ne. Če bo pihnilo, trava po moje ni primerno sidrišče, tudi če imaš težje sidro. Potem moraš imet tako težko sidro, da obvisiš na teži sidra.
Pa še po nepotrebnem uničujemo podvodno rastlinje. Jaz se trave izogibam, če je le možno.
radio
Poddesetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: So Sep 30, 2017 21:10

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a radio » Pe Okt 25, 2019 12:16

Že leta prebiram forum, čeprav se oglašam bolj malo, pa me je tema o varnem sidranju spodbudila , da napišem še moje iskušnje o tej VAŽNI temi, ne z namenom, da bi koga učil, ampak mogoče pa kdo le najde kakšen uporaben detajl . Zadnjih 15 let sva z najino jadrnico z ženo preplula celi Jadran ( in še kaj bi se našlo ) v glavnem vsako leto v eni rundi po 4 do 5 tednov in sicer od tega 90 % vsako noč na sidru po razno raznih zalivih, ostalo pa na kakšni boji in še to v glavnem pred kakšno dobro konobo. Do sedaj sva imela " srečo !! ", ( mogoče, pa tudi kaj znanja in prakse ) ,da sva se zjutraj vedno našla na istem mestu, kot sva se zvečer sidrala !! Sidrava pa na sledeč način : Pred prihodom v neznan zaliv dobro preučim najmanj dve do tri vremenske napovedi glede na noč, ki sledi . Nato pregledam specifiko zaliva, kjer želim sidrati. ( globino, tla, zaščito pred vetrovi.) Po vplutju v zaliv odredim mikro lokacijo sidranja glede na prej pridobljene podatke. Sidrava vedno dva, eden na sidru, drugi na krmilu. Pomočnik na sidru po možnosti otkrije na mikrolokaciji sidranja prostor s peskom in da znak krmarju da smo na primerni točki za sidranje. Krmar na tej točki ustavi barko, pomočnik na sidru odvije sidreni vinč, oziroma ga sprosti tako, da sidro s svojo lastno težo pade na dno ( to zaradi tega, ker tak način spuščanja sidra je edino zagotovilo, da bo sidro pristalo na točki, ki sem jo preje opredelil kot mesto sidranja - spuščanje na daljinca ODPADE ). Nato krmar z počasno vožnjo nazaj prične z polaganjem verige in to v smeri glede na smer vetra . ( Če trenutno ni močnega vetra, potem na smer vetra, ki bo nastopil ponoči ! ) Po položenih 20 do 30 m verige ( odvisno od globine ) pomočnik na sidru ponovno zategne vinč in prične se OBVEZNO zategovanje sidra. Če sidro zategne , to najlažje ugotovi krmar s pogledom pravokotno na smer vožnje na neki orientir, ko se barka zaustavi, krmar zaustavi motor. Če sidro ne zategne, oziroma se barka ne zaustavi, dodatno ploložimo še 5 do 10 m verige in ponovimo postopek zategovanja. Če smo ponovno neuspešni ponovimo cel postopek na drugi mikrolokaciji. Po uspešnem postopku zategovanja običajno prosto spustim še 5 do 10 m verige katero napne sama barka. ( verigo imam označeno s plastičnimi vložki na vsakih 5 m ) . Nato običajno,če razmere dopuščajo, še sledi skok v morje in z masko vizuelna kontrola opravljenega dela.
Šele sedaj je moje sidranje končano in sledi skok v bayboat ter ogled obale , oštarije itd. Vem, da bo kdo rekel, da sem "ziheraš" ampak raje sem ziheraš in da se zjutraj najdem na mestu kjer sem sidral,kot pa biti " frajer" na obali !!! V toku moje kariere v mladih letih, ( 13 let ), ko sem kot oficir trgovske mornarice preplul vse oceane ,sem dojel vso moč narave in jo vedno spoštujem in se ne želim povzpeti nad njo. Zatorej : varno sidro, varna barka, VARNA POSADKA, kar naj bi bil CILJ vsakega skiperja.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Prispevkov: 1773
Pridružen: Sr Feb 10, 2010 09:08
Kraj: Koper

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Okt 29, 2019 17:04

Lepo napisano.
Temu se reče odgovorno in premišljeno sidranje.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Paco
Admiral
Prispevkov: 1678
Pridružen: Ne Okt 01, 2017 15:05
Kraj: Lj-Pag

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a Paco » To Okt 29, 2019 17:40

+1 radio
pojdi se z bikom bost!
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 5106
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin
Kontakt:

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Če Okt 31, 2019 09:16

Rado, načeloma imaš popolnoma prav v vsem kar si napisal!
Bi pa rad pojasnil nekaj, detaljev kot konstruktor Daljinskega Upravljalca in Števca Sidrne Verige.
Več o tem....

Rado; ... tak način spuščanja sidra je edino zagotovilo, da bo sidro pristalo na točki, ki sem jo preje opredelil kot mesto sidranja - spuščanje na daljinca ODPADE .
To ne drži!
Argument A; recimo, da plovilo popolnoma miruje na mestu v času sidranja in odmislimo vse drugo. V kolikor spustim sidro po metodi zavore na sidru (anchor drop) potem moje 27kg sidro Wasi z 10mm verigo v padanju zaradi oblike plošče zaplava ob spuščanju na globini 10m slaba 2m pred kljun. NIKOLI NE PADE TOČNO NA MESTO, KJER SEM SPROSTIL ZAVORO, To je dejstvo in bom to ob prvi priliki tudi posnel. Slabost tega manevra pa je, da morata biti prisotni dve osebi že v rahlem vetru.

Argument B; praktično vsi izvajamo sidrni manever s prižganim motorjem. Sidrno vitlo ima torej dovolj visoko napetost. Ob spuščanju električno sidrno vitlo praktični NI OBREMENJENO. Teža sidrnega vitla in veriga še pomagata hitreje odvijati. Če je vse OK potem je razlika v času sidranja med načinom z zavoro in daljincem v MOJEM PRIMERU manj kot 5 sekund na globini 10m, še posebej, če upoštevaš zakasnitev, ko daš pomočniku komando.

PREDNOST SIDRANJA Z DALJINSKIM UPRAVLJALCEM SIDRNEGA VITLA pa je še v tem,:
- če je potrebno zadeti točko kamor bi rad spustil sidro potem jaz že prej enostavno spustim recimo 7m verige (globina 10m), kar je možno z daljincem izredno natančno in preprosto. Nato spustim preostanek, ko sem natančno nad mestom, kjer želim položiti sidro! Seveda pa ne zaustavim spuščanja verige temveč peljem še naprej vzratno in položim verige kolikor pač ocenim, da je za dano globino potrebno.
- z daljincem torej položim sidro bolj natančno in brez pomočnika. V končni fazi verjetno celo hitreje.

Kar se zategovanja sidra tiče, to prepuščam vsakemu, da dela kot misli, da je prav saj je to navsezadnje izjemno odvisno od kvalitete sidra. Mojega sidra Wasi namreč ne potrebujem vkopavat z motorjem. Dovolj je, da zgolj napnem verigo, če sem vezan na obalo in sidro se v največ enem metru zakoplje tudi skozi travo. Nato verigo malo popustim. Dostikrat sidro preverim, če sem že slučajno v vodi. Nikakor pa ne grem namenoma v vodo preverjat sidra, saj ga poznam in mu zaupam.

Daljinski upravljalec in števec sidrne verige ima še dosti drugih prednosti, tako da ob vrednosti plovila, dodani varnosti in komoditeti predstavlja zanemarljiv strošek.

Nihče do sedaj pa ni omenil najpomembnejše zadeve in to je določiti SMER REŠITVE. Ko se zasidram preverim na kompasu smer kamor bi moral pluti, da pridem iz zaliva tudi v pogojih brez vidnih orientirjev v popolni temi. To me je že nekajkrat rešilo. V Rovinju sem moral pobegniti iz zaliva pred jadrnico kateri je v tramontani razvilo jadra in je plula skupaj z sidrom proti meni na bok.
LP Iztok
radio
Poddesetnik
Prispevkov: 4
Pridružen: So Sep 30, 2017 21:10

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a radio » Pe Nov 01, 2019 12:01

OK Iztok, kot sem napisal, moj namen ni bil, da koga učim ampak, da povem kako to jaz počnem in da nekako poudarim pomembnost te faze, ki glede na hitro širjenje razno raznih koncesij ispodriva ta način preživljanja na morju. Vsak posameznik si pač izdela in istrenira svoj sistem kateri mu glede na njegovo znanje in iskušnje najbolj odgovarja. Edini pravični razsodnik pri tem je narava, ki ti takoj pove ali to delaš pravilno ali pa imaš pri tem poslu napake. ( Če si zjutraj še tam, ko si zvečer planiral je OK, drugače je pa nekaj narobe )
Zatorej ne mislim o tem polemizirati ampak bom samo na kratko opisal zakaj neke od faz delam tako kot jih delam.
Sidro - tudi jaz sem po dveh letih plovbe brusa zamenjal za wasija ( sicer ne 27 kg kot je tvoj ampak za 16kg ) in ga poznam v piko in se kar se tiče sigurnosti popolnoma strinjam s teboj. Winč imam Lofrans 1000W dljinec ( jaz mu tako rečem čeprav je to navadno stikalo za preklop smeri vrtenja winča ) pa je quick z vtikačem v sidrenem prostoru in duplikatom na komandni konzoli.
Nama z ženo se je namreč dogajalo, da je pri spuščanju sidra z daljincem bilo zelo teško uskladiti brzino vožnje nazaj z brzino spuščanja verige z daljincem. Namreč če greš prepočasi se nabira verige na kupe, če greš pa prehitro pa vlečeš sidro za seboj, dokler ni dovolj verige v vodi in da sidro prime.Ta problem je povzročal kar nekaj špetirov in jeze. To sva rešila z sistemom " drop down " in je sedaj vse OK. Poudarjaš da z daljincem to napraviš sam ! Tu imam tudi svoje mišljenje . Skoraj nikoli ne plujem sam in če že imam posadko jo podučim ko je zato čas, da mi lahko pomagajo. Mnogim je to v veselje in vspodbudo, da so tudi oni lahko koristni in prispevajo svojh delež k prijetni plovbi ne pa da se samo vozijo na barki kot " kufri ". Zato mi je apsolutno nepomembno ali lahko nekaj napravim sam ali ne. Da je dobro zmotivirana in iskušena posadka velikega pomena in da ti koristi ko je to potrebno, sem se naučil že v mladosti, ko sem se z morjeplovstvom še ukvarjal profesionalno.
Zategovanje sidra : Zategujem iz razloga, da sem siguren, da se bo na mestu , ki sem ga predvidel za sidranje sidro tudi stvarno vkopalo. Primer - sidrišče na karti označeno s P ( pesek ) vrgel sidro in po cca 25 m spuščene verige poiskusil zategnit - rezultat oral več kot 10 do 20 m !! J a bil je pesek v debelini od 10 do 20 cm - spodaj kamnita PLOŠČA !! ( Primošten in še podobni primeri ). Tudi v dobro zbiti travi tudi Wasi lahko kar nekaj časa lepo potuje . Da se mi to ne dogaja VEDNO ZATEGUJEM in preverim če je na določenem mestu tudi realna možnost vkopavanja sidra .
Kontrola opravljenega dela : Ko sem nekoč v nevihti na Istu sidral in ko sem z vožnjo nazaj polagal verigo ( ne na motor , ampak na silo vetra ) in ko sem ustavil prosto vrtenje winča me je zaustavilo tako sunkovito, da sem mislil, da mi bo utrgalo winč iz podnožja. Po končani nevihti je vnuk odplaval na ogled in kaj je videl ? Veriga je zapela med dve skali - sidro pa je ležalo par metrov naprej z nezategnjeno verigo obrnjeno na hrbet naslonjeno na lok ! To je samo eden od primerov, zakaj je kontrola sidranja priporočljiva.
Istok popolnoma se strinjam s teboj glede smeri pozicije za isplutje iz sidrišča v slučaju potrebe. To jaz počnem, že ko določam mikrolokacijo sidranja, da jo izberem tako , da je možno čimbolj enostavno zapustiti sidrišče. Je pa tu večkrat problem, ko se ti barke ki prihajajo za teboj na sidrišče včasih postavijo v popolnoma nemogoče pozicije in s tem zaprejo skoraj vse možne ishode.
Toliko dodtnih pojasnil k mojemu prvemu prispevku. Pa lep pozdrav vsem, Emil
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Prispevkov: 1773
Pridružen: Sr Feb 10, 2010 09:08
Kraj: Koper

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » To Nov 05, 2019 08:04

To z peščenim dnom in spodaj kamnito ploščo ni osamljen primer. Enako dno je na plaži zahodno od mesta Unnije.
Kjer vskao leto več bark konča na obali.

To da bi se mi veriga zapela za skale, nisem nikoli pomislil, pa je čisto mogoče da se zgodi na skalnatem dnu.

To z smerjo rešitve pa nisem nikoli pomislil. Je pa zelo pametno.
Ko se zasidraš se ti vse tako samoumevno zdi, da boš v siju mesečine videl kamo moraš zbežat.
Ko pa pride neurje pa pride popolna tema, da ne vidiš niti kopnega dokler ne nasedeš.
Na gps se ni za zanašat. To veliko krat crkne, ko ga najbolj rabiš.
Ko ima hudič mlade, jih ima dosti.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Kristijan
Kapitan
Prispevkov: 177
Pridružen: To Jan 26, 2016 18:45

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a Kristijan » To Nov 05, 2019 11:20

Enaka zgodba na Olibu v zalivu Južna Slatina - sidro drži samo v vzhodnem delu zaliva. Že po google maps se dobro vidi, da je večina zaliva kamnita plošča. Ko pogledaš na dno se ti pa zdi, da je samo pesek

Sidro je sicer prijelo, ko pa sem šel pogledat kako se je vkopalo pa sem videl, da je vkopana samo tretjina sidra.
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Prispevkov: 1773
Pridružen: Sr Feb 10, 2010 09:08
Kraj: Koper

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Nov 11, 2019 11:43

Kako pa ste ugotovili, da sidro ne drži v drugih delih zlaiva ?
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Kristijan
Kapitan
Prispevkov: 177
Pridružen: To Jan 26, 2016 18:45

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a Kristijan » Po Nov 11, 2019 18:25

Sidro se ni hotelo vkopat - barko je sicer držalo, kaj bi se pa zgodilo ob obratu in pojačanju vetra pa je vprašanje. Ker rad mirno spim, tudi rad vidim, da je sidro dobro vkopano :D
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Prispevkov: 1773
Pridružen: Sr Feb 10, 2010 09:08
Kraj: Koper

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Po Nov 11, 2019 20:24

Ste probali z motorjem vkopat sidro?
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
Kristijan
Kapitan
Prispevkov: 177
Pridružen: To Jan 26, 2016 18:45

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a Kristijan » To Nov 12, 2019 07:16

Vedno z motorjem vkopljem sidro. Preizkusil sem na treh lokacijah v zalivu in sidro se ni vkopalo. Vkopalo se je šele v vzhodnem delu zaliva. Tukaj se ta pas lepo vidi: https://goo.gl/maps/gTwdmyejBq5UebA17
Uporabniški avatar
Bonaparte
Admiral
Prispevkov: 1773
Pridružen: Sr Feb 10, 2010 09:08
Kraj: Koper

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a Bonaparte » Pe Nov 15, 2019 20:25

Sam sem vedel, kako mislite. Hotel sem da to napišete. Da je jasno tudi navtikom začetnikom.

Ker se strinjam z vami, da je vedno treba vkopat sidro z motorjem.

Kadar pustiš, da se sidro samo vkoplje, nikoli ne veš, ali se bo res vkopalo ali ne.
Kar koli delaš, naredi kvalitetno ali se pa raje sploh ne loti.

Video test sider: https://www.youtube.com/channel/UC_cYNza74BYYsuOjhmAHAdA/videos?shelf_id=0&view=0&sort=dd
Uporabniški avatar
igorb
Admiral
Prispevkov: 1161
Pridružen: To Dec 07, 2010 17:43

Re: KAKO VARNO SIDRATI - VSE KAR MORATE VEDETI O SIDRU IN SIDRANJU

OdgovorNapisal/-a igorb » Ne Nov 17, 2019 19:51

mislim da smo v tej temi o sidranju napisali skoraj vse,potrebno je omeniti se eno res majhno a pomembno stvar ki smo jo do sedaj pozabili in to je priporocljivo je da sidramo v vodi

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 3 gosti