Boot Dusseldorf 2011 - reportaža

Vabila in poročila z navtičnih sejmov in navtičnih dogodkov

Moderatorji: moderator, moderator2

Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Prispevkov: 2569
Pridružen: Pe Feb 15, 2008 22:41
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

Boot Dusseldorf 2011 - reportaža

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Jan 30, 2011 02:25

.
BOOT DUSSELDORF 2011


Minili sta dve leti odkar nisem bil na tem največjem pokritem sejmu nautike v Evropi, zato sem dobil kar nekaj skomin po njem.
Bil je petek zjutraj, ko sem se s sinom in še dvema ljubiteljema morja odpravil v 1150 km oddaljeno mesto, kjer si bom ogledal novitete letošnjega leta, pogledal nekaj lanskih ali še starejših, a še vedno aktualnih modelov plovil. Zanimivo je to, da se bom letos posvetil bolj plovilom na jadra, kot onim z motorjem, katere sem si do sedaj ogledoval na vseh sejmih, katere sem obiskoval.
Pot z avtom je bila udobna, a žal preveč raztegnjena, časovno in dolžinsko, vendar je posadka v avtomobilu bila »ta prava« zato je le-ta minila v znaku humorja in pozitivne energije, kljub večjim zastojem na avtocestah. Sprijaznili smo se, da le ni vse tako črno pri DARSu, tudi v tujini je potrebno čakanje v koloni.
Po dvanajstih urah vožnje smo le prispeli, se porazdelili po hotelih in že isti večer nadaljevali predsejemsko druženje na skupni večerji, kje drugje kot pri našem slovenskem rojaku v gostilni Schweine Janes v Altstadtu. Presenečeni nad popularnostjo te gostilnice in nad gužvo, ter čakalno vrsto za mizo, smo se hitro znašli in povedali lastniku, da imamo že od včeraj rezervirano mizo. Čeprav je v resnici nismo imeli, smo dobili mizo v petih minutah in v naslednjih desetih smo že slastno jedli hišno specialiteto – pečeno kračo s pečenim krompirjem in zeljem. Dobro in okusno, pa še poceni.
Naslednje jutro, prvi dan sejma smo se odpravili na parjenje oči, zato sem s sabo vzel paket robčkov, kajti solze in sline je potrebno brisati, da se ne vidijo.
Že sam pogled pred vhod sejmišča mi je dal vedeti, da bo danes izredna gužva, kajti bil je prvi dan pa še sobota. Torej, mi ne preostane nič drugega kot da strpno počakam v vrsti za vstopnice, katere stanejo 15,- eur za en dan in 23,- eur za dva dni. Vzamem tisto za dva dni, saj je en dan definitivno premalo, kajti ogledati si je potrebno 17 dvoran, od katerih je ena večja od druge.


Slika
Načrt ali plan vseh sedemnajstih dvoran za ogled sejma


Slika
Zelo lepa predstavitev Sea Raya 210, kateri se je vrtel po osrednji osi in z usmerjenimi reflektorji prikazoval lepo plovilo


Slika
Plovila iz brizgane plastike. Baje so neuničlijiva.


Slika
Za vse uživače, kateri ne morejo iz svoje kože in imajo radi pečeno na grilu, da jih spremlja dobra glasba in da se počutijo lepo na vodi.


Kar nekaj polizpodrivnih plovil je bilo razstavlenih v hali 9, kjer so izstopala predvsem plovila, katera so se predstavljala prvič na sejmu, naj bo to kot nova blagovna znamka ali pa kot nova plovila starih znamk.
Lepi in dovršeni sta bili železni plovili ladjedelnice Linssen Yachts, hibridni Grand Sturdy 25,9 sport s ceno 119.000 eur in Grand Sturdy 430 sedan, s ceno 429.000 eur. Obe sta bili premierno na sejmu. Okoli njiju ni bilo veliko radovednežev, kar sem pripisal šele prvemu dnevu otvoritve tega salona plovil. Zato sem si jih želel ogledati sam, ter si ju tudi ogledal. Zanimivi plovili, dobra izdelava, dovršena kakovost, cena pa.... kot je zgoraj napisano.


Slika
Grand Sturdy 25,9 sport


Meni osebno je najbolj padel v oči North-Line 42 Express, črno-rdeče barve. Predvsem me je zbodel certifikat plovila CE-A (ocean going).


Slika
North-Line 42 Express


Presenečenj na letošnjem sejmu ni bilo konca, ko sem videl plovilo, za katero bi na prvi hitri pogled dejal, da je polizpodrivno, nato pa sem videl glisersko obliko trupa in zanimivo ime Tuna 40 cabrio, s ceno 462.000 eur. Pogledal sem si specifikacijo in osupel prebral hitrost plovila 40 vozlov z vgrajenima motorjema 2x 435 konjev.


Slika
Tuna 40 Cabrio


Pot iz dvorane v dvorano me je prisilila, da sem se spogledoval še z drugimi plovili, navtičnimi izdelki in drugimi pripomočki, kateri so namenjeni navtičnim navdušencem.


Dvorana 16 in 17 sta bili namenjeni večjim jadralnim plovilom, od katerih je najbolj izstopala Amel 54, čeprav so bile na podstavkih nameščene še večje lepotice tudi po 65 feetov, a te niso dosegale takšnega zanimanja.
Prvič, odkar hodim na sejme mi je uspelo priti na plovila Oyster. Zato sem si ogledal Oyster 46, katera stane v standardni izvedbi brez davka 749.000 eur. Preveč! Izdelava kakovostna, zunanjost lepa in funkcionaalna, notranjost pa.... za mene preveč staromodna, čeprav je vsepovsod čutiti odlične in kakovostne materiale. Vseeno, cena se mi je zdela odločno previsoka.


Slika
Oyster 46


Zelo veliko ogledov in zanimanja je poželo zeleno ali ekološko izdelano plovilo VA-44, katero je bilo predstavljeno s ceno 99.999,27 eur z vključenim davkom. Cena je zelo primerna in zanimiva. Zunanjost barke je bila še kar všečna, notranjost pa je bila siromašna in cenena. Pohištvo iz ivernih plošč, namesto oblazinjenih sten in stropov, pa je zamenjalo belo blago, ki je z všitimi velikimi žepi delovalo prav zastrašujoče. No ja, cena je enaka izdelku. Vendar z malo svojega truda in vloženega denarja se da priti do cenenega 44 čeveljskega plovila.


Slika
VA-44


Po ogledovanju sem prišel tudi na raztavni prostor poljske Delphie, katero pri nas zadnje čase poznamo po motornem plovilu, tukaj pa sta bili raztavljeni dve plovili. Sam odlično poznam Delphio 40,3, katera mi je bila že nekaj časa všeč po kvaliteti, ter po ceni, saj plovilo v standardni izvedbi stane komaj nekaj več kot 120.000 eur brez davka. Tokrat pa so premierno postavili na ogled Delphio 46 CC (centralni cocpit), vso v črni barvi, z nadkabino, nekakšno izpeljanko deck salona in zelo mikavno linijo. Ko se si plovilo ogledoval od zunaj, lahko pohvalim ladjedelnico, ko pa sem šel v notranjost, si pogledal moderno zasnovano plovilo, pa lahko le glasno zaploskam načrtovalcu, arhitektu in seveda izdelovalcem. Gospodje, to je barka! Ja ta barka ima tudi ceno, ki pa znaša 298.000 eur brez davka v standardni izvedbi. A med dražjimi barkami bi izbral prav njo, ker je presegla vsa pričakovanja, katera sem gojil pri poljakih.


Slika
Delphia 46 cc


Še eno plovilo, ki je iztopalo po svoji ceni je Contest 45 cs, katero je bilo res lepo, privlačno, posebno s svojim sivim tikom, črnimi zatemnjenimi stekli nadsalona,..... in seveda ceno od 514.000 eur brez davka za standardno verzijo. Notranjost pa, da ti zapre sapo, res moderna in funkcionalna notranjost. Ja tudi cena ti nekaj zapre, če ne drugega ti zapre sanje in željo o nakupu. Pa saj sanje in želje nič ne stanejo, kajne?


Slika
Contest 45 cs


Na sejmu je bilo tudi nekaj novosti pri jadrnicah. Največjo presenečenje je požela Elan 350, katera je bila proglašena za plovilo leta v svoji kategoriji. Premiero je imela Elan 210, Sun Odyssey je predstavljal svoji plovili z oznako 409 in 439, Dufour pa je prvič premierno raztavil svojo 445-ko, katera pa se mi ni zdela nič posebnega. Beneteau je prestavljal vso svojo floto plovil, a najbolj sta izstopali rdeči noviteti Sense 43 in Sense 50. Nov koncept, nova svežina, nova linija,.... upam, da jim uspe.


Slika
Svetovna premiera Elan 210


Slika
Razstavni prostor Jeanneau


Slika
Prvič videna in razstavljena Dufour 445


Slika
Beneteau Sense 43 in Sense 50


Sam sem se največ spogledoval po plovilih med 40 in 45 čevlji, zaradi tega, ker imam željo po menjavi svoje 34 čeveljske lepotice. Zanimal sem se za ceno, kvaliteto, funkcionalnostjo, izbira prave postelje, toalete, ločenega tuša,..... ja kar zahteven postane uporabnik po nekaj letih navtike, ko se zave, kaj lahko dobi in za kakšno ceno. Moj letošnji favorit je Hanse 445. Ta barka ima vse, kar imajo velike. Cena 149.000 eur brez davka, za to dolžino in popolno notranjostjo ni prevelika. Je pa dosegla vse zahteve, katere sem imel napisane na listu papirja, zato sem ji z zadovoljstvom dodelil oceno +9,5. Barka je na zalogi, vse je po mojih merilih, le denar še moram spraviti skupaj, a to bo verjetno trajalo nekaj let, do takrat pa bo ta model cenejši in vse mi gre zopet na roko.


Slika
Hanse 445


Hala 17 je zadnja dvorana in ostalo mi je le še nekaj ur, da pokukam tudi med motorna plovila, zato sem se odpravil na še en predstavitveni prostor in si v spremstvu lastnika in idejnega vodje projekta Brioni 44 ogledal to čudovito plovilo. Po detaljni prestavitvi lahko samo rečem, da je v plovilu veliko zadev, katere so na mestu in katere vsak lastnik resnično potrebuje. Idejne rešitve so v nekaterih primerih, kot je tudi kuhinjska niša, prava znanstvena fantastika. Lepo in domiselno. Malo me bega cena 588.000 kovancev po en euro..... no ja, že vedo zakaj.


Slika
Brioni 44


Na razstavnem prostoru sem videl še eno plovilo, ki je bilo malo drugačno od drugih.... Princess 72, pa ne zaradi plovila samega, kajti le tega sem si ogledal že lani na sejmu v Londonu, ampak zaradi prikupnih hostes, katere so bile na Princessovem razstavišču. Najlepša od hostes je bila prav na tem plovilu in po nekaj minutnem moledovanju je vseeno nisem uspel pripričati, da bi mi prav ona razkazala plovilo, zato sem se le nasmehnil njenemu rdečilu in rahli nerodnosti, ter si ga še enkrat ogledal sam. Takoj sem se povzpel na fly in pogledal pod blazine za sončenje, če je pod pokrovom jacuzzi .... in je bil, tudi na tem v kompletu z žarom in hladilnikom. Potem sem si vseeno pogledal plovilo tudi v notranjosti, za katerega bi moral odšteti kar zajeten kupček denarja....... Lepo je, ni kaj, a pregrešno predrago, pa četudi dobim mlado in mično hosteso za povrh.


Slika
Letalo ali plovilo?


Na sejmu je bilo še veliko za videti, od potapljaških oblačil, opreme, ribiške opreme, gumenjakov, motorjev,...... a vsega opisovati je skoraj nemogoče.....


Slika
Pregrešno drag SanLorenzo


Slika
Novi koncept iste ladjedelnice


Povzetek:
Letošnji sejem je bil balzam za oči in dušo, še posebno zato, ker je bil veliko boljši od predlanskega, ko ga je recesija še najbolj zadela. Žal ga lani nisem obiskal in ne vem kašen je bil a bo branju časopisov in literature je vseeno bil slabši od letošnjega. Tudi počivališč iz peska in klopi, ter raznih otokov iz palm ni bilo kot takrat, kar pomeni, da so se razstavljalci odločili, da bodo razstavljali in da so si opomogli. Nautična industrija se vzpenja in upam, da z njo tudi prodaja. Veseli me, da so nizkocenovni proizvajalci dosegli neko raven kvalitete in da so se približali velikim.


Slika
Mlada hostesa, katera je dejansko oblečena samo v spodnje hlačke, vse ostalo pa je poslikava na golo gožo,... zanimivo a hladno za ta letni čas


Slika
Bavaria 43 HT


In za konec naj napišem še par besed o Bavarii, pa naj to zgleda še tako klišejsko, ampak preko tega res ne morem.... naj bodo plovila na jadra ali na motor..... nihče na sejmu nima takšnega obiska kot ga imajo oni. Pa ni vse v ceni in v domači proizvodnji....


Ostale fotografije s sejma (kmalu na portalu Morjeplovec)


Text in foto: Novinec, januar, 2011

:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"
...........................................................(J.H.)
dušan
Viceadmiral
Prispevkov: 431
Pridružen: So Apr 24, 2010 22:32
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a dušan » Ne Jan 30, 2011 06:32

Vse pohvale. Pravi članek za vse tiste ki smo se tam odpravljali, pa potem na koncu nismo šli. (ja Bavarija je pa le Bavaria :lol: )
Hvala in lp
Uporabniški avatar
Nikola T.
Admiral
Prispevkov: 3773
Pridružen: Ne Nov 29, 2009 21:12
Kraj: Lj.-Trzin-Izola-Devin

OdgovorNapisal/-a Nikola T. » Ne Jan 30, 2011 10:07

Super!! Odlično predstavljeno. Novinec pa ti si naš uradni novinar Morjeplovca.

Poljaki so dejansko začeli delati kakovostne izdelke. Prav rad bi videl tole jadrnico Delphia. Pozitivno pa so me presenetili tudi v Galeonu, saj sem slišal od lastnika plovila, da so prišli neko manjšo reklamacijo (počeno steklo) TAKOJ rešiti in to med dopustom, točno, profesionalno, z steklenico dragega šampanjca in pisnim opravičilom lastnika ladjedelnice. Popravilo so izvedli v nekaj urah. Neverjetno. Dober glas seže v deveto vas.
LP NT
Uporabniški avatar
EDO
Admiral
Prispevkov: 1594
Pridružen: Po Nov 16, 2009 13:44
Kraj: Ljubljana - Lovran - Tržič (Monfalcone)

OdgovorNapisal/-a EDO » Ne Jan 30, 2011 18:24

Najprej pohvale Novincu. Ti si res ratal pravi "žurnalist" :wink:
Še veliko takšnih reportaž tebi in nam želim :!:

Nikola Tesla napisal/-a:Poljaki so dejansko začeli delati kakovostne izdelke. Prav rad bi videl tole jadrnico Delphia.


Še par informacij o Delphi-ji 46CC. Nastala je na osnovi trupa zelo dobre 47-ke. Spremljal sem kaj se dogaja od kar so objavili novico v Yacht-u lani poleti. Če je kakovost izdelave takšna kot je običajno pri jadrnicah Delphia je cena pravzaprav zelo, zelo ugodna.
Edo
Living well is the best revenge
https://www.facebook.com/NotaBeneSailing/
Uporabniški avatar
Novinec
Admiral
Prispevkov: 2569
Pridružen: Pe Feb 15, 2008 22:41
Kraj: Sailing on the world
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a Novinec » Ne Jan 30, 2011 18:46

Fantje hvala za pohvale, sem se kalil najprej sam pri sebi, potem na Morjeplovcu, kalim se še v novem navtičnem časopisu (zadnja številka "+" je že na policah), pa še kje drugje..... :lol:

Danes se je sejem zaključil in vam podajam še nekaj povezav:

http://www.youtube.com/watch?v=odEjwAY9 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=J6kYBQag1aQ

http://www.youtube.com/watch?v=gIO4gps1 ... re=related

http://www.youtube.com/watch?v=J82g0MpHR4c

LP
:wink:
"Morje je med vsemi opojnostmi najbolj opojno!"

...........................................................(J.H.)
Uporabniški avatar
Marchi
Admiral
Prispevkov: 5570
Pridružen: Če Apr 17, 2008 11:08

OdgovorNapisal/-a Marchi » Ne Jan 30, 2011 19:03

Hvala Novinec za reportažo. Sanjam dalje ;)
dušan
Viceadmiral
Prispevkov: 431
Pridružen: So Apr 24, 2010 22:32
Kraj: Krško

OdgovorNapisal/-a dušan » Ne Jan 30, 2011 19:04

A šele zdaj poveš :wink:
Uporabniški avatar
admin
Site Admin
Prispevkov: 8681
Pridružen: Sr Nov 22, 2006 21:34
Kraj: Ljubljana-Punat
Kontakt:

OdgovorNapisal/-a admin » Ne Jan 30, 2011 20:15

Bravo Novinec. Spet odlično!!!
Uporabniški avatar
gregor.n
Admiral
Prispevkov: 4123
Pridružen: Pe Apr 04, 2008 10:26
Kraj: Zanzibar

OdgovorNapisal/-a gregor.n » Ne Jan 30, 2011 20:45

Odlično Novinec, najbolj pa mi je všeč zadnja slika in komentar pod njo. :wink:
No sicer pa jaz to že nekaj časa dobro vem. :wink:
lpg

Kdo je na strani

Po forumu brska: 0 registriranih uporabnikov in 0 gostov