Prijava na novice

Vreme

Izmenjava

Domov Reportaže Slovenian Boat Show Izola
Slovenian Boat Show Izola PDF natisni E-pošta
Sreda, 28 September 2011 08:58
Pretekli teden smo doživeli premierno predstavitev na novo oživetega izolskega sejma. Ta je sedaj po enoletnem premoru postavljen povsem na novo, z novimi organizatorji, vendar na isti lokaciji. Stara slava izolskega sejma mu je definitivno v pomoč in tako smo letos lahko videli premiero novega sejma z novim imenom Slovenian Boat Show. Sejem je bil vsekakor vreden naziva sejem in tako gre organizatorjem vsa pohvala.

Ker se je letos vnela borba za jesenski sejemski termin med Portorožem in Izolo, se je večina razstavljavcev morala odločiti samo za enega, saj je strošek nastopa na obeh prevelik. V Portorožu smo videli bledo predstavo in predstavitev plovil, ki si žal ni zaslužila naziva sejem, temveč mogoče le "sprehod med nekaj plovili". Tako sem glede na trenutno situacijo v navtiki prišel tudi v Izolo z ne prevelikimi pričakovanji in mislijo, da bomo spet lahko videli nekaj bark na delno organiziranem prostoru. Vendar sledilo je presenečenje! Sejem v Izoli je pokazal povsem drugi obraz in tako sem prepričan, da letos zagotovo ni bil zadnjič. Kot sem zapisal že v uvodu, sejem si je definitivno zaslužil naziv sejem. Sama razstava je bila po velikosti še vedno bleda senca tiste stare Izole, vendar pa je bila organiziranost dobra, ponudba pa pestra.

Takoj na začetku nas je pričakala novost v Sloveniji, gumenjak Colbac 580 Elegant.


Zanimiv je bil tudi majhen plastični čoln Terhi s prodajno ceno pod 2.000 EUR.


Podjetje J.J.K. je pokazalo gumenjak višjega cenovnega ranga italijanskega proizvajalca Motonautica Vesuviana.


Podjetje Primus R d.o.o. iz Komende je že stari znanec navtičnih sejmov, kjer predstavljajo predvsem Flexiteek, ki vedno bolj nadomešča pravo tikovino. V Izoli pa so premierno predstavili še plovila, saj so dobili zastopstvo za hrvaško ladjedelnico Naval. Predstavili so model Naval 22.


AS Boats d.o.o. je pokazal celo paleto svojih plovil od zanimive Delphie 1050, preko gumenjakov Brig, manjših gliserjev znamk Four Winns in Rinker, v morju pa se avstralsko jahtico Riviera 3600.
Tudi podjetje NAR d.o.o. iz Kopra je na sejem pripeljalo lepo število gliserjev Stingray in Monterey.


V morju se je pozibavala tudi cela linija plovil Grašo s sosednje Hrvaške.


Stalni gost navtičnih sejmov so tudi nizozemska luksuzna jeklena plovila Linssen.


Plovila Marquis imajo delno tudi slovenske korenine, saj jih konstruira priznani jahtni designer Dan Lenard.


Zanimive jadrnice tipa "motor sailer" proizvaja Moody, na sliki njihov model Moody 45 DS.


Že nekaj let lahko na sejmih opazujemo slovenski projekt, ki z vsakim izdelanim trupom dobi malce drugačno podobo... Tudi ime ladjedelnice se je menjalo, prej Vanga Yachts, sedaj Brioni Yachts... Plovilo so najprej poimenovali Vanga 44, sedaj pa Brioni 44. V resnici med imeni ni kakšne velike razlike, saj je Vanga eden od otokov Brionov.


Pomole je organizator uspel zapolniti z zanimivimi plovili...


Malce nenavadni čolni za Jadran prihajajo iz norveške ladjedelnice Skilso. Na severu so takšna plovila z dodatno zadnjo, krmno kabino izjemno popularna, na Jadranu pa znajo najti njihove prednosti kupci, ki cenijo prostornost. Pri nas jih zastopa in prodaja ljubljansko podjetje Licoma.


Prostor se je delno popolnil tudi z velikimi Dominatorji.


Zanimivo aluminijasto jahto ladjedelnice Wim van der Valk smo lahko videli že v Portorožu.


Med jadrnicami je veliko zanimanja požel Elan. Najprej z že poznanima tekmovalno nastrojenima modeloma Elan 210 in Elan 350, tisti, ki pa cenijo udobje družinskih bark, pa so se lahko navduševali nad novo Elan Impression 394.
Tudi Jeanneau in Bavaria sta predstavila nekaj svojih modelov jadrnic.


Motorna Bavaria 28 je zagotovo med najzanimivejšimi plovili v tem velikostnem razredu. Navdušuje s svojo prostornostjo in glede na velikost odlično ceno. Prodajo motornih Bavarij z letošnjo sezono kompletno prevzema podjetje T.T.Y. iz Ljubljane, ki se že mnogo let ukvarja s prodajo njihovih jadrnic.


Na sejmu niso manjkala niti slovenska plovila Elan Power, ki z novim lastništvom doživljajo svoj preporod.


Yucca Boats iz Ljubljane je pokazala čudovito jahto Azimut 48.


Med manjšimi plovili so veliko zanimanja požela plovil Technofiber in GS Nautica, ki jih zastopa podjetje Tara Nautica iz Kopra.


Med ponudniki navtične elektronike je prednjačil ljubljanski Stal s kompletno ponudbo elektrike in elektronike za plovila.


Ker gredo s plovili vedno z roko v roki tudi vrhunski avtomobili, so letos v Izolo pripeljali podjetje Porshe Slovenija in njihovo znamko Audi, največ zanimanja pa sta požela novi model A7 in super-hitri kabriolet R8 V10.


Za konec:
Sejem v Izoli se je pokazal kot lep primer, da je tudi v kriznih časih možno organizirati zanimiv in prijeten navtični sejem, čeprav po dimenzijah ni dosegal niti 30% tistega, kar smo lahko videvali pred leti. Razstavljavci so bili zadovoljni, enako pa tudi obiskovalci, saj je bila ponudba dovolj pestra. Organizacija je bila več kot odlična, z njo pa so bili zadovoljni tudi razstavljavci. Izola ima definitivno potencial in zagotovo bo že naslednje leto doživela svojo ponovitev, upam, da takrat v še malce večjem obsegu kot letos.

besedilo: Sandi K.
foto: Sandi K.
 

Dogodki

No current events.

Pasica