Garmin novosti

Author: Share:
Verjetno ne najdeš morjeplovca, ki ne bi poznal podjetja Garmin. V zadnjih 10 letih so z inovativnimi rešitvami, pravim pristopom in kvalitetnimi izdelki postali vodilni proizvajalec navigacijske opreme za navtiko na svetu. Zelo podoben razcvet s še manj konkurence so doživeli tudi pri cestni navigaciji. In ker je današnji navtik vse bolj zahteven, je Garminu začelo primanjkovati kup dodatkov, ki sodijo zraven navigacijskega chart ploterja. Temu so sedaj naredili konec in svoje kupce prepričali, da ne odidejo h konkurenci.

Pred letom je tako nastal avtopilot, ki se povezuje skupaj z Garmin chart ploterji in tvori celoto. Naslednja stvar, ki jo potrebuješ zraven so zagotovo dodatni zasloni (repeater-ji), ki lahko prikazujejo določene podatke, ki mu jih pošilja glavna enota. To je lahko npr. kurz, hitrost, globina ali karkoli drugega. Tako je nastal multifunkcijski instrument, ki so ga poimenovali GMI 10. Je zelo ličen in se poda na prav vsako armaturno ploščo.
Takoj za tem začutiš potrebo po komunikaciji. Garmin do sedaj ni imel svoje VHF GMDSS postaje. Tako sta nastali VHF postaji z oznakami VHF 100 in VHF 200, zraven pa še dodaten mobilni del, ki se povezuje z VHF 200 po imenu GHS 10 in bo prišel prav predvsem na večjih plovilih.

Zahteven navtik si hitro zažele tudi podatke o vetru, ki mu jih lahko pošilja povsem novi sistem Wind Sensor GWS 10. Od tu boste dobili natančne vrednosti smeri vetra in njegove moči. Tisti, ki imamo motorna plovila, smo si vedno želeli na chartploterju tudi podatke o porabi goriva. Vse to nam omogoča GFS 10, vendar za sedaj samo za bencinske motorje. Na ekranu chartploterja tako lahko spremljamo trenutno porabo, ekonomičnost plovbe s porabo na navtično miljo, pa porabo na uro, doseg pri trenutni hitrosti…

Vsi omenjeni senzorji in sistemi se med seboj povezujejo v celoto preko sodobne povezave CAN Bus oziroma NMEA 2000. Tako je lahko katerikoli podatek vedno na voljo na kateremkoli instrumentu. Vse to so morjeplovci pred 15 in več leti lahko le sanjali, danes pa lahko vse te igračke dobimo za relativno majhen denar. Vsi vemo, da se visoka tehnologija ceni s številom uporabnikov in velikostjo serijske proizvodnje, za kar so predstavljeni artikli živi dokaz.

besedilo: Sandi K.
foto: Garmin

Previous Article

ZF Marine Hybridni pogon

Next Article

ZF Marine Joystick control

Pogledajte ostale članke