Jadrnica Esimit Europa simbol združene Evrope

Author: Share:
10. junija se bo s krstom v Cannesu svetovni javnosti prvič predstavila nova jadrnica Esimit Europa 2. Pod pokroviteljstvom Joseja Manuela Barrosa, predsednika Evropske komisije in s podporo številnih drugih evropskih institucij bo 30-metrska velikanka ponesla evropske barve na najprestižnejše regate. Projekt Esimit Europa, ki že od leta 1995 simbolično briše meje in združuje narode, tako ob zvezdniški jadralski posadki in močnem spletnem gibanju za bolj kakovostno življenje Evropejcev European Energy dobiva povsem novo dimenzijo.

»Z eno tehnološko najnaprednejših jadrnic na svetu in vrhunsko posadko, sestavljeno iz številnih olimpijcev in svetovnih prvakov, letos načrtujemo zmage v absolutni kategoriji na najprestižnejših evropskih regatah,« je o športnih ciljih povedal Igor Simčič, idejni vodja in direktor projekta Esimit Europa. »A ta cilj je le eden v mozaiku celotnega projekta,«dodaja Simčič. »Želimo si, da bi jadrnica vse prebivalce Evrope napajala z energijo, ki bo pripomogla k medsebojnemu dialogu in sodelovanju, hkrati pa jih kot ambasador spletnega gibanja European Energy spodbujala k usmerjanju svoje energije v dejanja za boljše življenje v prihodnosti.«

Igor Simčič je tako prepričan, da v jadralskem svetu ne gre le za tekmovanja, temveč da lahko jadrnice predstavljajo celine in države, jih povezujejo ter s tem pripomorejo k lepši in boljši prihodnosti. Leta 1995 je s pomočjo in podporo županov slovenske Nove Gorice, kjer je Igor živel, in italijanske Gorice, kjer je Igor delal, začel z mednarodnim projektom Esimit Gorizia & Nova Gorica. Jadrnica Esimit je že takrat simbolizirala obmejno prijateljstvo ter začela pridobivati vse bolj evropski predznak.

Na podlagi vrhunskih rezultatov na pomembnih evropskih jadralskih regatah ter s pomočjo številnih podpornikov projekta se je le-ta močno razširil, leta 2001 pa so bili postavljeni temelji za vključevanje tudi drugih evropskih držav v projekt Esimit. Simčičeva vizionarska pobuda se je uresničila leta 2002, ko je jadrnica prejela pokroviteljstvo Evropskega parlamenta. Posadka se z 19-metrsko jadrnico od leta 2004 regat udeležuje pod zastavo Evropske unije, tudi nova jadrnica pa bo z natisnjenima logotipoma na obeh bokih pravi simbol združene Evrope.

Projektu Esimit Europa sta se kot pokrovitelja že pridružila energetsko podjetje Gazprom in blagovna znamka ekskluzivnih penečih vin Medot, podjetje Slam pa kot uradni opremljevalec ekipe.

Dodatne informacije lahko dobite:
Gorazd Mauri, vodja odnosov z javnostmi, Esimit Europa
Tel.: +386 1 750 21 32
GSM: +386 41 876 427
gorazd.mauri@esimit.com

besedilo: Esimit Europa Press Release.
foto: Esimit Europa

Previous Article

Internautica 2010

Next Article

Zgodnje prijave na Marinado

Pogledajte ostale članke