Jetlev Flyer

Author: Share:

Že v poročilu s sejma v Düsseldorfu sem omenil nekaj novega, nekaj odštekanega. Da, to je JetLev Flyer! Kako bi to “pripravo” ali “pripomoček” poimenovali nimam pojma, prav tako mi niti malo ni jasno v katero področje spada. Je to vodno plovilo ali morda zračno? S tem plavaš ali letiš? No na zadnje vprašanje je odgovor po ogledu kar jasen. Ko kupiš JetLev, enostavno letiš!

Kratek opis tega pripomočka za zabavo bi bil, da je v vodi nek čolniček (podmornica), v katerem je motor in močna vodna črpalka. Tukaj se zajema voda, ki jo potem preko debele gibljive cevi dolge cca. 10 m pošilja do skipperjevega sedeža. Tam imamo na vsaki strani šobo, kjer izteka voda. Zaradi reakcijskih sil, ki nastopijo v šobi, se ustvarja potisna sila, ki dvigne skipperja skupaj s sedežem do višine največ 8,5 m. Skipper upravlja z obema šobama preko kupa elektronike, ki omogoča stabilnost in “let” v katerikoli smeri.

Trenutno obstajata dve varianti in sicer šibkejša premore motor s 155 KM, močnejša pa 215 KM. Pri šibkejši varianti se ustvarja maksimalna potisna sila 1900 N, ali povedano drugače okrog 190 kg potiska. Največja linearna hitrost nad vodo, ki jo doseže je 35 km/h ali 19 vozlov, močnejši pa zmore nekaj več potiska in končno hitrost 65 km/h ali 35 vozlov. Te hitrosti pa že niso več kar tako. Proizvajalec obljublja, da bo v prihodnosti na trgu tudi model s 300 KM, ki bo seveda imel tudi še bolj drzne karakteristike. Menda je trenutno ovira predvsem varnostni vidik, tehnično pa so že sedaj na nivoju, ki jim omogoča izdelavo tudi te zverine.

Če to ni adrenalinsko do skrajnosti…

Čolniček ali podmornica na spodnji sliki vsebuje bencinski motor s 155 ali 215 KM, močno vodno črpalko in elektroniko, ki vse to krmili. Čolniček dobesedno vlečete za sabo s cevjo po kateri se črpa voda za “pogon”. Tehnika delno izvira iz poznane tehnike v vodnih skuterjih.

Za konec pa še cena. Za slabotnejšo varianto boste morali odšteti 99.000 EUR, za močnejšo pa 115.000 EUR. Tudi če vam je zadeva med branjem prispevka postala zelo všeč, sem prepričan, da vas je ob razkritju cene malo streznilo. Me prav zanima kdo bo prvi “letal” po slovenskem morju.

besedilo:  Sandi K.
foto: JetLev Flyer

Previous Article

Sejem Sport i Nautika 2009 – Zagreb

Next Article

Poročila s preteklih sejmov

Pogledajte ostale članke