Laura Dekker na poti okoli sveta

Author: Share:
Komaj 14 letna nizozemska jadralka, Laura Dekker, se je odločila sprejeti prvovrstni izziv in sama objadrati svet. S tem bi postala najmlajša jadralka, ki je samostojno objadrala svet. Laura je dogodivščino pričela pred več kot letom dni, ko je izbrala plovilo, primerno za takšen podvig. Pri izbiri je bila v ospredju varnost.

Izbrala je jadrnico znamke Jeanneau Gin Fizz, z dolžino 38 čevljev, ki je nadomestila njeno staro jadrnico Hurley 800. Sama je sodelovala pri celotnem postopku izdelave nove jadrnice, se tako nanjo zelo navezala ter jo na koncu ljubkovalno poimenovala Guppy.

Avgusta 2010 je krenila na pot ter objadrala zahodno obalo Evrope, severni del zahodne Afrike in uspešno prečkala atlantski ocean. Uspešno je prečkala tudi Srednjo Ameriko in je sedaj na poti proti Galapaškim Otokom. Lauro na poti spremljajo tudi mnogi sponzorji, ki so s svojo opremo in storitvami prispevali k uresničitvi njene vizije.

Na jadrnici ima montirano tudi napravo za monitoring in sledenje plovil, BlueTraker® 2100, ki jo je razvilo podjetje EMA d.o.o. iz Celja. Naprava Lauri omogoča dodatno varnost, saj preko satelitskega omrežja Iridium redno sporoča položaj plovila.

Laura planira izvedbo 26 postankov na njeni poti. Med drugim planira tudi pot mimo Somalije, kar pa se lahko izkaže za neizvedljiv načrt zaradi piratske dejavnosti. V tem primeru bo izbrala pot okoli Afrike, kar bo nedvomno njeno pot še podaljšalo. Datum vrnitve javnosti ni znan, verjetno prav zaradi zgoraj navedenih postankov in možnih nepredvidenih dejavnikov.

Lauro lahko po zaslugi BlueTraker-ja spremljate tudi preko Google vstavka na svoji domači strani iGoogle, ki si ga lahko dodate preko naslednje povezave.

Info: EMA d.o.o., Mariborska cesta 1, 3000 CELJE
www.blueais.com
www.lauradekker.nl

Previous Article

Honda Marine vikend na Ptuju

Next Article

Internautica 2011 – poročilo

Pogledajte ostale članke