Mastercraft 300

Author: Share:

Mastercraft je zelo poznan izdelovalec superluksuznih manjših gliserjev namenjenih smučanju in wakeboard-anju na vodi. Doslej so se držali tega segmenta, kjer so tudi zelo uspešni, vendar na letošnjem salonu plovil v Miami-ju (Florida, ZDA), so pokazali nekaj povsem novega. Z modelom Mastercraft 300 so namreč vstopili v svet cruiser-jev. Glede na veliko zanimanje za novi model in segment, sem prepričan, da ne bo ostalo samo pri tem. Če bo prodaja dobra, lahko z njihove tovarne v prihodnosti pričakujemo tudi večje modele enakega koncepta.

Odločitev za to je padla, ko so ugotovili, da obstaja mnogo kupcev, ki imajo ogromno denarja in hočejo samo najboljše, kljub temu pa nočejo imeti velikega in okornega cruiserja dolžine preko 40 ali celo 50 feet-ov. Mastercraft 300 je povsem nov koncept plovila, združili so lastnosti njihovih športnih gliserjev z lastnostmi jahtice, ki omogoča tudi bivanje. Kokpit je izjemo prostoren in širok, enako tudi prednji del kabine, saj barka spredaj ni ošiljena v konico, kot smo običajno vajeni, temveč ima rahlo “pritolčen” premec. Posebnost je tudi prehod na premec skozi prednje vetrobransko steklo, ki je zamaknjen iz centra in ga najdemo na levi strani plovila, pred sopotnikom. S tem so pridobili ogromno prostora za vhod v kabino.

Plovilo je dolgo 10,30 m preko vsega, trupa pa je 9,25 m. Širina je za to dolžino izjemna, 3,35 m, kar daje dodaten prostor. Težišče je relativno nizko, kar daje garancijo, da se plovilo na privezu ali sidru ob manjših valovih ne bo preveč pozibavalo, med plovbo pa bo vlivalo še več občutka varnosti. Nad glavami posadke se razprostira radarski lok, v katerega je integriran tudi manjši hard top, ki je v zadnjih nekaj letih v ZDA doživel veliko popularnost na vseh tipih cruiserjev. Oblikovanje je moderno, kombinacija zaobljenih linij in ostrih robov, kar močno poveča atraktivnost plovila.

Že zgoraj omenjeni neošiljen premec nam na notranji strani daje neverjetno prostornost, ki je do sedaj nismo zasledoli še na nobeni barki. Če vam je premec zunaj všeč ali ne je stvar okusa, zagotovo pa vam bo všeč sprednja kabina, tukaj ni dvoma. Povsod na barki lahko opazite tudi logo 300, pri katerem se ničle prekrivajo in deluje zelo v stilu nemškega Audija. Če bi bila oznaka 3000, bi logotip na daleč lahko tudi zamenjali…

Motorizacija in nasploh vsa tehnika je seveda vrhunska, kot se za tako plovilo spodobi. Na voljo so bencinski motorji 6.0L V8 proizvajalca Indmar s 350 KM vsak ali pa za Evropo bolj človeški diesel motorji Cummins, prav tako vsak s po 350 KM. Prenos moči se vrši preko ZF menjalnika in V drive pogona. Hmm, tehnika je torej povsem evropska, Italijanski motor in nemški menjalnik. Opcijsko si lahko omislite tudi joystick krmiljenje, ki je plod razvoja koncerna ZF in deluje s pomočjo dveh motorjev na togi gredi in pa bowtrhrusterja. Okretnost sicer ni takšna, kot npr. pri IPS, Zeus ali Axius sistemih, kjer se obrača celotna pogonska noga, je pa kljub temu uporabno za neuke skipperje. S pomočjo joysticka boste pristajali kot profesionalec, pa če je še tako malo prostora.

Na koncu pa pride še cena. V ZDA se bo cena za osnovno opremljeno barko z bencinskimi motorji začela malenkost pod 300.000 USD, opremljena kot se spodobi in z diesel motorji pa bo po moji oceni takoj 400.000 USD, po trenutnem tečaju dolarja to pomeni cca.  315.000 EUR. Ni malo, kaj malo, je ogromno, za barko dolgo vsega 10,30 m, skupaj s platformo. Ampak kupci očitno so, proizvajalec to ve, drugače niti ne bi šel v razvoj takega plovila.

besedilo:  Sandi K.
foto:  Mastercraft
vir:  www.mastercraft.com

Previous Article

Poročila s preteklih sejmov

Next Article

Kardan in HK zglob

Pogledajte ostale članke