NCP gradi plovila za norveško tržišče

Author: Share:
V remontni ladjedelnici NCP v Šibeniku so prejšnji teden podpisali pogodbo z norveško firmo Nordic Aqua Boats AS o izdelavi 15 delovnih plovil v obdobju naslednjih petih let. Podpis pogodbe je za Nautički Centar Prgin veliko priznanje, saj so dogovori o izdelavi plovil vzporedno potekali tudi še z eno kitajsko ladjedelnico, v NCP pa so norvežane prepričali s sprejemljivo ceno in zelo dobro kvaliteto izdelave.

Podjetju NCP se sedaj odpira vstop na veliko norveško tržišče, kjer ribolov in brodogradnja zasedata poleg nafte največji del gospodarstva. Rok za dokončanje prvega katamarana NAB CAT 13,5 je pet mesecev, do konca leta 2010 pa morajo izdelati skupaj 3 plovila.

Naročena plovila v verzijah NAB CAT 13,5 in NAB CAT 15 imajo aluminijast trup, oba omenjena modela pa sta namenjena za delo v ribogojnicah. Velika delovna površina na plovilu je opremljena z dvigalom, za pogon pa služijo delovni diesel motorji znamke John Deere z močjo 243 kW oziroma 330 KM. Osnovni namen katamaranov je oskrba in vzdrževanje ribogojnic, ki so ponavadi locirane daleč od obale. Ravno zato so pri plovilih za oskrbo zelo pomembne tudi plovne lastnosti v slabših razmerah, ki vladajo na mrzlem severnem Atlantiku.

NCP je prišel v stik z norveškim podjetjem preko hrvaškega podjetja CroNoMar, ki se je specializiralo za sodelovanje norveških in hrvaških partnerjev pri izgradnji plovil.

besedilo: Sandi K.
foto: NCP, arhiv NAB

Previous Article

6. Salon plovil Ljubljana

Next Article

Mercury-MerCruiser sedaj tudi pri AS Boats d.o.o.

Pogledajte ostale članke