Skupni razvoj Volvo Penta in Yamaha Joystick

Author: Share:
Yamaha Motor Co. in AB Volvo Penta sta objavila, da sta uradno podpisala pogodbo o sodelovanju in skupnem razvoju sistema za upravljanje plovil z izvenkrmnimi motorji. Volvo ima na tem področju ogromno izkušenj s svojega sistema IPS, ki se kombinira z EVC, Yamaha pa je podobno vodilna pri razvoju izvenkrmnih motorjev in želi na tem prestolu definitivno tudi ostati.

Glede na velike besede in navdušenje na obeh straneh lahko sklepamo, da bodo v bodoče večje izvenkrmne Yamahe omogočale krmiljenje tudi preko Joystick-a. Vse to bo močno olajšalo pristajalne manevre na plovilih, ki jih ženejo izvenkrmni motorji v paru.

Povezava Volvo Pente in Yamahe je precej logična, saj se Yamahi zagotovo ne izplača samostojni razvoj celotnega sistema. Volvo Penta ima pri tem ogromno izkušenj, njihov sistem pa deluje tako na pogonih IPS, kot v zadnjem letu tudi na Z nogah, ki jih lahko direktno primerjamo z izvenkrmnimi motorji. Za delovanje sistema in upravljanje preko krmilne ročice Joystick sta seveda potrebna dva motorja. Pri enojni motorizaciji takšno krmiljenje seveda ni možno, čeprav gre vse v to smer, da bomo kmalu imeli tudi varianto z enim motorjem, ki pa se bo preko elektronike kombinirala z obveznim premčnim potisnikom (bowthruster).

Če sistem pogledamo na hitro, lahko zaključimo, da je tisti, ki je namenjen Z nogam direktno prenosljiv tudi na izvenkrmne motorje. Nastavitve elektronike oziroma njenega programa je v vsakem primeru odvisno od plovila kamor je vgrajena, zato se ti parametri nastavljajo kasneje. Se pa pri izvenkrmnikih srečamo z eno težavo, ki je v veliko primerov žal nerešljiva…
Za delovanje sistema, ki omogoča bočno plovbo in praktično vse različne piruete s pomočjo dveh motorjev, je potrebno tudi nekaj fizike. Motorja morata biti namreč postavljena čim bolj narazen, saj s povečevanjem ročice dobimo večji vrtilni moment, ki nam plovilo obrača okoli svoje osi ali pa nam ga z izenačevanjem odnaša bočno. To ni ovira pri sistemu IPS in pa tudi ne pri Z nogah, saj so pogoni precej razmaknjeni že zaradi velikosti motorja, se pa zalomi pri izvenkrmnikih. Ti so v parih ponavadi montirani povsem skupaj. V takšnem primeru, kot ga vidimo na levem delu slike krmiljenje zagotovo ne bo možno oziroma bo učinkovitost zelo slaba. Na desnem delu slike pa je primer treh motorjev na krmi, kjer bo pri manevriranju srednji motor vedno v prostem teku, levi in desni motor pa sta dovolj narazen, da bosta omogočala vse vragolije.

Na naslednji sliki je še en primer velikega gumenjaka, ki ima motorja povsem skupaj, poleg tega pa je še izjemno dolg. Takšna kombinacija plovila in motorjev si s krmilno palico ne bo mogla pomagati, saj bo povsem neučinkovita.

Spodnja slika pa prikazuje nasproten primer, kjer je postavitev motorjev takšna, da bo krmiljenje enostavno in tudi učinkovito. Motorja sta pomaknjena povsem levo in desno, med njima pa so designerji izkoristili prostor za prehod do vode in kopalno lestev.

In kako je pri konkurenci?
Vsi vemo, da je prvo krmiljenje preko Joysticka za “turistično” uporabo predstavil Volvo Penta s svojim IPS. Sledila je naveza MerCruiser-ZF, ki je pokazala svoj sistem ZEUS, ki uporablja zelo podoben način krmiljenja, za uporabnika pa praktično sploh ni razlike. MerCruiser je nadaljeval zelo hitro in kmalu so prvi pokazali enak Joystick za svoje Z noge Bravo Three. Volvo Penta je takrat ostal brez besed in pod hitro so nadaljevali z razvojem in kmalu so tudi sami ponudili takšno rešitev na svojih Z nogah DuoProp.
Pričakovati je bilo, da bo naslednji korak Mercury Marine enak Joystick še na njihovih izvenkrmnih motorjih Verado, ki so že od samega začetka krmiljeni povsem elektronsko in bi bila takšna nadgradnja sila preprosta. Tega niso storili in uradno bo pred njimi kombinacija Yamahe in Volvo Penta. Res je, da sistem še ni uradno naprodaj in povsem možno je, da bo Mercury še pred njimi podal praktično delujočo rešitev, ki je verjetno v tem trenutku že pripravljena za plasiranje na tržišče…

besedilo: Sandi K.
foto: Yamaha Motor Co., AB Volvo Penta, web

Previous Article

Novi Atlantis 44

Next Article

Razsoljevalci Sea Recovery

Pogledajte ostale članke