Val navtika – september

Author: Share:
Septembrski Val vam poleg obširnejšega opisa dogajanja na Bonaci med 25. in 28. septembrom prinaša tudi kupon za brezplačno vstopnico. S predložitvijo le-tega namreč ob vstopu dobite drugo vstopnico brezplačno. Kot vedno pa so valovi novinarji za vas preiskusili različna plovila, bili na regati, eden med njimi pa se je prijel tudi krmila čezoceanke.


Med poletnimi dopustniškimi meseci si odmor vzamejo tudi navtični sejmi in razstave, septembra pa spet vse zavre v pripravah in pričakovanju novih. Pred nami je Bonaca, 3. Mednarodni praznik navtike, karavaninga&kampinga, turizma in športa (http://www.bonaca.si/). Kot že omenjeno, vam revija Val navtika prinaša gratis vstopnico za Bonaco!

Podopustniški Val sicer prinaša tudi pestre utrinke iz 8. regate za Pokal Val navtika, ki se je že tradicionalno odvijala na zadnji avgustovski vikend v Izoli. Nekaj stoletij več ima za seboj najstarejša regata v Evropi, Rota palagruzona – zgodba o gajeti falkuši, ki jo je za Val zapisal Mitja Zupančič, traja še danes. V Pomorskem muzeju »Sergej Mašera« Piran danes pišejo zgodbo obnove nekdanjega skladišča soli Monfort v Portorožu, ki bo v začetku prihodnjega leta spet gostilo zbirko o slovenskem tradicionalnem ladjedelstvu in zbirko o razvoju vodnih športov. Sveža so doživetja morskih Valovih popotnikov. Jasna Tuta je po dobrem mesecu jadranja na trdni zemlji, Valovega novega popotnika, Mateja Rozmana, podobna pot preko petih celin še čaka, star Valov maček, Mitko Ivanovski, pa tokrat ni testiral nekajmetrskega plovila brez posadke, temveč je v rokah držal krmilo čezoceanke s tisoči potniki na krovu. In to v zameno za Val navtiko Exclusive, ki je – mimogrede – še vedno na prodajnih policah.

Ko smo že pri testiranjih – tokrat so v Valu Beneteau Sense 46, X-yachts XP 38 in Merry Fisher 695 marlin. Predstavljajo vam Yamaho F 115B, agregat z največjo zmogljivostjo glede na težo in Barnacle Buster, učinkoviti odstranjevalec morskih organizmov. Znani so izzivalci za pokal Amerike, znani pa so tudi končni rezultati svetovnega prvenstva razreda RC44. Iz intervjuja z Dariom Sauom, vodjem pridelave soli v Sečoveljskih solinah, gre razbrati, da delo solinarjev ni tako romantično, kot izgleda na prvi pogled. Romantiko vam sicer lahko pričarajo tartufi – v tokratni številki si lahko preberete več o tem afrodiziaku, ki uspeva na Istrskih tleh.

Prijetno branje in sončno jesen vam želi ekipa Val navtike!

Info: Revija VAL navtika
www.val-navtika.net

Previous Article

Navtika plus september/oktober

Next Article

Navtika plus julij/avgust

Pogledajte ostale članke