Veličastna zmaga za jadrnico Esimit Europa 2

Author: Share:
Jadrnica Esimit Europa 2 je osvojila prvo mesto v absolutni kategoriji na regati Giraglia, ko je 17. junija ob 11:05 veličastno prečkala ciljno črto v San Remu. Lastnik Igor Simčič in njegova evropska posadka so na krovu tridesetmetrske jadrnice razreda Maxi 241 navtičnih milj (446,3 km) dolgo regato zaključili v le nekaj več kot 23 urah.


Skupina 220 jadrnic je iz zaliva St. Tropez izplula v sredo ob 12. uri z jugovzhodnim vetrom, ki je pihal s hitrostjo od 8 do 10 vozlov. Popoldne, ko je hitrost vetra narasla na 20 vozlov, je jadrnica Esimit Europa 2 naglo pospešila in prehitela tekmece Shockwave (Nova Zelandija), Container (Nemčija) in Alegre (Velika Britanija). Ponoči se je moč vetra ponovno zmanjšala, tako da je naslednjega dne zjutraj pihal le šibak veter s hitrostjo 3 do 5 vozlov, zaradi česar je bil prihod v zaliv San Rema počasen.

Esimit Europa 2, katere glavni sponzor je podjetje Gazprom, je v sredo ob 22:25 prva obplula znameniti rt s svetilnikom in stolpom na skrajnem severu Korzike, po katerem je regata Giraglia znana. Za dosežek bo jadrnica prejela nagrado Beppe Croce, ki bo podeljena v soboto, 19. junija, na podelitvi nagrad v San Remu.

»Bilo je neverjetno. Posadka se je odlično odrezala, zlasti glede na to, da je bila to naša prva regata na odprtem morju. Zelo sem ponosen nanjo in na našega glavnega sponzorja, podjetje Gazprom, ki skupaj z nami verjame v ta čudoviti projekt. To je zmaga nas vseh, vseh evropskih državljanov,« je povedal lastnik jadrnice Igor Simčič. »Danes se bo celotna ekipa sestala in predstavila svoje izkušnje, nato pa bomo proslavili zmago. Na tej regati smo se naučili veliko novega, zdaj pa se bomo osredotočili na naslednje tekmovanje,« je dodal.

Skiper Flavio Favini je o prvi zmagi ekipe povedal naslednje: »Pogoji so bili za jadrnico Esimit Europa 2 zelo ugodni. Kmalu smo se oddaljili od ostalih tekmovalcev in proti vetru jadrali do točke La Fourmique. Nato smo do Giraglie pluli z vetrom. Ko smo objadrali rt, je veter ponehal in potrebovali smo skoraj 12 ur, da smo pripluli v San Remo. Ko ni vetra, vedno obstaja možnost, da te ostali dohitijo, vendar je Esimit Europa 2 tako hitra, da smo brez težav obdržali prednost. Vesel sem, da smo prvi prečkali ciljno črto in čestitam celotni posadki za njihovo predanost tako tekmovanju kot projektu.«

besedilo: Esimit Europa Press Release.
foto: L. Butto – Studio Borlenghi/Esimit Europa 2

Previous Article

Predstavitev Maestral 599 Exclusive

Next Article

Honda Marine vikend

Pogledajte ostale članke