Zagorel in potonil Shipman 63

Author: Share:
Na poznani regati Palermo – Montecarlo je nepričakovano zagorela in nato potonila ena od jadrnic. Gre za jadrnico Shipman 63 z imenom Coral, ki jo je vodil ruski skipper Valentin Zubkov. Na krovu je bilo osem članov posadke, ki so še pravi čas oddali klic v stiski in pobegnili v rešilni splav od koder jih je nepoškodovane rešil patruljni čoln obalne straže.

Nesreča se je zgodila v ponedeljek okrog 2:00 ure zjutraj približno 10 navtičnih milj zahodno od otoka La Maddalena. Na jadrnici Shipman 63, ki je jadrala na regati se je nenadoma pojavil ogenj, ki se je hitro širil ter ga posadka ni bila sposobna obvladati. Pravočasno so sprožili klic v stiski in poklicali na pomoč, nato pa gorečo barko zapustili v rešilnem splavu. Posadka je bila sestavljena iz osmih članov, od tega šest rusov in dva avstrijca. Jadrnica je zelo hitro zagorela v celoti in nato potonila. V reševalno akcijo se je takoj vključil patruljni čoln CP 870 obalne straže z otoka La Maddalena, ki je nepoškodovano posadko našel v rešilnem splavu in jih prepeljal na obalo.

Trenutno še ni znano kaj je povzročilo požar na barki in kaj je botrovalo temu, da se je tako hitro razširil na celotno plovilo. V teku je obširna preiskava, ki bo pokazala tudi to, če je mogoče za požar kriva tudi posadka sama.

Na regati je v cilj kot prva priplula tudi malo slovenska jadrnica Esimit Europa 2, le 15 minut kasneje pa je ciljno črto prečkala jadrnica Team Lauria pod vodstvom skipperja Marca Bruni-ja.

besedilo: Sandi K.
foto: Andrea Carloni, član posadke

Previous Article

Svež jesenski veter med sejmi – Bonaca 2012

Next Article

Prva ročna VHF DSC postaja Icom

Pogledajte ostale članke