CMD ZEUS širi ponudbo

Author: Share:
ZEUS pod drive, ki ga proizvaja Cummins MerCruiser Diesel se je že dodobra uveljavil, sedaj pa še širi svojo ponudbo na večje moči. Njegov edini tekmec v tem segmentu je Volvo Penta s svojim sistemom IPS, ki ima v primerjavi z ZEUS-om nekaj prednosti več pa je slabosti. Ker sta oba sistema zelo izboljšala okretnost, končno hitrost in porabo plovil v primerjavi s pogonom preko toge gredi, se je s strani proizvajalcev plovil pojavilo povpraševanje tudi po večjih močeh.

Volvo Penta nam je svoj večji sistem IPS2 razkazoval že na nekaj sejmih v zadnjih dveh letih, vendar pa ga v praksi nismo videli. Tako je pri njih komercialno še vedno najmočnejša varianta IPS600, ki jo žene motor D6 s 435 KM. Cummins MerCruiser Diesel (CMD) je na začetku ponudil sistem ZEUS 3500, na katerega se vežejo motorji Cummins QSB 5.9L, ki zmorejo od 355 do 480 KM. Takoj za tem je sledila še verzija ZEUS 3800, ki jo ženejo motorji Cummins QSC 8.3L s 550 ali 600 KM. V letošnjem letu pa prihaja še najmočnejša varianta z motorjem Cummins QSM 11.0L s kar 715 KM!
Vsaka od variant ZEUS se vgrajuje v paru in ni možna vgradnja samo enega motorja. Od osnovne variante so sedaj dodelali programsko opremo, ki omogoča tudi vgradnjo treh ali štirih motorjev s pogonom ZEUS. V vseh variantah je na voljo upravljanje z Joystickom, kot tudi avtomatski pilot in funkcija držanja pozicije s pomočjo GPS koordinat.
Z razširitvijo na večje moči, je CMD s sistemom ZEUS sposoben opremiti plovila dolga od nekje 35 čevljev (2 x QSB 5.9L 355 KM, kar da skupno moč 710 KM) do jaht dolgih celih 100 čevljev, kjer se bodo vgrajevali 4 x QSM 11.0L 715 KM, kar bo dalo skipperju skupaj 2.860 KM.

Pred dvema letoma sem nekje na forumu že zapisal, da bo pogon preko toge gredi ali v žargonu “osovinski vod” v nekaj letih izumrl. In res bo tako. Razvoj IPS in ZEUS sistemov je že šel tako daleč, pokazale pa so se tudi vse prednosti. Pogon preko togih gredi bo ostal samo še na počasnejših, poldeplasmanskih plovilih in mogoče še na megajahtah, saj je razvoj POD Drive sistemov za moči motorjev nad 1.000 KM predrag, kupcev pa premalo. Vsa plovila in manjše jahte pa bodo v prihodnosti gnane ali z Z pogonom ali pa s sistemom IPS ter ZEUS. V zadnjem desetletju se je tudi v navtiki končno začelo vlagati v razvoj, žal pa so proizvajalci pred tem spali cela 4 desetletja!

besedilo: Sandi K.
foto: Cummins MerCruiser Diesel

Previous Article

Spomladanski dan na morju

Next Article

ZF Marine Hybridni pogon

Pogledajte ostale članke