ZF Marine Hybridni pogon

Author: Share:
Vsako leto bolj se v navtiko implementira tudi faktor ekologije. Vsi vemo, da so se v zadnjih nekaj letih v Evropi in tudi v ZDA poostrili predpisi o izpušnih plinih (umik 2T motorjev) in tudi predpisi o hrupnosti plovila (prepoved direktnih izpuhov). Zato ne čudi, da se počasi pojavljajo tudi hibridni pogonski sistemi. Za manjša plovila je že nekaj let na trgu Styer, pri večjih motorjih pa tega do sedaj še ni bilo. ZF Marine je tako prvi v sodelovanju s Ferretti Group razvil hibridni pogonski sistem za plovila s pogonskimi motorji nad 250 KM.

Glavni namen je bil razvoj “zelene” motorne jahte, ki bi lahko križarila daljša obdobja brez uporabe dizelskih motorjev, pogonski sistem pa bi se napajal z energijo akumulatorjev. To pomeni precejšen prihranek pri gorivu in zmanjšanje izpustov toplogrednih plinov, ki povzročajo globalno segrevanje. Poleg tega bodo lastniki jaht cenili nemoteče, povsem tiho delovanje, ki ga nudi elektro pogon. Seveda velika jahta s pomočjo elektrike ne bo glisirala, je pa elektro pogon zelo uporaben v marinah, lukah in premikih iz zaliva v zaliv.
V menjalniku je integriran sinhronski motor z močjo 70 kW. Ta se napaja iz posebnih litijevih baterij, ki naj bi omogočale cca. 3 ure plovbe z normalno obremenitvijo. S pomočjo manjšega generatorja, ki ga premore vsaka taka jahta, se lahko čas električne plovbe podaljša na 5 ur. Litijeve baterije se polnijo s pomočjo glavnih dieselskih motorjev med hitrejšo plovbo, elektromotor v menjalniku pa se takrat obnaša kot generator. Druga prednost je tudi ta, da v kritičnih trenutkih (npr. izglisiranje) s pomočjo elektro motorjev lahko dobimo dodatno moč.
Sistem je namenje za plovila z dieselskimi motorji moči od 800 do 1.400 kW.

Sistem bo na voljo tudi kot nadgranja na starejših plovilih, pogoj pa so elektronsko krmiljeni motorji in menjalniki. Ne bo poceni, vendar sem prepričan, da si bo omenjeni Joystick na novih plovilih zaželela večina lastnikov. Pristajati z kot veliki profesionalec z barko dolgo preko 50 ft je nekaj vredno, kar hitro opraviči par deset tisoč eurov vredno investicijo.

besedilo: Sandi K.
foto: ZF marine

Previous Article

CMD ZEUS širi ponudbo

Next Article

Garmin novosti

Pogledajte ostale članke