Delphia 1050 Escape na Jadranu

Author: Share:
Pred kratkim je slovenski zastopnik za plovila Delphia uradno predstavil plovilo Delphia 1050 tudi v pravem okolju, kamor spadajo plovila, torej v morju. Dogodek oziroma vikend odprtih vrat se je odvijal v idiličnem okolju portoroškega Bernardina. Potencialni kupci so si lahko barko prvič ogledali v morju, poleg tega pa z njo tudi zapluli. Zanimanje je bilo seveda veliko, saj Delphia 1050 na naše tržišče prinaša nekaj drugačnega, svežega, še ne odkritega…

Pred časom smo na našem portalu že objavili test plovila Delphia 1050, zato se tokrat ne bomo spuščali v podrobnosti barke, saj smo ta del že obdelali. Takrat je na Poljskem jezeru naš sodelavec plul z električno gnano verzijo plovila.

Ker je takšen pogon primeren predvsem za reke in jezera, je v jadran “priplula” barka z vgrajenim diesel motorjem Nanni, ki zmore 37 kW ali okroglih 50 KM. Takšna motorizacija se morda za veliko plovilo zdi preslabotna, vendar je po moji oceni to kar pravšnji motor za izpodriven trup. Novi lastnik Delphie bo moral v glavi preklopiti na manjše hitrosti. Pozabiti je potrebno glisirajočih 25 vozlov in polizpodrivnih 14 vozlov… Tukaj se vse dogaja počasi, najbolj primerno, ekonomično in tiho pri kakšnih 6,5 vozlih oziroma 12 km/h. Vse kar je več je nesmisel in samo dodatno obremenjevanje motorja ter dvigovanje porabe goriva. Delphia 1050 zmore tudi hitrosti do 9 Kn, vendar takrat nikakor ni več ekonomična, glasnost motorja in vibracije pa postanejo moteče, kar je povsem normalno za polni plin.

Vseeno je proizvajalec pred kratkim kot opcijo ponudil tudi močnejšo izvedenko motorja, ki zmore 62,5 kW ali 85 KM. Plovba s takšnim motorjem definitivno ne bo hitrejša, bo pa še tišja, saj bo potovalno hitrost slabih 7 vozlov motor dosegal pri nižjih vrtljajih.

Trup plovila je pravi deplasmanski oziroma po slovensko izpodrivni. Sprednji del močno spominja na trup jadrnice, v zadnjem delu pa se spremeni v ravnega, skoraj brez V loma. Kobilica je razpotegnjena po trupu od premca do propelerja, ker pa je trup povsem deplasmanski, bi bilo mogoče bolje, da bi bila ta po globini nekaj večja. S takšno predelavo bi barka plula povsem mirno in zelo primerljivo z jadnico.

Manevri po marinah so s plovilom, ki ga žene en motor preko toge gredi za neveščega kapitana lahko nočna mora. Da se izognemu temu, je barka že v osnovi opremljena s premčnim potisnikom oziroma bow thrusterjem. Z uporabo le-tega postane manevriranje užitek, saj barka dobro posluša ukaze. Če se kdo še vedno boji, da to ne bo dovolj, pa naj si omisli še krmni potisnik. Vgradnja tega ni tako preprosta, saj se trup zadaj že močno dvigne in spominja na pasaro. Tako bo verjetno idealna rešitev za krmni potisik kar kakšna eksterna solzasta varianta, ki so v zadnjem času vse bolj popularne.

Celotna izdelava plovila je dobra, nikakor pa ni vrhunska, vendar tega tudi nismo pričakovali. Notranjost močno spominja na jadrnice, oprema pa je enostavna a kljub temu funkcionalna.

Glavni atribut nove Delphie 1050 je prostornost in to tako zunaj, kot znotraj. Če postavimo razmerje cena proti tistemu kar smo dobili, je ta barka absolutni favorit. Za takšen denar zagotovo ne boste dobili boljšega in prostornejšega plovila!

Info: AS boats d.o.o., Fram 1/a, 2313 FRAM
www.delphia.si

besedilo: Sandi K.
foto: Sandi K.

Previous Article

Energija na plovilu pri Alpin – Marko Žibert s.p.

Next Article

Vabilo – Marinada 2011

Pogledajte ostale članke