Delphia 1050 Escape ECO – Plovilo za po krizi

Author: Share:
Poljsko ladjedelnico Delphia Yachts poznamo po potovalnih jadrnicah, izdelujejo pa tudi motorne čolne Quicksilver za ameriškega giganta Brunswick, v njihovi proizvodnji pa nas je presenetila tudi jadrnica J92. Poljska navtična industrija je vsekakor spoštovanja vredna. V Delphia Yachts so v časih pred krizo izdelali 2300 čolnov Quicksilver.

Escape 1050 je motorno plovilo izpodrivnega tipa, katerega največja hitrost se vrti okoli 9 do 10 vozlov, zasnovan pa je bil na pobudo poljskih podjetij, ki se ukvarjajo z oddajanjem čolnov v najem in sicer so želeli plovilo, ki ga lahko ponudijo hotelskim gostom, da lahko plujejo po mazurskih jezerih in rekah, ki jih povezujejo. Nastalo je zanimivo plovilo, ki na prvi pogled ni ravno oblikovalski dosežek, a ko smo si ga ogledovali, bolj natančno, smo videli, da plovilo nudi predvsem veliko prostora. Videti je, da imajo v ladjedelnici veliko izkušenj z izdelavo jadrnic, saj razporeditev podpalubja in kokpita precej spominja na tiste v jadrnicah.

Trup oblikovno morda še najbolj spominja na plovila tipa trawler. Je precej visok, zlasti na premcu, proti sredini pa se rahlo spusti. V osnovni opremi je na voljo v beli barvi, lahko pa si omislimo tudi drugačne barve trupa. Na obeh straneh so v trupu vzdolžna okna, pri katerih lahko izbiramo ali hočemo, da jih lahko odpremo ali pa so le za razgled.

Paluba je oblikovana tako, da je na premcu veliko ravne površine, na palubi pa je do vetrobranskega stekla površina, ki jo lahko prekrijemo z blazinami in tja posadimo ljubitelje nastavljanja soncu.

Na krmi je na trup dodatno pritrjena krmna stopnica s kopalno lestvijo in kot dodatkom tudi prho na krmi. Stopnica je sicer preozka, da bi na njej shranjevali pomožni čoln, razen pokonci morda, a v tem primeru je dostop na stopnico onemogočen in s tem tudi morebitna panula. Primeren prostor za pomožni čoln je streha nadgradnje, le primernega sistema za prenašanje do vode bi se morali domisliti. V kokpit vodi sredinski prehod, katerega obdajata klopi, pod katerima sta skladiščna prostora, v katera lahko pospravimo bokobrane, vrvi in podobno.

Kokpit je prostoren, sestavljajo pa ga klopi s tikovino po vrhu, kakršnih smo vajeni z jadrnic in zložljiva miza iz tikovine, za katero lahko udobno sedi sedem članov posadke, pri čemer je treba priskrbeti tri zložljive stole.
Krmarsko mesto se zdi malce prazno. Prostora je namreč za lepo, veliko armaturno ploščo, kamor bi brez težav vgradili vso potrebno navigacijsko opremo. Malce skopo je bilo videti tudi zato, ker je bila barka, s katero smo mi zapluli po jezeru v mestecu Augustow na skrajnem severovzhodnem kotičku Poljske, opremljena z Mastervoltovim 7,5 kilovatnim elektromotorjem in zato ni potrebovala številnih merilnikov, ampak le en LCD zaslon, ki je beležil porabo energije in preostanek kapacitete akumulatorjev.
Krmar ima na voljo vrtljiv oblazinjen sedež, a bi morda bolj na mestu bila kar oblazinjena klop, pod katero bi lahko bila omarica ali celo hladilnik, ki bi ga seveda doplačali.

Nadgradnja je preprosta, vetrobranska stekla so ravna in izdelana iz pleksi stekla, kar močno močno zniža ceno, ob krmarju in na prednjem steklu pa lahko manjši del okna odpremo in tako spustimo skozi kokpit kakšno sapico. Streha iz stekloplastike je potegnjena do konca in s tem nudi veliko sence, ob slabem vremenu pa lahko kokpit tudi povsem zapremo s kamper ponjavami. Po zgornji strani se vijeta dva nerjavna ročaja, ki sta priročna pri prehodu na premec.
Na široka stranska prehoda se iz kokpita povzpnemo po dveh stopnicah. Nerjavna ograja je dokaj nizka, a vseeno pride dovolj visoko, saj do polovice višine sega stena, ki je sestavni del odlitka palube. Tako je ograja nižja in s tem močnejša. Niti širina prehodov, ki sta res razkošno široka, niti njuna nizka raven glede na nadgradnjo, pa nikjer v podpalubju ne motita in odvzemata volumna, oziroma pomankanja ni čutiti.
Na premcu je pred palubo veliko ravne površine, dovolj za postavitev ležalnika ali dveh stolov in uživanje na sidru v samotnem zalivu. Splača se doplačati za električni vitel in sidro, omislimo pa si lahko še manjšo stopničko ob strani, z lastno lestvijo, a to bo uporabno le, če bomo veliko pristajali s premcem v mivko ali prod.
Od vetrobranskega stekla do konca strehe podpalubja je velika površina, na katero lahko namestimo blazine za sončenje, to pa je tudi drugi od potencialnih prostorov za shranjevanje pomožnega čolna.

Pod palubo:
Še ena stvar, ki je sorodna jadrnicam so vrata, ki vodijo v podpalubje. Ta sestavljajo iz pleksi stekla izdelani segmenti, ki so vstavljeni v vodila, vertikalni del vrat pa snamemo iz vodil, kot pri nekaterih jadrnicah. V podpalubje se spustimo prek stopnic, pritrjenih na nerjavno konstrukcijo, ki jo lahko preprosto snamemo iz vodil in utorov v podnicah in odpremo motorni prostor. Ta je, tako kot pri jadrnicah, dostopen iz obeh krmnih kabin in iz salona, pod stopnicami. Escape 1050 namreč po vzoru razporeditev notranjosti jadrnic nudi tri- ali dvokabinsko razporeditev podpalubja, izbiramo pa lahko med enim oziroma dvema toaletnima prostoroma, kjer imamo pri eni od možnosti lahko povsem ločeno kabino za prhanje. Naša različica je imela en toaletni prostor, in sicer med salonom in premčno kabino. Pri tej prav tako lahko izbiramo med dvema različnima vrstama razporeditve in oblikama ležišča.

Različica, ki smo jo videli na testni barki je imela ležišče postavljeno postrani ob desni bok, njegove dimenzije pa so znašale 214 x 130 cm. Ob levem boku je oblazinjena klop (145×53 cm), med klopjo in ležiščem pa je velik predprostor (130×90 cm), ki nudi več kot dovolj prostora za preoblačenje in druge jutranje manevre. Stojna višina v premčni kabini meri 192 cm, kar je dovolj tudi za nadpovprečno raščene. Pod ležiščem je ena manjša garderobna omara, večja pa je za vrati v kabino. Ob bokih se vijeta dve odlagalni polički, nekaj odlagalnega prostora pa je tudi na garderobni omari.

V standardni opremi je pohištvo v mahagoniju, za ameriško češnjo pa je treba doplačati. Pohvaliti velja izdelavo pohištva, ki je trdno in zelo solidno izdelano.
Različica, s katero smo pluli je bila opremljena z enim toaletnim prostorom, ki so ga sestavljali ročno splakljivo stranišče, preprost umivalnik, ki je sestavni del odlitka toaletnega prostora, pod njim pa je kot običajno omarica za čistila in podobno. Higienskim pripomočkom je namenjena omarica zraven umivalnika z izvlekljivo pipo, ki jo uporabimo tudi za prhanje.

Salon smo premerili v dolžino in v širino in namerili 330 x 170 cm, stojna višina pa znaša 196 cm. Sestavljata ga sedežna garnitura, ki jo lahko s preprosto potezo preuredimo v udobno ležišče z merami 190 x 106 cm, pod garnituro pa je precej prostora za oddeje in podobno. Miza je velika in sklopljiva, zraven pa je še oblazinjena klop za dodatna dva ali celo tri člane lačne druščine. Klop lahko priročno pospravimo pod mizo, tako da ne ovira prehoda do prednje kabine in toaletnega prostora ter kuharju daje dovolj manevrskega prostora za kuhinjska opravila.

Kuhinja se razteza prek dolžine salona in tudi precej spominja na tiste z jadrnic. Podobnost je še najbolj vidna pri hladilniku, ki se odprira zgoraj a pultu. Takšni hladilniki bi morali biti na vsakem plovilu, ne glede na to ali je jadrnica ali motorno, saj s takšnim hladilnikom prihranimo veliko energije, ki je na plovilih ključna. Kot vemo, se hladen zrak zadržuje na dnu in če imamo vrata hladilnika na vrhu, ga ob odpiranju z vrha najmanj uide ven. Tako ima kompresor hladilnika veliko manj dela za vzdrževanje temperature. Sicer je za večino kuhinjskih elementov treba doplačati, vključno s štedilnikom s pečico in mikrovalovno pečico.

Krmni kabini imata dvojni ležišči z dimenzijami 200×120 cm in z višino nad ležišči med 81 cm in 100 cm. Pri tem ima leva kabina nekoliko več volumna nad ležiščem, saj klop v kokpitu nad kabino nima skladiščnega prostora, kot je to na desni. Desna kabina ima nekoliko večji predprostor in je zato morda malce bolj udobna, omar za garderobo pa imata obe na pretek.

Plovba:
Kot smo že uvodoma zapisali, je bil 1050 escape, s katerim smo zapluli po jezeru v Augustowu opremljen z električnim motorjem s 7,5 kW moči. To sicer zadostuje za jezersko plovbo in če ga imamo na jezeru z dovolj primernimi mesti za polnenje, je to povsem v redu, nikakor pa ni dovolj za morje.
V standardni opremi je Nannijev dizelski motor z 22kW (30 KM), za doplačilo pa so na voljo še Volvov motor z enako močjo in Nanni ter Volvo s 36,7 kW (50 KM) oziroma 40 kW (55 KM). Več o plovbi z dizelskimi motorji bomo lahko zapisali, ko se bo prvi Escape 1050 dotaknil slovenskih voda, tokrat pa le nekaj vtisov o neslišni plovbi po mirni gladini jezera.
Po trditvah predstavnikov ladjedelnice, naj bi imel escape 1050 za približno 4 do 5 ur avtonomije pri srednji porabi. V standardni opremi je 12 gel akumulatorjev AGM po 160 Ah, za porabnike pa je posebej še 214 Ah energije v dveh akumulatorjih ter poseben akumulator s 114 Ah za premčni potisnik, ki je tudi v standardni opremi. Skratka kar precej svinca na barki in tako na pamet rečeno, bi bil verjetno en dizelski motor s 50 KM precej bolj ekološki in mnogo cenejši.
Barka s katero smo pluli po jezeru je imela vgrajen še krmni potisnik, ki se je izkazal za precej uporabnega pri pristajanju s krmo. Najvišja hitrost, ki smo jo dosegli pri 7 kW porabe energije, je znašala 10 km/h, kar je 5,4 vozla. Hitrost še zdaleč ni dovolj visoka, zlasti če računamo s tem, da nas bo kdaj dobila kakšna fronta in bomo potrebovali rezervo moči in več kot 5 ur avtonomije.

Tehnični podatki:
Dolžina trupa: 10,50 m
Širina trupa: 3,45 m
Ugrez: 0,65 m
Izpodriv: cca. 4500 kg
Kabine: 2 ali 3
Ležišča: 4+1 ali 6+1
Tank za gorivo: 73 l
Tank za vodo: 210 l
Motor: Nanni ali Volvo Penta, max. 40kW (55 KM)
Max hitrost: 10 vozlov

Sklepna misel:
Escape z električnim pogonom torej ni primeren za križarjenje po Jadranu, pa še cena z osnovno opremo znaša toliko, kot cena z močnejšim dizelskim motorjem in veliko dodatne opreme. To je 106.000 EUR + DDV. Sicer je Escape dosegljiv že za 70.700 EUR + DDV, a je seznam standardne opreme zelo skromen in je za osnovne stvari kot so hladilnik, električni sidrni vitel in še kaj, treba rezervirati še nekaj tisočakov, če želimo, da je barka dovolj dobro opremljena za nekajdnevni ali tedenski dopust.
Escape 1050 ima precej adutov. Največja sta vsekakor prostornost in nizki stroški vzdrževanja. Na desetih in pol metrih nudi veliko udobja, možnost treh kabin in veliko skladiščnih prostorov.
Je motorna barka, za katero bomo s solidno opremo odšteli okoli 100.000 EUR ali morda celo nekaj manj, kar pa se tiče vzdrževnaja, pa si jo lahko privošči družina s povprečnim proračunom, saj je motor majhen, kot na jadrnicah, pri katerih je treba računati še na menjavo jader na nekaj let. Tu tega stroška ni in ostane samo strošek marine in dvig enkrat letno.

besedilo: Matic Klemenc
foto: Delphia Yachts

Info: AS boats d.o.o., Fram 1/a, 2313 FRAM
www.delphia.si

Previous Article

SM-3DB digitalni Dnevno/Nočni daljnogled

Next Article

Nov zastopnik za Crownline

Pogledajte ostale članke