Linssen Grand Sturdy 470 – predstavitev

Author: Share:
Tokrat vam predstavljamo plovilo, ki je resnično drugačno od ustaljene prakse, to drugačnost pa zasledimo na več področjih. Kot prvo je Linssen Grand Sturdy 470 MarkII jeklena barka in to v celoti. Kompletno vse je varjeno, vključno z zgornjim delom, nadgradnjo, kopalno ploščadjo… Ladjedelnica je že od začetka znana po jeklenih barkah, letos pa praznujejo svojo 60. obletnico. Barka tudi ni primerna za povprečnega navtika, pa čeprav ima v žepu dovolj denarja. Tradicionalna oblika nizozemskih rečnih plovil in nizke deplasmanske (izpodrivne) hitrosti jo spet uvrščajo v posebno kategorijo. Vse našteto pa zagotovo ni minus, temveč plus, le lastnik mora imeti razčiščeno v glavi kaj od barke pričakuje. In tukaj se začne Linssen-ov slogan: “Slow down… and start living!”, kar bi lahko prevedli v “Umirite se in začnite uživati!”.

In res je tako. Ob pogledu na v marini privezan Linssen katerekoli velikosti ne boste ostali odprtih ust. Pač tradicionalna barka, nekaterim lepa, drugim zastarela. A vse se spremeni, ko naredite prvi korak! Že ob prvem stiku pri daljšem koraku s pomola na pasarelo se občuti, da je to lep kos plovila. Pod mojimi 90 kg se z barko ne zgodi nič. Enako je tudi, ko skočite na platformo. Občutek je neverjeten in zdi se ti kot da še vedno stojiš na pomolu in ne na barki. Velikost, predvsem pa masa plovila pač naredita svoje.

Zaradi zasnove After Cabin ali po naše zadnja kabina se linija plovila takoj za kopalno ploščadjo močno dvigne. Prehod v upravljaški del in ob enem tudi zunanji salon je po sredini preko pasarele ali pa po s tikom obloženih stopnicah, ki vodijo s ploščadi navzgor. Stopnice so na levi in desni strani, kar daje plovilu lepo simetrijo.
V kokpitu nas najprej pričaka ogromen sedežni oziroma družabni del z dvema klopema v obliki črke L. Na sredini je klop prekinjena, enako pa se na sredini odpre tudi fiksna miza. To nam omogoča nemoten prehod s pasarele v kokpit. Oblazinjenje je v simpatični bež barvi, tla pa so v celoti pokrita s prvovrstno tikovino. Enaka tikovina s črnimi špranjami je uporabljena tudi za mizo.

Le korak od sedežnega dela je skipersko okolje z udobnim specialnim sedežem nastavljivim v vse smeri. Enak sedež ima tudi sopotnik, ki želi spremljati plovbo. Ker je barka počasna in plovba z njo umirjena, bo skiper med njo večkrat obrnil pogled v družabni del in tako prisostvoval debati. Pri tem mu pomaga avtopilot, ki je povezan s kompletno navigacijsko opremo Raymarine. Posebnost na tej barki so tudi stabilizatorji, ki imajo na armaturni plošči nastavitve občutljivosti, krmili pa jih kompliciran sistem žiroskopa. Bakra je tako med plovbo kljub višjim valovom in plovbi na njih pod kotom skoraj povsem mirna. Proizvajalec aktivne stabilizacije je Naiad Marine Sytem, ki velja za pojem kvalitete.

Po obeh bokih se sprehodimo še do premca, kjer je nameščen hidravlični sidrni vitel in sidro. Celoten premčni del je prekrit s tikovino, je pa tudi zelo uporaben, saj so vse površine praktično ravne. Tako bodo spredaj uživali tisti željni sonca. Zaradi vse tikovine je izgled barke luksuzen in simpatičen, vendar pa je taka rešitev malce neposrečena. V močnem soncu se tla zelo pregrejejo in z boso nogo tam nimaš kaj iskati. Ja, bi lahko primerjali z ženskami, “za lepoto je treba potrpeti”.

Takoj zraven skiperjevega sedeža pa imamo vhod v spodnji pokriti salon. Tja se spustimo po petih stopnicah. In takrat se odpre novi svet. Kar naenkrat pobarvano kovino zamenja les. In to povsod. Rjavo barvo razbijejo okna, ki so na levi, desni in sprednji strani salona, ter belo oblazinjenje. Izdelava je popolna in nikjer ne moreš niti slučajno najti kakršnekoli mizarske površnosti.

Na desni je U klop, na sredini pa ovalna miza. K mizi spada še fotelj, ki bo verjetno namenjen lastniku. Nasproti sedežnega kota je velika LCD televizija, pod njo pa najdemo kup predalov in omar s Hi-Fi opremo in prostorom za odlaganje pribora in stvari, ki morajo biti vedno pri roki. Da pa v sončnih dneh v salonu ni prevroče, pa imajo vsa bočna okna nameščene zavese, s katerimi zvečer zakrijemo tudi neželene poglede sosedov v marini ali na sidru. Na zadnji steni salona najdemo tudi električno ploščo s stikali in varovalkami za celotno plovilo.

Iz salona proti premcu nas vodijo še štiri stopnice, ko prispemo na naslednji nivo. Tam se na naši desni strani razbohoti kuhinja, ki se je nebi sramovali tudi v domači hiši. Ta je oblikovana v obliki črke U, z velikim pomivalnim koritom, štedilnikom s steklokeramično ploščo, pečico, hladilnikom, pomivalnim strojem in polico za odlaganje okrog in okrog. Obroke iz kuhinje se ne servira v zgornjem salonu, kot bi marsikdo mislil, temveč je nasproti kuhinje jedilni kot. Tam bo z lahkoto sedelo 6 članov posadke in v miru pojedlo svoj obrok.

Iz kuhinjskega dela se spet spustimo še za 2 stopnici in že smo v premčni kabini. Razkošna in velika je, čeprav ta ni namenjena lastniku, temveč gostom. V njej na sredini najdemo veliko zakonsko posteljo, pod njo pa omare in predale, vse skupaj pa je do zadnjega kotička obloženo v les. Zračnost zagotavljata dve veliki strešni okni, v kopalnici pa še bočne line. Ta se nahaja na levi strani, v njej pa najdemo razkošen umivalnik in WC. Tuša tukaj ni, saj je povsem ločen in ga najdemo na desni strani takoj po vstopu v kabino. Taka rešitev je posrečena in se za takšno velikost plovila tudi spodobi.

V zadnjem delu barke pod kokpitom pa najdemo lastniško kabino. Tja pridemo iz salona, od koder vodijo 4 stopnice. Postavitev je klasična, s sredinsko nameščeno zakonsko posteljo. Prostora je ogromno okrog in okrog postelje, višina stropov pa je prav tako izjemna in preseže 2 metra. Tako se lastnik zagotovo ne bo počutil utesnjeno. Takoj nad posteljo najdemo zanimivo okno, ki je na krmni steni takoj nad kopalno ploščadjo. Zračnost zagotavljajo še bočna okna pod stropom na obeh straneh. Zasnova kopalnice in tuša je zelo podobna kot v premčni kabini. Se pravi na levi strani je vhod v kopalnico, ki je tu malenkost večja, na desni pa vhod v tuš kabino. Vse stene so obložene z lesom, monotonost rjave barve pa tukaj zelo lepo razbije bel strop z vgrajenimi lučmi. V eni od omar najdemo tudi pralno-sušilni stroj, ki bo prišel še kako prav na daljših potovanjih.

Pod salonom se skriva tudi motorizacija in nasploh vsa tehnika tega plovila. Zraven mize je ročica pokrova, ki se dviga ročno, vam pa pri tem odlično pomaga plinski amortizer. Takoj po dvigu opazimo odlično zvočno in toplotno izolacijo. Ta je sestavljena iz več plasti, kot prvi sloj je na poden nalepljena zelena penasta guma, šle na to pa pride izolacija. Taka rešitev nudi praktično neslišno plovbo.

Motorja sta bila v našem primeru dva znamke Vetus Deutz DTA44, vsak s po 140 KM pri 2.500 vrt/min. To je klasičen turbo diesel motor večje prostornine, ki ne potrebuje posebnega vzdrževanja. Enako plovilo obstaja tudi v izvedbi z enim motorjem, kar verjetno še krepko spusti že tako nizko porabo goriva. Motorja poleg pogona ženeta tudi hidravlični agregat, ki oskrbuje centralni hidravlični sistem. Ta služi za pogon sidrnega vitla, bowthrusterja, sternthrusterja, stabilizacijskih flapov… In ko deluje vse skupaj, vidimo, da je potrebno za to kar precej moči. Ravno s tem namenom se je Linssen odločil za motorje Vetus Deutz, ki že pri nizkih vrtljajih nudijo obilo navora, ki je sposoben zagotavljati potrebno moč za pogon hidravlične opreme. Posebnost Deutz motorjev je tudi hlajenje, ki je izvedeno s pomočjo kombinacije olja in vode. Glavni medij, ki hladi motor je tako olje, ki ga je s tem namenom v motorju nekaj več. Ta se potem razhlaja v izmenjevalcu toplote in ohlajen vrača nazaj v motor.

Motorja ženeta menjalnika znamke ZF 45-H, ki moč preneseta preko togih gredi do propelerjev. Med delovanjem motorjev v prostem teku in tudi potem med plovbo se hrupa praktično ne sliši. V salonu, ki je tik nad strojnico se še občuti rahlo “žuborenje” dieslov, v kokpitu pa tega ne slišite. Plovba z Linssen-om 470 je tako zelo uglajena in neslišna, zelo podobna jadranju, le da barka ni nikoli nagnjena na bok. Potovalna hitrost je med 7 in 9 vozli, kar je nekako maximum za ekonomično plovbo. Barka seveda zmore še kakšen dodaten vozel, vendar to niti ni pomembno.

Tehnični podatki o plovilu:

Dolžina čez vse:            14,70 m
Dolžina vodne linije: 12,62 m
Širina: 4,45 m
Ugrez: 1,36 m
Masa plovila: cca. 25.000 kg
Št. kabin / kopalnic: 2 / 2
Rezervoar goriva: 2 x 830 l
Rezervoar vode: 660 l
Motorji: 2 x 140 KM

Plovilo Linssen Grand Sturdy 470 Mark II je opremljeno zelo luksuzno in v podpalubju nudi kabine razkošnosti kot jo poznamo iz naših domov. Ravno zato sta na barki dolgi skoraj 15 metrov samo dve kabini, v katerih ne manjka prostora niti viti višine nad glavo. Seveda lahko na barki prespi tudi več ko 4 osebe, vendar to je že kompromis s podiranjem mize jedilnega kota in pa salona.
In komu je ta barka namenjena? Načelno vsem navtikom, je pa res, da vsi ne utegnejo, nekateri pa tudi nočejo pluti počasi. Kupci te barke so ali starejši ljudje, ki se jim nikamor ne mudi in jih potovalna hitrost okrog 8 vozlov ne moti ali pa poslovneži, ki ko pridejo na dopust izklopijo vse in začnejo zares uživati. In to je tisto pravo, kar Linssen loči od ostalih. Popolni užitek morja in valov, ter nežno in umirjeno pozibavanje po zalivih.

besedilo: Sandi K.
foto: Sandi K.

Previous Article

Marin 22 – predstavitev

Next Article

Kontakt in Pravni poduk

Pogledajte ostale članke