Wider 42 – nov koncept plovila

Author: Share:
Plovilo Wider 42 predstavlja skoraj 13 metrov (42 čevljev) dolgo revolucijo v razredu plovil »day-cruiser«. Projekt je razvil Tilli Antonelli, ki ga poznamo kot ustanovitelja ladjedelnice Pershing, obliko plovila pa je zasnoval njegov dolgoletni sodelavec in priznani oblikovalec Fulvio De Simoni. Tudi pri podvodnem delu trupa ni kompromisov, saj je ta delo strokovnjaka za dirkalne trupe Marka Wilsona.

Wider 42 je izdelan po najnovejšem postopku vakuumske infuzije, uporabljeni materaili pa so karbonska vlakna in vinilesterske smole. Tako je trup lahek in izjemno trden ter tog. Tudi večino ostalih delov na plovilu je izdelanih v karbonski tehniki, kar vse pripomore k zmanjšanju mase in večji športnosti. Vse skupaj pri motorjih z 2 x 272 kW (2 x 370 KM) in površinskim pogonom Arneson omogoči končno hitrost preko 45 KN (83 km/h) in potovalno okrog 40 KN (74 km/h) pri kateri ima plovilo 350 NM (650 km) avtonomije.

Trup je narejen povsem dirkalno s prečnimi stopnicami, ki med glisiranjem omogočajo zajem zraka in s tem zmanjšanje trenja pri velikih hitrostih. Tudi motorji niso vgrajeni klasično simetrično, temveč je po vzoru dirkalnikov eden pomaknjen naprej. To omogoča boljšo razporeditev teže (ni vse povsem zadaj) in pa glede na to, da je trup precej ozek odpre novo dimenzijo prostora za servisiranje motorjev.

Manjšo maso celotnega plovila so dosegli tudi s sodobnimi električnimi instalacijami, ki niso klasične, temveč potekajo preko protokola CAN-Bus, kot ga poznamo v avtomobilski industriji. S tem se močno zmanjša potrebno število kablov, kar zmanjša težo, zraven pa naredi uporabo električnih igračk še bolj prijazno. Posebnost je tudi multifunkcijski volan, ki precej spominja na dirkalnike Formule 1, česar pa v navtiki do sedaj zagotovo nismo bili vajeni.

Prvo plovilo Wider 42 bo predstavljeno po letošnjem Genovskem sejmu, koncept Wider pa je se bo kasneje širil še na manjši model Wider 35 in večji Wider 50.

besedilo: Sandi K.
foto: MennYacht, Wider

Previous Article

Nov rekord regate Palermo – Monte Carlo

Next Article

Predstavitev Maestral 599 Exclusive

Pogledajte ostale članke